7letá dcera jak jí vysvětlit finanční situaci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26574
27.2.16 21:48
@gissel píše:
v poradně jsme byli, bez toho by nam odklad nemohla škola povolit, tam nám akorát řekla paní že máme více chodit mezi děti a na návštěvy aby se více socializovala ale kde na ty navštěvy mám chodit už mi neřekla moc mých kamarádek ještě děti nemá a pokud mají tak bydlí daleko, byli jsme i u psychologa ale nic světoborného nám neřekla prý dcera špatně zvládá své emoce, a s ex jsme od seme 3,5 roku

ok, tak je emočně nezralá. Holt se jí to bude muset vysvětlovat pořád dokola. Tak hlavně pevné nervy, vydrž! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
27.2.16 23:45

Chce to prostě pořád a pořád vysvětlovat :) Ideálně neříct jen ne, ale i nějaký důvod, nebo to prostě během cesty nějak zakecat - šikovně zaonačit, přejít na jiné téma - kam vyrazíte na výlet, co budete dělat doma - a hlavně pomocí (třeba těch koleček) ji vést k té finanční gramotnosti v budoucnu to bude očividně velmi potřebovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
28.2.16 01:45

Já si myslím, že není tak těžké dítěti říct, že to či ono se prostě nekoupí, protože na to nejsou peníze. Nebylo by třeba řešením, že si nějakou tu sladkost třeba každou sobotu spolu upečete doma? A zapojit dítě do pečení, třeba ji to bude bavit- tvarohovou bábovku, nějaké řezy a atd- domácí pečení vyyjde podstatně levněji, je toho víc a děcko bude mít radost z toho, že se podílelo „na výrobě“. Touhu po hračkách bych taky řešila tím, že si třeba dítě samo něco vyrobí ( za pomoci rodičů), návodů jsou na internetu stovky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.16 07:42

Pokud s tím nebudeš něco dělat, hned to neutnes, nenastavis mantinely, nároky dcery se věkem budou stupňovat.

Myslím, že nemám rozmazlené decka. A přesto na mě teď 7r. prvnacka po nastupu do školy zkusila rozmar. Ve škole mají ty automaty zatracene.
Došla, že jestli ji budu dávat peníze, aby si mohla kupovat v tom automatu o přestávce. Řekla jsem ji ne! Ráno se te vždycky ptam nac mas chuť co chceš na svacinu jíst, pít. Mas i sladkost treba někdy. Tak co tak nutne potřebuješ v automatu? Řekla mi pití. Zapomen M. pití dostavas z domu, půl flasky doneses dom. Tak jsem ji řekla že neřeknou, kdyby si nevybrala svaciny, pití, kdybych byla matka co ji nutí podle své chuti něco, ale ma možnost volby, tak ať se uklidní, automaty jsou nezdravé začne to ve škole člověk si na to zvykne a pak už s tím pokračuje i velký, že to nepotřebuje.
Neni to o tom, že by jsme si to nemohli dovolit, ale nechci aby tam něco kupovala, začne teď a bude pokračovat čím cigaretama, automaty? Bych to s těch škol vyházela pryč. Viděla to u spolužáků, tak to taky zkusila. Ale stačilo jednou a víc se o tom už nezminila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
28.2.16 10:08
@Mexie píše:
Nerozmazloval ji někdo? Babička, dědeček nebo tatínek??? Moje dítě je zatím ještě v bříšku, ale mám dva mladší sourozence a vím, že ti to vždy chápali. Stačilo vysvětlit, že nejsou peníze a nepamatuji si, že by se vztekali.
Jinak babička mě napadlo z důvodu, že jsem těhotná a jsem na tom finančně dobře. Máme dost našetřeno a vyděláváme taky slušně, ale už před početím jsem říkala partnerovi, že nechci rozmazlené dítě a nedostane na co si ukáže. Jen k narozeninám, vánocům nebo maličkost za zásluhy. Příčí se mi rozmazlené děti i když vím, že za to může vždy nějaký dospělý. Ale když jsme byli oznámit těhotenství tak přítelova mamka řekla, že ho bude rozmazlovat. Myslela jsem, že vylítnu z kůže, ale musela jsem se držet, protože jí se nesmí nic říct. Jsou na tom finančně ještě lépe jak my a dokážu si představit co myslí pod pojmem rozmazlovat. Doma jsem hned partnerovi řekla, že na všem se s námi musí domluvit a pokud řekneme, že nedostane určitou věc tak mu ji nekoupí ani ona. A jestli nebude poslouchat tak prcka neuvidí :/ Tohle mě dokáže naštvat když se třeba jeden rodič snaží vychovávat a druhý vše koupí a povolí, nebo rodiče se na výchově shodnou a potom podrývá autoritu prarodič :// :( Tak možná proto to tvoje holčička nechápe.
Ještě jsem si vzpomněla, že moje maminka je kuřačka a brácha už byl trochu starší. Možná kolem 10 let nevím přesně a když chtěl něco koupit a mamka mu řekla, že nemá peníze tak ji vyčetl cigarety nebo pivo :D Což mu uznávám :D Pokud mají rodiče peníze na alkohol nebo cigarety tak musí mít i peníze pro děti. Bratr je takový dodnes, ale sestra je chápavá i když už je starší :)

