Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co jsi všechno prožila od svých 10ti let? Za posledních 10let? Proč myslíš, že si nikoho nenajdeš? Nezměníš práci? Vždyť jsi mladá, do 30ti uplyne ještě hodně vody a ani po 30tce život nekončí.
Když mi bylo 20, chodila jsem do práce, na mejdany a o víc jsem se nestarala
jé to bylo super. Máš ještě hromadu času na všechno.
Tak ve 20 letech si myslím není žádná tragédie, že nemáš zatím ditě, partnera, vysněnou práci, vždyť si nedávno dospěla, tak to neber tak tragicky. Postupně všechno přijde. Paradoxně třeba já čekám svoje první dítě ve 29 letech a pohybuji se zase v prostředí, kde kamarádi, kolikrát i starší na to ještě nemají ani pomyšlení. Asi každý reagujeme na život hodně podle toho, jaké lidi máme kolem sebe a jak oni žijí. Já jsem ve tvém věku taky neměla taky nic z toho, co mám teď. Netlač na pilu, zkus najít jinou práci, vzdělávat se, pracovat na sobě…a to ostatní se na to postupně nabalí ![]()
Hlavně si s někým neudělej dítě, jenom abys měla to své „vysněné“ dítě, to je blbost. Na Badoo se taky vykašli, tak hledají chlapi spíš sex než vztah. Jinak z vlastní zkušenosti - dala jsem si inzerát (nic tak ponižující v tom nespatřuju) a ozval se mi můj nynější manžel, chce to se otevřím všem možným variantám, kde bys na něj mohla natrefit a nebrat to jako ponížení.
Se životem se musíš poprat sama, v tom ti neporadím. ale v jednom jsi mimo - materskou, tedy penezitou pomoc v mateřství, si nijak volit nemůžeš. Tu dostaneš pouze pokud mas odpracovano, resp byla jsi alespoň 270 dni pred porodem účastna na zdravotním pojištění. Následně si muzes zvolit rodičovský příspěvek, a ano, pokud nemáš nárok na PPM, muzes jej volit pres partnera (ale to by asi šlo těžko, pokud by to byl nejaky no name typek z diskotéky, ze jo). Nepleť si pojmy s dojmy.
To jsou starosti ve 20 letech.. Co budeš dělat ve 30, až zjistíš, že už nebudeš mládnout?
Ve 20 letech ti svět leží u nohou - nelíbí se ti práce? Hledej jinou.
Nemůžeš najít jinou? Zkus se vzdělávat.
Nemusíš platit nájem atd - tak choď na kurzy, cvičit, šetři peníze a vycestuj.
Pravého muže hodně málo lidí potká na seznamce (i když výjimky jsou) - aspoň mně se to tedy nikdy nepovedlo - ale naopak až to nejmíň čekáš.
Podívej se na svoje vrstevníky očima např. 30leté úspěšné ženy - ty máš možnost toho spoustu dosáhnout - oni si pořídili děti a co dál?
Samozřejmě s dětma se toho dá taky zvládnout hodně, ale musí se chtít a je to náročnější.
Prostě užívej si dvacítky a pracuj na sobě a neřeš ostatní.
@pikola píše:
Když mi bylo 20, chodila jsem do práce, na mejdany a o víc jsem se nestaralajé to bylo super. Máš ještě hromadu času na všechno.
Asi tak nějak ![]()
Zakladatelko, chod mezi lidi, bav se a zij. Ted jsi prave ve fazi, kdy si muzes uzivat, bavit se, cestovat. Nic a nikdo te neomezuje…Vyuzij toho a netrap se predem nad budoucnosti, ktera teprve prijde. Je ti 20, ne 35.
Máš moře casu, nikam zbytecne nespechej. Opravdu.
A vem si to naopak, oni tě vidí jako nezávislou co může všechno. má práci, může si chodit kam chce, neprudí večer chlap s večeří a špinavým prádlem a dítě ti celý den neřve. Cestuj, jeď třeba na měsíc v létě někam nebo si najdi jako aupair. Co by za to člověk dal být zase mladý a bez závazků.
