Antidepresiva Brintellix

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9209
22.12.22 23:34
@Anonymní píše:
@Lollitka prdn, ale nevolnost po ránu je komický nežádoucí účinek, pokud někomu Brinetllix zabral, zajímalo zda šlo o deprese nebo spíš o úzkosti. Zajímalo, by mě taky, zda se nedostavily po něm anorgasmie, citová oploštělost, ztráta kreace, vlastní identity, šlo jen o úlevu apod, tak silně jako u klasickém Zoloftu apod. Pak jde jen o krátkou „úlevu“ a robotizaci.

Nevím, co ti na tom přijde jako komický NÚ, já na něm každé ráno šíleně zvracela a znám z psychiatrie dost takových lidí. Na deprese mi zabral trochu, ale i přesto, že mi dávali léky na žaludek, tak jsem prostě zvracela, buďto na wc, nebo když jsem chodila na stacionář, tak každé ráno na zastávce busu, mně to tedy jako důvod k vysazení přijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
22.12.22 23:41
@whitemirror píše:
@Lollitka To já právě proto, že mě Cipralex usmíval, ho považuji za silnější. Nevolnosti jsem v době užívání Brintellixu sice měla, ale nejsem si jistá, jestli to bylo tím. Spíš jsem s ním obecně hůř spala, protože mě neuspával tolik jako Cipralex. Každopádně zvracení jsem s Brintellixem neměla. Můj psychiatr naopak považuje Brintellix za slabší, resp. že je ním člověk takový víc autentický.

Tak moje Dr. zas považuje Brintellix za silnější a i podle toho, co mapuji mezi mými známými z psychiatrie (strávila jsem na ní cca 4 roky), tak prostě vidím, co lidem s těžšími stavy lépe funguje, pokud něco funguje. Já Cipralex prostě považuji za slabší. Je dobře, pokud ti sedl, ale já prostě neznám lidi, kterým by pomohl, na deprese vůbec, na úzkosti trochu. Moje kamarádka, když brala tricyklika a pak jí to to jeden Dr. změnil na Cipralex, nechápala proč, tak to brala jako výsměch a skončila taky pak na elektrošokách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
22.12.22 23:50
@Anonymní píše:
Za mě zkušenost výborná. Šlo o deprese, a to takové, že jsem si chodila hledat místo v lese, kam se potichu a nenápadně pověsím.
Bez vlivu na sex. život, bez oploštělosti, bez ztráty identity, žádná robotizace.
Má prokognitivní efekt, začalo mi to i lépe myslet. Jsem schopna fungovat v práci a někdy rychle, myslí mi to. Brala jsem 20, nyní 15, ještě v kombinaci s večerním agomelatinem.Přemýšlím jestli byla nevolnost po ránu, asi chvilku ano, nevím, nepodstatné. Přecházela jsem na to z Asentry, která taky byla dobrá ale nějak přestávala stačit.

Tak super, že ti zabral. Já právě brala taky 20 mg, ale zvracela jsem pořád a to i po snížení na 15 a 10 mg. Prokognitivní účinek u něj odborníci popisují, já ho tedy nezaregistrovala. Asentru jsem brala až 300 mg a ta mi moc nepomohla, jeden čas jsem k ní z AD brala ještě Elontril a Lerivon. Držím palce, ať ti fungovat nepřestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
23.12.22 15:51

@Lollitka Asi záleží na diagnóze, já mám úzkostně depresivní poruchu a Brintellix mi pomohl na deprese, ale na úzkost tolik ne a musela jsem k němu mít Neurol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
23.12.22 16:04
@whitemirror píše:
@Lollitka Asi záleží na diagnóze, já mám úzkostně depresivní poruchu a Brintellix mi pomohl na deprese, ale na úzkost tolik ne a musela jsem k němu mít Neurol.

Jo to ano, on ani původně úzkosti neměl v příbalovém letáku, jen depresi, nevím, jak teď. Já ho brala 2 roky zpátky, myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9209
23.12.22 16:08
@whitemirror píše:

Tak tam pořád píší jen deprese:

4.1 Terapeutické indikace
Přípravek Brintellix je indikován k léčbě depresivních epizod u dospělých.

Já vím, že ho psychiatři dávají i na úzkosti, z mého okolí ho ale většina bere/brala na deprese a právě u některých docela dobře zabral. Já ho taky měla na depresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.22 17:46
@Lollitka píše:
Tak tam pořád píší jen deprese:

4.1 Terapeutické indikace
Přípravek Brintellix je indikován k léčbě depresivních epizod u dospělých.

Já vím, že ho psychiatři dávají i na úzkosti, z mého okolí ho ale většina bere/brala na deprese a právě u některých docela dobře zabral. Já ho taky měla na depresi.

