Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ano, nebo jednou za čas když se domluvím s manželem tak může přijít z práce dřív a já večer můžu na chvíli někam jít třeba s kamarádkou nebo si zacvičit. Třeba jednou mesicne to tak děláme.
Tak si pak nestěžuj, až se vám rozpadne vztah. On i ten partnerský život je důležitý a placená paní na hlídání párkrát do roka dítěti opravdu trauma nezpůsobí. A sorry, ale že si dojdu zacvičit zatímco chlap je s dítětem je samozřejmost a to ne jednou měsíčně, ale týdně ![]()
@Serpentini píše:
Tak si pak nestěžuj, až se vám rozpadne vztah. On i ten partnerský život je důležitý a placená paní na hlídání párkrát do roka dítěti opravdu trauma nezpůsobí. A sorry, ale že si dojdu zacvičit zatímco chlap je s dítětem je samozřejmost a to ne jednou měsíčně, ale týdně
Tak jestli myslíš že si manžel začne na večeře chodit s milenkou, z toho strach nemám, na to by ten můj workoholik nenašel čas. Nechtěla jsem to takhle, měla jsem stejně náročnou práci jsko on a byli jsme domluveni že po narození dítěte pribrzdi i on a budeme se věnovat rodině, já samozřejmě plně, on prostě nebude pracovat tolik. Teda uplne puvodne bylo na stole ze budu ja na jeden den v tydnu v praci, a on s dítětem. Najednou to nejde, nejde ani vic volna, nenadelam nic. Ne že by to vyřešilo hlídání, ale aspoň bych pořád na dítě nebyla sama a byli jsme víc spolu jako rodina. Jo já vím že trauma by nemělo ale přínos by to pro něho nebyl žádný a nějak mi povinnost k dítěti přijde důležitější než párkrát běhat někde za zábavou. Že hlídání nebude jsme věděli, sntim jsme do toho šli, tak máme prostě spolecne vecery doma. Naštěstí už dítě pěkně v noci spí, takže nechodím spát s ním a ten společný čas je.
@Serpentini píše:
Takže bys deset let seděla doma a nikam nešla nebo jak bys to udělala?
Byli jsme asi pětkrát, hlídala nám tchyně. Jinak chodíme na střídačku i tak je to zřídka. Je nám 40, do 35 jsem si trajdani užila až až a v padesáti začnu třetí mízu ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Byli jsme asi pětkrát, hlídala nám tchyně. Jinak chodíme na střídačku i tak je to zřídka. Je nám 40, do 35 jsem si trajdani užila až až a v padesáti začnu třetí mízu
Aha, tak s hlídací tchýní bych si taky uměla vyskakovat na ty, kteří žádné hlídání nemají a musí vzít to placené ![]()
@Anonymní píše:
Tak jestli myslíš že si manžel začne na večeře chodit s milenkou, z toho strach nemám, na to by ten můj workoholik nenašel čas. Nechtěla jsem to takhle, měla jsem stejně náročnou práci jsko on a byli jsme domluveni že po narození dítěte pribrzdi i on a budeme se věnovat rodině, já samozřejmě plně, on prostě nebude pracovat tolik. Teda uplne puvodne bylo na stole ze budu ja na jeden den v tydnu v praci, a on s dítětem. Najednou to nejde, nejde ani vic volna, nenadelam nic. Ne že by to vyřešilo hlídání, ale aspoň bych pořád na dítě nebyla sama a byli jsme víc spolu jako rodina. Jo já vím že trauma by nemělo ale přínos by to pro něho nebyl žádný a nějak mi povinnost k dítěti přijde důležitější než párkrát běhat někde za zábavou. Že hlídání nebude jsme věděli, sntim jsme do toho šli, tak máme prostě spolecne vecery doma. Naštěstí už dítě pěkně v noci spí, takže nechodím spát s ním a ten společný čas je.
Vždyť plácáš hrozné kraviny. Hlídání pro dítě je přínos. Naše dítě se na paní na hlídání vždy těší, kolikrát se i ptá kdy zase přijde, vždycky si to spolu užijí. Co má to dítě z toho, že v noci denně večer sedíte s chlapem doma u televize?
do školky dítě taky nedáváš, protože k němu máš povinnost? Ty matky, které dají dítě na celý víkend pryč, jsou podle tebe špatné?
@Serpentini píše:
Aha, tak s hlídací tchýní bych si taky uměla vyskakovat na ty, kteří žádné hlídání nemají a musí vzít to placené
Zas třeba máš možnost nějakých referencí, co já vím. V mém případě by to bylo čistě loterie na hlidacky.cz a to bych asi nedala. Možná ted, když je dítě větší, člověk by se poptal ve školce…prostě záleží.
