Poradna duly
Jana Čurdová
tak ja vas budu motivovat abyste to kojeni nevzdavaly
krabice UM vydrzi asi 5-6 dni tady stoji 30 franku (cca 480kc)
tak si to dobre rozmyslete
ne ja moc dobre vim co je to za trapeni kdyz mliko nestaci, vydrzela jsem to mesic a bylo to na masli taky jsem byla tak vystresovana ze 16 kg bylo dole coby dup… takze jsem toho nazoru pokud to jde supr ale pokud to nejde svet se nezbori.
Co mi na kojeni teda strasne vyhovuje : mlicko je vzdy pri ruce, temperovane, ciste… Ale pokud to nejde a jen nervuje, tak urcite lepsi UM.
Nasnezilo u nas taky, Laura si ve snehu i jeste vcera vecer stihla pohrat, nez pres noc roztal. Proste se tu nikdy neudrzi, skoda… Ted uz jen leje a leje - psa by nevyhnal!
Ta ryma mi jen pripomina hlasku doktoru „lecena trva tyden, nelecena 7 dni“… ![]()
Ahoj holky,
čtu, že řešíte kojení, tak to já bych se mohla stát z fleku laktační poradkyní
, teď se směju, ale prošla jsem si očistcem. Pořád jsem bojovala s retencema (zatvrdlinama) a nebylo to z nadbytku mléka, nebo, že by Vojta flákal sání…každopádně retence jsem měla co 2-3 dny, pokaždý jinde, celý 2 měsíce, nakonec to skončilo velice odolnou mrchou a né a né se jí zbavit, Vojtas „chudák“ dva dny na UM, já zatvrdlý prsa, který nešly ani rozmasírovat ani odsát odsávačkou, mladej u prsu řval jak tur, já na prášky, gyndař se na mě vyprd a nabídl mi ukončení kojení, opravdu ohromná podpora, já od něj přijela, Vojtu kojila z lepšího prsu a brečela, že ho nebudu moct kojit, „pomohla“ mi až laktační poradkyně, no pomohla, vše už mám nastudované z netu, tak jen zkontrolovala techniku, ta je OK a řekla, že jsem jako ona, že kojím mozkem a ne kozama, moc to řeším, jestli si vypil dost, jestli přibírá, tohleto a támhleto, chjo chjo, takže retence se mi dělají z psychiky, dobrý ne
…ale teď kojím a mlíčko krásně teče a Vojtík je spokojenej, tak se musím snažit i já být v pohodě.
Leni, nic si z toho nedělej, znám velice dobře řvaní u koja, mám to každé kojení
a vzdát by to byla škoda. Náš si chce buď krknout anebo už vypil přední mlíčko a aby dostal tu zadní smetanu, tak musí víc máknout a to se jim holomkům línejm nelíbí a tak se pouští a řvou, už jsem ho taky nazvala tragédem, protože u toho ještě rozhazuje ručičkou
. Takže pokud to jde, buď v klidu a nenervuj se, on na to Tomík přijde, že je třeba začít trošku víc tahat a když ne neva, tím předním mlíčkem se taky napucne a kdybys měla obavy, že mu to nestačí, zkus si někde půjčit kojenecké váhy a sama uvidíš.
chjo, už mi tam pobrekává, tak zatím páá a já snad večer nakouknu, když už jsem jakž takž v pohodě.
ahoj,
much, ekzem jak ho popisujes moze byt aj od zimy, ale aj od prehriatia. nie je tych capicek vela naraz? ja mavam v lete slabu alergiu na slnko/teplo, je to take zacervenanie pokozky az pupenceky. Drzim palce nech to prejde.
leni, my obcas mavame taku stolicku ale popravde, ja to neriesim. Miminka pri kojeni nemaju mat este pevnu stolicu, to by skor vypovedalo o zacpe. Takze „michane vajicka na riedko“ su ok. Andy kaka 2-3× za den a to celkom velke naloze, ze to ma doslova az za usami. Ale ja si stale myslim, ze je to ok.
Pokial viem, tak alergia na mlieko sa viac prejavuje grcanim a vyrazkou..nuz ale uvidis sama ci vy:,–(enie mlieka pomoze.
