Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Koukám na zprávy a ZASE hlásí, že se budou zdražovat potraviny. Zdá se mi to, nebo se zdražuje každý měsíc? Teď se třeba rozčuluju, když kupuju malýmu mlíčko. Před čtyřmi měsíci jsem ho kupovala za 225Kč, předevčírem po mě chtěli 289Kč. Říkala jsem si, že to je asi jen v té jedné lékárně, volala jsem mamce, ať se mi staví v lékárně, kde jsem ho běžně kupovala a až ke mě pojede, tak ať mi ho koupí za nižší cenu. Zjistily jsme, že to není lékárnou, ale že mlíčko zdražilo všude. Přijde mi to teda celkem dost rapidní zdražení v podstatě ze dne na den. Proto mě naštvala zpráva, že se má zase zdražovat. Už teď chodím po obchodě a místo toho, abych kupovala podle značek, koukám do regálů, který z nabízených výrobků je nejlevnější. Dřív jsem za litr táhla domu dvě narvaný tašky, že jsem po cestě domu musela ucha od tašek přemlouvat, aby nepraskly. Teď mi staší jedna igelitka a litr je v čudu. Nechci si ztěžovat a plakat tady, jen by mě zajímalo, kde to skončí? Já to vidím tak, že se zase začne věk lidí zkracovat místo prodlužování, protože si nebudou moci dovolit kvalitní potraviny. Sama sobě budu kupovat levné nekvalitní srajdy, abych mohla svému synovi dopřát kvalitní a zdravé jídlo. Přijde mi to nefér, studovala jsem, pracovala jsem, odváděla jsem daně, vychovávám pro stát dalšího občana, který bude platit daně a stejně jsem spolu se svým mateřstvím spadla někam úplně na spodek.
Tak jsem si ten vztek vypsala… ![]()
Předpokládám, že víš, že se měnila sazba DPH, že je dražší benzín a nafta a že existuje něco jako inflace… Takže toto téma beru spíš jako řečnické cvičení…
Ahoj, já si toho teda taky všimla a štve mě to
Kupuju skoro pořád ty stejné věci, ale dám tak o pětistovku víc..myslím, že to jen tak neskončí, od ledna zdraží znovu a to bude teda pak na ![]()
@Honzuovka naprosto ti rozumím, taky z toho nejsem nijak nadšená ale tohle nemůže pokračovat donekonečna, nejde jen o potraviny ale vlastně o všechno, všechno se zdražuje ale co vím ze svého okolí, tak platy nerostou nikomu a na jednu stranu se není čemu divit, když i firmy mají daleko vyšší náklady na provoz. A co si myslím já, tak se pomalu budeme vracet do let minulých…na zahradě si budem pěstovat zeleninu na celý rok, chovat králíky, kačeny, někdo i prasata, slepice na vajíčka…a ti co bydlí v bytech se budou rvát o kousek půdy někde za městem, aby mohli mít taky svoje. My jsme s přítelem už před 3 lety pro jistotu začali chovat králíky, loni jsme si vzali 15 slepic, takže máme svoje vajíčka a zbytek prodáváme. Máme i pár kačen a dokonce jsme si líhli vlastní kuřata. Na zahradě máme vše, čemu se tu daří a na podzim plánujeme zasadit hodně stromů, aby bylo i ovoce. A i přesto stejně nechám v obchodě týdně min. 1500 - 2000 Kč za jídlo, drogerii apod. Jak píšeš, tašky poloprázdné a litry vesele lítají. A nejvíc mě štve to, že ty potraviny jsou tak nechutně drahé a přesto je polovina naprosto žalostné kvality, plná samých Éček, zelenina ani ovoce nemají žádnou chuť, maso je napíchané vodou, aby bylo těžší, kvalitní uzeniny už člověk skoro nenajde…tím víc jsem ráda za internet a za rady ostatních, jak si co nejvíc udělat sama, protože tyhle zloděje nechci podporovat ![]()
Tema neberu jako recnicke cviceni, ale nybrz jako neco co se tyka snad nas vsech.
