Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@topkiss Ahoj, omlouvám se za anonym, ale jedná se pro mě o velmi citlivé informace…
Mám osobní zkušenost, starou asi 2 roky. Soud probíhá jako běžný soud, u nás to bylo na 2 stání.
Máme také velmi špatné a komplikované vztahy s prarodiči, určitě více jak 10 let se nestýkáme. K soudu jsme si vzali právníka a veškeré emaily, smsky s nadávkami a výhružkami jsem si vytiskla, soudkyně je chtěla vidět. Dopadlo to u nás tak, že soud návrh prarodiče zamítl s tím, že vztahy jsou za ta léta tak narušené, že styk s prarodiči není v zájmu dětí.
Naše babička chtěla děti také na víkendy a 14 dní v létě na prázdniny. To jí soudce řekl hned, že v žádném případě. Takový rozsah by prý mohl v našem případě chtít otec, ne prarodič.
Jestli tě to potká, prosím napiš sem, jak to dopadlo. Já před lety hledala informace a je jich k tomuto tématu bohužel velmi málo.
Držím palce!
@topkiss já tě chápu a ani trochu ti nezávidím. Bohužel soud nemusí zajímat, že se 9 měsíců nezajímala, když teď evidentně zájem má a styk s ní může být dětem prospěšný. Bude strašně záležet na konkrétním soudci, protože by ses taky mohla dočkat toho, že bude mít děti každých 14 na víkend a pak třeba v létě 14 dní. Takže to opravdu konzultuj s právníkem, nebudeš pak nemile překvapená a budeš na to připravená.
@Anonymní píše:
@topkiss Ahoj, omlouvám se za anonym, ale jedná se pro mě o velmi citlivé informace…
Mám osobní zkušenost, starou asi 2 roky. Soud probíhá jako běžný soud, u nás to bylo na 2 stání.
Máme také velmi špatné a komplikované vztahy s prarodiči, určitě více jak 10 let se nestýkáme. K soudu jsme si vzali právníka a veškeré emaily, smsky s nadávkami a výhružkami jsem si vytiskla, soudkyně je chtěla vidět. Dopadlo to u nás tak, že soud návrh prarodiče zamítl s tím, že vztahy jsou za ta léta tak narušené, že styk s prarodiči není v zájmu dětí.
Naše babička chtěla děti také na víkendy a 14 dní v létě na prázdniny. To jí soudce řekl hned, že v žádném případě. Takový rozsah by prý mohl v našem případě chtít otec, ne prarodič.
Jestli tě to potká, prosím napiš sem, jak to dopadlo. Já před lety hledala informace a je jich k tomuto tématu bohužel velmi málo.
Držím palce!
No právě. Informací je strašně málo. Moc děkuji ![]()
@phedr paní z ospodu mi řekla, že nemůže mít větší právo než rodič. A rodič většinou má ten víkend jednou za 14 dní. A soud by měl snad brát zájem dětí. Nemyslím si, že je jejich zájem strčit je cizí osobě. Ještě pak budou děti nenávidět mě, že jsem to dovolila ![]()
@topkiss Ano, u nás to bylo úplně stejné. Rok a půl se babička neozvala a pak buď víkend, nebo soud. Říkala jsem ji, že může k nám, když chce děti vidět. Pohrát si s nimi v pokojíčku, ale že samotné jí je dávat nebudu. Několikrát jsem prarodiče zvala, nikdy nepřijeli. Soudkyně to nechápala - brala to tak, že prarodiče neprojevují opravdový zájem. A myslím si, že toto pro ně bylo u soudu velké mínus.
Bohužel nevím, jak to bude soud vyhodnocovat u vás, když partner zemřel
Určitě bych si vzala právníka.
@topkiss na názor paní z ospodu nespoléhej, u tebe je situace komplikovanější, protože otec dětí nežije. A věř že rozsudky, kde prarodiče dostali co žádali existují, není jich tolik, ale jsou. Až budou děti starší, tak budou moci vyjádřit jestli chtějí k babičce, letos tom rozhodl Ústavní soud, ale k jejich názoru se bude přihlížet až kolem 9 roku. Běž za právníkem a snaž se dokázat, že příliš široký styk s prarodiči by byl na škodu, případně můžeš zkusit dokázat negativní vliv tchýně na děti. Ale určitě nespoléhej, že soud sám od sebe zamítne styk, nebo nařídí styk jen ve tvé přítomnosti, pokud půjdeš bez právníka, smířila bych se s tím že děti budou aspoň jeden víkend v měsíci u babičky a že časem je bude chtít v létě o prázdninách.
