Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Asi se vám to bude zdát hloupé, ale už si moc nevím rady. Tak nějak jsem se stala závislá na internetových diskuzích. Mám pocit že nevím co je správné a co špatné, jestli je pořádku že jsem taková či maková. Všechno si nejdřív potřebuju najít na internetu, zjistit co si myslí ostatní a podle toho sebe soudím. Přitom je to úplná blbost říkám si, že ty lidi mě neznají tam mě nemůžou soudit. Ale nějak si nemůžu pomoct přestat. Už to dělám několik let a přijde mi to čím dál horší. Dokonce se mi už podařilo zrušit facebook účet, protože jsem pořád jen sledovala ostatní a hodnotila se podle nich. Řešíte někdo podobný problém? Možná to má i důvod v sebevědomí mě napadá, ale nevím
zruš si net aji v mobilu a máš klid. Já tenhle problém nemám, ale vím o lidech, kteří si bez porady na netu ani neprdnou
přijde mi to směšné. Vyhledej psychologa, třebas to pomůže ![]()
@Anonymní píše:
Asi se vám to bude zdát hloupé, ale už si moc nevím rady. Tak nějak jsem se stala závislá na internetových diskuzích. Mám pocit že nevím co je správné a co špatné, jestli je pořádku že jsem taková či maková. Všechno si nejdřív potřebuju najít na internetu, zjistit co si myslí ostatní a podle toho sebe soudím. Přitom je to úplná blbost říkám si, že ty lidi mě neznají tam mě nemůžou soudit. Ale nějak si nemůžu pomoct přestat. Už to dělám několik let a přijde mi to čím dál horší. Dokonce se mi už podařilo zrušit facebook účet, protože jsem pořád jen sledovala ostatní a hodnotila se podle nich. Řešíte někdo podobný problém? Možná to má i důvod v sebevědomí mě napadá, ale nevím
Chyba bude ve tvém zřejmě nízkém sebevědomí. Tomuto dnešní doba přímo nahrává. Všude komerce, reklama, slevy, snaha být cool, mít peníze, super rodinu - a pak to všechno nabídnout k pokoukání na fejsbůku, aby ostatní viděli. Lidé s nižším sebevědomím pak často prožívají pocity frustrace, když jejich život, majetek, rodina, práce a názory neodpovídají tomu, co je v dnešní společnosti považováno za cool. Pokud se toho chceš zbavit, musíš začít jako každý jiný závislák. Zapracovat na sebevědomí a snažit se vědomě do diskuzí nechodit. Např. tě popadne pocit, že si nutně musíš něco najít, tak zabrzdi, zkus trochu přemýšlet a snaž se vytvořit si na věc svůj vlastní názor. Pak ho prezentuj lidem kolem sebe, sleduj reakce, argumentuj, nenech se rozhodit tím, že někdo jiný si myslí něco jiného. Držím palce!
Tazatelka je trochu extrém, nicméně nemálo uživatelek se přiznalo, že jsou závislé na Emiminu. A těch důvodu je fůra - dobře se tu pokecá, poradí, často se zde ptají lidi, kteří chtějí znát, jak se zachovat v určitých situacích, anebo zda se v nich (už) zachovali správně. Ono to možná vyzní úchylně, ale občas mě napadlo, jestli si sem třeba pár lidí nechodí potvrdit, že jsou normální, že se chovají správně (nebo alespoň většinově), a jestli nejsou ohledně výživy dětí, výchovy, vztahů nějací divní. A nebo obráceně - že si sem jdou potvrdit, že chování manžela (je líný), tchýně (je pomlouvačná) je špatné a odsouzeníhodné. A já se tomu nedivím, ono je to tu občas vážně návykové a fůra žen prostě má potřebu se utvrzovat v tom, že dělají něco dobře (nebo i špatně), ale to má čas od času každý.
Ve středu jsem třeba koukal na tu španělskou Výměnu manželek a dneska pak podotkl, že lidi se tam asi nehlásí jen kvůli těm 50 000 nebo kvůli tomu, aby si vyřešili partnerskou krizi a zkusili to s jinýma, ale možná i v tom, aby si potvrdili, že jinde jsou lidi ještě divnější, ještě větší magoři, přičemž oni sami ten pocit samozřejmě nemají. Fakt je ale ten, že diskuze jsou zajímavé a často vám nabídnou úhly pohledu a řešení, na které by sám člověk nepřišel. A není to jen co k obědu, jaká hypotéka/dlaždičky, ale i přístup k životu aneb víc hlav víc ví. To, že se tu kolikrát řeší i blbosti, tak to je asi na každým fóru..
@Ploskutáček Souhlasím s tebou, ale ty popisuješ spíš „normální“ uživatelky emimina. Zakladatelka píše, že si nejdřív musí přečíst v diskuzi, co je správné a co je špatné a také podle názoru ostatních soudí sama sebe. A v tom vidím zásadní problém. Jasně, když mám s něčím problém, tak si jdu pro radu, to je normální, ale nelze hodnocení sama sebe stavět na tom, co si myslí druzí.
