Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Téma mluví jasně - nechci vyloženě,,zdravé" recepty, ale jedná se mi o to, jak upravit,,normální" jídla tak, aby byla zdravá. Jako například nesmažit maso, ale péct v troubě atd. Prostě jak upravovat jídlo, aby to bylo zdravější a čím nahrazovat nějaké potraviny, které se nehodí k hubnutí. A taky recepty na nějaké zdravé dorty a sušenky
.
Snad jsem to napsala srozumitelně. Těším se na vaše recepty ![]()
Tak já používám hodně pohanku, jáhly, bulgur, kuskus buď jako samostatné jídlo nebo jako obměnu za rýži a těstoviny. Polévky a omáčky se dají zahustit zeleninou. Místo smažení dám řízek nebo karbanátek na pečíci papír s trochou oleje do trouby.
Dort se dá upéct bez mouky pouze z quinoy a použít na slazení med, javorový sirup. Sušenky jsou skvělé z ovesných vloček.
Neexistuje recept, který by se nedal odlehčit a uvařit ve zdravější variantě, ale to by bylo na dlouho. ![]()
Tak teď jsem to úplně nepobrala, jde Ti spíš o hubnutí, nebo o vyvážený jídelníček apod. - ono „zdravý“ je dost těžko uchopitelný pojem, třeba nedaleko mojí práce je prodejna zdravé výživy s jídelnou - po třech měsících denní konzumace nás z toho všechny bolelo břicho. Jednou dvakrát týdně je to fajn. Syrová zelenina je jistě zdravější než vařená, ale jíst jí pouze syrovou, budeš nafouknutá jako balón ![]()
Tak napriklad, nase traveni a pocit z jidla se hooodne zmenil, kdyz jsme prestali pro smazeni pouzivat trojobal, ale napr. rizky delam zasadne v testicku / kdyz uz je delam… a take jsme jakekoliv jine tuky na smazeni vyradili a pouzivame uz jenom kvalitni olivovy olej… to je zaklad… pak napr. nedelam nic rychle… t. j. kdyz smazim cibulku a cesnek, tak je smazim na mirnem ohni a dloooouho… to same maso…
nepouzivam uz vice mene zadne prumyslove koreni GYROS / GULAS ty takove pytlicky… Skutecne lahodnou chut zvladne v pohode horcice, cerne koreni, kmin a pak cerstve bylinky…
takove dalsi tipy jak ulehcit zaludku a zazivani bych uvitala take…
Díky moc za vaše tipy
. Nejsem právě moc zbehlá ve vaření, tak mi to moc pomůže a snad i ostatním.
Já zatím hodně používám bílý jogurt jako náhradu majonény (u pomazánek, dresinků do salátu), snažím se maso péct místo smažení…
@wobludka máš pravdu že lepší je syrová zelenina, ale zrovna u mrkve to neplatí ![]()
@White_Queen tak v tomhle směru víc preferuju zakysanou smetanu, přijde mi to chutnější - na druhou stranu pro toho kdo chce hubnout je vhodnější ten jogurt. Slyšela jsem o zahušťování jídel vařenou bramborou, ale ještě jsem sama nevyzkoušela. Pro mě tedy docela hraje důležitou roli i čas - vaření není mé hobby, navíc dvě práce, dítě, dům… takže třeba denně domácí pečivo, šunka nebo jogurty zní skvěle, ale pro mě nereálné. Od podzimu mám kachlový sporák, takže přes zimu když se stejně topí vyvařuju kosti ![]()
@White_Queen na pomazánky hodně používám nízkotučný tvaroh
do omáček místo smetany přidávám mléko
segedínský guláš nezahušťuji vůbec
nevím jestli je to zdravý dort, ale klasická piškotová placka, tvaroh a ovoce a navrch želé, prostě spíše ovocné než s máslovým krémem
místo zmrzliny kousky melounu z lednice
Na tu úsporu času při vaření používám papiňák, neodolala jsem a mám ve 3 velikostech ![]()
tvrdé sýry kupuji do 30%, nejraději mám když je v akci Krolewski light, ten má 17% tuku
když jsou houby tak je používám dost často, třeba do rizota nebo do fleků
sušené používám třeba k vepřovým plátkům
@Malaga fakt jo? Já vím proč ji nejím
ikdyž ten důvod je u mě mnohem prozaičtější, v těhotenství jsme si nesedly a už se nezkamarádily
Ale když jsme u mrkve, dneska jsem hodila kuřecí stehna do pekáče, přidala vývar, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory, rozmarýn a med. Výborné, rychlé, tělu šetrné. Mrkvové moučníky mi moc nejedou, ale přidávám ji nastrouhanou třeba do omáčky na špagety - přidá objem a není třeba doslazovat.
Nezkoušel jste náhodou někdo tohle? http://tn.nova.cz/…-korunu.html
hledala jsem na internetu alternativu na langoše, ale našlo mi to jenom tenhle recept na několika stránkách… ale mám z toho strach ![]()
K te zelenine… pokud si davas okurku, ale take mrkev, nebo rajcatka, proste vsechno / tak je pokapej tim olivovym olejem, nebo jinym… proste tuk pomaha vstrebavat vitaminy… bez toho je syrova zelenina min hodnotna, pac telo si vsechny latky co obsahuje bez oleje nedokaze vzit…
Jo a jeste pokud chces ve varene zelenine zachovat mineraly, nejlepe je ji uvarit / nebo jakoby UVARIT jenom na pare… ne ve vode… A kdyz uz, tak nepulit, davat do hrnce s vodou celou a zasadne ji dat do hrnce az kdyz voda vre… protoze i brambory i mrkev atd vitaminy v postupnem ohrivani pousti… Kdyz jim udelas jakoby sok, ze je hodis az do vrouci vody - tak oni kolem sebe jakoby vytvori takovou ochrannou vrstvu a vitaminy prej nepusti.. ![]()
Internet je plný receptů tak když chci vařit nějaké jídlo najdu si jeho zdravější variantu..
jinak používám co nejmíň oleje, radši peču než smažím.. nedělám zásmažky.. používám celozrnnou mouku..sladím si sacharinem, bo do javorového sirupu se mi zatím nechtělo investovat.. místo kečupu používám protlak.. taky by se nemělo moc jíst vepřové a jíst více ryb..