Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
Nedaří se ti vysvětlit sedmiletému dítěti, že každý den nepůjdete do cukrárny a nebo koupit hračku?Prostě řeknu, už své čtyřleté, zlato ne, byli jsme včera, stojí to korunky, co musíme vydělat, a těch korunek není tolik, abychom mohli každý den. Ona chce, tak já jí řeknu, že chtít samozřejmě může, ale já na to nemám peníze.
Tvá dcera je v sedmi letech pořádně rozmazlená, to už je velká holka, takže až bude doma klid, sedla bych si s ní, vysvětlila jí, že všechno stojí peníze a na zábavu a útratu nám měsíčně zůstává jen tolik a tolik. Chodí do školy, takže bych jí to napsala na papír, že prostě máme na utracení pro zábavu a pro radost jen 1000 korun, zbytek jde na nutné výdaje, které mají přednost před čímkoliv jiným.
Budeš řvát, vztekat se, vynucovat, ceký měsíc nebudou peníze na radost. Až další měsíc so je zase vezmeme, podle toho, jestli se chováš slušně. Tečka.
Takže máme 1000 korun, chce měsíčně, představa, že si dítě vymrčuje v sedmiletech denně hračku je tak strašná, že se mi to zdá neuvěřitelné, takže na hračku máme měsíčně 300 korun, tady máš papír, napiš si to tam, zůstává nám 700, za ty můžeme chodit do cukrárny, vezmeme si domů z cukrárny lísteček, napíšeme si kolik to stálo, odešteme si to a budeme vědět, kolk nám ještě zbývá penez na cukrárnu. Až je utratíme, budeme muset čekat na výplatu.
není to vždycky hračka byl to jen příklad, většinou jsou to časopisy které mi příjde zbytečné když ještě neumí číst takhle jí to í říkám ještě neumíš číst až se to naučíš tak ti ho koupím a ona mi na to odpoví že číst umí
pozná asi třetinu abecedy zvládne jen lehká slovíčka jako máma, táta, své jméno nebo sestřino jméno to přečte ale není to že to umí, ovšem její názor je opačný, občas je to vtipné se s ní o tomhle dohadovat,
do první třídy jde v září teď je v 0.té třídě(přípravka).
@gissel já bych se s ní nedohadovala. Udělej to tak, že si s ní sedni, a řekni jí, že prostě hospodaříte s omezenými financemi a na zábavu a radost vám zbývá tolik na měsíc.
Neorintuje-li se v číslech, vezmi to třeba přes kolečka, co kolečko, to deset korun, víc dát nemůžeme. Tohle je měsíční částka, co se pro tebe může utratit.
Na papír na měsíc, a časopis stojí tolik, jako jsou tyhle dvě kolečka, utratili jsme je, škrtneme. Cukrárna stojí tři kolečka, utratili, škrtneme. Až v půlce měsíce bude chtít časopis, upozorni, že už jí zbývá velmi málo koleček, bude-li si trvat na časopisu, kup ho, kolečka škrtni. Dojdou kolečka, dojdou, dál už nic. Budeš dělat scény, nebudu s tebou chodit do obchodu popřípadě za scény není večer pohádka… další měsíc znovu kolečka, od začátku utrácej s rozmyslem, aby nám nedoško jako minulý měsíc, dojde, dojde, ani krok stranou, utratili jsme, nemůže koupit dál. Uvidíš, že během pár měsíců to začne řešit s větším rozmyslem. Důležité je neustoupit, i kdyby nevím co bylo, utraceno, další bude zase až s výplatou.
@terinka4444 píše:
Nedaří se ti vysvětlit sedmiletému dítěti, že každý den nepůjdete do cukrárny a nebo koupit hračku?Prostě řeknu, už své čtyřleté, zlato ne, byli jsme včera, stojí to korunky, co musíme vydělat, a těch korunek není tolik, abychom mohli každý den. Ona chce, tak já jí řeknu, že chtít samozřejmě může, ale já na to nemám peníze.
Tvá dcera je v sedmi letech pořádně rozmazlená, to už je velká holka, takže až bude doma klid, sedla bych si s ní, vysvětlila jí, že všechno stojí peníze a na zábavu a útratu nám měsíčně zůstává jen tolik a tolik. Chodí do školy, takže bych jí to napsala na papír, že prostě máme na utracení pro zábavu a pro radost jen 1000 korun, zbytek jde na nutné výdaje, které mají přednost před čímkoliv jiným.
Budeš řvát, vztekat se, vynucovat, ceký měsíc nebudou peníze na radost. Až další měsíc so je zase vezmeme, podle toho, jestli se chováš slušně. Tečka.
