Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@saadet @Kirstenn @LennaZS @Tiffany1:
A vám jako přijde v pořádku, když někdo má firmu v insolvenci, což znamená, že zřejmě má dluhy, které jeho věřitelé už nikdy neuvidí (klidně může dlužit i mzdy zaměstnancům) a přitom si vesele dál podniká na černo, aniž by z toho cokoli odváděl? Mně tedy ne a vědět o něčem takovém, nahlásím to taky. Českou mentalitu ukazuje spíš chování takového „podnikatele“ než obnovitelky diskuse. ![]()
@Kassy píše:
A vám jako přijde v pořádku, když někdo má firmu v insolvenci, což znamená, že zřejmě má dluhy, které jeho věřitelé už nikdy neuvidí (klidně může dlužit i mzdy zaměstnancům) a přitom si vesele dál podniká na černo, aniž by z toho cokoli odváděl? Mně tedy ne a vědět o něčem takovém, nahlásím to taky. Českou mentalitu ukazuje spíš chování takového „podnikatele“ než obnovitelky diskuse.
Přesně tak souhlasím s tebou. Já bych to řešila převážně kdybych byla dotyčného zaměstnanec nebo někdo z mojí rodiny. Věřím, že obnovitelka má třeba s dotycnym nějaký problém tak ho chce udat. Závist to není určitě ![]()
@Kirstenn píše:Česká mentalita je v duchu hesla: Kdo nekrade okrádá svou rodinu a kdo na to upozorní je sketa. Jedni kradou a jiní je udávají. A dále: Nehas, co tě nepálí.
Přesně. Bohužel to je česká mentalita.
Česká mentalita je hlavně nutkání neustále se shazovat a každý nešvar vydávat za českou mentalitu jako bychom byli neco extra a horší nez jiné národy ![]()
@Kassy píše:
A vám jako přijde v pořádku, když někdo má firmu v insolvenci, což znamená, že zřejmě má dluhy, které jeho věřitelé už nikdy neuvidí (klidně může dlužit i mzdy zaměstnancům) a přitom si vesele dál podniká na černo, aniž by z toho cokoli odváděl? Mně tedy ne a vědět o něčem takovém, nahlásím to taky. Českou mentalitu ukazuje spíš chování takového „podnikatele“ než obnovitelky diskuse.
Tady ale snad ani tak nejde o udaní jalo takove, to bych snad i pochopila. Ale proc anonym? To si obnovitelka dikuze za svym nazorem nestoji a neumi si ho obhajit? To mi prijde trapné, ne ten fakt že ji to vubec napadlo ![]()
@Kassy píše:
a jak víš, že podniká na černo? já mám takový mlhavý pocit, že se souhlasem insolvenčního správce lze podnikat i v insolvenci, však musí dlužník z něčeho ty dluhy alespoň částečně zaplatit ![]()
@Anonymní píše:
uvažovala jsem o udání, jde o člověka kterému byla firma dána do insolvence ale on podniká dál - jinou firmu jsem ale na jeho jméno nenašla, takže asi nic nedaní…jaký důkaz by byl třeba v tomto případě?
Nebudu se vyjadřovat k tvým „ušlechtilým“ úmyslům, to už zhodnotily holky přede mnou.
Stejně tak sagina ti napsala, že i při insolvenci může podnikatel podnikat dál. Další možností je, že podniká na firmu, která mu pouze papírově nepatří a v tom případě ji podle jeho jména nedohledáš. Navíc to opravdu není nelegální. Opravdu nemáš co lepšího na práci, než se starat o druhé? Máš málo svých problémů?
Zakladatelko, provozovat podnikatelskou činnost může podnikatel i v průběhu stanovené doby insolvence. Insolvenční správce podává každý půlrok soudu zprávy o tom, jak podnikatel plní platební kalendář, to znamená, zda v reálu skutečně vydělává tu finanční částku, ke které se při vstupu do insolvence zavázal a která se prostřednictvím insolvenčního správce rozděluje mezi věřitele. Pokud stanovenou finanční částku a soudem odsouhlasenou částku podnikatel neplní, je to důvod k ukončení insolvence pro porušení podmínek insolvence. Pokud máš pochybnosti, můžeš se podívat na veřejně dostupná data na portal.justice.cz – insolvenční rejstřík – sbírka listin, tam jsou všechny listiny týkající se každého, kdo prochází nebo už prošel insolvencí - stačí do vyhledávače zadat jméno, příjmení, IČO podnikatele. A tam též určitě zjistíš, že dotyčný má povolenu provozovat svou podnikatelskou činnost i v době insolvence a za jakých podmínek. A věř tomu, že podnikatel podnikající v insolvenci je mnohem více „hlídanější“ od státních orgánů než kdokoliv jiný. Na jednom takovém státním úřadě léta pracuji, takže vím, jaká je praxe. Takže dedukce o tom, že šidí stát na daních, apod. nejsou v daném případě absolutně na místě.
