Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenkaTho píše:
To neni uplne pravda.
Ja to tak do 31.3.2015 mela. Mela jsem v CR placene pojisteni (mam stale ceskeho zamestnavatele a jsem na RD - ale samozrejme nic nepobiram). V Nemecku jsem si zvolila pojistovnu a v CR vydali formular E 106.
Trvale bydliste mam v CR, v Nemecku jsem hlasena k pobytu. Ja i deti jsme meli jak nemecke pojistenecke karticky, ale i ceske - placeno pojisteni bylo jen v CR. Fungovalo to uzasne. Zrusili jsme to jen kvuli tomu, ze mi obe deti nastoupily na dopoledne do skolky a ja budu davat vypoved.
Ptala jsem se i na moznost opacne - tzn. momentalne mame pojisteni pres manzela. Bylo mi odpovezeno, ze pokud mam v nemecku zamestnavatele a v CR bydliste, tak neni problem. Oboji budu splnovat a doufam, ze zhruba od zari budeme mit zase pres E106 pojisteni jak v CR tak v Nemecku.
106 je pro pendlery, práce v německu, bydliště v čechách, ale ty pendler nebudeš, navíc ti děti chodí do školky, mně to právě z tohohle důvodu tu 106 zrušili, nejsem pro ně pendler.
Jo, tak s tím pojištěním jsem to nevěděla. Ale teď čtu, že každý, kdo je přihlášen k pobytu, musí být někde zdravotně pojiště.
Já teda před dvěma lety se nejdřív přihlásila k pobytu a až vlastně za dva měsíce k pojištění. Tak vůbec nevím, od kdy to platí, případně, jakto, že po mně nikdo nic nechtěl
.
Ale teda omlouvám se, že jsem na úvod blbě poradila ![]()
@maltik2008 durynsko je Thuringen, ze jo?
Příspěvek upraven 19.03.17 v 11:28
@romype AOK to u nas bylo uplne jedno (vse platila ceska strana). Ted jsme u TKK a zatim nam bylo receno to, co jsem napsala. Takze to zkusim a uvdim. Ve sve podstate mi o nic moc nejde.
A v ZPS to resi „expert na EU“. I on mi napsal to, co jsem tu napsala ja. Co vim, tak VZP ma s vydavanim formulare E 106mnohem vetsi problemy.
Teď mě napadá, že vlastně budu jakoby pendler mezi čr a německem, jen obráceně
kdysi mi paní na sociálce řekla, že jak mám platnou smlouvu, tak budu pobírat rodičák tady, i když bych bydlela jinde. Ale asi tam zkusím znovu zajít a nechám si to napsat
co je psáno, to je dáno, že
takže tu 106 by mi dát mohli
A až děti půjdou do školky, tak hodlám tady v čr taky vše zrušit, takže kdyby to nějak šlo aspoň do té doby, bylo by to super
V nejhorším si nechám doktory jen v ČR
však to zas tak daleko mít nebudeme ![]()
Ahoj, je tu nějaká maminka, která se stěhovala do Německa s dítětem starším než 1 rok? Jak to máte s rodičákem? Němci prý vyplácejí jen do jednoho roku dítěte a pak musí platit zas ČR. Měly jste to tak? Vyplácelo Vám po roce zas ČR? Děkuji moc ![]()
@AndrejkaS já myslím, pokud žadatel a dítě nemají TP v Česku a hlavně bydliště, tak nárok na rodičovský příspěvek v ČR není.
Ještě by to asi chtělo zjistit, jestli je to i v případě, pokud máš platnou pracovní smlouvu a český zaměstnavatel drží místo do třech let věku dítěte.
@berynkaa platnou smlouvu tu právě že mám, ve státní správě a na dobu neurčitou a místo mám taktéž drženo. Bylo mi zaměstnavatelem sděleno, že i když teoreticky zruším pobyt v ČR, místo budu u nich mít stále
tím pádem by mi měl asi nárok na český RP e výši 220 tisíc vzniknout ne?
Chápala bych, kdyby mi řekli, že do roka bude platit Německo, ale potom nevím… ![]()
@AndrejkaS jenže já se obávám, že hlavní je ta podmínka bydliště. Což se třeba u dětí dá zjistit, kde navštěvujete pediatra, neplatíte nikde odpady ap. Myslím, že tam hrajou roli nějaké ty tři měsíce, kdy člověk nesmí být mimo území ČR (což by se trochu „obejít“ dalo).
Ale fakt to nevím jistě.
https://portal.mpsv.cz/…covsky_prisp
Podmínka trvalého pobytu a bydliště na území České republiky musí být splněna u oprávněné osoby a u dítěte zakládajícího nárok na rodičovský příspěvek.
@berynkaa naštěstí manžel vydělá tolik, že kdyby mi to nechtěli dát, tak nás všechny uživí, ale přije mi, že když v ČR platím daně a veškeré pojištění, tak mám nárok taky na čerpání dávek, které z toho vyplývají
kdejaká šmudla, co do čech přitáhne kdo ví odkud a v životě tam nedělala a dělat nebude, tak těch 220 tisíc dostane a já tam dělám už od maturity, školu jsem si dodělávala při práci a nedali by mi nic? Ale po rodičáku by moje odvedené daně zas rádi shrábli? To je to, co mi nepřijde moc logické a nelíbí se mi to už z principu