Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A pokud jsi opravdu takový gramatický purista, měl bys vědět, že v netiketě je pravidlem tykání a kde správně v souvětí umisťovat čárky.
@TýnkaK
Ta gramatická poučka nebyla v žádném případě myšlena jako zbraň proti Vám. Víte, pokud některá matka si stěžuje, proč nebyla nasazena penicilinová ATB (všichni vědí, jaké typy tam patří) na infekci způsobenou Mycoplasma sp., tak se nedivím, když i po vysvětlení si „mele neustále svou“. Takových rozumbradů je plno, rozumějí antibioterapii lépe než lékaři a doma mají pomalu nachystány žaloby v záloze. Prosím, nesuďte osobu, kterou ani neznáte. Nejste Bůh…
@TýnkaK
Vykat budu vždy, tak mi radí zdvořilost. Které souvětí máte na mysli? Když mluvíte o čárkách ve větných celcích, nejdříve si prosím zkontrolujte výpovědi své.
Příspěvek upraven 02.07.13 v 13:02
@Doctus Ano, měla jsem pravdu a můžu být klidná, že jsem ti nekřivdila. Tím končím „diskuzi“ a jdu se věnovat dítěti- hlásí, že má vyspáno. Starší je na prázdninách u babičky, pokud bys měl potřebu řešit, že je zanedbávám svojí přítomností zde. ![]()
Jen poslední poznámka, kterou si nějak neumím odpustit: zdvořilost je náročnější disciplína, než pouhé vykání.
@TýnkaK
To máte pravdu. Když už jste mě nazvala gramatickým puristou, tak vězte, že před „než“ neměla být čárka (nenásleduje za tímto slovem sloveso v určitém tvaru).
@Doctus píše:
@TýnkaK
To máte pravdu. Když už jste mě nazvala gramatickým puristou, tak vězte, že před „než“ neměla být čárka (nenásleduje za tímto slovem sloveso v určitém tvaru).
@TýnkaK
Mně to přijde spíš k pláči. Ale nejdůležitější je, že jste na tom s pravopisem dobře (alespoň podle vás).
@Doctus píše:
@TýnkaK
Ta gramatická poučka nebyla v žádném případě myšlena jako zbraň proti Vám. Víte, pokud některá matka si stěžuje, proč nebyla nasazena penicilinová ATB (všichni vědí, jaké typy tam patří) na infekci způsobenou Mycoplasma sp., tak se nedivím, když i po vysvětlení si „mele neustále svou“. Takových rozumbradů je plno, rozumějí antibioterapii lépe než lékaři a doma mají pomalu nachystány žaloby v záloze. Prosím, nesuďte osobu, kterou ani neznáte. Nejste Bůh…
tomuhle prispevku nerozumim, v nejake diskuzi sis taky,,mlel svou", i kdyz jsi pravdu nemel. Takovej rozumbrada, co rozumi anestezii vic nez anesteziolog ![]()
Jak sam vis, medicina je obsahla, porad vic se specializuje a i doktor je v oborech, ktere jsou mu vzdalenejsi, v podstate laik.
Latinu, jak ji tady vyisujes, v praxi nevyuzijes, s pacienty tak mluvit nemuzes, a sestry a kolegove by z tebe byli asi trochu vydeseni. Pouziti na emiminu je uplne mimo, coz pochopi kazdy clovek s normalnim selskym rozumem.
Hm, tak som sem zabrusila, pretoze prave prekonavam ovcie kiahne, co som na „stare kolena“ chytila od dcery a jednou z komplikacii pre dospelych je prave zapal mozgovych blan. A to sa mi zrovna moc nehodi
Trochu ma zaujimalo ako s tym nalozit, vyhnut sa, rozpoznat, ale popravde, ako to slusne povedat… prd som sa dozvedela ![]()
@Baba
Proč si myslíte, že lékaři mezi sebou nemluví latinsky? A taková latina, kterou jste si mohla přečíst, je jen slabý odvar. Když nechcete číst latinské termíny, tak je přeskakujte. Příště bych však jakoukoliv tematiku netýkající se přímo názvu diskuse přesunul do oblasti soukromých zpráv. Kdo říká, že lékař mluví s pacientem stejně jako s kolegou (pokud tedy pacient není také lékař). Někteří pacienti si vyhledají na internetu informace např. o své nemoci a pak chtějí lékaře poučovat, komické je poté poslouchat ta jejich moudra (např. proč je nad srdcem ztemnělý poklep).
@Bábi Zlopočasná
Pokud je již virus v těle, tak musíte jen doufat, že nenastanou komplikace.
@Doctus
Doktori - i jini zdravotnici, latinu samozrejme pouzivaji, ale ne stylem jako ty.
Nektera tvoje moudra jsou taky komicka. Treba to, ze pri CA se musi v kazdem pripade intubovat
byla bych s tou neomylnosti trochu opatrnejsi ![]()
@Baba
Nikdo není neomylný, ani vy, bohužel ani já. Mohla jste napsat celým slovem celková anestezie, neboť slovo „ca“ má i poněkud hrozivější význam. Co se vám na stylu latiny nelíbí? Nerozumíte jí, je tam nějaká chyba? Ještě se vrátím k tomu příspěvku k ATB, na mykoplasmata beta-laktamové ATB neúčinkuje, neboť tento rod nemá buněčnou stěnu (to však nechtěla jistá pacientka pochopit).
@Doctus píše:
@Baba
Nikdo není neomylný, ani vy, bohužel ani já. Mohla jste napsat celým slovem celková anestezie, neboť slovo „ca“ má i poněkud hrozivější význam. Co se vám na stylu latiny nelíbí? Nerozumíte jí, je tam nějaká chyba?
V souvislosti s intubaci je snad pro medika zkratka CA jasna, ne?
carcinom by jaksi v te vete nedaval smysl, ze?
Latinu pouzivas neadekvatne. Pacientum to musis vysvetlit tak, aby tomu rozumeli, takze na ne asi pojmy jako supinace, pronace vytahovat nebudes.
A chci teda videt, jak se svym stylem komunikace uspejes u kolegu ![]()