Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My sme to mali doma s otcom, prislo mi to, akoby bol financne nesvojpravny. Mama sa s nim aj rozviedla, ked nam zacali do bytu chodit exekutori. Vyzivne na nas deti jej ale daval, len raz to musela vybavit tak, aby jej ho posielali rovno z otcovej prace.
Popri tom, ze pracoval, mal stale nejake genialne napady, ako podnikat, ale vsetko mu skrachovalo, on sa do toho vobec nerozumie. Poziciaval si tiez peniaze jedno za druhym - jedna pozicka na splatenie druhej a bolo ich viac, nejake dedicstvo po rodicoh sa tiez u neho neohrialo. Stale sa vyhovaral, ze mu niekto ukradol peniaze a podobne. Nie jemozne, aby niekoho za cely zivot tolkokrat okradli, proste sa zamotava v kolotoci dlhov. A jeho to drzi cely zivot, to je podla mna diagnoza a myslim, ze na to treba vela dobrej vole a pomoc odbornika, aby sa s tym dalo vobec nieco robit.
Momentalne sa s nim ani velmi nestretavam, vo vlastnom zaujme, pretoze raz mi vnucuje nejaku poistku, potom sestru presviedca, aby si na svoje meno zobrala uver a peniaze mu dala na splatku jeho dlhov a podobne. Tiez ma vytocil, ked chcel odo mna kopiu svadobneho listu, lebo mu sli po krku z nejakej firmy na rychle pozicky, tak ze aby dolozil, ze mal vydavky. Vtipne je, ze nam na svadbu pritom neprispel ani korunou. A nehrozi, ze ja budem davat dobrovolne svoje udaje nejakej firme. ![]()
Musime sa mat stale na pozore, lebo on kludne zavola napr. ze „nadiktuj mi tvoje rodne cislo, zalozim ti poistku, kde ti budem setrit, potom sa zastavim, aby si mi to podpisala.“
Pardon za roman, ale chcela som ukazat, kam to az moze gradovat a naozaj sa treba mat na pozore, aby si sa aj Ty do niecoho nenamocila.
Anonymní píše:
Sám včera navrhnul,že mi bude odevzdávat všechny své peníze,aby ho to nenutilo provádět takové věci,jenže blbý je,že on dostává výplatu denně,ne měsíčně..navíc na ruku,ne na účet a nevidíme se úplně každý den,takže je těžké to ukočírovat.Půčka by byla fajn,ale nikdo mu ji nedá-velice překvapivě je totiž v registru dlužniků a mně jako mamině taky nikdo nic nedá,takže teď prosí kamaráda,který prý snad bude ochoten mu to půjčit a nechat ho to splácet po menších pálkách..
Je to asi vážně nemoc a moc nám to narušuje jinak skvělý vztah..Díky za rady i tak
No a co kdybyste udělali nějakou kasičku a k tomu sešit, kam ty peníze vždycky odevzdá (když nebudeš doma - nebo není doma on? tak ať ji má u sebe) a zapíše do sešitu, kolik tam dal. Když bude z toho něco brát, tak napíše, kolik vzal a proč a na co, k tomu účtenku. Až se uvidíte, tak ti to odevzdá… Nebo něco, co bude mít zamčené, klíč budeš mít ty a bude to muset házet vrchem ![]()
Jako je to hrozné, ale když sám vidí, že není schopen to kočírovat… ![]()
Samo jde o důvěru a poctivost, nemusel by tam psát a dávat všecko, ale větší částku těžko zatluče, to bys poznala, že ten den dostal málo…
Angua píše:Anonymní píše:
Sám včera navrhnul,že mi bude odevzdávat všechny své peníze,aby ho to nenutilo provádět takové věci,jenže blbý je,že on dostává výplatu denně,ne měsíčně..navíc na ruku,ne na účet a nevidíme se úplně každý den,takže je těžké to ukočírovat.Půčka by byla fajn,ale nikdo mu ji nedá-velice překvapivě je totiž v registru dlužniků a mně jako mamině taky nikdo nic nedá,takže teď prosí kamaráda,který prý snad bude ochoten mu to půjčit a nechat ho to splácet po menších pálkách..