@Anonymní píše:
Na úvod vás zdravím. Budu se snažit co nejvíc to zkrátit ale asi to nepůjde. Anonym z osobních důvodů. Je mi 20 let, našla jsem si práci, není to nejlepší práce, peníze taky nejsou extra, ale jde to když nemusím platit nájem a výdaje za auto. Je to moje první pracovní zkušenost na HPP a později budu hledat něco lepšího. Ale proč tohle píši, v poslední době mi příjde, že nedělám nic jiného, než jen chodím z práce do práce. V mém okolí už má většina lidí partnery anebo i děti, nemají třeba ani vlastní bydlení ale mají toho partnera anebo bydlí s dítětem ještě u rodičů. Vím, že není co závidět. Ale v poslední době na mě lezou hrozný depky, kde já si toho ´´pravého´´ najdu když jsem v práci většinu času, o víkend jdu na kafe s přáteli, které nevidím delší dobu. S pár kluky jsem si psala ale vždy jsem se pak s nim sešla a nebyl to ten pravý pro mě. Nejsem náročná, ale už si říkám, že asi zůstanu sama. Chtěla bych se zeptat, zda se Vám osvědčila třeba nějaká seznamka? Ale nechci si tam dávat hlavně inzerát, příjde mi to ponižující. Mám badoo, ale tam ani moc nechodím, sem tam si s někým tam napíšu a pak to odezní. Ještě když vidím, jak některé moje kamarádky mají dítě, mám z toho ještě větší depky. Miluju děti a hrozně bych si přála aspoň jedno dítě, říkám si že mi běží čas. Někdy mám chuť se vážně s někým vyspat a dítě si nechat, ale vím, že by to byla obrovská blbost, ale aspoň bych měla vytoužené dítě a byla šťastná. Když vidím moje vrstevníky, že mají děti, sice žijí u rodičů, nemají ani odpracováno nebo ještě studujou střední. Měla jsem představu si nejdříve odpracovat, kdybych náhodou otěhotněla abych si mohla zvolit volbu mateřské, ale je jasný že to může být i na partnera dítěte, ale nikdy člověk neví co se může stát tak chci mít i něco našetřeno. Znám i pár kamarádek co otěhotnělo a partner se na ně vykašlal. Jinak bydlím u svojí mamky, je sama už dlouhá léta má obrovský byt a je to pro mě plus že nemusím platit nájem a kdybych náhodou měla dítě a zůstala sama tak není problém abych tu byla i přes to že mimo to jsem dostala od otce peníze na byt a na nábytek do bytu, ale nechci jít do bytu sama, jednou jsem sama žila a bylo mi smutno a takhle mi to zatím vyhovuje.
ve dvaceti už házíš flintu do žita? Máš celý život před sebou, tak neblbni. Nežij život kamarádek, ale svůj. Nenech si utéci šance, pracovně, seberozvojem, cestováním.
Ty jsi prdla, ve 20 jsem bydlela u rodicu a jeste ani nepracovala. Je jasny, ze prvni prace na HPP neni vetsinou zadny terno, vypracujes se. Ted je mi o 6 let vic, bydlim sama, kdyz si vezmu, jak moc jsem se za tech 5(6) let posunula - neves hlavu. Chlapa taky nemam, rozesla jsem se s ex po skoro petiletym vztahu, i gynekolog uz se me pta, zda neplanuju deti - no neplanuju, nemam s kym. Ale co? Vsechno ma svoje. Uzivej si ze jsi mlada, chod na mejdany, cestuj, planuj, sni… kdy jindy, kdyz ne ted? Jsi mladounka. Vsechno prijde, na seznamky se vykasli, urcite toho pravyho poznas. Mi uz pomalu tahne na 30 a porad si pripadam na vsechny zavazky mlada. A to se kolem me rodi a vdava o 106.
Jej nic ti neutíká. Jestli máš depky ze života, raději vyhledej dobrého psychologa, se kterým si o svých bolístkách pohovoříš. Já byla sama bez chlapa od 22 do 25 let a vůbec mě to netrápilo. Jak píšou holky, v tomhle čase jsem užívala života. Na rozdíl od tebe jsem navíc musela platit drahý nájem a starat se sama o sebe a to v cizím městě, bez rodiny a původních přátel.
