Život v Anglii 2018

Napsat příspěvek
Velikost písma:
39
15.8.18 21:08
:,(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
29.10.18 21:19

Ahoj… sice nejsem ženská a mimino taky nemám, ale dovolím si reagovat.

Brexit: každý, kdo v den odstoupení UK z EU bude v UK pět let a více, získá settled status, což mu zajistí přímý přístup ke všemu, co má rezident (rozuměj občan UK). Všichni ostatní budou muset projít procesem, zda mohou zůstat - pravděpodobně to bude opět řešeno přes WRS (Work registration scheme), což je nejjednodušší možnost, jak někoho poslat ven z UK.

Školství: základní školství upadá a britové hloupnou - to není dojem, to je fakt. Britové mají velmi omezený všeobecný přehled, zato umí všechno perfektně okecat, k tomu je na školách vedou.

Vysoké školství: tam je to opačně, vysoké školy v UK patří k těm nejlepším - a taky nejdražším :D (9000 na rok)

Zdravotnictví: pokud se nastěhujete do sociálně slabé oblasti, máte smolíka - zdravotní péče bude v dané oblasti silně podfinancovaná a tudíž šílená. Ale zase je fakt, že vaše životní náklady budou v té chudé oblasti plné imigrantů docela nízké (Manchester, Sheffield, Bradrford…). Pokud se ovšem nastěhujete do oblasti, kde žijí bohatí lidé, pak se můžete těšit na perfektní péči už i u obvoďáka (GP) - žádná fráze typu „zkuste paracetamol“, dostanete kvalitu. Ale zase na druhou stranu, životní náklady vás pošlou „do kolen“. Zubní péče je placená pro všechny s výjimkou dětí, těhotných, důchodců a nezaměstnaných.

Ubytování: bydlení v UK je jedna z nejdražších položek na život, proto hodně lidí volí tzv. sdélené bydlení: domluví se parta lidí, vezmou dům do pronájmu a férově platí všechny položky. Pokud je to single, pak si pronajme pokoj v nějakém domě. A samozřejmě, Britové milují MaMa hotel ;)

Doprava: další drahá záležitost v rozpočtu. Měsíční jízdné na bus ve městě je v průměru 60 liber. Hodně lidí tudíž volí kolo, nebo auto.

Jídlo: kdo chce kvalitu, musí cvakat, to se holt nedá nic dělat. Ceny jsouplus mínus stejné, jako v ČR, kvalita je různá. Kvalitativně nejhůř jsou na tom ASDA a Tesco, ale u nich se ta kvalita vs. cena projeví okamžitě: většina sortimentu je nejedlá. Na opačném konci stojí M&S, ale na ten už fakt musíte mít příjem. Průměrem jsou Waitrose, Sainsbury's a COOP - tam sice rozpočet neruinujete, ale prostě to bude stát víc, než v Tescu ;)

Práce: už to tu bylo na předchozí straně. pamatujte, že pokud nenabízíte něco, co britové fakt potřebujou (zdravotnictví, programátoři…), bude váš start docela nepředvídatelný. každopádně platí, že ten, kdo chce, práci najde. za cenu ústupků z vlastní hrdosti (dohajzlu, já, školená účetní tu vytírám podlahy…) a za cenu počátečního snížení životních hodnot a potřeb. na druhou stranu, pokud ukážete, že umíte a že jste dříč, pak můžete docela rychle postoupit výš v kariéře - tady pořád platí, že chytří imigranti mají náskok před domácími lenochody. ale zadarmo to není, prostě dřina a dřina a dřina - když jedu do čr na dovolenou, tak to znamená, že se hodlám celou dovolenou flákat, chraň bůh aby mi doma řekli, že mám něco dělat na baráku :D

pokud se rozhodnete odejt do UK, pak single ať si připraví nejméně 2000 liber na přežití do začátku, rodina 2+1 alespoň 6000. jinak to nemá smysl a zničíte si nejen část života, ale i svých představ.

více se dočtete na mém blogu ***** a nebojte se zeptat, pokud budete chtít něco vědět ;)

edit adminem ***** smazán odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poci
1.11.18 13:11

@rpet dobře napsáno :palec:

• Citovat
  • Upravit
2
1.11.18 13:38

@Poci diky ;) s hruzou jsem zjistil, ze se zde nesmi davat odkazy (asi abych nedelal reklamu sam sobe a desetilete zkusenosti se zivotem v UK :D ), takze toto je jen maly vycuc. kdo bude mit zajem si pocist o realnych pribezich z UK, tak tedy jen pres PM a ja poslu odkaz ;) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poci
1.11.18 13:40
  • Citovat
  • Upravit
32
8.11.18 16:17

@rpet ahoj :) odkaz na web byl smazan ,muxes mi ho poslat do zpravy? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.2.19 13:37

Ahoj, je tu nějaká maminka co žije v Anglii a hodil by se jí přivýdělek? Ráda bych se podělila o informaci, že česká MLM firma nyní expanduje na britský trh. Je to super příležitost zapojit se tam mezi prvními. Kdyby někdo měl zájem, ráda napíšu více info :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
26.2.19 15:36

Ahoj, je tu někdo kdo půjde do UK po březnu? Plánuji tam jít za prací mám tam kamarádku- Angličanku. Nabídla mi že bych u ní mohla bydlet a že by mi i pomohla najít práci abych někde nemyla WC přes agentůru :D (plus certifikát FCE což mi taky pomůže- českou maturitu tam prý asi neuznávají). Ubytování a práci bych sehnala, takže můžu jet bez agentůry, problem je že jsem našla na netu že na konci března oficiálně odchází z EU (a do měsíce to fakt asi nestihnu). Ale pak jsem jinde četla že do konce roku 2020 změny nebudou (tzn. že to bude stejný jako teď).
Takže když to stihnu do toho 2020 tak bude postup stejný jako před bretixem? Tzn. jen nějaká online registace a žádost o status? (Což anglicky umím a tr. rejstřík mám čistý, tak by neměl být problém to nedostat). :think:

Edit; Nejedná se o Londýn, ale o menší městečko (konkrétně Stourport). Takže výdaje by neměly být tak vysoké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
28.2.19 08:08

@Sdoop ahoj, o Co by se jednalo? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
28.2.19 08:40
@Kat09 píše:
@Sdoop ahoj, o Co by se jednalo? :)

napíšu zprávu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová