Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No věřím, že v nějaké tradiční muslimské zemi to může být dost problém, pokud žena a muž chtějí spolu podnikat. Ovšem kdo chce kam… ![]()
@Anonymní píše: Více
Proč potřebuješ společníka?
Toho pána znáš dobře? ![]()
Osobně bych tomu nevěřila a čichala nějaký podvod, ale každý musí dle svého, že…
@Doctus píše: Více
On navrch mít bude, protože bude většinovým vlastníkem.
Jednatelkou budu pouze já.
Jo takto to budete mít. Z mého pohledu trošku nestandardní.
Při rozjezdu podnikání je třeba připomenout, že v ČR ručí jednatel i svým osobním majetkem, pokud by jednatel porušil funkci řádného hospodáře. Pak jsou i možné bolestné dopady pro jednatele, kdyby podnikání přímo nevzkvétalo.
@free333 píše: Více
Společníka potřebujeme oba proto, že sám by to ani jeden z nás nedokázal. On vyvíjí software, ale neumí nic jiného. Já mám zkušenosti s řízením podniku, ale nemám dostatečné technické znalosti.
Pána dobře neznám. Seznámili nás společní známí, a právě proto se musíme dobře poznat, k čemuž je nutný osobní kontakt.
Zatím z něho mám dobrý pocit, reference dobré, znalosti dobré, zárodek jeho práce funguje dobře. Lidsky si rozumíme, mám pocit, že se budeme dobře doplňovat nejen v hard skills, ale i v soft skills a stylu uvažování. Je pracovitý, ctižádostivý, zatím jsem nezpozorovala žádné red flags.
@Hanča1234 píše: Více
Hlavní důvod je ten, že nemám dostatečné technické kompetence.
Pokud jsem měl doteď pochybnosti, zda tu někdo opět trollí, nebo jestli to je skutečně založené téma, tak pochyby jsou pryč
Už vidím někoho, jak půjde do kšeftu, kde mu nebude patřit ani polovina, zato bude za vše stoprocentně ručit. U nás se tomu říká bílý kůň ![]()
@rmot píše: Více
Do takového „kšeftu“ lidé chodí běžně.
Bílý kůň je něco jiného.
Pokud ti nepatří většina sročka (přepokládám že v té hypotetické firmě budete podnikat jako sro podle té funkce jednatele) a ty jsi jediný jednatel, tak jsi prostě bílý kůň. Do takové pozice fakt nechodí lidé běžně.
Hmm. Zajímalo by mě, jestli by se takto rozhodoval manžel. Na základě toho, co řeknou lidi. Myslím, že by ho to vůbec nezajímalo.
Podívej se, bílý kůň je něco úplně jiného. Bílý kůň je člověk, který je do nějaké funkce formálně nastrčen, ale fakticky úlohy spojené s touto funkcí vykonává někdo jiný.
Jediný důvod, proč budu jednatelkou v této firmě je právě výkon téměř všech úloh týkajících se vedení firmy, protože spoluzakladatel o tom nic neví.
Minoritní podíl jednatele je zcela běžný. Závisí na mnoha faktorech a námi dohodnutý rámec je podle mých zkušeností odpovídající původnímu nápadu, stadiu, objemu vykonané i očekávané práce a vloženým financím. Víš, že jsou i firmy, kde má jednatel podíl jenom v jednotkách procent nebo i méně?
@Hanka123456 píše: Více
Nevím. Manžel se vždy pohyboval v převážně mužských kolektivech, takže nikdy nehrozilo, že by přišel do řečí.
Na začátku manželství si občas telefonoval s kamarádkou, která byla sestra jeho bývalé snoubenky, a tady jsem prudila tak dlouho, dokud s tím nepřestal.
Manžel obecně moc žárlivý ani omezující není, ale zatím jsem mu k tomu důvod nedala. Ženám je bohužel obecně promíjeno méně než mužům a tady to platí ještě o něco víc než v Česku.
Celý ten tvůj příběh je na vodě a nevěřím, že někdo, kdo by vážně uvažoval o takovém podnikání, by si nezjistil alespoň základní informace o tom, jak u nás sro funguje. Takže prázdninový troll
Ano, jsou firmy, kde má jednatel minoritu, ale pokud není sebevrah, tak jen v případě, kdy tam figuruje víc majitelů a alespoň dva jednatelé. Protože být jediný jednatel ve dvoučnenném sročku a nemít majoritu znamená, že prostě jsi v pozici bílého koně. Majoritní vlastník prosadí skoro cokoliv a hlavně tě kdykoliv může vyměnit na pozici jednatele, až se mu to bude hodit. Do té doby ty ručíš za každičký průser ve firmě sebou a jako jediný jednatel nemůžeš ani průsery zahrát do outu dohadováním se o odpovědnosti s jiným jednatelem.
Já jasně píšu, že se nejedná o ČR.
Majoritní vlastník nemůže vždy kdykoliv vyměnit jednatele a nemůže si ani prosadit skoro cokoliv.
Samozřejmě, že budu ručit za každý průser, protože pokud nějaký nastane, tak to bude velmi pravděpodobně důsledek toho, co jsem udělala, pokud se nebude jednat o velmi závažnou chybu jeho softwaru.