Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mirecekblbecek píše:
já nevím, ale kvůli takoví prkotině se rozčilovat, řeknu ano, ne a nebudu dělat scény, proč? asi proto, že nemá občanství, a má s tím problém, jinak si tu reakci neumím vysvětlit.
Já si zas neumím vysvětlit reakci anonymu. Odpověď Taminky mi ostrá nepřišla. Taky bych neodpověděla, kdyby se mě anonym zeptal, jaké mám občanství. Pokud nechtěla psát zde, mohla Taminku kontaktovat do soukromé zprávy… Nevím, je to jejich věc, jen jsem chtěla říct, že se T. a její reakci nedivím. Internet je plný bláznů ![]()
@Moise píše:
@mirecekblbecek a proč se tu někdo na takové věci vyptává anonymně, to taky dost dobře nechápuPoužití anonymu tady má svá pravidla
třeba má plány se kterými nejbližší nesouhlasí, neví, nechce, aby se to rozkecalo, když na emimi. chodí rodina…
@mirecekblbecek píše:
třeba má plány se kterými nejbližší nesouhlasí, neví, nechce, aby se to rozkecalo, když na emimi. chodí rodina…
Tak jí má napsat soukromou zprávu s vysvětlením proč jí to zajímá, jaké má důvody, s čím potřebuje poradit atd. ![]()
Získat občanství je všeobecně hodně složité, myslím, že jej je možno získat až po 5 letech života ve státech, jestliže je žadatel sezdaný tak to nevím, ale určitě se to dá zjistit na netu. v usa nevím, ale v japonsku nedostanete občanství, ani kdybyste se rozkrájeli a měli japonce za manžela a kupu dětí.
Ahoj chtěla bych se Vás zeptat, jak jste to měli se stěhováním a dětmi co už chodili do školy? Jak dobře uměli jazyk před stěhováním? Děkuji
Taky přidám troškou do mlýna. Mám velmi podobné zkušenosti jako @Taminka, ale co se týče cen, v Ohiu je všechno levnější. Žijeme v malém městě (okolo 30 000), nájem je mezi 500 až 600 dolary za byt se dvěma ložnice plus zhruba tak dalších 150 dolarů za elektřinu, plyn a internet. Kabelovou televizi si neplatíme, protože to by nás stalo dalších sto dolarů. Zdravotní pojištění: když jsme si ho platili jako samoplátci, stálo nás 250 dolarů, teď nám bude strháváno z platu a bude drahé zhruba tak stejně, ale mělo by být mnohem lepší, protože bude hradit i oční a zubaře.
Co se týče jídla: jak řekla Taminka, hodně Američanů nevaří, ale kupují si jenom polotovary.
Dovolená: první rok člověk dostane pouze jeden týden dovolené, druhý dostane druhý týden a na třetí týden si musí počkat alespoň pět let. Toto pravidlo se ale samozřejmě liší firma od firmy.
Plat: minimální plat je 8 dolarů. V našem městě: člověk musí vydělat alespoň těch 15 dolarů, aby se měl aspoň trochu dobře. Pokud je ale člověk šikovný a může si najít dobře placenou práci, tak se tu žije velmi pohodlně. POkud si tedy nezlomí nohu a nemusí platit hoooodně peněz za nemocnici ![]()
Jinak co se týče Američanů a jejich kultury: já osobně mám Američany velmi ráda, jsou velmi přátelští a otevření. Co může Čechům vadit na začátku - stejně jako mně kdysi - je, že v americké angličtině se používá hodně frází, které vlastně nejsou myšleny vážně. Oni vám třeba řeknou, že s vámi chtějí jít v blízké době na pivo, ale vlastně to bylo myšleno jenom jako zdvořilostní fráze a nikdy s vámi na pivo nepůjdou
člověk se musí naučit rozlišovat mezi touto zdvořilostí a upřímností, ale jakmile si zde najdete kamarády, tak je to už mnohem jednodušší.