Je to asi vážně nemoc a moc nám to narušuje jinak skvělý vztah..Díky za rady i takNo a co kdybyste udělali nějakou kasičku a k tomu sešit, kam ty peníze vždycky odevzdá (když nebudeš doma - nebo není doma on? tak ať ji má u sebe) a zapíše do sešitu, kolik tam dal. Když bude z toho něco brát, tak napíše, kolik vzal a proč a na co, k tomu účtenku. Až se uvidíte, tak ti to odevzdá… Nebo něco, co bude mít zamčené, klíč budeš mít ty a bude to muset házet vrchem
Jako je to hrozné, ale když sám vidí, že není schopen to kočírovat…
Samo jde o důvěru a poctivost, nemusel by tam psát a dávat všecko, ale větší částku těžko zatluče, to bys poznala, že ten den dostal málo…
Už se chystám pro kasičku s pořádným zámkem,uvidíme jako to bude mít životnost..odemykací nepřežily ani týden..
Bohužel myslím, že kasička nepomůže!!!
Jako by si psala o mé tchyni. Z toho důvodu jsem s ní úplně skončila. Díky lichvářům přišli úplně o vše, jen pes jim zůstal. Když jsme dostali možnost vyklidit byt (2+1 za jednu hodinu), všechny papíry co jsem tam našla na fakt i neskutečných místech, jsme naházeli do 5 pytlů. Já pak 2měsíce třídila upomínky a různé smlouvy, bylo toho za milion. Tím pro mě skončili. Peníze od něj můžeš vybírat jak chceš, ale on jak je nebude mít v té ruce, půjde za dalšíma lichvářema. A bude to ještě horší. Tohle opravdu není pro něj pomoc, na to už jedině psychologa. Pro něj je tohle adrenalin a sám to nikdy neovládne. Promiň, možná jsem zlá, ale já jim to nedikážu odpusti. Svým přístupem zadlužili všechny vnoučata a to nemluvím o tom jakým způsobem „žebrala“ o půjčení na různých místech, jen aby jí dali. Každýho z nás v podstatě pohřbila, jednoho porazil kamoion a jiné lži, a že nemá na pohřeb manžela , syna. No prostě hrůza. Tyhle lidi dokážou ledacos Do dnes nikdo neví kde ty peníze jsou. Je mi jasné, že pak už je to kolotoč a vytloukání klínu klínem.
Omlouvám se, že sem se ztak rozepsala, ale mě tohle téma vždy strašně vyburcuje do vzteku. Nemyslím tím na zakladatelku, ale i na stát, že stím nic nedělá. Katka
![]()
Anonymní píše:makina píše:
http://officesystem.inshop.cz/…x160x90.html![]()
![]()
šikovný trezůrek,to bude ono
Ale chtělo by to tu díru nahoře…
Katko, já bych ho ještě nepohřbívala, jsem pro nejdřív zkusit dohodu a tohle…
Zakladatelko, třeba se zkuste dohodnout, že teď hospodaříte prostě společně a když bude mít nějaký zajímavý nápad, možnost investice, podnikatelský záměr, že budete o všem rozhodovat společně, že nejsi proti, ale musíte to prostě rozhodnout spolu, protože jste rodina.
Až když to nepůjde, tak bych nad ním lámala hůl, nevím… Možná moje nezkušennost a naivita ![]()
Angua píše:Anonymní píše:makina píše:
![]()
Ale chtělo by to tu díru nahoře…
Katko, já bych ho ještě nepohřbívala, jsem pro nejdřív zkusit dohodu a tohle…
Zakladatelko, třeba se zkuste dohodnout, že teď hospodaříte prostě společně a když bude mít nějaký zajímavý nápad, možnost investice, podnikatelský záměr, že budete o všem rozhodovat společně, že nejsi proti, ale musíte to prostě rozhodnout spolu, protože jste rodina.
Až když to nepůjde, tak bych nad ním lámala hůl, nevím… Možná moje nezkušennost a naivita
Jojo,děkuji za pěkný názor,lámat hůl nad ním nechci,na to ho mám moc ráda a sami bysme na tom byli finančně ještě hůř,ale řešit to musíme,to každopádně jo.Jako dobré znamení beru to,že o tom chtěl sám mluvit,to je hodně velká vzácnost,asi už to pro něj taky bylo neúnosné..Strašně mě to štve,protože jinak je to hrozně chytrý člověk,ale tyhle úlety,to teda nepochopím..