Není v pořádku, aby ses bez pomoci starala o nevlastní manželovy děti. Buď ať pomáhá, nebo ať pomoc zaplatí. Pravidelnou.
Příspěvek upraven 03.02.24 v 20:41
@Bubla Bůčková píše:
Jo tak to jsou takový hrabeci rady většinou od lidí, co jim někde jen přálo štěstí. Nevím, jaká okolnost by mě donutila si do domu pozvat naprosto cizí osobu z netu hlidacky.cz , svěřit ji 4 leté dítě, dát tisícovku a zmizet bezstarostně do kina
Normální člověk si dá inzerát, pár vhodných kandidátek si pozve na pohovor, hlídání probíhá nejdřív všichni spolu, pak hlídačka s dítětem v jednom pokoji a matka (rodič) v jiném, pak hlídačka v bytě sama a matka v dochozí vzdálenosti, pak až samostatné hlídání.
Nebo se na to vykašle, ale pak nezávidí hlídání ségře ![]()
@Serpentini píše:
Vždyť plácáš hrozné kraviny. Hlídání pro dítě je přínos. Naše dítě se na paní na hlídání vždy těší, kolikrát se i ptá kdy zase přijde, vždycky si to spolu užijí. Co má to dítě z toho, že v noci denně večer sedíte s chlapem doma u televize?do školky dítě taky nedáváš, protože k němu máš povinnost? Ty matky, které dají dítě na celý víkend pryč, jsou podle tebe špatné?
No nevím, já z toho mám pocit takový, že sehnat nakou super chuvu neni úplně lehký, v mém okolí to spíš byly takové hlidacky co se postaraly o to aby se dítěti nic nestalo, aby mělo jídlo s plinu, někam ho vzali aby jako byl program, a hotovo. Nadšeně se netvarily ani ony ani děti. A celkem se nedivím, dělají to pro peníze, na dítěti které vidí párkrát za rok jim moc záležet nemůže, to by musely být opravdu chůvy tělem i duší aby k tomu pristupovaly jinak, a těch nebude tolik jaká je poptávka. Do školy půjde hned jak mi ho někam vezmou, aspoň na pár hodin, bude mít privykaci režim jak bude potřebovat, a tam jednoznačný přínos vidím v programu, ve skupině děti, v získávání sociálních dovednosti, zážitcích co s rodiči nejsou…to s nějakou chuvou teda nevidím. Ale i tak, bude ve školce tak jak pro něj bude dobre a bude mu vyhovovat, když si můžu dovolit neřešit peníze, tak určitě neuprednostnim svoji práci před jeho zájmem.
@Liberalissima píše:
Normální člověk si dá inzerát, pár vhodných kandidátek si pozve na pohovor, hlídání probíhá nejdřív všichni spolu, pak hlídačka s dítětem v jednom pokoji a matka (rodič) v jiném, pak hlídačka v bytě sama a matka v dochozí vzdálenosti, pak až samostatné hlídání.Nebo se na to vykašle, ale pak nezávidí hlídání ségře
Aha, tak to mě ani nenapadlo, to už zní lépe.
A segra si ti treba stezuje, jak je narocny starat se o deti? Protoze ja mam kamosku, ktera ma fungujici babicku, nekolikrat tydene si bere deti. Klidne i na cely vikend a stejne si ona furt stezuje, jak je to s
detmi narocny.
My nemame hlidani zadny. Tak uprimne, po tehle kecech, uz mam obcas vuci ni taky negativni emoce.
Jinak doporucuju chuvu. Taky jsem se ji dlouho branila a stoji ty prachy za to.
Hele, mě je třeba taky líto, že naše děti mají jedinýho příbuznýho v dosahu švagra, a ten má za partnerku takovou kozu s nulovým zájmem o děti, takže se vidí s detma minimálně, přitom vím, ze by si kluci užili, kdyby je občas strejda vzal třeba k sobě na návštěvu, na výlet nebo na blbou procházku. Proste někdo ma a někdo nemá, no…Jediný pozitivum, který v tom vidím je to, že nemusím být nikomu zavázaná.
Jinak jsem obě děti dala relativně brzo do dětské skupiny, zpočátku i ty dvě dopoledne v týdnu hodně uleví.