Takže máme 1000 korun, chce měsíčně, představa, že si dítě vymrčuje v sedmiletech denně hračku je tak strašná, že se mi to zdá neuvěřitelné, takže na hračku máme měsíčně 300 korun, tady máš papír, napiš si to tam, zůstává nám 700, za ty můžeme chodit do cukrárny, vezmeme si domů z cukrárny lísteček, napíšeme si kolik to stálo, odešteme si to a budeme vědět, kolk nám ještě zbývá penez na cukrárnu. Až je utratíme, budeme muset čekat na výplatu.
Upřímně? Zbyde 1000Kč a že dám 300Kč na hračku a zbytek na cukrárnu? NE…zbylo 1000Kč…tady máš 100Kč kapesné…na panenku si holt našetříš, bude za 2 nebo 3 měsíce…
Když celé rodině zbyde 1000Kč, tak to přece není JEN pro to jedno dítě…je to zbytek pro VŠECHNY.
@SIMONA1234 píše:
Upřímně? Zbyde 1000Kč a že dám 300Kč na hračku a zbytek na cukrárnu? NE…zbylo 1000Kč…tady máš 100Kč kapesné…na panenku si holt našetříš, bude za 2 nebo 3 měsíce…
Když celé rodině zbyde 1000Kč, tak to přece není JEN pro to jedno dítě…je to zbytek pro VŠECHNY.
to bylo jako příklad, zbyde 1000 na tebe, to já nevím, kolik oni mají finanční rozpočet.
@terinka4444 píše:
to bylo jako příklad, zbyde 1000 na tebe, to já nevím, kolik oni mají finanční rozpočet.
Tak zbytek 1000Kč na zábavu pro dítě je super, ne?
To bych si nepřipadala až tak mizerně…
No nevim, veci kolem penez chape i muj 7 lety syn a to je autista s LMR.
@SIMONA1234 píše:
Tak zbytek 1000Kč na zábavu pro dítě je super, ne?To bych si nepřipadala až tak mizerně…
Jo? No já ti teď mám pocit, že je to tedy hrůza, jen 1000. Ale to je můj pocit
@terinka4444 píše:
Tak mít to jen na cukrárnu a hračky…
tak si pískám…v 7 letech dcery. Teď nepočítám školu, kroužky atd…fakt jen hračky a cukrlata.
Ale jo…je to hrůza…volám OSPOD. ![]()
@terinka4444 píše:
Tak ono asi záleží, co to znamená ta zábava pro děti za 1000 kč. JEstli jsou to hračky a cukrárny nebo taky vstup do herny či do zoo, peníze na benzín tam a podobně.
Každý vyjde jinak.
Ale jednak bych se snažila nějak to vyladit s otcem, což ale neznamená, že s ním nemá chodit do restaurace, když on na to má.
V sedmi letech by už měla být nějak minimálně finačně gramotná. NAše malá tříletá ví, že táta není doma, protože pracuje, abychom si mohly něco koupit. Starší ví, jaký mám názor na ty stupidní časopisy s hračkou za 89 kč (ještě nechodí do školy) a už několikrát obešla krám a pak tam ten časopis zase vrátila. Bez slz, což byl pokrok oproti minulosti. Ptá se mne, kolik to stojí a kolik ji ubyde peněz z kasičky.
Včera jsem měla sraz se spolužačkou, má tři děti-zhruba 14, 12 a 10 a jestli jsem to dobře pochopila, dostávají 50 kč na týden. Rozvedená, s hypotékou.
Kupovat dětem cokoliv kdykoliv bych nedělala, ani kdybych byla Rockefeller. Podle mne to kazí charakter. Ale každý to má jinak. A samozřejmě očekávám, že s nástupem do školy to může pak být i složitější-porovnávání a podobně.
ZAvedla bych uniformy a zákaz mobilů ve škole ![]()
Děti si vždycky najdou něco, jak ukázat svoje postavení. I uniforma může být z lepší látky, než mají ostatní, drahé doplňky, penál, tužky…
@jenny.fields píše:
Tak ono asi záleží, co to znamená ta zábava pro děti za 1000 kč. JEstli jsou to hračky a cukrárny nebo taky vstup do herny či do zoo, peníze na benzín tam a podobně.
Každý vyjde jinak.Ale jednak bych se snažila nějak to vyladit s otcem, což ale neznamená, že s ním nemá chodit do restaurace, když on na to má.
Včera jsem měla sraz se spolužačkou, má tři děti-zhruba 14, 12 a 10 a jestli jsem to dobře pochopila, dostávají 50 kč na týden. Rozvedená, s hypotékou.