@Adrasteia píše:
@Ploskutáček Souhlasím s tebou, ale ty popisuješ spíš „normální“ uživatelky emimina. Zakladatelka píše, že si nejdřív musí přečíst v diskuzi, co je správné a co je špatné a také podle názoru ostatních soudí sama sebe. A v tom vidím zásadní problém. Jasně, když mám s něčím problém, tak si jdu pro radu, to je normální, ale nelze hodnocení sama sebe stavět na tom, co si myslí druzí.
Já vím, ale ono je k tomu krůček. Já to beru jako chlap jinak, ale umím si představit, že někdo už je tak (třeba z Emimina) zblbý, že už nedokáže rozhodovat sám, a musí si všechno nechat potvrdit. Možná je tu takových žen víc, tazatelka však měla jako jediná odvahu to napsat a přiznat se k tomu. To já bych, upřímně řečeno, přiznat nedokázal, i když by to byla pravda. Protože čím víc informací, rad, a často protichůdných, tím víc je člověk nejistější a pochybuje..
Já jsem FB nikdy neměla, no bohužel rodina mě vyslídila i zde na emiminu..dovedu si živě představit, jak by si to špiclování užívali na FB
prosím o zachování anonymu
@Ploskutáček píše:
Já vím, ale ono je k tomu krůček. Já to beru jako chlap jinak, ale umím si představit, že někdo už je tak (třeba z Emimina) zblbý, že už nedokáže rozhodovat sám, a musí si všechno nechat potvrdit. Možná je tu takových žen víc, tazatelka však měla jako jediná odvahu to napsat a přiznat se k tomu. To já bych, upřímně řečeno, přiznat nedokázal, i když by to byla pravda. Protože čím víc informací, rad, a často protichůdných, tím víc je člověk nejistější a pochybuje..
To mě fakt děsí. Já mám tady spíš opačný problém - většinou si stojím za svým, argumentuji a leckomu je tu proti srsti, když svůj názor člověk podloží třeba nějakými odbornými argumenty. Chápu, že někdo nemusí ustát, když jde proti stádu, ale mně to mnohdy dělá radost (když jsem tedy o „své pravdě“ přesvědčená, ale to neznamená, že nepřemýšlím o argumentech těch druhých).
Buď sama svoje. Jestli máš problém se sebevědomím, nehledej na vše odpověď na počítači. Ne vždycky Ti poradí ti fundovaní, někdy jsou to rady prachobyčejných lidí a co člověk to názor, pak jsi z toho zmatená. Neboj se navštívit psychologa - ne psychiatra, to určitě ne. Možná jsi někde zablokovaná, potřebuješ najít k nějakému dobrému odborníkovi důvěru a svěřit se s něčím, co tě třeba trápilo v dětství, v rodině nebo ve škole a on ten odborník tě pak nasměruje a nakopne k rozhodnému kroku, jak pracovat sama na sobě, jak si začít vážit sama sebe, věřit si, utvářet si svůj náhled na svět a na spoustu věcí, být nezávislá na jiných, být víc rozhodná. Nikdo nemá patent na rozum, stejně budou někdy situace, že si s některými věcmi nebudeš vědět rady, takový je holt život, ale když v jednodušších věcech si budeš umět poradit, pak pro tebe nebude už tak těžké vědět, na koho se obrátit ve složitějších situacích. Tímhle vším jsem si prošla sama, takže vím, co píšu. A to mi je 58 let a do mých 48, 50 ti letech jsem byla nemastná, neslaná, nerozhodná a ti, co za mně byli až moc rozhodní, pak se mnou pěkně manipulovali, což se mi pak nelíbilo a jednou za čas jsem pak vybuchla. Teď odpovím v klídku hned, mám ve spoustě věcí víc jasno. A co se týká Facebooku, počítače, potom už to bude i pro tebe druhotné, občas někde něco napíšu, ale jen sporadicky, jsem v kontaktu jen s těmi, se kterými chci být, ale neptám se, nee, spíš zavolám telefonem, nikdy nevíš, jak se může spustit lavina hlavně na tom FC, to se kdysi stalo někomu z mé rodiny, tak už tam raději není. Neboj se fakt zajít k odborníkovi a pořešit si hlavně svoje sebevědomí a to odblokování. Já za to, že jsem na tom tak jak jsem kromě jiných taky moc děkuji jedné skvělé psycholožce.
A to jsi dělala vždycky nebo to něčím začalo? Nekoukáš se moc na americký romantický filmy a komedie? Tam taky začínám pozorovat zvláštní vliv na lidi
V těch filmech to realita taky není, to jsou samý bludy.