Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Proto02 píše:
Bereš ho krátce, vydrž. Navíc 10 mg není velká dávka, já měla 15 mg, 10 mi taky nestačilo. Citlivost s ním není problém.
Díky. V pondělí mám kontrolu, tak uvidím, co mi řekne a jestli navýšíme. S Argofanem mi bylo pocitově lépe, ale byl jsem jak robot a vše bylo jedno, což moc šťastné nebylo. Teď na 10mg brintellixu mě hlavně ráno přepadají hrůzné scénaře, strach, nervozita, že se tu zbytek života proptrápím atp. Je mi 35 a začalo mi to v cca 28. Život tedy jak se říká před sebou, ale vidiny prožít ho naho**o.
Přibírá se po Brintellixu? Beru Cipralex a po nem jsem přibral..Slávek
Přírodní antidepresiva - https://restilen.cz Po dvou měsících užívání psychické napětí skutečně opadlo.
Příspěvek upraven 30.07.25 v 17:20
@Slávek.seznam píše:
Slávku, po Cipralexu jsem okamžitě nabírala, po výměně za Brintellix už ne. Ale dlouho mi trvalo, než jsem to pak dala dolů.
@Slávek.seznam píše:
Po AD se přibírá proto, že při depresi je běžné nechutenství. Já po Cipralexu přibrala asi 10 kg, ale když mi potom začalo víc stresující období, přestože jsem dál brala Cipralex v obvyklé dávce, zhubla jsem. Po Brintellixu jsem pak zhubla ještě víc. Brintellix je tak slabý, že bych se spíš bála, že nezabere vůbec, natož aby se po něm přibíralo.
Já ho brala rok, nejdřív k triticcu, pak už jen samotný.
Nemůžu si stěžovat, žádný problem, probírala jsem max vlastní nenazranosti, po roce jsem bez problémů vysadila.
@Lcvr píše:
Díky. V pondělí mám kontrolu, tak uvidím, co mi řekne a jestli navýšíme. S Argofanem mi bylo pocitově lépe, ale byl jsem jak robot a vše bylo jedno, což moc šťastné nebylo. Teď na 10mg brintellixu mě hlavně ráno přepadají hrůzné scénaře, strach, nervozita, že se tu zbytek života proptrápím atp. Je mi 35 a začalo mi to v cca 28. Život tedy jak se říká před sebou, ale vidiny prožít ho naho**o.
Přesně ty same pocity (ze se takhle nedá přežít, neskutečne trápení) s Brintellixem jsem měla taky. Předtím AD typu Cipralex a dale Venlafaxin - otupění, vše mi bylo jedno. Uz jsem nevěděla kudy kam. Pak jsem prošla intenzivní půlroční psychoterapii, Brintellix se postupně vysadil. Myslím, že mi prostě žádné AD pořádně nesedlo. Sice nejsem úplně v pohodě, ale mnohem lépe než s tím Brintellixem. Beru doplňky stravy, měním způsoby uvažování, jednání, celkově životní styl.
@whitemirror píše:
Po AD se přibírá proto, že při depresi je běžné nechutenství. Já po Cipralexu přibrala asi 10 kg, ale když mi potom začalo víc stresující období, přestože jsem dál brala Cipralex v obvyklé dávce, zhubla jsem. Po Brintellixu jsem pak zhubla ještě víc. Brintellix je tak slabý, že bych se spíš bála, že nezabere vůbec, natož aby se po něm přibíralo.
Tak podle mě je zas daleko slabší Cipralex, než Brintellix. Kamarádce třeba zabral na těžké deprese, kdežto Cipralex vůbec. Já nesnesla ani jeden, po Cipralexu jsem pořád spala a po Brintellixu jsem pořád zvracela (poměrně častý NÚ). A po AD se nemusí přibírat jen proto, že je při depresi nechutenství, třeba po AD Mirtazapinu dost lidí doslova vyjídá ledničku, znám lidi, kteří po něm přibrali 30 kg. A já i v těžké depresi, kdy jsem chodila na elektrošoky, jsem přibírala po antipsychotikách. Jako z psychiatrie znám opravdu hodně lidí a neznám snad jediného, komu by na nějaké trochu těžší stavy Cipralex pomohl, Brintellix někomu ano, ale dost lidí ho nesnese právě kvůli zažívacím NÚ. Mi psychiatrička říkala, že po něm zvracelo dost jejích pacientů. Takže každý máme jinou zkušenost.