V sedmi letech by už měla být nějak minimálně finačně gramotná. NAše malá tříletá ví, že táta není doma, protože pracuje, abychom si mohly něco koupit. Starší ví, jaký mám názor na ty stupidní časopisy s hračkou za 89 kč (ještě nechodí do školy) a už několikrát obešla krám a pak tam ten časopis zase vrátila. Bez slz, což byl pokrok oproti minulosti. Ptá se mne, kolik to stojí a kolik ji ubyde peněz z kasičky.
Kupovat dětem cokoliv kdykoliv bych nedělala, ani kdybych byla Rockefeller. Podle mne to kazí charakter. Ale každý to má jinak. A samozřejmě očekávám, že s nástupem do školy to může pak být i složitější-porovnávání a podobně.
ZAvedla bych uniformy a zákaz mobilů ve škole
Hele já se toho taky bála…ZŠ a porovnávání, mobily, oblečení…očekávala jsem, že hned bude chtít kapesné a vše utratí za blbosti…a světe div se NIC…oblečení má částečně mimibazar (džíny), zbytek nové, ale nic drahého…Terranova, HaM, CaA, FaF…prostě konfekce a kupuju ve slevách.
Dceři bude v červnu 13…kapesné dodnes nemá. Nechce ho…občas k narozkám dostala od babi a dědy nějakou kačku nebo jsem prodala její hračky na bazaru a peníze má v kasičce…už rok a nesáhla na ně…neutrácí…max 20 na cukrlata tak jednou za měsíc…nechápu, ale má to tak. Teď teda chce jet do Prahy na Youtubering (jestli to píšu dobře
) a to si zaplatila vstupenku za 500Kč ze svého…
Ale kdo ví, možná to teprve začne…
Zatím dobrý…
@Jaji77 píše:
Děti si vždycky najdou něco, jak ukázat svoje postavení. I uniforma může být z lepší látky, než mají ostatní, drahé doplňky, penál, tužky…
Všechno to kupovat v malém koloniálu ve škole včetně spodního prádla ![]()
@SIMONA1234 Pamatuju si, že jsi to už někde psala. To je zajímavé a fajn. Youtubering-no to mne taky děsí
teprve nedávno jsem zjistila, že něco takového existuje, a že jsou nějací podivíni jako fatsmoky nebo tak nějak. ![]()
Ja bych zadne zbyde tisic za tri sta si kup hracku a za zbytek cukrarnu nepraktikovala. Hracky kupujeme na narozeniny, vanoce, svatek a kdyz dostanou vcelu u doktorky. Kupovani hracek jen tak nepodporuju. Stejne tak nechodime do cukrarny. Proc? Jen cukr, tuk, mouka…tohle nepodporuju v 7 letech uz vubec. Sladkost si muzou vybrat kdyz jedou na vylet, zapas s sebou, pokud chteji neco jineho nez je doma. Doma mame sladkost dost ale nikdo to neji. Strada se do misy co za rok donesou teticky babicky, je k tomu volny pristup ale nikdo po tom neprahne- mozna zpusobeno prave tim, ze si muzou vzit kdykoliv tak to nepotrebuji stlaskat hned. Na cem teda ujizdi a co ja nemam doma vubec je sladke bublinkove napoje. Tak obcas vyzebraji to, ale kamuflujou to tak ze to budou mit na trening a tak
. Nechapu proc by melo dite dostavat cokoliv na co si ukazou jen tak. Tim tuplem bych nic nekoupila, nejakym hysterakem v 7 letech vubec.
Psala jsem to tady několikrát dcera taková nikdy nebyla, až teď nejspíše to chápe že nemůže mít všechno ale asi zkouší jestli povolím, když začne dělat scény, jasně nemůžu exovi zakázat aby šel s dcerou do restaurace na oběd, nekoupím jí to na co ukáže, prostě řeknu ne -hračku dostaneš až k narozeninám nebo na vánoce a je zle, a opravdu NIKDY, taková nebyla prostě mi nejde do hlavy kde se to zvrtlo, můj pocit viny že jí nemůžu dopřát možná sice vnímá ale spíš to pramení z mého dětství já ani bratr jsme nikdy nedostali co jsme si přáli mylím k vánocům nebo k narozeninám, kapesné jsme taky nikdy neměli a myslím že, odtud pramení to že mi to občas příjde líto, chtěla bych aby mé děti měly to co já ne ale v rozumných mezích.
Jo a s tím dopřáváním nemyslím jako že každý den curárna to bych s ní nechodila ani kdybych byla milionář, je to vždy když jdeme ze školy domů chodíme kolem ní denně, bohužel se tomu nevyhnem že bychom přišli z jiné strany museli bychom obejít půlku města a to je každý den půjdeme do cukrárny? No a když jí řeknu že nepůjdem že to není zdravé a že se chodí jak už tady holky psaly třeba za oměnu je zle. Prostě není po jejím je to špatně někdy si to nechá vysvětlit někdy dělá scény a je uražená.