V současné situaci by jsis měla najít pozitiva na tom, že teprve začínáš žít dospělý život ![]()
Největší mor je pořád pokukovat, co kamarádky. Copak to je nějaké měřítko, podle kterého mám přizpůsobovat svůj život něčímu. Nehledě k tomu, že cizí nebývá vždy lepší a hodnotnější. Neporovnávat, nač?
@Monalisasmile píše:
Jej nic ti neutíká. Jestli máš depky ze života, raději vyhledej dobrého psychologa, se kterým si o svých bolístkách pohovoříš. Já byla sama bez chlapa od 22 do 25 let a vůbec mě to netrápilo. Jak píšou holky, v tomhle čase jsem užívala života.Na rozdíl od tebe jsem navíc musela platit drahý nájem a starat se sama o sebe a to v cizím městě, bez rodiny a původních přátel.V současné situaci by jsis měla najít pozitiva na tom, že teprve začínáš žít dospělý život
Taky to tak mam, rodinu mam teda kousek a pratele ve meste, ale souhlasim, ze starani se sama o sebe od A do Z je asi ta nejlepsi skola, ktera me mohla potkat.
Jééé, když mi bylo dvacet…
Nejlepší doba! První práce, servis v mamahotelu za hubičku, hadříky, botičky, mejdany, a to jsem taky výplatu neměla bůhvíjakou… Za rok jsem potkala manžela, po dvou letech společné vlastní bydlení a pak už to nikdy nebylo takový, i když první dítě přišlo až ve třiceti, dneska bych možná déle užívala svobody
Závidím ti, v dobrém samozřejmě ![]()
Na úvod vás zdravím. Budu se snažit co nejvíc to zkrátit ale asi to nepůjde. Anonym z osobních důvodů. Je mi 20 let, našla jsem si práci, není to nejlepší práce, peníze taky nejsou extra, ale jde to když nemusím platit nájem a výdaje za auto. Je to moje první pracovní zkušenost na HPP a později budu hledat něco lepšího. Ale proč tohle píši, v poslední době mi příjde, že nedělám nic jiného, než jen chodím z práce do práce. V mém okolí už má většina lidí partnery anebo i děti, nemají třeba ani vlastní bydlení ale mají toho partnera anebo bydlí s dítětem ještě u rodičů. Vím, že není co závidět. Ale v poslední době na mě lezou hrozný depky, kde já si toho ´´pravého´´ najdu když jsem v práci většinu času, o víkend jdu na kafe s přáteli, které nevidím delší dobu. S pár kluky jsem si psala ale vždy jsem se pak s nim sešla a nebyl to ten pravý pro mě. Nejsem náročná, ale už si říkám, že asi zůstanu sama. Chtěla bych se zeptat, zda se Vám osvědčila třeba nějaká seznamka? Ale nechci si tam dávat hlavně inzerát, příjde mi to ponižující. Mám badoo, ale tam ani moc nechodím, sem tam si s někým tam napíšu a pak to odezní. Ještě když vidím, jak některé moje kamarádky mají dítě, mám z toho ještě větší depky. Miluju děti a hrozně bych si přála aspoň jedno dítě, říkám si že mi běží čas. Někdy mám chuť se vážně s někým vyspat a dítě si nechat, ale vím, že by to byla obrovská blbost, ale aspoň bych měla vytoužené dítě a byla šťastná. Když vidím moje vrstevníky, že mají děti, sice žijí u rodičů, nemají ani odpracováno nebo ještě studujou střední. Měla jsem představu si nejdříve odpracovat, kdybych náhodou otěhotněla abych si mohla zvolit volbu mateřské, ale je jasný že to může být i na partnera dítěte, ale nikdy člověk neví co se může stát tak chci mít i něco našetřeno. Znám i pár kamarádek co otěhotnělo a partner se na ně vykašlal. Jinak bydlím u svojí mamky, je sama už dlouhá léta má obrovský byt a je to pro mě plus že nemusím platit nájem a kdybych náhodou měla dítě a zůstala sama tak není problém abych tu byla i přes to že mimo to jsem dostala od otce peníze na byt a na nábytek do bytu, ale nechci jít do bytu sama, jednou jsem sama žila a bylo mi smutno a takhle mi to zatím vyhovuje.