@Anonymní píše:
No nevím, já z toho mám pocit takový, že sehnat nakou super chuvu neni úplně lehký, v mém okolí to spíš byly takové hlidacky co se postaraly o to aby se dítěti nic nestalo, aby mělo jídlo s plinu, někam ho vzali aby jako byl program, a hotovo. Nadšeně se netvarily ani ony ani děti. A celkem se nedivím, dělají to pro peníze, na dítěti které vidí párkrát za rok jim moc záležet nemůže, to by musely být opravdu chůvy tělem i duší aby k tomu pristupovaly jinak, a těch nebude tolik jaká je poptávka. Do školy půjde hned jak mi ho někam vezmou, aspoň na pár hodin, bude mít privykaci režim jak bude potřebovat, a tam jednoznačný přínos vidím v programu, ve skupině děti, v získávání sociálních dovednosti, zážitcích co s rodiči nejsou…to s nějakou chuvou teda nevidím. Ale i tak, bude ve školce tak jak pro něj bude dobre a bude mu vyhovovat, když si můžu dovolit neřešit peníze, tak určitě neuprednostnim svoji práci před jeho zájmem.
Jasný, takže školka je v pohodě, nechat dítě se spoustou cizích lidí, ale nechat dítě s jedním cizím člověkem je zlo
osobní zkušenost s žádným placeným hlídáním nemáš, ale přesně víš jaké ty hlídačky jsou, že se dětem nevěnují, ta práce je nebaví a chudáci děti nejsou div týrané nedostatkem zájmu
asi by bylo lepší nevyjadřovat se k věcem, o kterých nic nevíš
mimochodem jsi neodpověděla na otázku, jestli ty matky, které dítě dají na víkend pryč jsou špatné, když si teda neplní svojí povinnost být s dítětem ve dne i v noci? ![]()
@Anonymní píše:
Nám slečna na hlídání chodí jednou týdně, občas výjimečně dvakrát. Tři až čtyři hodiny jedno hlídání. Malá jí miluje. Slečna dělá ekonomiku, nemá žádné ped vzdělání, ale je milá, mladá, plná energie. Hraje si s ní trochu jinak než my, trochu jinak mluví, dítě si zažije jiný přístup. Základní pravidla ale pořád určujeme my, a máme jistotu, že budou respektovány, což je podle mě výhoda oproti hlídání zdarma od rodiny a známých. Zas my jsme rozumní, pravidel máme fakt málo a základních, jako žádné plácání, atd.
Myslím, že máme se slečnou pěkný vztah. Malá se na ní téměř denně ptá, kdy přijde ![]()
@Serpentini píše:
Jasný, takže školka je v pohodě, nechat dítě se spoustou cizích lidí, ale nechat dítě s jedním cizím člověkem je zloosobní zkušenost s žádným placeným hlídáním nemáš, ale přesně víš jaké ty hlídačky jsou, že se dětem nevěnují, ta práce je nebaví a chudáci děti nejsou div týrané nedostatkem zájmu
asi by bylo lepší nevyjadřovat se k věcem, o kterých nic nevíš
mimochodem jsi neodpověděla na otázku, jestli ty matky, které dítě dají na víkend pryč jsou špatné, když si teda neplní svojí povinnost být s dítětem ve dne i v noci?
Hele, nevím proč na mě tak utocis. Ne, proč by měly být špatné, pokud mají to dítě komi dát, aby to i pro něj bylo fajn. Sama kdybych měla nějaké příbuzné které by k mému dítěti měli vztah a chtěli by s ním být, jen bych to podporovala, byla bych ráda že si tvoří vztahy v širší rodině. Já měla skvělou babičku, tety, strýčka. Tenhle smysl s chuvou úplně není. Kdo má takovou, že je pro dítě přínosem, tak super, myslím si že vyhrál v loterii. Neříkám že nechat dítě s chuvou je nějaké zlo, jen že by to pro něj podle mě nebylo nic moc. Ano, osobní zkušenost nemám, a to proto, že jsem je zatím mít nechtěla. Chuvu využívá jedna moje dobrá kamarádka a jedna známá z okolí. Obě musí kvůli práci. Bohužel od obou kazdou chvili poslouchám nějaké potíže s chuvami, obě už mají bůhví kolikatou, se dvěma z nich jsem se potkala když si zrovna děti předávali a dobrý dojem jsem z nich neměla. Takže tak jsem dospela k tomu, že o skutecne dobrou chuvu bych asi jen tak náhodou nezakopla a nechávat dítě kvůli své zábavě prostě někomu jen abych ho na chvíli odložila by mi příjemné nebylo. Jo, kdybych kvůli něčemu musela, tak asi budu prostě hledat a hledat za své přítomnosti než bych našla, ale zas když mě k tomu žádná nutnost netlačí, tak mi to přijde nesmyslné.