Ahoj, beru Brintellix zatím 30 dní, postupně jsme navýšili z 5mg na 10 mg. Překvapivě žádné vedlejší účinky nepozoruju, ani mi není blbě od žaludku. Psychika o kousek lepší, ale není to žádný skok, asi to neběhne postupne. Držte se. T
@Lollitka To já právě proto, že mě Cipralex usmíval, ho považuji za silnější. Nevolnosti jsem v době užívání Brintellixu sice měla, ale nejsem si jistá, jestli to bylo tím. Spíš jsem s ním obecně hůř spala, protože mě neuspával tolik jako Cipralex. Každopádně zvracení jsem s Brintellixem neměla. Můj psychiatr naopak považuje Brintellix za slabší, resp. že je ním člověk takový víc autentický.
Já hned ze startu dostal 10mg a jelikož mi po měsíci bylo stále zle, navýšil mi ho rovnou na 20mg. Bohužel při této dávce se dle studií registruje otupené sexuální libido a nechuť na sex, což musím potvrdit. Altuálně tedy jsem 37dní na 20mg a dr. tvrdí, že musím vydržet min. 2 měsíce, abychom mohli hodnotit.
Rána jsou nejhorší - okamžitý nástup nervozity a úzkosti, poté si po jídle vezmu Brintellix a je mě docela těžko od žaludku, ale nezvracím. Prostě jako bych něco špatného snědl. Oproti Argofanu 150mg spím jak mimino, registruju přítomnost a realitu (argofan otupoval), nepotím se jak sviňa apod.. Bohužel argofan dokázal lépe zapůsobit na ty úzkosti, s čímž má brintellix údajně problém ![]()
Já zkoušela 2× v r. 16/17, četla zahraniční diskuze účinek asi došel, velmi slabý, co do úzkostí, velmi pomalý, a le asi ano!!!. Po porodu, po kojení, jsem v r. 17 jsem chodila měsíc po místnosti, že se zblázním. vysazeno. Podle zahr. zk., může vyvolat i maniodepres/bipolární poruchu. Co do nežádoucích účinků, nepřibírá se, asi stejně jako po Zoloftu/Asentře, spíš hubne, ale anorgasmie a pod. sliby,… sliby, chyby. Slabý a pomalý nástup účinku, proti úzkostem na nic. každý z nás má jiný chemismus v mozku, jen moje zkušenost.
@Lcvr na úzkosti je slabý, zkuste požádat o min. dávku benzodiazepinů jako neurol, lepší proti úzkostné účinky má spíš sertralini látka, mže bý už do týdne lehce, ale žádejte o proti úzkostné, třeba min. dávku. Já nevím, spousta lékařů se bojí benzodiazepinů jako neurol (nikoli diazepam, rivotril = chlast v tabletce) a nakonec si jdou lidi pro chlast.
@Lollitka prdn, ale nevolnost po ránu je komický nežádoucí účinek, pokud někomu Brinetllix zabral, zajímalo zda šlo o deprese nebo spíš o úzkosti. Zajímalo, by mě taky, zda se nedostavily po něm anorgasmie, citová oploštělost, ztráta kreace, vlastní identity, šlo jen o úlevu apod, tak silně jako u klasickém Zoloftu apod. Pak jde jen o krátkou „úlevu“ a robotizaci.
@Anonymní píše:
@Lollitka prdn, ale nevolnost po ránu je komický nežádoucí účinek, pokud někomu Brinetllix zabral, zajímalo zda šlo o deprese nebo spíš o úzkosti. Zajímalo, by mě taky, zda se nedostavily po něm anorgasmie, citová oploštělost, ztráta kreace, vlastní identity, šlo jen o úlevu apod, tak silně jako u klasickém Zoloftu apod. Pak jde jen o krátkou „úlevu“ a robotizaci.
Za mě zkušenost výborná. Šlo o deprese, a to takové, že jsem si chodila hledat místo v lese, kam se potichu a nenápadně pověsím.
Bez vlivu na sex. život, bez oploštělosti, bez ztráty identity, žádná robotizace.
Má prokognitivní efekt, začalo mi to i lépe myslet. Jsem schopna fungovat v práci a někdy rychle, myslí mi to. Brala jsem 20, nyní 15, ještě v kombinaci s večerním agomelatinem.
Přemýšlím jestli byla nevolnost po ránu, asi chvilku ano, nevím, nepodstatné. Přecházela jsem na to z Asentry, která taky byla dobrá ale nějak přestávala stačit.