Změna AD ze dne na den

Anonymní
26.5.25 20:49

Změna AD ze dne na den

Dobrý večer, měnil jste někdo AD ze dne na den?
Léky, co jsem brala dosud, jak kdyby přestaly najednou účinkovat. Budu se vracet k těm, co jsem brala před nimi. Lékařka mi radila, abych brala půl dávky nynějších a k tomu půl dávky nových. Když jsem se ptala na změnu ze dne na den, tak říkala, že i to by šlo, ale že je lepší postupně.
Má někdo zkušenost?
Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24836
26.5.25 20:55

Poslechni ji. Taková náhlá změna ti může přivodit velmi nehezké stavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
26.5.25 20:57

Záleží co bereš a v jaké dávce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.25 21:01

Právě ty nehezke stavy mám teď, jak kdyby najednou zmizel účinek těch, co beru.
Asi naivně si myslím, že když jsem už ty, ke kterým se vracím, brala, tak že by to nemuselo být hrozne. Ale právě se bojím a chtěla bych, aby mi bylo zase dobře :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.25 21:02
@teroonka píše: Více

Nyní Brintellix 20 mg a přejdu na Paroxetin 40 mg. Ten jsem brala do konce roku 2024, pak mi byl nasazen Brintellix.

• Citovat
  • Upravit
3265
26.5.25 21:03

Jinak tedy taky bych poslechla lékařku. Psychiatrické léky se obvykle nasazují i vysazují postupně. Předejde se tím odvykacím stavům a velkým psychickým výkyvům, ovšem záleží, co za co vyměňuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12096
26.5.25 21:05

Manželovi měnili léky ze dne na den. Ale řídil se instrukcemi lékaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.25 21:08

@Evkad a jak to manžel snášel?
Moje doktorka tu možnost nevyloučila, ale že lepší by bylo postupně.

• Citovat
  • Upravit
12096
26.5.25 21:12
@Anonymní píše: Více

No komentoval, že se necítí dobře. Respektive že hůř, jak když byl na původním léku než zabral nový.
Přesně nevím. A nemám ho po ruce, abych se zeptala.

Pokud by mi lékař řekl půl na půl, tak bych se držela toho. Vždyť jde o pár dní. Tvá doktorka má s tm přece jen více zkušeností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7217
26.5.25 21:13

No klidně to udělat můžeš ale dost pravděpodobně ti bude špatně. Ne že bys měla najednou větší depresi. Ale může tě bolet hlava, potit se, motat se, mít nevolnost, zvracet, mít horečku nebo zimnici a mnoho dalšího… proto se to má dělat postupně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
26.5.25 21:13

Brintellix se může vysadit náhle, Paroxetin by se však měl nasazovat postupně, těch 40mg bude cílová dávka? Ale jestli tvá psychiatrička bude pravdivě informovaná o tom, jak léky vyměníš, tj. že ze dne na den náhle, a není proti, může to být ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.25 21:22

@teroonka Ano, Paroxetin bude cílová dávka těch 40 mg. To jsem brala původně a naprosto mi vyhovoval.
Ale jak to čtu, asi raději budu vysazovat postupně a přidávat taky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.25 21:47

já jsem si takhle ten paroxetin najednou vysadila a to bylo teda pěkný tóčo :mrgreen:, A bupropion ještě nenastoupil, no fakt chytrá sem byla :roll: :roll: experimentátorka, Hele tohle se mi stalo víckrát, že se mi jakoby „vyply“ dosud funkční léky. Pak jsme vypozorovaly, že tam je souvislost s virózou, buď těsně před ní, při ní nebo i po.

• Citovat
  • Upravit
285
26.5.25 22:02

Jelikož berete max. dávku 20mg Brintellixu (není klasické SSRI) a půjdete na 40 mg Paroxetinu(SSRI) tak výměna ze dne na den může pěkně rozhodit nervový system. Něco jiného by bylo jít třeba z 10mg Brintellixu na 20mg Paroxetinu tam bych si to ze dne na den dokázal i představit.
Podle mých zkušeností je dobrá překrývací doba 14 dní snižováním jednoho a zvyšováním druhého cca po 1/4. Ale i tak než se vám to usadí a bude vám zas dobře může trvat i 6 nebo vice týdnů.
Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.25 08:45

Vzala jsem si ráno půlku Brintellixu a 20 mg Paroxetinu.
Už ať to zabere, je mi hůř a hůř. Ještě se přidalo zvracení. Ach jo.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová