Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx je mi to hloupé, když to není naše tchyně. Uz tak toho musí mít hodne a ještě ji přiložit. Nemám peníze na hlidani deti. I nad tím jsem premyslela.
Jestli manžel pracuje v zahranici a nemas ani dost penez na to si jednou za mesic zaplatit hlídání, tak at se drahous vrátí domů a muze za to prd delat tady a aspon budete travit cas jako rodina…a zaroven budes moct obcas vytáhnout paty, kdyz se detem bude věnovat táta ![]()
@topazio píše: Často tu čtu, že rodiče upřednostňují děti od dcery a děti od synů jsou jim šumák. Takový případ mám i ve svém okolí. Prarodiče (hlavně babička) milují vnuka od dcery a vnuci od syna pro ně (ni) neexistují.
Mám ty příklady okolo sebe, většinou je to důsledek méně blízkého vztahu se snachou nebo jejími požadavky. Ne vždy, samozřejmě.
@Anonymní píše:
@Mariane.B to ne. Rozhodne dům i auto není překážka. Hypotéku máme. Ale máme ji nasetreno z dob bez deti a v bytě. Ale ja jsem v tom velmi opatrná a proto je priorita to zaplatit.
Nesmysl. Priorita je udrzet se pri smyslech a v kondici.
Dat jednou tydne 500 za hlidani se da.
@arinecka ja to teoretický chápu. Bez debat.Ale prakticky ty emoce jsou. Zkusím. Ale mám proste pocit obtěžování, využívání.
@Mariane.B píše:
Mám ty příklady okolo sebe, většinou je to důsledek méně blízkého vztahu se snachou nebo jejími požadavky. Ne vždy, samozřejmě.
Tady se snacha chová slušně. Ale v tomto případě dcera vždy byla miláček rodiny.
@Anonymní píše:
Jak vyhnat zle emoce? A proč je vyhanet? Zkus je přijmout. Je logické, že si naštvaná, unavená. Ale tchyně tvé sestry je úžasná. K ní bych směřovala veškerou energii o udržení co nejlepších vztahů. Samozřejmě nezneuzivat, ale když se nabidla, tak využít.
Jinak mě na zle pocity pomohla až práce a ukončení RD.
U nás je situace taková, že já rodiče už nemám, od manžela rodiče se věnují jen dětem od dcery. Pro ty je první poslední. Veškeré prázdniny hlídání, ježdění na výlety, chození do restaurací. A na naše dítě jsou jen nejapne poznámky, když zavolají na narozeniny a svátek, že z toho dítě není na větvi a nechce si s nimi povídat. No bodejť by chtělo, když to jsou pro něj téměř cizí lidé. Vztahy se budují jinak, ale to oni vidí jen u dcery.
No už to neřeším, když nemusím nestykam se s nimi a mám klid. Jo dítě nezná takvou tu babickovskou lásku, ale důležité je, že má rád svoji matku.
Tak tohle musí být úplný “teror”. Tohle by mne opravdu mrzelo.Je fajn, zes to takhle beres.Mas můj obdiv.
My měli tchyni v baráku a taky nechtěla hlídat. Fakt jen nutné - doktoři apod. a týden jsem to měla na talíři. Běda když jsme chtěli někam sami s mužem. Asi je to jak tu někdo píše - vnoučata od syna ji nezajímaly, ale vnoučata od dcer, z těch se mohla po..
a to jsme s ní byli v jednom domě!!
Takže jsme zvyklí buď chodit všude s dětma nebo být prostě doma. Tchyně už je v DD a nevidíme rozdíl, naopak jsem ráda že jsme ukončili ty šílené vztahy a je konečně klid. Děti rostou, teď už můžou být chvíli doma sami, tak je to taky hned jiný
vydrž, bude líp ![]()
@topazio píše: Často tu čtu, že rodiče upřednostňují děti od dcery a děti od synů jsou jim šumák. Takový případ mám i ve svém okolí. Prarodiče (hlavně babička) milují vnuka od dcery a vnuci od syna pro ně (ni) neexistují.
Znám ještě smutnější příběh. Chlap si našel mladou ženskou s dětmi, ty jsou pro něj jediné a nejlepší. A vnoučata od jeho vlastních dětí jsou vzduch.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx je mi to hloupé, když to není naše tchyně. Uz tak toho musí mít hodne a ještě ji přiložit. Nemám peníze na hlidani deti. I nad tím jsem premyslela.
