Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@hanka.br. Ničím.A o to prave jde.
To je ale smutný, viď? Já nevím - přijde mi, že se v té sebelítosti přímo vyžíváš. Najdeš si partnera s dětmi, ten pracuje v zahraničí, takže jsi na všechno sama, ale peníze nemáte. Ke dvěma jeho dětem si pořídíte další. Využít nabídku ségry tchýně je ti blbý, ségra není hlídací typ. Jo holka - tak to máš asi blbý. Ale zášť cítíš vůči sestře, která v tom všem je naprosto nevinně. Ty jsi nevěděla, do čeho jdeš?
Já jsem měla hlídání jen v nutnosti. Presto maji moje deti s prarodici dobrý vztah, ikdyž nehlidali. Kdybys nekoukala jak to má ségra, nebylo by ti to líto. Jak už bylo psáno, pokud manžel pracuje v zahraničí, tak má snad balík a můžete si třeba 2×mesicne hlídání dovolit. Nebo třeba 1×mesicne za tvými rodiči? Tam jim dát děti a užít si trochu jejich péče, pokud máte hezké vztahy.
@izabe když je doma věnuje se. V zahraničí nebi cely týden. Nárazově. Dle potřeby ředitele. Nyní ne, ja jsem na rd.
Svagrova dava svoje deti na hlidani moji mamce nekolikrat tydne.. Ja bydlim daleko takze k rodicum jezdim jednou za tri mesice.. Byla to nase volba se odstehovat, a nase volba mit deti.. Ano s hlidanim by to bylo jednodussi ale stehovat se nechcem.. Na svagrovou ale fakt nastvana nejsem.. Kdybych byla bliz tak mi mamka taky hlida.
Nemáme vůbec žádné hlídání. Už jsem se s tím smířila a jednou za čas si nějaké zaplatíme, ať můžeme někam zajít. Na rodičáku jsem měla smůlu, to peněz tolik nebylo. A tchánovcům to nikdy neodpustím a ve stáří ať si s nimi manžel dělá co chce, já nehnu prstem. Na ségru nebuď zla, za tvou situaci nemůže a její tchýni bych využila jen příležitostně, tvoje tchyně to není a ještě bych ji ruce líbala.
Bohuzel nekdy tontak v zivote byva..a musis se s tim jenom smirit.
Ja treba zavodim, v dobrem, nekomu rodice. Moji nebyli nic moc. Tak si to kompenzuju, ze travim cas nekdy s tema rodicema od kamaradu. A vic neresim.
Klidne bych ty tvoji nevlastni tchyni dala tvoje deti, ne kazdy tyden, ale treba jednou za mesic m, dva, bez vycitek a donesla ji veceri nebo cokoladu, cokoliv co ma rada. Ona by ti hlidani urcite nenabidla, kdyby nechtela.
@Anonymní píše:
@Mariane.B ano,snažím se. I ja ji občas vezmu do obchodu, nakoupim, když pecu občas ji odnesu.Ale ja ji nechci využívat. Ale občas se opravdu zarazil nad tím, jak stojím a cítím, kolik lásky můžou deti dostat i jinde. O deti je 100% postaráno a ty si muzes uklidit, jít ven, sportovat, vzít si knížku, courat obchodaky. Vypnout.
Finance je oceněny hezky.Ale máme nový dům, auto. A teď je důležitá hypotéka. Nemám peníze na věci bokem.
Pak jste si toho vzali moc vzhledem k jeho příjmům. Když muž není doma, musí vydělat tolik(a nebo se nemají náklady tak šponovat), aby ty peníze nahradili funkčně jeho nepřítomnost v domácnosti a tím nemyslím ty vaše hmotné statky jako je dům nebo auto. Tím myslím část prací a péče o dítě v době nepřítomnosti(což znamená uklítečka a placené hlídání).
Vzali jste si toho příliš a ty teď obracíš vztek k někomu jinému, aby nemusela obviňovat vás a vaše špatná rozhodnutí. Je to lidské, ale opakuj si, že jste udělali chybu a energii věnuj tomu, jak z toho ven.
@Hojuza no jo u nás bohužel nejsou.Ale mas pravdu. Kdybych nemám její tchýni v ulici asi bych to neřešila. Ale takhle.
@Mariane.B to ne. Rozhodne dům i auto není překážka. Hypotéku máme. Ale máme ji nasetreno z dob bez deti a v bytě. Ale ja jsem v tom velmi opatrná a proto je priorita to zaplatit.
@Anonymní píše:
@Mariane.B to ne. Rozhodne dům i auto není překážka. Hypotéku máme. Ale máme ji nasetreno z dob bez deti a v bytě. Ale ja jsem v tom velmi opatrná a proto je priorita to zaplatit.
Tak máte peníze na hlídání nebo ne?
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
jen jsem si chtěla vylit své emoce, přečíst si jiný pohled na věc.