Uprimne taky mi to vadi, ikdyz zdravou stravu muzes dodrzovat i z levnych surovin.Sama jsem z toho mirne nastvana, ale bohuzel s tim nic nenadelame.Jist se musi, jezdit se musi, takze nam nic jineho nezbude nez zase utahnout opasky a snazit se nejak,,prezivat". ![]()
@Verca1989
naprosto souhlasim, musim priznat ze v okoli mam zname, kteri si opravdu kupuji dum se zahradou, zacinaji chov veskereho zvirectva, sazeni brambor, zeleniny i stromu.Ono se to zda, ale ja jsem stastna i za blbejch dvacet vajec domacich a nejakou zeleninu kdyz mi doveze pritel ze zahradky ![]()
Jen mě to hrozně rozčílilo. Říkám si, jak na tom jsou třeba maminy, co je partner opustil, zůstaly samy s dítětem. Nějak si to nedovedu bez manžela a jeho platu představit. Naštěstí mám k dispozici firemní jesle, takže jak na ně bude malej psychicky připravený, chytám se do práce. Ale ne každý tyhle možnosti má.
@blorchi já jsem ráda, že jsme s tím začali už před pár lety, u některých zvířat ten chov člověk musí vychytat, zrovna králici snadno chytají nemoci a člověk hned neví, jak na to, co dělat preventivně…a hlavně člověk ví, co jí a domácí vajíčka, to je pohádka oproti těm kupovaným, to samé zelenina. Ale mrzí mě, že si tohle mnoho lidí prostě nikdy nebude moci dovolit ![]()
@Verca1989 píše:
@blorchi já jsem ráda, že jsme s tím začali už před pár lety, u některých zvířat ten chov člověk musí vychytat, zrovna králici snadno chytají nemoci a člověk hned neví, jak na to, co dělat preventivně…a hlavně člověk ví, co jí a domácí vajíčka, to je pohádka oproti těm kupovaným, to samé zelenina. Ale mrzí mě, že si tohle mnoho lidí prostě nikdy nebude moci dovolit
Jasne, vim ze to neni zadna sranda chovat zvirata.Ale mas pravdu v tom, ze ne vsichni si to budou moci dovolit, at uz na to nebudou mit prostory, nebo finance. I porizeni zvirete stoji penize, naklady na jeho stravu ci obydli taky nejsou zanedbatelne.Kord ted. Ja chtela slepice a kdyz jsem si spocitala pocatecni investici malem jsem se zhrozila a prozatim to musela odlozit. Verim tomu, ze jednou bude dobre temkteri si farmu udelali uz drive. ![]()
Já už jsem tu napružená neskutečně, je to zlodějina a ne řečnické téma. Co si obchodníci dovolí tady, je neskutečné. Hipp sklenička 50,– v Německu 1-1,19 EUR, šunka od kosti, pod dvacku 10dg se nekoupí, žrát se to nedá, v Německu vyjde 14,90 a je to 97%masa, pleny, ještě jsem blb ekolog, balík tady 229,–, ty samé v německu v té samé DM 7,49, což jse cca 190,– jen na 40-ti plenách rozdíl 40,– a tak bych tady mohla pokračovat elaborátem na A4 jak je to sakra možné? A o kvalitě těch potravin se ani nezmiňuju.
@blorchi Letos slepice strašně podražily, loni jsme jednu mladou kupovali za 150 Kč, dnes jednu prodávají i za 250 Kč…jedině koupit ty starší. Nás stály slepice celkem 1800 Kč, kurník skoro 7 tisíc, za krmení dáme měsíčně tak 200 Kč, máme staré pečivo od známého, takže se to dá. Ale vyplatilo se to, jelikož jsem pedant a vedu si záznamy snesených vajec, tak nám zatím vydělaly kolem 6 tisíc, tak do konce roku se to snad vrátí ![]()
@Honzuovka píše:
Max. mě napadají bylinky na parapetu.
jedine marusku, to je stromek ktery prinasi zisk
![]()