Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Baba
Pro medika ano, pro náhodného čtenáře tomu tak být nemusí. V ČJ se používá výraz s počátečním „k“, v latinském originále to bylo carcinoma, tis, n. S pacientem se hovoří jinak než s odborníkem. A kolegové si už zvykli.
@Doctus píše:
@Baba
Pro medika ano, pro náhodného čtenáře tomu tak být nemusí. V ČJ se používá výraz s počátečním „k“, v latinském originále to bylo carcinoma, tis, n. S pacientem se hovoří jinak než s odborníkem. A kolegové si už zvykli.
Jo a kdyz teda vis, ze s pacientem se mluvi jinak nez s doktorem, tak proc to neuplatnit na emiminu? ![]()
@Baba
Vy se stále díváte na tu jednu diskusi, kde jsem použil zkratku pro umělou plicní ventilaci. Anatomické poznámky může čtenář přeskočit, navíc nevidím důvod pro obavy z nepoznaného. Jak jsem již psal, nevím, jaké povolání má každý diskutující, nemohu tedy vyloučit ani povolání lékaře (např. psychiatra).
Ehm, tak mi nějak @Doctus připomíná spolužáka (nebo kolegu, když už to nebylo na SŠ), který v prvním ročníku při latině zvednul ruku a řekl: „Mohl bych se zeptat, co je to ten erektor?“ ![]()
Upřímně - nevím, jakým zázrakem se mu povedlo odmaturovat na zdravce, tady byl záhy odejit, ale „erektor“ se nám vryl do paměti.
Samozřejmě nepochybuji, že Doctus význam zná.
Je fakt zábavné číst tady málem opsaná skripta (nejen v této diskuzi) - a často snůšku blábolů.
(Téma jsem rozklikla pro zajímavost, ovšem k tématu tu není pomalu nic - a zakladatelce se omlouvám za OT. Předpokládám, že tatínkovi (a dalším členům rodiny) se provede výtěr z krku - nebo až na základě výsledku vyšetření malé, takže do výsledku bych zřejmě s návštěvou počkala.
@TýnkaK píše:
Osobóóó, nešly tudy děti???Pleju len…
Jaké smetí…???
@Alichi
Jaký erektor měl na mysli, smím-li se zeptat. A bláboly myslíte jako nepravdy? Jen tak pro zajímavost, skripta neopisuji, čerpám jen ze své dlouhodobé paměti.
V latině šlo v tomto případě jen o slovíčka. ![]()
A ano, svoji pravdu tady prezentuješ a taky hezkou teorii - navíc zřejmě předpokládáš, že ženské na rodičáku ohromíš. Ale to je fuk. Jen už jsem měla cukání při jiné diskuzi ohledně infekčních nemocí a očkování…
Tak nás klidně dál vzdělávej.
@Alichi
Myslíte to, jak byl zpochybňován význam očkování? Výkřiky typu „vše zachrání ATB“ v současnosti neplatí, to snad uznáte. A věřte, nechci nikoho ohromovat. A navíc souběžně s latinou probíhá v 1. ročníku na všech LF i výuka (normální) anatomie, takže už si student mohl spojit A s B.
@chelsea001 píše:
Zánět mozkových blan se podle mě chytnout nedá, ale nevim možná kecámmoje máma, bratránek i kamarádka zánět mozkových blan měli, všichni se z toho dostali, akorát máma a bratránka dodnes trápí bolesti hlavy tak si myslím, že je to od toho.
Jistě že se to dá chytit. Proto jsou lidé s touhle nemoci hospitalizováni na infekčním
@berry4 Je to infekční nemoc, jistě že to chitit může! Záleží ale taky na tipu.
Syn měl ve 2 měsících meningokokovou meningitidu (zánět mozkových blan bakteriální) a víc jak měsíc ležel v nemocnici a doktoři neveřili, že přežije. Já bych se kontaktu s případným přenašečem rozhodně vyhnula.
@monca114
V případě meningokoka (pro zájemce Neisseria meningitidis) je nákaza spojena se vznikem choroby. Zánět mozkových plen však může způsobit řada dalších bakterií, které primárně způsobí jiná onemocnění. Bez mikrobiologického výsledku nemůžeme soudit.
@TýnkaK píše:
Taky jsem zdravotník a taky umím ohromovat latinou, ale zakladatelka je, jako většina uživatelek tady, evidentně laik a tedy nepotřebuje znát etiologii nemoci v termínech z anatomického slovníku. Myslím, že hlavně potřebuje vědět, jak se zachovat prakticky. Není to první příspěvěk, co jsem si všimla, takto složitě, nesrozumitelně a „podoktorsku“ formulovaný, plný nadbytečných a nicneříkajícíh informací. ŠKODA! Evidentně máš znalosti, předpokládám, že jsi dr. Bohužel na medicíně neučí, jak mluvit s pacientem a tohle mi připadá jako exemplární příklad, jak NE. Pokud se pletu, pak se omlouvám.
Buď doktor nebo strejda Google
Taky jsem si všimla zbytečné složitosti a až okaté odbornosti příspěvků