Mám dvě dcerky+nevlastní od manžela. Celkem tedy vychovám tři deti. Poslední má 2rok, takže jsem na rodicaku. Manžel už nemá rodice, moji žijí v zahraničí. Jsem většinu času s dětmi sama doma. Manžel pracuje částo mimo republiku.
Moje segra má taky deti a každý víkend je dává na hlidani své tchýni-její tchyně bydlí v naši ulici. A ja když vidim, jak se jim tchyně věnuje, vodí je do kina, hraje si s nema venku. A segra má vlastně volno cely víkend. A to mě mrzi, ze naše holky neznají a nemají ten vzor prarodiče, tu lásku, péči. A ja bych upřímně to volno jednou za čas opravdu srdečně ocenila.Jsem pak na segru zla, vadí mi jejich deti(ale zároveň je mám všechny opravdu rada)perou se ve mne takové emoce. Lítost, vztek, zlost. A nemůžu si pomoct.
Její tchyně je hodna, občas zavolá i ty naše cacorky na zahradu, nabídla mi i hlidani, když mám lekare.Ale nechci ji obtěžovat.
Jak ty zle emoce vyhnat??
Kdyby jí to bylo na obtíž, tak by ti to nenabízela. Tak toho občas bez výčitek využij. Vždytˇo nic přece nejde. Tvoje sestra nemůže za to, že to u vás je tak, jak to je.
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
jen jsem si chtěla vylit své emoce, přečíst si jiný pohled na věc.
Mám dvě dcerky+nevlastní od manžela. Celkem tedy vychovám tři deti. Poslední má 2rok, takže jsem na rodicaku. Manžel už nemá rodice, moji žijí v zahraničí. Jsem většinu času s dětmi sama doma. Manžel pracuje částo mimo republiku.
Moje segra má taky deti a každý víkend je dává na hlidani své tchýni-její tchyně bydlí v naši ulici. A ja když vidim, jak se jim tchyně věnuje, vodí je do kina, hraje si s nema venku. A segra má vlastně volno cely víkend. A to mě mrzi, ze naše holky neznají a nemají ten vzor prarodiče, tu lásku, péči. A ja bych upřímně to volno jednou za čas opravdu srdečně ocenila.Jsem pak na segru zla, vadí mi jejich deti(ale zároveň je mám všechny opravdu rada)perou se ve mne takové emoce. Lítost, vztek, zlost. A nemůžu si pomoct.
Její tchyně je hodna, občas zavolá i ty naše cacorky na zahradu, nabídla mi i hlidani, když mám lekare.Ale nechci ji obtěžovat.
Jak ty zle emoce vyhnat??
Jak vyhnat zle emoce? A proč je vyhanet? Zkus je přijmout. Je logické, že si naštvaná, unavená. Ale tchyně tvé sestry je úžasná. K ní bych směřovala veškerou energii o udržení co nejlepších vztahů. Samozřejmě nezneuzivat, ale když se nabidla, tak využít.
Jinak mě na zle pocity pomohla až práce a ukončení RD.
U nás je situace taková, že já rodiče už nemám, od manžela rodiče se věnují jen dětem od dcery. Pro ty je první poslední. Veškeré prázdniny hlídání, ježdění na výlety, chození do restaurací. A na naše dítě jsou jen nejapne poznámky, když zavolají na narozeniny a svátek, že z toho dítě není na větvi a nechce si s nimi povídat. No bodejť by chtělo, když to jsou pro něj téměř cizí lidé. Vztahy se budují jinak, ale to oni vidí jen u dcery.
No už to neřeším, když nemusím nestykam se s nimi a mám klid. Jo dítě nezná takvou tu babickovskou lásku, ale důležité je, že má rád svoji matku.
@Anonymní píše:Často tu čtu, že rodiče upřednostňují děti od dcery a děti od synů jsou jim šumák. Takový případ mám i ve svém okolí. Prarodiče (hlavně babička) milují vnuka od dcery a vnuci od syna pro ně (ni) neexistují.
Jak vyhnat zle emoce? A proč je vyhanet? Zkus je přijmout. Je logické, že si naštvaná, unavená. Ale tchyně tvé sestry je úžasná. K ní bych směřovala veškerou energii o udržení co nejlepších vztahů. Samozřejmě nezneuzivat, ale když se nabidla, tak využít.
U nás je situace taková, že já rodiče už nemám, od manžela rodiče se věnují jen dětem od dcery. Pro ty je první poslední. Veškeré prázdniny hlídání, ježdění na výlety, chození do restaurací. A na naše dítě jsou jen nejapne poznámky, když zavolají na narozeniny a svátek, že z toho dítě není na větvi a nechce si s nimi povídat. No bodejť by chtělo, když to jsou pro něj téměř cizí lidé. Vztahy se budují jinak, ale to oni vidí jen u dcery.
No už to neřeším, když nemusím nestykam se s nimi a mám klid. Jo dítě nezná takvou tu babickovskou lásku, ale důležité je, že má rád svoji matku.
@Anonymní píše:
Proč by mělo být logické, že je naštvaná - navíc na sestru? Jaká je to logika?