Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jájuše
Ahoj, vítej, mě testy teprve čekají, jký jsi z toho měla dojem? zaskočila Tě nějaká otázka?
Nám řeli, že možná testy stihneme ještě o prázdninách, ale zatím se neozvali.
@Pady2 Vzhledem k tomu, že nemáme ve svém okolí nikoho, kdo by si prošel procesem spojeným s adopcí jsme vůbec nevěděli, co nás může na psychotestech čekat. Byli jsme tam asi čtyři hodiny, nejprve povídání a pak testy. Snad nás ani nepřekvapily otázky jako to množství otázek. Bylo to koncipované tak, že se některé otázky opakovali, tak že jsem si byla vědoma, že asi odpovídám různě, ale to má asi svůj význam. Odcházeli jsme s pocitem, že jsme to totálně zvorali. Tam to ještě šlo, ale asi tak hodinu po odchodu jsme si s manželem volali, že jsme úplně vyšťaveni. ![]()
Chápu, že nás musí „prozkoumat“, protože nám svěřují do péče dítě, ale přece když si vezmu, co je na světě párů, které mají jedno dítě za druhým a nikoho to nezajímá. To samé s přípravkou, já to beru jako povinnost, abychom byli schváleni pro adopci, ale mé blízké okolí se strašně diví, proč tam jdeme, že jim také nikdo neříkal, jak se mají starat o dítě. Když jsme se pro adopci rozhodli (po dlouhém rozmýšlení), tak jsme věděli, že to bude na dlouho, ale musím říct, že je to pro mě hodně stresující. Asi je to také tím, jak jsme se dlouho o mimčo snažili.
@Jájuše Tak to mi mluvíš z duše, navíc vidím v okolí, že nakonec tím sítem stejně proleou lidi, kteří by se třeba pěstouny stát neměli…je to prostě nutné zlo, které musíme absolvovat, stejně to nezměníme, tak jsem se s tím smířila. Věřím, že je to stresující, zvlášť po dlouhém snažení.
Zdravím, mohla bych se mezi vás přidat? Zatím sháním informace, co a jak. Chystáme se teprve na úřad ohledně žádosti o adopci. Akorát nevím, jestli nás vůbec schválí…nejsme manželé, jsme spolu jen pár let, každý máme trvalé bydliště jinde…
A hledám někoho zkušeného kdo by poradil, zda je to problém?
Ahoj, vítám
, manželé být pro žádost nemusíte (my jsme taky žadatelé a též nejsme, nikdy jsme se nechtěli brát - ale to bohužel pro adopci nejde) jen všude říkejte, že se vezmete. Dítě pak můžete adoptovat jen jako manželé nebo jedinec - což nedělejte, diskriminovali by vás… Sice nechápu, proč by měl 1 byrokratický obřad, potvrzovat, že jste stabilní pár, ae bohužel i v dnešní době to tak stále u osvojení platí… Jo a taky máme každý trvalé bydliště jinde, a mít budem i po té co se vezmem. Ale žijeme spolu a o to jim jde…
A to že jste spolu pár let… vzhledem že čekačka je tak strašně dlouhá, tak spolu ještě „pár“ let budete navíc, tak to taky neřeš…
Tak jsme snad ve stručnosti pomohla.
Ahoj, také bych se k Vám ráda přidala
.. jsme z MSK a žádost jsme podali na konci května, nyní jsme ve fázi kdy čekáme na první pohovor s psychologem.
Jinak k předchozím příspěvku, my jsme spolu krátce 1 rok, takže jsme již narazili na úřadech s tímto, že nám dokonce chtěli dát původně odklad, ale tento by pro mě neměl smysl, protože bych stejně do adopce šla sama a bohužel nemládnu, již jsem to dlouho zvažovala (vlastní děti mít nebudu ), a mimo to než budeme schválení uplyne rok a než se dočkáme tak. min. další.. sezdaní zatím nejsme, ale máme to v plánu během toho schvalování..nakonec jsme se s paní domluvili, že procesem projdeme společně a až by jednou pro nás měli ev. nějaké vhodné dítko, že si nás pak ještě prověří zda spolu stále žijeme apod..jinak celkově zatím všichni ze sociálky i úřadu příjemní, snad to tak bude i nadále
se svatbou bych se tedy netrápila, prý jde stejně spíš o délku vztahu a měla jsem schůzku s paní, která tím také prošla a nebyli svoji.. ono je důležité nenechat se nijak odbýt nebo odradit, a dát najevo že to myslíte opravdu vážně ![]()
@Mijas @boruvkay Ahoj, jestli chcete, přidejte se k nám do uzavřené skupiny:D jestli chcete, stačí mi napsat zprávu a já Vás pozvu:D ![]()
JInak my máme na příští léto určený termín svatby, protože je jasný, že by dávali přednost sezdaným párům… ![]()
@Pande jé moc ti děkuju. Já se toho právě bála, že na nás budou koukat divně. A můžu se zeptat, když tedy máte každý bydliště někde jinde, kam vlastně máme jít? Tam kam spadáme, podle toho kde opravdu žijeme, nebo můžeme jít i tam, kde má trvalé bydliště můj přítel? Četla jsem, že někde to jde rychleji, a my vlastně každý máme trvalé bydliště v jiném kraji, on PRaha, já Středočeský kraj.
S tou svatbou jsem si to myslela, taky to jako nechápu, dneska spolu spousta lidí žije bez papíru.
No my ještě k tomu nejsme úplně nejmladší.
@Pady2 ok, napíšu. Jestli mě teda vezmete, když ještě nemáme ani tu žádost.
Chceme tam vyrazit až po prázdninách. Máme za sebou kolečko IVF, a jsme z toho trochu zničení, že se to opět nepovedlo.
![]()
@Mijas tak to jsi mě potěšila, my jsme spolu totiž jen 2,5 roku, ale nejsme nejmladší…už je nám plus minus 40 a o vlastní se snažíme už dva roky, neúspěšně.
tak to jsme na tom uplně stejně, jsme taky z jiných krajů a stejných jak vy:-). Nám řekli, že si můžeme vybrat, ale nejlépe tam, kde skutečně žijeme. Paní ze soc. k vám půjde stejně z toho kraje, kde žijete.
Hm, taky prý nejsme z nejmladších, jenže my si připadáme tak akorát, jenže vysvětluj to… Paní úřednice měli asi dětičky ve 20…
S tou svatbou se stydím. Jak budeme vysvětlovat, že se po tolika letech bereme a ani nečekáme dítě, ještě k tomu, když všichni vědí, že jsme proti svatbám… Nikdo ze známých se nebral, až když přišly děti…Asi budeme muset tajně, aby se to nikdo nedozvěděl, neměnit si příjmení, ale beze svědků to nejde, ach jo… ![]()
@Pande tak nějak. Já už zase jednou vdaná byla, nevyšlo to, a po druhé se do toho taky neženu. Ani přítel.
Na víc si pamatuju ten zmatek, když jsem měnila jméno, oběhnout úřady, taky v práci vysvětlovat zákazníkům, že jsem to stále já, jen mám jiné přijmení.
A zase když už bych se vdávala kvůli dítěti, asi bych i to přijmení měnila.
No to jsem si myslela, že asi spadneme pod ten Středočeský kraj, časem chceme jít zpátky do Prahy, ale momentálně na to nejsou finance. Ale zase v Praze, to prý jde rychleji. ![]()
Aj ja sa rada pridam. papiere na adopciu mame doma uz vyse roka, len je pre nas problem sa dokopat to dovyplnit a vybehat vsetky urady kvoli potvrdeniam. snad to tento rok dopadne a aj my budeme moct odovzdat papiere. Ja som slovenka, ale manzel je čech. byvame v stredoceskom kraji. vraj sa tu caka tak 1-2 roky. zalezi ake si date podmienky.
No já taky už byla vdaná, takže se mi do toho taky nějak extra nechce, ale zase kvůli dětem tuto „obět“ ráda jednou podstoupím, jednak je pak větší šance že nás kontaktují dříve (bohužel tak to je, sezdané páry mají vždy přednost) a jednak bych měla ráda kompletní rodinu a se stejnými příjmeními, tak uvidíme
Pande, nelam si s tím hlavu, prostě jste třeba změnili názor a teď to třeba vidíte tak že se chcete vzít i když jste byli dlouho proti…život se neustále mění a hlavně je to vaše věc, co my budoucí adoptivní rodiče musíme podstoupit je i tak dost náročné a okolí podstupovat nemusí..také se extra netěším na všecka vysvětlování třeba v práci, tak si věci necháme zatím pro sebe co nejdéle, ale jinak naše nejbližší okolí (rodiče a sourozenci a blízcí kamarádi o adopci ví tak jsme celkem v klidu ) ![]()