Něco na tom podrývání autority ze strany babiček bude, například moje máma jí dávala sladkost ještě před obědem s čímž já jsem nesouhlasila, když už tak po obědě, když je u ostatních členů rodiny na hlídání co já vím co jí dovolí zvlášť když je tam třeba na noc, na jednu stranu i umím pochopit že chtějí vnučku rozmazlovat protože není to moc často že by holky byly u babiček, svojí mámě jsem jasne řekla že si to nepřeju že jí dovolí všecko když jsem tam já tak já rozhoduju ale otázkou je když tam nejsem? Byla doba kdy malá byla tak naučená na sladké že jsem myslela že mě klepne ale naštěstí jsme to taky eliminovali prostě nedostaneš dokud nesníš oběd a bylo, jen s těma cukrárnama a hračkama a dalšíma kravinama ještě bojujeme, dcera je hodně citlivé dítě, tak to je s ní trochu těžké ale zvládneme to, zkusíme to vyřešit tím kapesným jak tady psaly holky vidím to tak na 50kč na týden ty 200 mě za měsíc nezabijou, pokud bude chtít její oblíbenou značku papnenek což je Monster High tak si musí našetřit, jsou fakt až nechutně drahé. třeba se mi to podaří jí i vymluvit že je to zbytečně drahé doma má dve jednu z narozenin a druhou z vánoc jenže ona je chce všecky tedy aspoň ty základní je jich asi 5 nebo 6, viděla je v seriálu u babičky samosebou :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
28.2.16 10:13
@Majka4 píše:
Já si myslím, že není tak těžké dítěti říct, že to či ono se prostě nekoupí, protože na to nejsou peníze. Nebylo by třeba řešením, že si nějakou tu sladkost třeba každou sobotu spolu upečete doma? A zapojit dítě do pečení, třeba ji to bude bavit- tvarohovou bábovku, nějaké řezy a atd- domácí pečení vyyjde podstatně levněji, je toho víc a děcko bude mít radost z toho, že se podílelo „na výrobě“. Touhu po hračkách bych taky řešila tím, že si třeba dítě samo něco vyrobí ( za pomoci rodičů), návodů jsou na internetu stovky…

Jo jo s tím pečením je to fakt baví ji to, pomáhá mi i při vaření omáčky nebo polévky atd, na vánoce pomáhají obě se štrůdlem cukrovím atd. Ale je fakt že jsem ji až tak nezapojovala do dalších domácích prací jako utřít třeba nádobí co se nerozbije mají akorát svůj pokoj na starost aby meli uklizeno, tak nějak bych to měla přehodnotit a zapojit ji více

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
28.2.16 10:19

@gissel panenky se dají sehnat na bazaru za lepší cenu - mrkněte spolu, až bude mít našetřeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
28.2.16 10:29
@Pipet píše:
@gissel panenky se dají sehnat na bazaru za lepší cenu - mrkněte spolu, až bude mít našetřeno.

To mě nenapadlo vidíš? tohle určitě vyzkoušíme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
28.2.16 10:29