Já jsem Brintellix měla na panické ataky, 15 mg, 10 nestačilo. Po čtyřech letech jsem postupně snižovala, pak jsem měla jen 5 mg, nyní nic, uvidíme.
Cipralex - fungoval, ale strašný, orgasmus nula, váha letěla nahoru.
 M.

• Citovat
  • Upravit
9209
23.12.22 18:01
@Anonymní píše:
Já jsem Brintellix měla na panické ataky, 15 mg, 10 nestačilo. Po čtyřech letech jsem postupně snižovala, pak jsem měla jen 5 mg, nyní nic, uvidíme.
Cipralex - fungoval, ale strašný, orgasmus nula, váha letěla nahoru.
M.

Tak držím palce, ať se ti paniky nevrátí. Někomu asi zabere i na úzkosti, když ho na ně psychiatři taky dávají, ale já znám víc lidí, kteří ho mají na deprese.
Cipralex jsem brala cca 2-3 měsíce, za tu dobu jsem nic nepřibrala, ale byla jsem šíleně unavená, pořád jsem spala a efekt taky nula na mé tehdejší stavy. Byl to ale rok 2006, kdy jsem měla první kontakt s psychiatrií a tedy i moje první AD. Teď si myslím, že by mě netlumil, už jsem brala tolik i dryáků, že Cipralex je nic, ale vracet se k němu nechci, když nepomohl ani tehdy. Jak dlouho jsi ho brala? Kolik jsi přibrala? Já na psycho lékách přibrala skoro 40 kg a jsem z toho zoufalá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.12.22 22:12
@Lollitka píše:
Tak držím palce, ať se ti paniky nevrátí. Někomu asi zabere i na úzkosti, když ho na ně psychiatři taky dávají, ale já znám víc lidí, kteří ho mají na deprese.
Cipralex jsem brala cca 2-3 měsíce, za tu dobu jsem nic nepřibrala, ale byla jsem šíleně unavená, pořád jsem spala a efekt taky nula na mé tehdejší stavy. Byl to ale rok 2006, kdy jsem měla první kontakt s psychiatrií a tedy i moje první AD. Teď si myslím, že by mě netlumil, už jsem brala tolik i dryáků, že Cipralex je nic, ale vracet se k němu nechci, když nepomohl ani tehdy. Jak dlouho jsi ho brala? Kolik jsi přibrala? Já na psycho lékách přibrala skoro 40 kg a jsem z toho zoufalá.

Cipralex asi 3/4 roku, přibrala jsem asi 7 kg. Vloni jsem se kousla, shodila jsem 12 kg postupně. Je to horší v tom, že jsem prošla menopauzou, ale jde to. M.

• Citovat
  • Upravit
689
13.1.23 15:00
@Lidie222 píše:
Ahojky, já teď mám cca 18. den Brintellix, ale jen 5mg. Původně doktorka říkala, že začnem na 5mg, ale pak půjdme na 10 mg, protože účinek je až při těch 10mg. Když jsem byla po týdnu na kontrole, trápila mě jen nevolnost, ale psychika docela šla. Tak dr. řekla, že ještě zkusíme být na těch pěti, protože jsem před tím brala Olwexyi, která mi při vyšší dávce nedělala dobře, ale s nižší dávkou byly úzkosti. No pak to tak týden bylo docela dobrý, ale teď už třetí den zase propad dolů. Cítím, že to je slabá dávka, už jsem zase špatná. Myslím si, že mi bylo chvíli dobře, protože ve mně byl dojezd ještě té olwexye. Za týden mám zase kontrolu, už se jí nemůžu dočkat, chci léky navýšit, tohle je zas jak být na začátku. Jenže co mě paralyzuje je myšlenka, co když mi ani tady ta vyšší dávka nesedne :/..kolik mg tak berete vy holky??

Mohu se zeptat kolik mg jsi brala tě olivexie a v čem ti nedělala dobře? Beru venlafaxin je to prý to samé a přijde mi, že me to jen tlumi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
24.4.23 18:24

Ahoj děvčata,
přidám i svoji aktuální zkušenost. Zkusím se rozepsat tak, abyste pochopily, v jaké jsem situaci.

Brala jsem skoro 12 let escitalopram (Eliceu) 20 mg a nyní se u mě v době, kdy mi nasadili léky na cholesterol, objevily záchvaty, zřejmě epileptické (křeče, prokousnutý jazyk, porucha vědomí). Léky mi poté ihned vysadili, poslali mě na neurologii, kde na EEG (snad to píšu správně), našli nějaké abnormální vzruchy, CT a magnet byly prý v pořádku. Nasadili mi tedy také neurologické léky - levetiracetam (Dretacen) 500 mg, stavy dezorientace (aury) po nich postupně vymizely, záchvaty se již od vysazení léků na cholesterol neobjevily. Nicméně neuroložka přišla s tím, že escitalopram má v nežádoucích účincích také epileptické záchvaty, takže mi po 12 letech nahradila psychiatrička Eliceu za Brintellix.

