Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, maminka od mého přítele má zítra pohřeb. Já koupila dneska kytičku už, ale malinka pořád chrapti a je nemocná. Mám i devíti letou ta je v pořádku. Nejspíš bych ráda na pohřeb, aspoň se s maminkou rozloučit. Ale každý mě od toho odrazuje, že je na to dost malinká, no aspoň bych chtěla položit kytičku. Má 22mesicu. A cítím to i jako povinnost, dost jsem to zvorala, s maminkou jsem moc v kontaktu skoro rok nebyla-tchyne. JEN JSME SI TAK DVAKRAT DO MĚSÍCE ZAVOLALY A BYLI SPOLU ZA TEN ROK ASI JEN SESTKRAT. ALE JINAK NEZ JSME SE NEPOHODLI TAK JSME SI ROZUMNELI A MELY SE MOC RADI. A i když jsme byli od sebe trochu odměřené, i tak se pak měli radi dal.MRZI ME ZE VE SVYCH 67LETECH ODESLA, BUDE NAM CHYBET. Brzdí mě hlavně ta malinká, že je nemocná. A nevím co a jak, beru to i jako povinnost tam jít a zároveň bych moc chtěla se s maminkou rozloučit. Ale nechci malinké ublížit. No prý mám místo pohřbu zůstat s malinkou doma a hlídat jejího psa. Připadám si jako by byl mamcin pes víc než já. Když už by raději mysleli taky na malinkou eventuálně ale z mojí strany se v 50%mysli hlavně i na hlídání psa. Ach jo, co myslíte šly by jste? Co mám dělat? Čtyři dny po večerech pobekuji, přes den občas taky. Doma je to k nevydrženi, protože po sobě se starší dcerou teď víc štěkáme, prý ji mrzí babička ale to není důvod aby se ke mně chovala, tak jaká na mě teď je, jako bych za to mohla já, že maminka umřela. Bolí nás to všechny.
Příspěvek upraven 07.11.24 v 20:20
Nešla bych, zdraví dítěte je snad přednější. Navíc je na to malé. Kytičku můžeš chodit dávat na hrob.
Přesně, moc jste se stejně nestýkaly. Až bude prcek zdravý, můžete spolu zajít položit kytičku na hrob.
@vokishka to je fakt, ale zase maminku od přítele znám už přes 15let ![]()
@s j píše: Více
Mně zemřel příbuzný pár let zpět, když jsem byla na povinné nemocenské 2 týdny s Covidem. Pohřeb měl poslední den PN. Znala jsem ho celý svůj život. Taky jsem nemohla jet. Jednak jsem měla PN, pohřeb byl 100km daleko a fakt bych neriskovala případné roznesení.
Pokud nemáš hlídání, tak prostě buď doma s nemocným dítětem ![]()
Možná bych vyzkoušela někoho ze širší rodiny nebo kamarádů jestli by na dobu pohřbu pohlídali abych teda mohla být partnerovi po boku. Pokud ta možnost není tak bych zůstala doma a rozloučila se tam. Kytku na hrob můžete odnést jindy. Doma si zapálite svíčku, podíváte se na fotky.
Taky můžeš pustit symbolicky balónek nebo lampion z okna, balkonu.
Zkusila bych najít hlídání pro holčičku. Rozloučení je důležité. Pokud by malá byla zdravá, samozřejmě bych ji vzala ssebou. I smrt je součástí života ne nějaké tabu. když malé dítě ruší, dá se vždy odejít ven.
Ale v případě nemoci bych zkusila hlídání ze své strany rodiny apod. Pokud to neklapne, nedá se nic dělat. Ale mate právo se s blízkou osobou rozloučit, a hlidani psa odmítnout s tím, ze zemřelá pro vas byla důležitá a na pohřbu byt chcete.
Pokud bych neměla hlídání, nešla bych - takhle malé dítě bych do obřadní síně nebrala ani zdravé, jen by obřad narušovalo. Natožpak nemocné.
@Urubamba já se právě bojím i toho že si to pak budu vyčítat že jsem tam nebyla
Tak vezmi s sebou nemocné dítě, víc ti tady fakt nikdo neporadí ![]()
Tomu rozumím. Zkusila bych najit to hlídání. A pokud to nevyjde, zajít se rozloučit soukromě s vědomím, ze jsem pro účast na pohřbu udělala, co jsem mohla. Nemá cenu si zase vycitat to, co nemůžete ovlivnit.
@s j nemocna zdravá pro tak malé dítě bych zkusila zajistit hlídání na pohřeb bych ho nebrala
co nějaká kamarádka? Příbuzní z tvoji strany?
2letou nech doma ať ji pohlídá někdo z tvé strany rodina.
A na pohřeb běž s 9 letou