Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
stredulinko - dekuji … me prave kamoska rikala,ze si to mam jit vyridit tez az v pul roce … planuju si dat RD na 3 roky,ale kvuli skole budu muset na castecny uvazek do prace asi co nejdriv … ![]()
jedna Mgr. po me chtela abych sla do prace nejpozdeji v pul roce maleho …
- tak to budu muset nejak vymyslet,protoze to si myslim je prilis brzy … ![]()
Stredu chodíte na cvičení? My od příštího týdne zase začínáme ![]()
Salme: je to opravdu na uradu prace. Ted si tam nevyplnujes jak dlouho chces byt doma, ale kolik chces mesicne brat..pro vsechny je stejna castka 220 000 Kc a ty si ji rozdelis na jak dlouho budes chtit..ja jsem si vyplnila 8 000 Kc/mesic, ale pak mi stejne prislo, ze mi to zkratili, vubec nechapu proc, musim se tam jit informovat..jo a kazde 3 mesice muzes zvolenouo castku menit..
Niki: vitam te u nas. Ja mam 7,5 mesicniho chlapecka…
Domlouvali jsme se s holkama na nejake srazu, ale vzdy do toho neco prislo (alespon mne)..mohli bysme se zkusit zase domluvit..co na to rikate?
Já si vyřizovala RP v lednu,mohla jsme mít ještě i po staru,ale takhle to bylo jednoduší,chtěla jsem to na přítele,abych byla doma cca 3 roky a né 4,mám to na 7600 jak sem byla zvyklá,ale asi zkusím za měsíc přehodit na 11.tis.na 3 měsíce.chceme pak druhé,tak ať to dyštak stihnu vyčerpat
Ale taky abych to nevyčerpala a druhé se nedařilo,jako to první ![]()
Petka: ja jsem si to chtela vyridit uz vloni, ale to mi rekli, ze ne, ze se to bude menit a v lednu letosniho roku jsem uz musela najet na novy zpusob..Taky to tak planuju, ze si to zvednu jak se budem snazit o druhe, abych to vycerpala..nevis, jak je to ted kdyz jsem nezamestnana a nastupovala bych na dalsi rodicak, jestli se mi to v tom nejak promitne? (treba ze si nebudu moct zvolit, kolik budu chtit mesicne cerpat a daji mi to tak aby to vyslo na 4 roky?)
Dneska mi prisel dopis z UP, ze mi rodicak upravili na tech 8000, co jsem si pozadala, tak to fakt nechapu, jestli to spatne spocitali, protoze v tom meli zmatek..
@filutka píše:
Petka: ja jsem si to chtela vyridit uz vloni, ale to mi rekli, ze ne, ze se to bude menit a v lednu letosniho roku jsem uz musela najet na novy zpusob..Taky to tak planuju, ze si to zvednu jak se budem snazit o druhe, abych to vycerpala..nevis, jak je to ted kdyz jsem nezamestnana a nastupovala bych na dalsi rodicak, jestli se mi to v tom nejak promitne? (treba ze si nebudu moct zvolit, kolik budu chtit mesicne cerpat a daji mi to tak aby to vyslo na 4 roky?)
Dneska mi prisel dopis z UP, ze mi rodicak upravili na tech 8000, co jsem si pozadala, tak to fakt nechapu, jestli to spatne spocitali, protoze v tom meli zmatek..
Já myslím,že jak to vyčerpáš u prvního a u druhýho požádáš úplně stejně tak je to zas těch 220.tis. Jak Ti ho upravily?To jako neudělali hned jak si to zařizovala?
Ahojky … tak ja tomu vubec nerozumim - znamena to,ze kdyz si napisu,ze chci brat 10000 kc,tak mi je budou posilat nez vycerpam tech 220 tis.,jo? … a kdyz to chci na 3 roky tak to dela kolik?tusim neco malo pres 7 tis.,ze? ![]()
filutko - ted uz bychom se domluvit mohli … ![]()
@salme píše:
Ahojky … tak ja tomu vubec nerozumim - znamena to,ze kdyz si napisu,ze chci brat 10000 kc,tak mi je budou posilat nez vycerpam tech 220 tis.,jo? … a kdyz to chci na 3 roky tak to dela kolik?tusim neco malo pres 7 tis.,ze?
filutko - ted uz bychom se domluvit mohli …
Já mám třeba rodíčák z příjmu mojeho,takže bych těch 11tis mít mohla,ale řekla sem že si nechám kolik jsme měla před tím a pak to třeba změním. Pokud si to dáš na tři roky jako by, tak ta částka vychází něco málo přes 6 tisíc ![]()
no … tak to jsi me ted vubec nepotesila,Petko … ![]()
no co se da delat,ze … tak vidime … ![]()
Salme: je to jak pise Petka, na 3 roky to vychazi neco pres 6 tisic. Ja jsem si to spocitala na 8000, aby mi to vyslo do 2,5 let ditete, kdy bych chtela mit dalsi mimco…je ale dobre, ze se da vyska mesicni davky menit, takze kdyz se nebude darit nebo to prijde drive, tak davku snizim nebo zvysim abych vycerpala co nejvice nebo naopak nebyla uplne bez prostredku..mesicne je tam ale dana maximalni vyska myslim neco kolem 11 500 Kc.
Petka: pozadala jsem si o 8000 Kc, z UP mi prisel dopis, ze mi dle nejakeho predpisu davku snizuji na 6700..no a ted mi prisel dopis, ze mi dle jine vyhlasky daji opravdu 8000 o ktere jsem pozadala, a ze rozdil ze zkraceneho vymeru mi doplati zpetne..maji v tom zmatek..
Holky, tak tomu nerozumím, já mám tříletou variantu za 7600,– tak to se dá jako nějak měnit, že řeknu kolik chci pobírat a oni určí délku RD??? Já vím, že dřív si žena zvolila a už s tím do konce RD nehla. Ale nechápu ty vaše posuny ![]()
Stredulinka: od ledna letosniho roku se zmenili pravidla pro rodicovske davky. Kazda maminka dostane 220 000 Kc a je na ni, jak dlouho ji bude trvat nez je vycerpa..tzn. ze si reknes, chci byt doma 2,5 roku, tak vydelis castku 220 000 poctem mesicu, ktere odpovidaji delce tve rodicovske a vyjde ti mesicni castka, kterou budes dostavat. Je tam ale nejaky strop, takze nejde vybrat 2× 110 000 Kc
Zvolenou castku pak muzes kazde 3 mesice menit (zvysovat/snizovat). Takze ted si nevolis ze tri variant (2, 3 a 4 roky) a zvolis si mesicni castku a delka rodicovske je tak dlouha, dokud nevycerpas 220 tisic…nebo znovu neporodis
Mam dojem, ze v TV rikali, ze i maminky, ktere maji starou verzi rodicaku muzou prejit tady na tuto novou,..ale to je lepsi se poptat na UP.
Aha Filutko, díky, konečně srozumitelnééé
Tak to jo…no, člověk aby byl koumák a trochu jasnovidec, aby mohl vidět dopředu, pokud někdo plánuje další dítě ![]()
@nick Leňulka píše:
Ahoj maminykde si mám vyzvednout papír na porodné?
Na sociálce ![]()