@Knihomyš píše:
@luffinka tak třeba nestojí o propichane gumy u auta apod.
Myslím, že je to trochu přitažené za vlasy…
Pokud se to týká přímo osoby obnovitelky diskuze, tak chápu, že to chce nějak řešit. Pokud ne, nechápu.
Pokud tou svou činností neubližuje mně nebo někomu/něčemu živému, je to naprosto jeho věc a nemám důvod mu dělat problémy. Daleko více mi vadí osoby na dávkách, které nemají snahu si peníze vydělat. A jak už bylo psáno, nikde není dáno, že v insolvenci nesmí podnikat.
Nebo že by heslo:,,Ne, že bych bonzovala, ale hlásit se to musí."? ![]()
Co v případě, že bio otec neplatí na dítě, exekuce běží už přes rok, ale exekutor je neúspěšný (chlap nic nemá, ví se kde bydlí i pracuje, má velmi pěkný plat samozřejmě na černo, neplatí zdravotní ani sociální). Matka samoživitelka vše táhne finančně sama a chlap jen využívá svá práva ne povinnosti. Je to v takovém případě hnus udat takového člověka a společnost, kde všichni makají na černo? Těžko říct, stále udání odkládám s tím, že na každého grázla jednou dojde.. s dítětem opět budeme šetřit, abychom měli na jídlo, jen abych nevypadala za svini ![]()
@JancaAn Takového bych klidně udala, pokud bych věděla jistě kde pracuje… ale neudávala bych někoho, o kom si pouze myslím, že podniká načerno, když o tom nic nevím, protože to, že jeho jméno nenajdu v ARESU ještě neznamená, že nemůže podnikat legálně.
@JancaAn K tomuhle se vyjádřím. Mam zaměstnance a presne. Jakmile nekoho zaměstnám, okamžitě padají do datovek exekuce.
Jednou za mnou prisel zamestnanec, ze konci, dal řádně výpověď a odesel. Pak se vratil s tim, ze uz bude delat jen dvě směny měsíčně, jestli ho vezmu na brigadu. Nic jsem netušila a domluvili jsme se.
Za tyden mi volala jeho manzelka(ex), ze borec u me pracuje a j ho urcite zamestnavam na černo a on ji neplatí a plakala, ze uz to nedává.
Za 1) Jsem ji pomohla zjistit, kde ted jeji manzel realne opravdu pracuje, protoze u me delal vazne jen ty dvě směny v mesici
A za 2) jsem ji vysvetlila, ze celou dobu se exekuce strhavaly, co byl na HP, což mi odsouhlasila, ze po tu dobu ji penize chodily vporadku.
Ale malem me nekdo obvinil z toho, ze zamestnavam lidi na černo, a byla jsem v tom absolutně nevině. Jen si myslim, ze, nez někomu začnu delat problemy, at uz anonymně nebo neanonymne, mela bych se pokusit komunikovat s každým, kdo je k dispozici. Podnikatele jsou taky jenom lidi.
Po čase jsem zjistila, ze to takhle manzilek delal celou dobu, vzdycky se nekde nechal zamestnat na dva tři mesice, odešly dvě tři splátky na alimenty a pak prisel, ze chce jen na brigadu a nechal se zamestnat nekde jinde. Mezitim mu dvě tři vyplaty stačily přijít cele, protoze ani exekutor nereaguje okamžitě.
Ja Frajera hned vyhodila a paní jsem jeste mesic pomáhala to řešit. Bylo mi ji lito.
A ted, kdyby mi nezavolala a uvažovala jako spoustu lidi, tak mi visi kontrola na firmě a věřte mi, ze i kdyz mate vsechno ok, tak to neni nic příjemného, protoze s vámi jednají skoro vzdycky, jak s potencionalnim zlodějem. A uprimne, slo jen o komunikaci. A troufnu si za sebe rict, ze jsem ji hodne pomohla. Ne, ze bych za to chtela medaili, ale fakt je proste ten, ze i podnikatele jsou jen lidi.