Zuzi, to s tymi prsami ti teda nezavidim. Asi je fakt dobre to vobec nerozoberat a hlavne sa tym netrapit. Moja spolurodicka na pokoji v Motole sa tak bala ze nebude mat dost mliecka, az s tym mala naozaj problem. Vkuse nato myslela a hovorila o tom, to som sa ani nedivila, ze jej z toho zacali tie hormony blbnut. Ja viem, ono sa to lahko hovori, ked clovek nema s kojenim problem (tuk,tuk, tuk). Skus to ale fakt vypustit z hlavy a vobec to nesledovat. Kojit ked babo chce a to je vsetko. Telo si musi s tym poradit samo.
Elu, neva. Tobik je uz hodne velky a dala si mu co si mohla. Hlavne ze je spoky ![]()
Magdi, Lamazze su fakt super hracky. Maly sa vobec nechcel s hrazdickou hrat, ale akonahle som mu vymenila povodne umelohmotne hracky za Svetlusku , Tigrika a knizku od lamazze tak sa dokaze pod hrazdickou sam zabvit aj celu hodinu. Su sice drahsie, ale stoja zato.
no ja u koncim, bolo by dobre vyrazit aj na prechadzku, tak papaa
![]()
hell a kde jsi presne v nem. a jak dlouho tam jsi? a jak dlouho mate materskou? me konci v nedeli ![]()
Ahoj holky,
od pátku jsem tu nbyla, protože se mi stala hrozná věc, při přebalování mi Tomík spadl - jednou rukou jsem mu dělala zábranu, druhou jsem ráchala žínku pod vodou…a najednou se mi o ruku něco otřelo, viděla jsem stín, mlasklo to a já se otočila a vidím ho na zemi - krve by se ve mě nedořezal - ještě ted když to sem píšu, tak se mi chce zvracet
![]()
nejspíš vykopl nožky hodně do vzduchu a prudce je pustilna zem - dělá to ted pořád, no a svezl se mu zadeček dolů a přes tu mojí ruku udělal salto…
dopadl jako žabička na obličej a všechny 4, hned plakal, hlavičkou asi dopadl na přebalovací tašku, sbírala jsem ho z ní - ale nevím to jistě, byl to mžik a já byla v totálním šoku - na pusince měl trošku krev…okamžitě jsem volala sanitku, přijela asi za 10 minut - pánové to asi už zažili víckrát, protože nikam nepospíchali, dokonce mě poslali domů pro autosedačku (čekala jsem na ně před barákem s malým v náručí
)
Odvezli nás do Krče do Thomayerovy nemocnice - udělali mu rentgen papulky, prohléd ho neurolog a zůstali jsme tam až do dneška na pozorování
Krom odřeninky na puse nic jinýho neměl - nikde jinde ani stopa - vůbec to nechápu - první den ho ta pusinka bolela, tak jsem odstříkávala a dávala mu MM z lžičky - druhý de už zase normálně sál - i celkově se chová úplně stejně jako předtím - modlím se aby byl v pohodě a neměl nějaké následky
…fuj,…jsem z toho hotová ještě ted…přebalovací pult ruším, a podložku dávám na zem…přád si připadám úplně neschopně, mám strach že se o bobka nedokážu postarat a zase se něco stane
![]()
Takže pokud přebalujete někde vysoko, raději toho zanechte, mimíci jsou rychlí a chytit je už třeba nestihnete
prominte tak dlouhý příspěvek - nedokážu ted myslet na jiné věci ![]()
Pěkný den!!!
Kosti,
neboj Tománek bude OK.....já taky přebaliju na zemi a už vůbec bydlíme na zemi…hihiihi
Hlavně, že je vše OK a ty se netrap něčím co je pryč a vše dopadlo dobře ![]()
Víš kolik nás spadlo ? Moje maka usnula u kojení v křesle a probrala se asi za 2h a já ležela na zemi.....hihihihihi Usnula a já se jí odkutálela na zem .....a jsem v poho
teda …si myslím ![]()
Nechci tím ubírat na závažnosti, ale už se netrap jo
Nejsi špatná máma neboj
Byla by jsi, kdyby jsi to udělal schválně, ale to ne, takže si užívej mateřství ![]()
Leni, tak já píšu a vše se vymázlo.....
Já jím 1× denně mléko ve tvaru zakyslém - jogurt a nebo kefír. Jinak sojové ![]()
Syry nejím - salám, šunka, paštika, džem.....je toho dost ![]()
Omáčku můžeš
To je dlouho uvařené ![]()
Ale poptej se u Dr…může to být i z jiných věcí
Hlavně aby jste byli OK ![]()
jo a jeste s tou mrkvickou tos ji uvarila normalne ve vode nebo na pare? rozmackala nebo rozmixovala? ja mam ale otazek co? uz se tesim az to vyzkousime-
kosti,
tesim sa ze uz ste doma a ok. Vazne som sa o vas strasne bala a myslela na Tomika cely vikend. Ja uz sa od piatku tiez bojim prebalovat maleho, resp. este viac sa bojim, ked vidim ako ho po kupani bali Pavel. On ho pritom vobec nedrzi aj ked som mu to uz 1000× povedala. Asi tatinka u prebalovaku zrusim i po kupani.