@phedr
Právníka… Jedině se podívat po někom bezplatném. Jsem sama na dvě děti a ex tchýně po mě ještě vymáhá peníze, co kdysi dala manželovi
@Anonymní píše:
@topkiss Ano, u nás to bylo úplně stejné. Rok a půl se babička neozvala a pak buď víkend, nebo soud. Říkala jsem ji, že může k nám, když chce děti vidět. Pohrát si s nimi v pokojíčku, ale že samotné jí je dávat nebudu. Několikrát jsem prarodiče zvala, nikdy nepřijeli. Soudkyně to nechápala - brala to tak, že prarodiče neprojevují opravdový zájem. A myslím si, že toto pro ně bylo u soudu velké mínus.
Bohužel nevím, jak to bude soud vyhodnocovat u vás, když partner zemřelUrčitě bych si vzala právníka.
Já jí taky nabízela styk u nás za mojí přítomnosti. Jednou tu byla a nelíbilo se jí, že si s ní děti nechtějí hrát, tak tříska dveřmi s tím, že to tedy bude řešit soudně ![]()
@topkiss píše:
@phedr
Právníka… Jedině se podívat po někom bezplatném. Jsem sama na dvě děti a ex tchýně po mě ještě vymáhá peníze, co kdysi dala manželovi
A co tak zkusit rodinnou mediaci? Ty nebudeš muset vracet peníze (resp. jejich část) a tchýně bude mít kontakt (po krátkom čase i bez Tvé přítomnosti) s Tvými dětmi. Pokud se vůči sobě dokážete chovat slušně a zdvořile. A plnit to, na čem se domluvíte.
To můj případ je z opačného konce
https://www.emimino.cz/…vcem-364789/
Tyhle Vánoce budu trávit sama (kamarádka mne sice pozvala, ale já odmítla - jednak jsou to rodinné svátky a jednak si vychutnám ten klid po letech smutných rodinných Vánoc). Jelikož moje sestra odmítá se mnou komunikovat (chová se ke mne jako k hadru), oslovila jsem jejího ex. A protože on není žádná psychotalogická osobnost typu manipulátora jako moje sestra, tak spolu komunikujeme (on je na druhém konci republiky)… a asi od něho dostanu nejhezčí vánoční dárek
. Sice v lednu, ale nejhezčí. A v lednu se také rozhodnu, zda s tím také nepůjdu na soud, nejdřív to chci probrat právě s ním, se sestřiným ex.
Protože když se DVA domluvit chtějí, tak se domluví. Ale kde není vůle, tam není cesta. ![]()
@bea landová
Ahoj. Děkuji za příspěvek. Já bych se i domluvila, ale s ní to prostě nejde.
Jo osobně s ní mám obrovského problém.
Ale rozhodně jsem se s ní nechtěla tahat po soudech. Ale jí záleží jen na tom, aby ublížila mě. Jinak by se kvůli dětem ozvala už dávno
@topkiss píše:
@bea landová
Ahoj. Děkuji za příspěvek. Já bych se i domluvila, ale s ní to prostě nejde.
Jo osobně s ní mám obrovského problém.
Ale rozhodně jsem se s ní nechtěla tahat po soudech. Ale jí záleží jen na tom, aby ublížila mě. Jinak by se kvůli dětem ozvala už dávno
V tom případě jí nabídni mediaci. (Pro informaci - pokud tam přijde a domluvíte se, tak pak každý z účastníků zaplatí 1000 až 3000 Kč, to jsi zjisti, možná by Tě nějaký úřad od poplatku osvobodil). Jde o to, že pokud na Tvou nabídku o mediaci (téma: kontakt s dětmi) nebude reagovat, a pak si kontakt s dětmi bude vymáhat soudně, tak to, že neměla zájem se takhle dohodnout, jí přitíží. Mediace může skončit dohodou potvrzenou notářem nebo jiným úředníkem (tedy ne pouze ústní dohodou) a když se tato dohoda neplní, o to rychleji proběhne soud. Některí soudcové na začátku soudního řízení pošlou lidé v těchhle případech na mediaci - pak se je účast na ní povinná, ale dotyčný může např. mlčet. Tedy ukáže nezájem dohodnout se. To jen pro info.
Přeju Ti krásné Vánoce