Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak u zakladatele to asi nebude jen o jméně. Možná víc než návštěva matriky by mu pomohla návštěva psychologa.
@Matt 02 píše:
Ale já nereším matrikářku, ale celkově okolí. Za mě je prostě trapný se jmenovat každou chvilku jinakTo je jen můj názor, ať se někdo jiný, klidně nechá přejmenovat třikrát za rok.Ale už jenom ten důvod změny, co to.jako je? Podle mě vymýšlí kraviny, to je celý
.
Dospělý člověk už tak neprožívá pocity trapnosti, které se týkají jeho vlastních záležitostí. Umí je zpracovat a jede se dál. Dál funguje ve společnosti. A co se týče pohledu jiného dospělého na někoho takového, okolí to opravdu neřeší, nežije tím, každý má svých starostí dost. Ty pocity trapnosti-vlastní nebo přehnaně řešit někoho jiného, jestli je nebo není trapný, jsou typické pro pubertu, někdy ranou adolescenci. Ale ne dospělost. Jedním ze znaků dozrání osobnosti je právě oprostit se od těchto pocitů trapnosti.
Kdybych měla nějakého takového známého, tak si řeknu, že měl nějaký důvod, zkusil to a zjistil, že mu nová identita nesedí. No a co ![]()
Kdyby to neudělal, mohl by toho litovat.
Zákon o matrikách nikde neuvádí, že by šlo jméno změnit jen jednou za život.
A osobně si myslím, že neztotožnění se s novou identitou by bylo dostatečným důvodem získat zpět své původní jméno.
Příspěvek upraven 20.06.21 v 12:30
@aquarian píše:
Jak se jen tak mění křestní jméno?
no, normálně
už je to tedy přes dvacet let, ale prostě jsem přišla na matriku, matrikářka mi poradila, jak napsat žádost (co v ní nemám zapomenout uvést), uvedla jsem důvod, proč si chci změnit jméno (u mne banalita… řekněme, že bych se třeba jmenovala Kristýna a od malička mě rodiče učili, že jsem Kristina… ano, teprve v osmičce s rodným listem a žádostí o svoji první občanku v ruce jsem zjistila, že se celý život podepisuju špatně
), zacvakala jsem tisícovku a do měsíce jsem si mohla nechat přepisovat rodný list ![]()
k zakladateli - pokud jsi skutečný a máš opravdu problém, zašla bych na matriku znova a požádala o zapsání druhého jména. Martin Patrik mi nepřijde jako špatná kombinace ![]()
@Patrios píše:
Zdravim vas
chtel bych se svami poradit ohledne jmena
Jmenoval sem se Martin a prejmenoval sem se na Patrik ale zacinam toho trosku litovat
Martin neni spatne jmeno ale kdyz sem otom mluvil s maminkou tak rikala ze mi ho dala kvuli tatovi ze se mu lip pamatuje, a kdyz sem se ptal mamky tak rekla zeby mi dala jiny ale nwm proc ale nezeptal sem se jakymamka sice nerekla zese ji nelibi martin ale nastvalo me ze ho mam kvuli tatovi a ne kvuli tomu ze by se jim libilo. tak vas prosim o radu zmenili byste si ho naspet na martin a nebo bych to uz mel nechat? jde i oto ze kdyz name nekdo vola Patrik tak se citim divne jako kdyz sem mel martina tak to bylo v pohode. mam ho uz 2 roky toho patrika prece jenom martina sem mel 30 let a kamaradka rikala ze si nato zvyknu ze ta divnost odezni ale porad nwm ci to byla chyba. a tedka premyslim otom ze si to dam naspet. dekuju za rady
Me by se libilo, kdyby ses jmenoval Marek.
Tobě je vážně přes 30? Strašný pravopis, promiň.
Jo, dej se zpátky na Martina. Tyhle psí kusy zavání krizí identity.
Jak se to v takových případech dělá třeba s vysvědčením, banka atd. To musí všude změnit? A pak teda případně zase zpět?
@Patrios píše:
nene nechtel sem nastvat rodice me jen nastvalo ze to bylo jen kvuli pamatovani tak sem si rekl ze si skusim vybrat sam jmeno ze zacatku to bylo dobre ale pak mi to zacalo byt divnejsi a divnejsi
Tohle je ale hodně nevyspělý a hloupý důvod. Jen tak z rozmaru. No tak si toho Patrika nech a zvykni si, když to změníš zpět, tak budeš za ještě většího pitomce.
@vokishka píše:
Jak se to v takových případech dělá třeba s vysvědčením, banka atd. To musí všude změnit? A pak teda případně zase zpět?
no, změnil se mi rodný list, takže jsem měnila občanku, pas, banku… jako když si člověk po svatbě změní příjmení. já tu změnu jména tedy naplánovala tak, aby mi to časově ladilo se změnou příjmení, takže bych to všechno tak jako musela měnit. nechat přepisovat vysvědčení mě tedy nenapadlo, ale fakt je ten, že jak ta změna jména byla jenom taková spíš „kosmetická“, tak při přihlašování na vejšku rozpor na maturitním vysvědčení nikdo neřešil, a potom už ukazuji jenom VŠ diplom a ten mám se správným jménem
no jo, být to jméno úplně jiné, asi by pozornost vzbudilo… ale zas je na něm tuším rodné číslo a to se neměnilo.
@marin píše:
A i kdyby to bylo kvůli zapamatování, tak kdyby si měl zdravý vztah se svým otcem a matkou a nechtěl na sebe připoutat pozornost, tak ti to vadit nebude. Takto to vypadá, že jsi chtěl vzbudit zájem rodičů za každou cenu. Bylo to demonstrativní, ale nevím čeho jsi tím chtěl dosáhnout. Výběr jména je dost často o kompromisu mezi rodiči.
on tata snami nezil a pak co sem zjistil tak uz byl 10 let po smrti a maminka odesla taky do nebicka a zmenil sem si to cca pul roku po jejim odchodu asi sem si vlave zakomplexoval ze jak rekla ze bymi dala jiny jmeno tak sem ji chtel nejak vyjit vstric a zmenit si ho ale asiisem do nedomyslel
@Patrios píše:
on tata snami nezil a pak co sem zjistil tak byl 10 let po smrti a maminka odesla taky do nebicka a zmenil sem si to cca pul roku po jejim odchodu asi sem si vlave zakomplexoval ze jak rekla ze bymi dala jiny jmeno tak sem ji chtel nejak vyjit vstric a zmenit si ho ale asiisem do nedomyslel
Když je to takhle, tak to Tě chápu a omlouvám se za předchozí příspěvek, škoda, že jsi to nenapsal hned. Na mě to prostě působilo tak, že chceš být za každou cenu jenom zajímavý. Teď už tvoje rozhodnutí chápu. Chápu i že si nemůžeš zvyknout. Myslím, že bude nejednosušší tu matriku navštívit znova a vzít si svoje původní jméno. Myslím si, že i mamka by byla ráda. Pro ní si vždycky byl Martin, tak asi není na co čekat
. A navíc jméno je to pěkný. Hodně štěstí
.
Promiň, ale trollíš, že ![]()
Silně mi připomínáš jeden starý fór :
Přijde chlap na matriku :
Nutně bych potřeboval změnu. A jak se jmenujete?.. Martin Ho.vno. Aha, tak to samozřejmě chápeme. A jak byste se chtěl jmenovat? Patrik Ho.vno
![]()
PS : pokud je to se smrtí rodičů pravda, tak jsi asi chudák kluk a fakt jsi to nedomyslel, protože jsi nestihl od mamky zjistit, JAK chtěla, aby ses jmenoval.. to by ses taky mohl nechat přejmenovávat každý druhý den dle kalendáře.. HELE-zkus si na Patrika zvyknout, obě to jsou moc pěkná jména a pokud to nepůjde, dala bych tomu pár měsíců a zašla si nechat zapsat Obě, dost lidí má dvě křestní jména…
@Kelsey píše:
Myslím si, že jde pouze o trolla opět. Takže je zbytečné vzrůšo zde. Mám pocit, že měnit jméno jde pouze 1×. Takže cesta zpět nebude.
Já ho neměnila na úplně jiné. Ale zkracovala jsem.
Od mala jsem všechny opravovala, ať mi neoslovují, jak nechci. Že to považuji za nadávku. Nelíbí se mi to jméno. V 18r. jsem chtěla vycestovat do UK. Než jsem jela, tak jsem to zkrátila. Uváděla jsem tehdy důvod, že jméno se mi nelíbí a budou mi ho komolit v zahraničí.
Známá předělávala daleko později ve 40r., v jejím jménu byl překlep, tak to nějaký cvok opravdu zapsal. Nedokázala se na to v dokladech dívat. Aby se toho zbavila, taky nechala zkrátit jméno. Měly jsme stejné a máme opět stejné.
to je celkem zajímavý příběh, přemýšlím, které jméno v základním dlouhém tvaru bych považovala za nadávku, nenapadá mne žádné… ale je skvělé, že ses tímto způsobem svého správného dobrala
![]()
Já třeba měla vysněnou dcerku Alexandru a Ninu, manžela braly máry z mého rusofilismu ![]()
ale pro změnu zas chtěl Maxe
prostě chudáci potencionální děti..
Nakonec to osud vyřešil a adoptovaným holčičkám jsme nechaly původní Kristýnu a Kateřinu a jsou spokojené obě
Nedávno mi Kika říká : Mami, tos fakt měla vymyšlené strašně, to bych se přejmenovala
![]()
@Lucy75 píše:
to je celkem zajímavý příběh, přemýšlím, které jméno v základním dlouhém tvaru bych považovala za nadávku, nenapadá mne žádné… ale je skvělé, že ses tímto způsobem svého správného dobrala![]()
Já třeba měla vysněnou dcerku Alexandru a Ninu, manžela braly máry z mého rusofilismu
ale pro změnu zas chtěl Maxeprostě chudáci potencionální děti..
Nakonec to osud vyřešil a adoptovaným holčičkám jsme nechaly původní Kristýnu a Kateřinu a jsou spokojené oběNedávno mi Kika říká : Mami, tos fakt měla vymyšlené strašně, to bych se přejmenovala
![]()
Raději vymažte toho Maxe, než si to precte, tahle paní má syna s tímto jménem
. Ne vážně je fakt zajímavý jak každému přijde pěkně a naopak děsné něco jiného. To pak fakt ty rodiče mají těžký, ale myslím, že existuje nastesti něco mezi nebem a zemí co zařídí, ze v naprosté většině se dětem jméno líbí, sedí k nim a ma to tak být
. Já jsem měl být Denis, no to bych se taky nechal prejmenovat
.
@Matt 02
Denis byl v mém Top, ale říkali mi, že se rýmuje no víš na co… já jsem měla být Radim, myslím, že bych se nezlobil/a
![]()
a máš recht, i fajn jména se někomu zdají děsná, tak to prostě je.. mně se zdá blbé se jmenovat zbytečně provokativně, jakože mi táta jistého etnika u výslechu diktuje jména dětí :
Arabela, Izabela, Esmeralda - a nakonec, paní, konečně Ronaldo!!!
![]()
smích jsem neudržela… ale zas jako kluka jsem mu přála, nakonec jsme společnou řeč našli, holt u nich doma hodně koukali na telku ![]()