Ale hlavne ze ste ok. JJ, my sme spadli tiez mnohokrat. Mna moja segra ktora mala 3 roky vyvalila z kociariku na asfalt a som tu…a snad tiez celkom ok. ![]()
Ono, Tomca je velmi sikovny a obratny, takze uhlidat to je asi celkom problem, ze..?
Na druhej strane, vy mate ten prebalovak hodne komfortny, velky a siroky, mozno by som to este nevzdavala aby si si nedochrumala chrbticu. Ale chapem teraz tvoje obavy…
Kosti tak to jsi mela stesti v nestesti!!
Stava se to dost casto a je to moje nocni mura, takze prebaluju od zacatku na zemi anebo na letisti. Jsem rada, ze jste to ve zdravi prezili!
Magdi bydlime u Aachen, jsem tu 8 let a takzvana „Elternzeit“ tu trva 12 mesicu, partner si muze jeste 2 pribrat- takze max. 14 mesicu. A u vas jen 3 mesice? Co pak?
Leni s tou alergii - teda v tvem pripade mozna nesnasenlivosti - zalezi, co to male nesnasi, jestli ten cukr(malokdy) anebo bilkovinu(casteji). U te bilkoviny proste zadne kravske mleko a mlecne vyrobky(ani kysane,maslo a smetanu jen,pokud jsou ciste) ale nahradit jinym mlekem(ovcim, kozim, sojovym, ryzovym…). Abys to vedela daji se delat testy v nemocnici(teda tady, ale u vas urcite taky), anebo to na nejakou dobu zkus.
no asi se to stává často…a prý si při tom děti dost často i zlomí lebečku - ale stejně.....holky stačí aby se divně podíval, nebo slintnul a já už se bojím… úplně mi stačí co si chudák kvůli tomu musel prožít - půl hodiny mu napichovali na ručku kanylu - na jedné se nepodařilo, tak jí měl na druhé - dvě sestřičky ho drželya další napichovala, plakal a zápasil s nimi jako by měl umřít
…pak tam ležel od 12 do 14 hodin na monitoru -nesměla jsem ho nakrmit a jen jsem se koukala se jak se uplakal k spánku - a to papal naposledy v 9 těsně před tím, než žuchnul - teprve když dorazily výsledky krve, tak jsem ho směla nakrmit
![]()
…ale je to úplný nic v porovnání s tím, co jsem viděla na té neurologii, nebo pak na traumatologii kde jsme leželi - bylo tam třeba dvouleté dětátko, které spadlo z 5. patra…nebo klouček s oběma nožičkama zavěšenýma nahoru - ten dětský křik a pláč byl úplně šílenej
![]()
Brouček měl ten monitor a tlakoměr jen prvních pár hodin, pak mu ho jen jendou za 2 hodiny na pár minut zapli a následující dny už ho chodili jen jednou za čas skouknout (jen se nakolonili nad postýlku a pohráli si sním), občas mu změřili puls - sestřičky i doktoři byli skvělí - a pak už to bylo v pohodě…ale mrzí mě že si tohle musel prožít - jak jsme dorazili domů tak usnul a chrupá ještě ted…má toho chudáček plný zuby ![]()
Magdi mrkvicku na pare rozmixovanou s trochou vody anebo sklenicku, ty jsou chutnejsi,sladsi (asi z cerstvych, sldounkych mrkvicek
).
paneboze kosticko to je hruza, ale uz se ti to nikdy nestane, neboj uz jen proto ze si das maximalni pozor. jak jsem to docetla zaprisahla jsem se ze uz julcu taky samotnou nechavat nebudu, predstav si ze si jdu klidne do koupelny pro vodu teda letim ale to me neomlouva ze, takze dost, kdyz budu potrebovat odskocit pekne ji supnu do postylky. taky presne takhle kope nozickama takze muze skoncit na zemi hned. je mi hrozne za tebe, muselo to byt strasne. ale je to pryc tak se hlavne netrap nejdulezitejsi je ze se mu nic nestalo