Nechci urazit, ale tato zvláštní vlastnost se jmenuje HLOUPOST.. ![]()
A navíc , pokud se nikdy nedokáže poučit z vlastních chyb, tak je to vážně už jen na tobě..
u nás doma to bylo hodně podobné, i když né až v takovém extrému, že by mi lhal a podobně, ale prostě nebyl schopnej se svýma penězma vyjít, poplatit co má, prostě chovat se hospodárně… řešení?
základ je ten, že musí chtít. Ty řeči o složitosti „odevzdávání“ denní výplaty jsou jen a pouze výmluvy. Vždycky to jde nějak udělat (kasička, cestou z práce hodit peníze do banky, i ta domluva s šéfem by stála za úvahu…)
A hlavně, když jsi něco věděla o jeho potížích, tak ste to neměli nenechat dojít tak daleko, že dluží lichvářům
to je nebezpečné…
jenže teď je pozdě bych honiti… ![]()
Můj přítel to udělal tak, že si žádné peníze nenechává, výplatu nechává posílat na můj účet a já poplatím všechny jeho i naše společné poplatky a když něco potřebuje, tak si řekne…tím je „ochráněno“ rozhazování. Vím, že to možná bude znít jako že doma držím kasu a chudákovi chlapovi nedám ani jeho vlastní prachy…ale on je dost inteligentní, aby se znal a vyhovuje mu to tak jak je to nastaveno, protože já z toho mála dokonce i ušetřím…
Anonymní píše:makina píše:
![]()
Ahoj,
já mám obavu, že nějaká kasička, trezůrek a pod. vám bude na houby. Pokud bude chtít peníze rozházet, tak si zajde zase půjčit a budete pořád tam, kde jste.
Spíš by měl zajít za nějakým psychologem a pokusit se s tím něco dělat.
A mě osobně by šíleně mrzelo, že vyhazuje oknem peníze, které může investovat do rodiny, do dovolené, do bydlení. Prostě do něčeho pro vás. Tohle je jako by hrál automaty nebo bral drogy. Peníze nejsou a ještě vás zadluží. Sama jsi psala, že už to trvá dlouho a že i jeho matka za něj platí dluhy. TO chceš dopadnout tak, že nebudete mít ani korunu a nějaký ukrajinec zláme nohy tobě i tvé rodině, protože tvůj partner jim dluží peníze??? A taky mysli na to, že čekáte dítě, myslíš, že se lichváři a podobná pakáž bude dvakrát rozmýšlet, jestli mu má ublížit nebo vás skrz dítě vydírat. Nebude.
Měla by sis uvědomit, co to jeho dlužení bude v budoucnu znamenat pro tebe a tvoje dítě. A podle toho jednat. Promiň, ale nevidím tak růžově jako ostatní. Prostě nebudete mít nikdy nic, jen dluhy a další dluhy.....
Laaja:
To je moje řeč. I kdyby člověk tisíc podaných rukou poskytl, vždy to dopadne stejně. Je to bohužel smutné, ale oni i když tvrdí, že chápou že je to špatně, tak s tím většinou nejsou schopni sami nic udělat. Naslibují horydoly, ale prostě to neovládnou. Utrácení peněz, si myslím, že je zas trochu něco jiného, ale končí často stejně.
Já už po všech zkušenostech věřím, že to je svým způsobem nemoc, nebo úchylka. Jiné vysvětlení nemám. Určitě to není HLOUPOST, jak někdo napsal.
Tak to vidí a cítím já. Chápu, že u člověka, kterého mám ráda, se člověk snaží dlouho přehížet. Případně pomáhat, ale pomoc je velmi velmi nesnadná.
Katka
Ano, já taky souhlasím s tím, že primárním řešením zakoupení kasičky určitě nebude. Jen jsem v určitém stádiu diskuse nabyla dojmu, že zakladatelka hledá spoustu důvodů, proč některé věci nepůjdou udělat, tak jsem jí poslala reálný odkaz na kasičku, která by mohla požít více než týden.
Je to problém hlavně v hlavě a myslím, že by to chtělo vyhledat radu odborníka.
Mno, já totiž vidím u nich 2 problémy.
Koupení kasičky je řešením problému, kdy nemají na zaplacení bytu, nenašetří na dovolenou a nemají rezervu např. na tu novou pračku. Prostě tyhle existenciální věci, na které se budou dávat peníze do kasičky a bude je mít pod palcem zakladatelka.
To doufám ani nikdo nepochopil tak, že navrhuju, ať koupí kasičku a svět bude znovu báječný ![]()
Pak je tu samozřejmě problém č. 2, a to braní půjček, přehnaná důvěřivost, vrážení peněz do krávovin apod. Pokud tohle nepůjde vyřešit domluvou, tak určitě odbornou pomoc ![]()
těžko,on je tam nejdýl a ze zaměstnanců má největší zodpovědnost.Ale v tom není problém, peněz,které nepatří jemu, on se ani nedotkne a svědomitě svou úlohu splní..Tady jde spíš o to,že se mu vždycky v hlavě zrodí nějaká p…ina, napůjčuje si a pak neví z čeho to vracet,protože toho má moc..