Prvních 14 dní jsem brala Eliceu 10 mg + Brintellix 10 mg, nyní dalších 7 dní už beru pouze Brintellix 20 mg, ale bohužel se objevily abstinenční příznaky z Elicey, které už jsem několikrát zažila, když jsem se s psychiatrem snažila léky vysadit. Výkyvy nálad, pocení, bolest v zádech (kříži), pořád je mi do breku, jsem citlivá na jakoukoli hloupou poznámku, ve všem hned vidím to nejhorší. Mám pocit, že můj život nikam nesměřuje, nejsem k ničemu a vůbec nevím, k čemu tady na světe sloužím.

Moje hlavní diagnóza je hraniční porucha osobnosti, s úzkostmi a sociální fóbií. Antipsychotika na mě taky zkoušeli, ale bohužel po všech jsem měla opravdu šílené nežádoucí účinky. Skončila jsem tak tedy aktuálně pouze na Brintellixu 20 mg + mám předepsán Xanax 0,5 mg (dříve jsem měla 1 mg), ale nová psychiatrička mi napsala ten slabší, protože se obává rizika závislosti, i když je neberu nad doporučenou dávku, ani nezvyšuji. V tomhle přechodném období tedy beru denně 0,5 mg - 1 mg denně Xanaxu, protože ty výkyvy nálad a nezájem o práci a nedostatek soustředění, mě opravdu nenechá v klidu fungovat.

Ale k věci - psychiatrička mi říkala, že Brintellix zabírá vcelku rychle do 14 dní, jediný nežádoucí účinek, co lidé údajně hlásili, je bolest hlavy, což mívám večer po vzatí taky, ale není to nic dramatického. Od žaludku mi je také špatně a zmizela mi skoro chuť k jídlu, ale to si spojuji stále s tím escitalopramem, tak jsem to měla i předtím po vysazení.
No, doufala jsem tedy, že Brintellix zabere dříve, zatím nevidím žádné zlepšení, jen skluz k horšímu. Tak snad bude brzy lépe.

Musím se přiznat, že tahle diskuze mě taky trochu vykolejila, psychiatrička mi to líčila jako skoro bezproblémový lék, který mi rychle zabere. Tak uvidíme.
Držte se všichni. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
20.11.23 18:48

@hhannie
Ako je ti po brintelixe aj ja ho užívam ako ti zabral poprípade bližšie informácie o priebehu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
26.11.23 14:06
@Mekom píše:
@hhannie
Ako je ti po brintelixe aj ja ho užívam ako ti zabral poprípade bližšie informácie o priebehu.

Ahoj :), upřímně nevidím rozdíl oproti Elicee (escitalopramu), co jsem brala předtím. Naopak mám teď celkem propad, kromě Brintellixu beru i Neurol a Prothazin na spaní, abych byla schopná nějak fungovat. Úplně bez Brintellixu by to bylo asi o dost horší, ale nějaké rapidní zlepšení nevidím. Říkala jsem to doktorce a prý to na mě nemůže mít nějaký velký vliv (asi si myslela, že chci být úplně sjetá nebo co) a prostě je to normální. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
1.12.23 12:39
@Anonymní píše:
Vydrž. Já měla Cipralex a přesně jako ty, orgasmus prostě nula, nešlo to vůbec nijak - s partnerem, ani sama. A do toto ještě váha…
Po Brintellixu se vše srovnalo, je dobrý. Je to nový lék, před čtyřmi lety se skoro nedal předepisovat, taky je dost drahý.
Zkus vydržet. Ale poslouchej, víš že nemůžeš hned vysadit a nový nasadit, ano?
A ještě, pokud bereš 10 mg, může to být málo, pro mě taky, potřebuji 15 mg.
M. [/citace
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
1.12.23 12:40
@Mekom píše:
@Anonymní píše:
Vydrž. Já měla Cipralex a přesně jako ty, orgasmus prostě nula, nešlo to vůbec nijak - s partnerem, ani sama. A do toto ještě váha…
Po Brintellixu se vše srovnalo, je dobrý. Je to nový lék, před čtyřmi lety se skoro nedal předepisovat, taky je dost drahý.
Zkus vydržet. Ale poslouchej, víš že nemůžeš hned vysadit a nový nasadit, ano?
A ještě, pokud bereš 10 mg, může to být málo, pro mě taky, potřebuji 15 mg.
M. [/citace

Pomohol ti brintelix a kedy zabral

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí