Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
když tak čtu ty články na seznamu přemýšlím, zda jen žiju v drahém kraji, nebo pisálci neví o čem píší?
Minule byl článek o výbavě pro prvnáka, která udajně výjde na 3 tisíce. Zajímalo by mě, kdo se do této částky vešel?
Nás jen aktovka stála 4tisíce, protože jsme brali ergonomickou, do toho pouzdro, pastelky, tužky, nůžky, voskovky, temperky, vodovky, kelímek na vodu, štětce, hadřík, špejle, modelínu, podložku na výtvarku, kufrík (v našem případě závěsný kapsář), pořadač, složku na písmena, složku na číslice, složku na sešity, bačkory, vak na TV, oblečení do TV, boty do TV, přezůvky, čip na oběd, čip na docházku, klíčenku, prostírku, 1000kč hotovost na učebnice do epokladny žáka.
A dnes vyběhl článek ohledně cen obědů. Zajímalo by mě, kde se dítě opravdu stravuje za 30korun, protože u nás stojí oběd 56korun pro prvnáka a 62korun pro druhostupnové dítě! A to je klasický oběd ne navolená dieta, kde mají tedy v nabídce bezlepkovou a myslím, že i bezmléčnou variantu obědu, která stojí 75kč.
Jasný, inflace, jasný vše jde nahoru. Mě asi spíše vadí, jak se ty ceny strašně podhodnocují. Ale jakmile se rozklikne článek o cenách za energie, tak mám pocit, že tam ty astronomické ceny snad cucají z prstu, nebo třeba články o tom, kolik lidé zaplatí měsíčně za léky! Tam ty cifry jen lítají, ale tady?
Na kolik vás přišla výbava pro prvnáka? A kolik u vás stojí obědy? ![]()
U nás obědy za 24,– a druhý stupeň za 30,–
S výbavou bych se do 3 000,– taky vlezl, kdybych potřeboval šetřit. Myslím, že spousta lidí nedají ani to, tak když se to zprůměruje, celkem to sedí.
Nemám prvňáka. U nás dostávají velký startovní balík od obce. Dostanou ten první rok téměř vše. Rodiče pořizují pouze aktovku, přezůvky a věci na tělocvik. Takže záleží, kde nakupují věci, které mají pořídit.
Na tělocvik se kupuje solidně v Decathlonu. Aktovka/batoh má různé ceny. Tam se to bude lišit.
Tak je to každý rok. Jsem tady druhé volební období nynějších radních a zaměstnanec školy. Takže vidím pozadí. Každý rok je u prvňáků takhle štědrý.
@chs.jasmin píše:
Ahoj,když tak čtu ty články na seznamu přemýšlím, zda jen žiju v drahém kraji, nebo pisálci neví o čem píší?
Minule byl článek o výbavě pro prvnáka, která udajně výjde na 3 tisíce. Zajímalo by mě, kdo se do této částky vešel?
Nás jen aktovka stála 4tisíce, protože jsme brali ergonomickou, do toho pouzdro, pastelky, tužky, nůžky, voskovky, temperky, vodovky, kelímek na vodu, štětce, hadřík, špejle, modelínu, podložku na výtvarku, kufrík (v našem případě závěsný kapsář), pořadač, složku na písmena, složku na číslice, složku na sešity, bačkory, vak na TV, oblečení do TV, boty do TV, přezůvky, čip na oběd, čip na docházku, klíčenku, prostírku, 1000kč hotovost na učebnice do epokladny žáka.
A dnes vyběhl článek ohledně cen obědů. Zajímalo by mě, kde se dítě opravdu stravuje za 30korun, protože u nás stojí oběd 56korun pro prvnáka a 62korun pro druhostupnové dítě! A to je klasický oběd ne navolená dieta, kde mají tedy v nabídce bezlepkovou a myslím, že i bezmléčnou variantu obědu, která stojí 75kč.
Jasný, inflace, jasný vše jde nahoru. Mě asi spíše vadí, jak se ty ceny strašně podhodnocují. Ale jakmile se rozklikne článek o cenách za energie, tak mám pocit, že tam ty astronomické ceny snad cucají z prstu, nebo třeba články o tom, kolik lidé zaplatí měsíčně za léky! Tam ty cifry jen lítají, ale tady?
Na kolik vás přišla výbava pro prvnáka? A kolik u vás stojí obědy?
Na naší ZŠ stojí obědy 34 Kč pro první stupeň, 36 pro druhý a 39 pro strávníky starší 15 let. Aktualizováno od 1.9., v minulém roce to bylo o 4 Kč méně.
U nás je oběd za 38 Kč - Praha. Pro pro studenta SŠ, který chodí na oběd do jídelny vedlejší ZŠ.
U druhého SŠ nevím, kolik se platí za oběd. Oba mají předplaceno.
U nás výbava pro prvnaka kolem 3 tisíc (2 tisíce aktovka, boty na telak, kufřík a nějaké barvičky do něj, penál, obaly, zbytek obstarávala škola), obědy pro první stupeň kolem 30kc, možná to letos půjde nahoru o pár korun, ale zatím jsme platili zálohu na září 650 Kč na mesic. Čip stojí 30 korun, učebnice a sešity prvnaci nekupuji, ty mají zdarma od školy. Takže jo, reálně se člověk vejde tak do 4 tisíc.
