Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@aalokina píše:
Ahoj, chci se zeptat na velikosti na Ali. Odpovídají našim velikostem? Když nosím M, budu mít jejich M dobré nebo malé? Díky moc za radu.
velikosti je lepší brát větší o číslo někdy i o dvě. Vždy je lepší podívat se jaké jsou tam míry
@mmatuli takze to ve finale je mnohem drazsi a nema smysl si ho tam kupovat asi, ze?
@Lucciaaa píše:
Zdravim, vyhlidla jsem si na aliexpress telefon, mohl by mi prosim nekdo do sz, kdo tomu rozumi vic nez ja, s necim poradit? Predem dekuji
Telefonům na Ali moc nerozumím, mají tam vždy spoustu variant, ale je spousta lidí co si na ty telefony stěžuje, ale někteří jsou spokojení. Každopádně bude problém s případnou reklamací, protože prodejci se dost často mění a taky poštovné do Číny je docela drahé.
Jinak záleží na ceně, pokud bude nad 150euro platíš DPH i CLO, záleží jak to projde na celnici.
Taky pozor na kopie… jsem i v jedné skupině na FB a jedna paní psala, že si objednala dva telefony a celníci je zničili - jelikož se jednalo o kopie.
Já bych do toho nešla, ale jsou lidi, kteří jsou spokojení, takže je asi lepší se ptát těch…
@Lucciaaa Mnohem drazsi ne, jen cena telefonu (+ pripadne postovne) + dph + poplatek za celni rizeni cca 260 Kc u DHL (presne 2% z dph a cla, ale min tech 260). Clo je na telefony 0 Kc.
Pokud vyberete kvalitniho a overeneho prodejce, tak by nemusel byt s nicim problem i pres ty vsechny nascitane poplatky muze vyjit telefon podstatne levneji nez koupit tady. Nektere obchody uvedou dobrovolne dar nebo podhodnocenou cenu telefonu, pak muze dph vyjit na 0 nebo par korun. Ale taky nemusi.
@Lucciaaa Ahoj, my máme doma telefony z aliexpressu a jsme všichni spokojeni. Brali jsme je od stejného prodejce. Vždy po jednom kousku a když přišel v pořádku, tak jsme teprve objednávali další.
Jsou to Nokie Lumia, jen vždy jiné číslo. Na každém telefonu jsme ušetřili asi 70% ceny proti tomu, kdyby se kupoval tady, takže mi ani nevadí nemít možnost ho reklamovat.
Prodejce to posílal normální poštou, doplácelo se DHP. Někdy nejprve z Prahy pošlou papíry a chtějí informace o zboží v balíku, někdy nepřijde nic. DHP se platí pošťákovi, který balík přiveze.
Jen nějak nechápu, kdy se doplácí DHP a kdy ne. Někdy přijde nějaká menší elektronika úplně v pohodě a někdy DHP doplácím.
@lenka_ zalezi na tom, jakou prodejce napise cenu na balicek, nekdy ji napise nizsi nez ta cena ma byt…
@lenka_ my prave jo, divili jsme se, ze nedoplacime
ale slo o snizeni jen o par eur…
DPH se platí při zboží nad 22eur (21% z ceny) + pokud je cena vyšší než 150euro, platí se ještě CLO ( u telefonu tedy asi ne, ale u ostatního ano).
Toto by se mělo platit vždy a člověk s tím musí počítat, ALE jde tady spíš o náhodu a o štěstí, zda celník zrovna vezme můj balík nebo ne. Klidně může projít věc, která stojí i nad 150euro a žádný poplatek se platit nebude.
Taky můžou celníci stopnout balík, který má hodnotu třeba jen 5euro a chtít prokázat cenu.
Pokud už budou chtít proázat cenu, přijde dopis.
Zde je vše vysvětleno:
http://mobil.idnes.cz/…ob_tech.aspx?…
No mě jde o mobil, kterej Stojí necelých 70 dolarů, pak poslu odkaz, takže bych to clo platit neměla esi to dobře chápu? A dph tedy u pošťáka a to je 21% z ceny telefonu že? Ptám se jak blbec že, ale radši se ujistim
a jak se prokazuje ta cena a kolik je cca to clo?
@Lucciaaa píše:
No mě jde o mobil, kterej Stojí necelých 70 dolarů, pak poslu odkaz, takže bych to clo platit neměla esi to dobře chápu? A dph tedy u pošťáka a to je 21% z ceny telefonu že? Ptám se jak blbec že, ale radši se ujistima jak se prokazuje ta cena a kolik je cca to clo?
Na Ali se platí jen kartou online - pay pal tedy není potřeba. Pokud balík stopne celnice, přijde dopis a budou chtít dokumenty k objednávce (fakturu, výpis z Bú… oni napíšou co přesně chtějí). Pokud to tedy stopnou, bude potřeba zmocnit poštu k vyřízení - ta si za to účtuje poplatek. Poté to vyhodnotí a balíček propustí k doručení a měla by jste platit jen to DPH (21% z ceny zboží) formou dobírky.
Nebo budete mít štěstí a balíček projde bez zadržení na celnici.
Kartou online sem chtěla jednou platit a chtělo to nějaký číslo na kartě které sem tam neměla, teď mám novou tak snad to půjde. Poslat z účtu na účet to nejde? No asi to risknu, ten mobil se mi líbi. Prodejce má i celkem dobre hodnocení..ale ne stoprocentní :/
@Lucciaaa píše:
Kartou online sem chtěla jednou platit a chtělo to nějaký číslo na kartě které sem tam neměla, teď mám novou tak snad to půjde. Poslat z účtu na účet to nejde? No asi to risknu, ten mobil se mi líbi. Prodejce má i celkem dobre hodnocení..ale ne stoprocentní :/
U toho odkazu, který uvádíš mi to napsalo, že tam žádné hodnocení není.