Všem děkuji za krásné příspěvky, je skvělé, že se toto vlákno ujalo, klidně pište dál, co vás napadne, je to velmi zajímavé.
Pristehovala jsem se kdysi do Svedska se synem, kteremu bylo 7 let. Prvni trida v Cechach 31.6.konec skolniho roku, 1.7.odjezd do Svedska. V polovine srpna rovnou do skoly. Pochopitelne svedsky vubec nemluvil, ale behem 6 mesicu byl od nich k nerozeznani. Cili vubec zadny problem. ![]()
Jak jsem uz psala, provdala jsem se kdysi do Svedska. Manzelova rodina, uplne normalni lidi, a proto nas prijali uplne normalne. Jenom nastal maly problem s jidlem. Snaseli vsechno mozne na stul, jen abych pry ochutnala. A ja jedla a desne si pochutnavala na hovezim mase. Jeste jsem si pridala, abych neurazila. Manzelovi jsem maso hrozne chvalila a on se zeptal, jestli vim, co to bylo za hovezi.Jo, chutny hovezi. Ne nebylo, bylo to sobi maso, ve mne se to zblaznilo, ja se hnala na zachod, oni rvali smichy
a ja taky ale do misy a ne smichy. Potom do me lili tu desnou palenku z brambor, abych pry uklidnila zaludek. Alkoholik nejsem, ale alkoholu jsem se nikdy nebala. Tu noc mi bylo tak, ze dodneska si to pamatuju a sobiho masa se nedotknu a te palenky uz vubec ne. ![]()
@stock píše:
Jak jsem uz psala, provdala jsem se kdysi do Svedska. Manzelova rodina, uplne normalni lidi, a proto nas prijali uplne normalne. Jenom nastal maly problem s jidlem. Snaseli vsechno mozne na stul, jen abych pry ochutnala. A ja jedla a desne si pochutnavala na hovezim mase. Jeste jsem si pridala, abych neurazila. Manzelovi jsem maso hrozne chvalila a on se zeptal, jestli vim, co to bylo za hovezi.Jo, chutny hovezi. Ne nebylo, bylo to sobi maso, ve mne se to zblaznilo, ja se hnala na zachod, oni rvali smichya ja taky ale do misy a ne smichy. Potom do me lili tu desnou palenku z brambor, abych pry uklidnila zaludek. Alkoholik nejsem, ale alkoholu jsem se nikdy nebala. Tu noc mi bylo tak, ze dodneska si to pamatuju a sobiho masa se nedotknu a te palenky uz vubec ne.
Ja to asi napsala blbe. On to s prehledem stihal. Ten kdo nestihal jsem byla ja
Zadny strach, dite to zvladne UPLNE BEZ PROBLEMU. ![]()
@mirecekblbecek píše:
ona to občanství nemá, jinak by se takhle nevztekala.
Jsem prekvapena z takhle ostre odpovedi, jelikoz jsem to nemyslela spatne
jestli ho ma tak gratuluji a zajimaly me jeji pocity, nic vic a jestli ne, tak to neni zadna ostuda!…skoda, ze nekteri cesi, se v cizich zemich chovaji k jinym cechum tak nabubrele:nevim:
Jinak co tady padlo o usa, bych rekla, ze je docela pravda. Moc se nevari, jelikoz uz se da koupit skoro vsechno predchystane a ceny v obchodech nejsou vyssi nez u nas. Vlastni bydleni je financne narocne, aspon co se tyka kalifornie, lide bydli v pronajmech za opravdu velke ceny
my se ted budeme stehovat z velkeho mesta do mensiho asi tak na 5 az 7let a bohuzel se musime nejak zaridit, jelikoz do domu, kde ted bydlime, je nemozne dojizdet, takze budeme kupovat dalsi, ktery se pote proda, nebo se bude pronajimat a proc to pisu…protoze koupe domu, neni o tolik drazsi nez ten samotny podnajem, coz je tedy silenost ![]()