@zoidberg píše:
U nás obědy za 24,– a druhý stupeň za 30,–
S výbavou bych se do 3 000,– taky vlezl, kdybych potřeboval šetřit. Myslím, že spousta lidí nedají ani to, tak když se to zprůměruje, celkem to sedí.
Jak je možné, že někde se dítě za 30korun nají a někde tomu nestačí ani 53korun? Já tedy zírám, že ty ceny obedů jsou tak rozdílné a ted mi psala i uživatelka, že jsou ceny pro školní jídelnu zastropované na maximální částku 45korun na žáka. Tak tomu nerozumím už vůbec,. Ale opravdu moje prvnačka bude jíst za 53korun. Jasný, jsou to cifry za které by stejně jedla domů. Mě jde spíše o ten obrovský nepoměr cen, jak je možné že někde stojí obědy 24 korun a někde 53korun…
Dívám se na náš nový ceník stráveného, který je platný od 1. 9. 2022. Mírné zdražení tam je. Pár korun se zvedlo.
Edit + 4,– nápoje. To má vedoucí jídelny psané zvlášť v té tabulce. Takže u všech částek o 4,– víc.
Příspěvek upraven 25.08.22 v 11:01
@chs.jasmin u nás obědy první stupeň 45, druhý 52, ss 67 Kč. Co se týče výbavy, dá se pořídit mnohem levněji, než co píšeš. Kvalitní aktovku seženeš v klidu za 1500 Kč, za 1800 vc vaku na boty, penálu atd. Spoustu věcí, které píšeš, jsme fakt neporizovali, páč byly zbytečne nebo byly doma
u nás prvňáčci dostávají velký startovací balíček, takže žádné drama
na SŠ ne to mnohem horší, jak přijde seznam učebnic, tak kvetu
Příspěvek upraven 25.08.22 v 11:03
@chs.jasmin píše:
Jak je možné, že někde se dítě za 30korun nají a někde tomu nestačí ani 53korun? Já tedy zírám, že ty ceny obedů jsou tak rozdílné a ted mi psala i uživatelka, že jsou ceny pro školní jídelnu zastropované na maximální částku 45korun na žáka. Tak tomu nerozumím už vůbec,. Ale opravdu moje prvnačka bude jíst za 53korun. Jasný, jsou to cifry za které by stejně jedla domů. Mě jde spíše o ten obrovský nepoměr cen, jak je možné že někde stojí obědy 24 korun a někde 53korun…
A má úplnou pravdu - vaše škola překračuje stanovené limity.
Osobně bych se na tvém místě obrátila na ředitele a zřizovatele se žádostí o vysvětlení.
Normální, plno lidí je negramotných. Vyžijou za 2000,– měsíčně, nebo si myslí, že záloha na energie je platba za energie, atp.
ZŠ v Praze
Úprava ceny stravného za školní obědy od 1. 9. 2022 Žáci I. kat. 7-10 let 32 Kč (měsíčně 704 Kč)
Žáci II. kat. 11-14 let 34 Kč (měsíčně 748 Kč)
Žáci 15-více let 35 Kč (měsíčně 770 Kč)
Cizí strávníci 75 Kč
@chs.jasmin Děti sice mají taky ergo batohy, ale proste jsem za ně nedala čtyřku ale dvojku za jeden a nekupuji stupidní předražené sety. Do školy kupuju jen to, co se upotřebí (takže třeba nemají extra boty do tělocvičny a extra na školní hřiště, mají látkovou takže s charitativního obchodu misto vaku apod.), proste nekupuji kde jakou cicovinu, co je na seznamu. A počkala jsem si na akci na školní pomůcky v Albertu. ![]()
Na telak dávám běžné obnošené (ale nederave( tepláky a trička, nic extra nového fakt nekupuji).
Učebnice, racivni sešity, část pomůcek do výtvarky, sešity, čtvrtky apod. prvnaci dostávali zdarma.
Obědy 33 Kč 1. Stupeň, 35 Kč 2. Stupeň od září (zdražilo přesně i 2 koruny). Výběr ze dvou běžných jídel české kuchyně.
Příspěvek upraven 25.08.22 v 11:09
U starší dcery na SŠ stál oběd 31 Kč, nevím, jestli se bude něco měnit. Škola zatím žádné info k novému školnímu roku na webu nemá, nějak zaspali, nebo nevím, snad v pondělí něco napíšou.
Ale je teda fakt, že jídlo asi za moc nestojí, dcera moc nadšená není. Bohužel mívá dlouhé vyučování a tak na oběd musí ve škole, ani kolem nic zrovna není, kam by mohla zajít.
A osmileté gymnázium v Praze:
Od 1. 9. 2022 se zdražují obědy takto:
Strávníci 11-14 let: plná cena 85,70 Kč – dotovaná cena 41,– Kč
Strávníci 15 a více: plná cena 89,70 Kč – dotovaná cena 45,– Kč
Cizí strávníci: 110,– Kč