Mě taky občas hlídala jedna naše rodinná známá, jelikož jsem měla obě babičky sice blízko, ve stejném městě, ale na houno. Ono to není ani tak o tom, že ty potřebuješ volno, ale taky o těch dětech, aby to zažily. Dej je občas té ségřiné tchyni, když se nabízí a na inzerát si najdi nějakou starou paní, která bude ráda, že má společnost, že se o ní někdo zajímá ap.
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
jen jsem si chtěla vylit své emoce, přečíst si jiný pohled na věc.
Mám dvě dcerky+nevlastní od manžela. Celkem tedy vychovám tři deti. Poslední má 2rok, takže jsem na rodicaku. Manžel už nemá rodice, moji žijí v zahraničí. Jsem většinu času s dětmi sama doma. Manžel pracuje částo mimo republiku.
Moje segra má taky deti a každý víkend je dává na hlidani své tchýni-její tchyně bydlí v naši ulici. A ja když vidim, jak se jim tchyně věnuje, vodí je do kina, hraje si s nema venku. A segra má vlastně volno cely víkend. A to mě mrzi, ze naše holky neznají a nemají ten vzor prarodiče, tu lásku, péči. A ja bych upřímně to volno jednou za čas opravdu srdečně ocenila.Jsem pak na segru zla, vadí mi jejich deti(ale zároveň je mám všechny opravdu rada)perou se ve mne takové emoce. Lítost, vztek, zlost. A nemůžu si pomoct.
Její tchyně je hodna, občas zavolá i ty naše cacorky na zahradu, nabídla mi i hlidani, když mám lekare.Ale nechci ji obtěžovat.
Jak ty zle emoce vyhnat??
Zakladetelko a ty jsi nevěděla, že až se ti narodí deti, nebudeš mít pro ne hlidani? Řešili jste tohle vůbec? Mě tohle napadlo u třetího, co když nebude hlídání, protože jsou prarodiče stáří. Tak už v těhotenství jsme řešili, plánovali, no a ono se to bohužel vyplnilo. A opravdu nikomu nezazlivam, že mi dítě neodveze, nepohlídá. A nenávidět za to vlastní sestru, to už ani nejde komentovat
![]()
@Majinka7 pozor,neřekla jsem, ze ji nenávidím! v tom je velký rozdíl. Jen cítím určitou hořkost ale ne k její osobě ale výhodám, které má.
Zakladatelko dokážu pochopit tvé pocity a doufám, že se ti podaří využít nabídku tchyne tvé sestry. Za mě ideál tak 1× měsíčně, pro začátek. Revanzovala bych se dle možností a jejího přání. Treba by se jí hodil někdo na na nošení dřeva, Posekani travy, pomoc sehnat opraváře na pračku atd. Vyjádřila bych svůj vděk a nabídla ji, že když se nebude mít na koho obrátit že může na tebe. Ty ji znáš, tak zkus něco takového vymyslet. A měla by pak dostat pozvání i na oslavu narozenin děti, nebo nějakou grilovačku. Trochu ji priber do rodiny a pak to může krasne fungovat. Myslím že když budete vy pro ni skutečný přínos, nebude ti tak hloupé aby vám hlídala. Budete tu prostě jeden pro druhého. Věřím že si pak sednou i pocity vůči sestře. Život není fér no, tak to je, bohužel. Ja si to musím taky čas od času připomenout ![]()
@Anonymní píše:
@Majinka7 pozor,neřekla jsem, ze ji nenávidím! v tom je velký rozdíl. Jen cítím určitou hořkost ale ne k její osobě ale výhodám, které má.
@Anonymní píše:
@Takyjedna a jak jsi to brala? nebyko ti to teda vůbec líto?
No, já se asi blbě vyjádřila, moje děti mi babičky hlídaly, ale tak nějak podle svých možností a svého psychického stavu
. Ony mají svoje mouchy
Máma hlídat chtěla, ale děti vydržely její povahu jen chvíli - zabředávala do svých nálad a to dlouhodobě nedaj ani děcka. Tchyně zase manipulátorka par excellance, " hlídala" jen když něco potřebovala od nás, nebo ona od dětí, ( společnost)+ ještě vyžadovala, abychom jí líbali ruce, nohy a hlavně potřebovala, aby to bylo vidět pro okolí
a hlavně aby to nebylo moc dlouho a hlavně nehlídala, abychom si mohli jít za zábavou my jako rodiče
Plus děti taky nedávaj její náhlé změny nálad.
To jsem psala o sobě, že mě hlídala ta rodinná známá. Já babičky nebrala jako součást mojí rodiny, ani mi to nedocvakávalo, že mě o něco šiděj. Byla jsem ráda za tu náhradní.