@gissel juu no o panenkách Monster High mi nemluv :-D Sestra je taky fanoušek. Takže to byly pořád panenky a kabelka, tričko a prostě všechno v těmahle příšerkama. Teď už z toho naštěstí vyrostla. Ale když sleduju dnešní trend tak zase frčí Elza z Ledového království :-D ještě, že tam jsou hrdinky pouze 2. Ale nedivila bych se kdyby si dcera u babičky postěžovala co ji maminka nekoupí a nedovolí a babička reagovala tím, že maminka je zlá, babička koupí. Zažila jsem několikrát, že této situace někdo využil a udělal z maminky Kruelu než aby to dítěti vysvětlil. Bývá to většinou tchyně po rozvodu rodičů když snachu neměla ráda nebo bývalý manžel či jeho nová přítelkyně. :think: no přeji s malou hodně štěstí. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
28.2.16 10:39
@Mexie píše:
@gissel juu no o panenkách Monster High mi nemluv :-D Sestra je taky fanoušek. Takže to byly pořád panenky a kabelka, tričko a prostě všechno v těmahle příšerkama. Teď už z toho naštěstí vyrostla. Ale když sleduju dnešní trend tak zase frčí Elza z Ledového království :-D ještě, že tam jsou hrdinky pouze 2. Ale nedivila bych se kdyby si dcera u babičky postěžovala co ji maminka nekoupí a nedovolí a babička reagovala tím, že maminka je zlá, babička koupí. Zažila jsem několikrát, že této situace někdo využil a udělal z maminky Kruelu než aby to dítěti vysvětlil. Bývá to většinou tchyně po rozvodu rodičů když snachu neměla ráda nebo bývalý manžel či jeho nová přítelkyně. :think: no přeji s malou hodně štěstí. :hug:

Na Elsu zase frčí ta menší té jsou 4. ale s tou elsou je to trochu jednodušší páč ta je u každého ťamana :-D, než jsme se přestěhovali do většího tak holky letěly obě na Lociku, tak sem jim ji nakreslila na zeď v životní velikosti možná to udělám i tady akorát nevím jak k sobě půjdou Monster High Elsa s Annou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
28.2.16 10:50

@gissel to je dobrý nápad. No ty k sobě moc nejdou, ale to bude holkám asi jedno. Když chtěla sestra panenku Monster High tak jsem věděla, že ji na Vánoce tu panenku koupím, ale nahodila jsem smutný výraz a řekla ji, že je ta panenka moc drahá a nemůžu ji koupit. Chápavě kývla hlavou a usmála se, že to nevadí. Každý den snad koukala na internetu na panenky smířená s tím, že ji nedostane. O to byla větší radost ten řev na Vánoce když ji rozbalila. :-D děti jsou super. :) už se těším na to moje :srdce:
Jinak když maluješ na zeď tak nečmárají tam potom i holky?? Vím, že dětem je lepší zeď než papír a když to vidí u maminky :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
28.2.16 10:57
@Mexie píše:
@gissel to je dobrý nápad. No ty k sobě moc nejdou, ale to bude holkám asi jedno. Když chtěla sestra panenku Monster High tak jsem věděla, že ji na Vánoce tu panenku koupím, ale nahodila jsem smutný výraz a řekla ji, že je ta panenka moc drahá a nemůžu ji koupit. Chápavě kývla hlavou a usmála se, že to nevadí. Každý den snad koukala na internetu na panenky smířená s tím, že ji nedostane. O to byla větší radost ten řev na Vánoce když ji rozbalila. :-D děti jsou super. :) už se těším na to moje :srdce:
Jinak když maluješ na zeď tak nečmárají tam potom i holky?? Vím, že dětem je lepší zeď než papír a když to vidí u maminky :-D

to víš že to zkoušely ale naštěstí pochopily že maminka nečmárá ale zdobí :-D a je fakt že když ji měly na zdi tak už ji nechtěly koupit :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
28.2.16 11:01

@gissel to mi připomnělo kameňak. Tady jsou ty krásné hodinky-tak si je vystřihni :D :lol: :D ale nápad to je suprovej :) snad to bude fungovat i u nas. I když já budu potřebovat samolepicí. Kdybych to namalovala tak by to nedopadlo :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.2.16 11:09

A třeba na to plavání by si s dcerou mohla častěji.
Na VZP se dá vyridit příspěvek. Tobě i dceri. A co mi známá říkala, když jsem loni zaplatila holce sportovní kroužek proc jsem doklad nedonesla. Že kdybych ho do 3 mes.od zaplacení donesla by mi neco proplatili. Že podporují sportovní aktivitu u deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
28.2.16 12:30
@Mexie píše:
@gissel to mi připomnělo kameňak. Tady jsou ty krásné hodinky-tak si je vystřihni :D :lol: :D ale nápad to je suprovej :) snad to bude fungovat i u nas. I když já budu potřebovat samolepicí. Kdybych to namalovala tak by to nedopadlo :-D

to bych taky mohla říct ať si to vystřihne :-D :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect