Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
A co třeba Aukro, Fler, mimibazar… je to plné prodejců, co mají prodaných i tisíce kusů (třeba na Fleru jsou počitadla) a IČO nikde… ano, možná pak dodatečně generují svoje faktury, ale ruku na srdce…
je mi z toho
a to se pak podnikatel může snažit jak chce, když mu někteří chytráci kur*í ceny…
@Anonymní píše:
Težko samozřejmě soudit úmysly autora/ky a jak jsem psal příspěvek, tak jsem pak zpět koukal, co se mezi tím objevilo příspěvků. Dovolil bych si na ně reagovat, protože s tím mám stále tak trochu morální dilema, přesto že ten podnět je legální nástroj pro sjednání nápravy.Stále si říkám, co se stane, až k tomu druhému přijde kontrola? Přijde mi podpálit barák, když zjistí, že jsem podnět podal já? U nás se děje všelicos, všichni to vidíme ve zprávách. A co vlastně dává právo druhým se mstít za to, že především oni jsou ti, co dělají něco špatně a ještě je potom zlobí, že to někdo nahlásil.
Co od takových lidí všechno můžete čekat? A policejní orgány nekonají jak by měly. Pochybuji, že mi případný žhář nechá u auta cedulku" „tak, to máš za to, že jsi mě udal, Pepa Vomáčka“. Ne, udělá škodu anonymně. Proč já bych tedy neměl mít stejné právo a nemusel mít strach, že by se takto někdo mohl mstít?
A ano, je to strach, co mě donutil o tom přemýšlet, zda podám anonymní podnět. Nevidím v tom nic podvraťáckého. Co je potom tedy větší hnusárna, než mít možnost podat anonymní podnět, nebo nepodat anonymní a čelit zjevné hrozbě, že mě za to dotyčný podvodník ještě po svém „odmění“?
No řekněte samy. Kdybyste byli ve stejné situaci a chtěli to řešit a báli se o rodinu a tak dále…prostě se obávali reakce? Co pak? Stále by byla možnost anonymních podání podvraťárna? Á propos, proč má podvodník právo vědět, kdo to oznámil úřadu? Není to snad jedno?
Petr
Milý Petře, zas až tak vysoko, jako že by mi někdo podpálil auto, nebo mě fyzicky napadl, jsem neuvažovala. Asi podnikáte v něčem, co takové praktiky podporuje
.
A vy o tom zakladatelčině dotazu něco víte? že takto uvažujete?
Já teda zatím pomýšlela na ¨slušnost jednání mezi lidmi, nikoliv vše anonymě, podpalovat si auta, trávit psy, a podobné vaše výmysly. Tímto příspěvkem mě to přestalo zajímat.
Ano anonymní, podej udání anonymně,…třeba se tentokrát Petrovi příspěvek bude zamlouvat
Třeba to zakladatelce líp udělá. Třeba je to nějaký bývalý manžel, který neplatí alimenty. Pokud jde o opravdu veliké peníze, tak to smysl má.
O myšlence, či důvodu původního autora/ky nevím nic. Vycházím ze zkušenosti ze svého okolí, bohužel. A do takové situace bych se dostat prostě zbytečně nechtěl. A ano, vím že je to extrém s tím zapáleným autem, přesto přesně tohle se v mém okolí stalo. A to vám pak začne cvakat zadnice, když vás v noci vzbudí sirény a přes čtyři baráky od vás někomu na dvoře hoří auto u baráku a on vynáší děti ven…to pak člověka přejde všechna legrace.
A zdá se mi, že dotyčný nebyl v žádném podnikání, kde se tohle děje. Nedělá ve stavebnictví, ani sem netahá auta z venku a nepřetáčí tachometry a podobně. Vyrábí vozíky pro uklizečky a úklidové firmy.
Asi nejde tak zcela o druh podnikání, ale na jakého člověka narazíte. Jaké asi může mít morální zábrany člověk, který v první řade podvádí? U takového člověka nevíte, čeho je schopný.
Obecně spíš jde o diskuzi, co je dobře a co špatně. U nás se za skvělé a pašácké stále považuje umění někoho v lepším případě „přečůrat“, v horším okrást či zničit. To mi dost vadí, za což vděčíme skvělým devadesátým létům a trochu pokřivenému názoru, že teď máme svobodu a můžeme všechno. Skvělým příkladem je pan Kožený.
A o těch cenách, jak tu bylo zmíněno…to je kapitola sama pro sebe. Je těžké, když si někdo neváží své práce, času a energie a prodává jen proto, aby prodal a myslí, tak je to dobře. Nebo si to jen neumí spočítat, nevím.
Leda že by to ještě někdo dělal třeba z nudy
To je taky možnost.
Nevadí mi konkurence, ta je dobrá a nutí člověka jít stále dopředu. Ale když konkurence, tak za stejných základních podmínek. Pak už je to o tom, jestli je člověk do kšeftu nebo ne.
Petr
@Alka píše:
Milý Petře, zas až tak vysoko, jako že by mi někdo podpálil auto, nebo mě fyzicky napadl, jsem neuvažovala. Asi podnikáte v něčem, co takové praktiky podporuje.
Tak zrovna ex podniká ve stavebnictví a pokud se párkrát rozešel se zaměstnanci ve zlém (krádeže ve firmě, kterými se ani netajalili, protože věděli, že policie jim nemá šanci nic dokázat, větší průšvihy u zákazníků), tak následovaly podobné „drobnosti“ jako rozbitá okénka u auta, propíchané pneumatiky, pokus o vykradení skladu… samozřejmě, policie nikdy nic nezjistila, že ano. K fyzickému napadení exe taky došlo, ubránil se. A to se jedná opravdu o drobnosti mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Neumí, respektive radši si ani nechci představit, k čemu by mohlo docházet, kdyby se exovi podařilo zaplést se třeba do státních zakázek (a ne, že by to nezkoušel), tam už by pak začínal konkurenční boj a končila v podstatě sranda s rozmlácenými okýnky).
inka ABC
…no tak už jen snad toto:
když to vezmu kolem a kolem, tak to co popisujete (inka ABC i Petr), se může stát, aniž by člověk podnikal, a někdo ho udával.
Stačí se potkat s „chorým mozkem“, závistivým sousedem, či pravým bláznem a je zaděláno.
Pěkný den
@Alka píše: …no tak už jen snad toto:
když to vezmu kolem a kolem, tak to co popisujete (inka ABC i Petr), se může stát, aniž by člověk podnikal, a někdo ho udával.
Stačí se potkat s „chorým mozkem“, závistivým sousedem, či pravým bláznem a je zaděláno.
Pěkný den
To ano. Konečně auto tě taky může srazit a zabít i když jdeš po chodníku. Akorát když budeš chodit prostředkem silnice, tak to riziko bude větší.
inko ABC
Nehodlám hodnotit důvody ani se tě ptát, proč to chceš udělat. Dělala jsem na finančním úřadu, proto vím, jak to chodí, tak se podle toho můžeš zařídit.
Anonymní udání má vždy menší váhu než podepsané udání, což ale neznamená, že se s ním nebude nikdo zabývat. Prošetří ho jako každé jiné, problém je pouze v tom, že většinou udání neobsahuje důkazní prostředky nebo alespoň naznačení nějakého důkazu, který by se dal proti obviněnému použít. Udání typu „má peníze bokem z podnikání“ jim moc nepomůže, pokud jim jasně nenapíšeš, jak k tomu dochází a hlavně, jak by se toho mohli dopídit. Jinak, pokud se rozhodneš podepsat, tak finanční úřad má povinnost zachovat tvoji anonymitu. Pokud by se ale podařilo tomu dotyčnému skutečně krácení daní dokázat a šlo by to k soudu, tak ti už u soudu tu anonymitu bohužel nikdo nezaručí.
Důvody jsou úplně jednoduché, co se mé osoby týká. Vadí mi, že dotyčný neplatí daně z nepřiznaných příjmů a že tím okrádá ostatní a také že díky neplacení daní kazí obchod. Prostě mi jde o to, aby podmínky byly stejné. Pak už je to na umu každého, jestli se dokáže prosadit.
Jak jsem psal, u nás to asi bude trvat velice dlouho, kdy společnost začne podvádění vnímat jako špatnou věc a začne se proti tomu bránit. A kdy člověk, který se proti tomu ozve, nebude označován za závistivce, ale za někoho, kdo udělal správnou věc.
Petr
Ahojky..prosim o radu..nevyznam se v tom a nevim jestli to sem vubec patri.muj pritel uz par let pracuje na rodinne farme kterou vede a vlastni jeho bratr ktery mu nikdy neplatil socialni pojisteni, nemel s nim zadnou smlouvu a nikdy mu nic nevyplacel. celych dvanact let tu delal zadarmo a nepatri mu ani hrebik v podlaze. vsechno ma jeho bratr.ted jsem objevila smouvu na 400kc na hodinu..je to smlouva o provedeni prace a je tam napsane ze odmenu dostane az na po odvedeni prace coz je 31.12.2016 ma to na 300hod.za rok. ale on mu nic nevyplaci tak me zajima jestli se tim jisti pritel kvuli tomu kdyby sme se rozesli a doslo na soud tak mel papir ze si vydelava aby mel sanci dostat deti do svy pece..nebo jestli z toho ma nejake vyhody jeho bratr..treba ve zdaneni..jinak uz me nenapada proc jinak by si delali smlouvu kdyz ho stejne neplati. vsechno tahnu z matersky a mam toho plny zuby..dik za radu ![]()
@Ijaa píše:
Nehodlám hodnotit důvody ani se tě ptát, proč to chceš udělat. Dělala jsem na finančním úřadu, proto vím, jak to chodí, tak se podle toho můžeš zařídit.
Anonymní udání má vždy menší váhu než podepsané udání, což ale neznamená, že se s ním nebude nikdo zabývat. Prošetří ho jako každé jiné, problém je pouze v tom, že většinou udání neobsahuje důkazní prostředky nebo alespoň naznačení nějakého důkazu, který by se dal proti obviněnému použít. Udání typu „má peníze bokem z podnikání“ jim moc nepomůže, pokud jim jasně nenapíšeš, jak k tomu dochází a hlavně, jak by se toho mohli dopídit. Jinak, pokud se rozhodneš podepsat, tak finanční úřad má povinnost zachovat tvoji anonymitu. Pokud by se ale podařilo tomu dotyčnému skutečně krácení daní dokázat a šlo by to k soudu, tak ti už u soudu tu anonymitu bohužel nikdo nezaručí.
uvažovala jsem o udání, jde o člověka kterému byla firma dána do insolvence ale on podniká dál - jinou firmu jsem ale na jeho jméno nenašla, takže asi nic nedaní…jaký důkaz by byl třeba v tomto případě?
@Anonymní píše:
uvažovala jsem o udání, jde o člověka kterému byla firma dána do insolvence ale on podniká dál - jinou firmu jsem ale na jeho jméno nenašla, takže asi nic nedaní…jaký důkaz by byl třeba v tomto případě?
@Anonymní píše:
Hnus!!! Styďte se..prej anonymně ![]()
@saadet píše:boze pak se neni cemu divit, kdo voli toho slovenskyho stbaka…tyhle udavacsky sraby miluju.
Přesně. Bohužel to je česká mentalita.