Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@kote před braní.. co se ti dělo než jsi to začala řešit. jaké jsi měla příznaky a ignorovala jsi je a neřešila..
@Anonymní píše:
Mám velmi čerstvou zkušenost právě s brintellixem. Vzhledem k zhoršení zdravotního stavu mi jej předepsal psychiatr v půlce března s tím, že je to nové, velmi kvalitní AD. Udělala jsem tu blbost, že jsem kromě příbalového letáku doma na netu začala studovat zkušenosti lidí, kteří ho berou. Kdybych na jejich názory dala, tak jsem ho ani nezačala brát. Skoro žádné z uvedených negativních účinků jsem neměla a nemám, kromě jediného - nevolnosti. První týden jsem brala 5 mg, od 2. týdne 10 mg. Vždy mi začalo být špatně asi půl hod. po tom, co jsem ho vzala a trvalo to cca 3 hod. Teď brintellix beru 4 týdny a je to daleko lepší. Ale beru ho večer. Ač je to divné, tak někteří doktoři jej předepisují na ráno a někteří na večer.
Jinak účinek se dostavil asi po 10-ti dnech a jsem spokojená. Brintellix mi byl přidán jako další prášek ke stávající medikaci. Takže pokud po něm nezvracíš, tak bych doporučila vydržet.
a braní večer jsi si naordinovala sama? by mě zajímalo jestli by to byl takový problém kdybych ho začala brát večer. Ale to budu asi muset probrat s Dr
No tak uvedomuji si, ze uz cca pred rokem jsem byla uzkostna, kazdy vecer v posteli jsem brecela, obavy z toho, ze mi starne maminka a ze tady nebude vecne. K tomu strachy o deti, na ktere jsem reagovala prehnane uzkostne. Ale neprikladala jsem tomu zadnou pozornost. Asi pred 9ti mesici jsem chytila housera a zada me bolely hodne cele leto, chodila jsem cvicit, k nekolika fyzioterapeutum, noc moc nepomahalo, zada stale bolela. Ale jsem potrebovala zvladat vse jako driv, takze praci, deti, domacnost… jela jsem na 110%. V lete jsem ale zacala mit nechutenstvi, prikladala jsem to docasnemu stresu se zady, ktera se nelepsila. Na podzim jsem zacala cim dal vic brecet, zada bolela, ja byla v praci nesoustredena, prestalo me to tam bavit, s detmi jsem byla stale podrazdena, prestalo se mi chtit stykat se s prateli, uzavirala jsem se cim dal vic do sebe. A nakonec jsem prestala spat, usnula jsem v deset a ve dve jsem byla vzhuru. Hubla jsem, brecela ze mi neco je a ja nevim co. A dopadlo to tak, ze jednoho dne jsem brecela doktorce do telefonu a ona mi rekla, ze je to stres a predepsala AD. To bylo v listopadu a od te doby se placam v lecich, nastavujeme a hledame ty spravne. Je to narocny. Nechutenstvim trpim stale, hubnu, zada me take boli stale, takze neni o co stat.
@kote já jsem teď na mateřské, druhým rokem.. já se zas bojím o své blízké, jak už jsem tu psala ráno..pak si přečtu článek na netu kdo zas má rakovinu a podobně a už se prohlížím a hledám příznaky jestli taky nejsem nemocná. Taky se bojím o mamču, má pořád nějaké zdrav. potíže.. a tím to u mě asi pomalu začalo, kdy se pokusila spáchat sebevraždu.. do toho jsem fakt pila často. Dr mi předepsala léky na tu mojí úzkost, ty představy o nemocech a taky ten alkohol se jí v tom nelíbí. Říkám si že bych s tím zabojovala sama.. že se necítím přeci zas až tak blbě. Ale na druhou stranu si říkám že jsem měla stavy kdy jsem se bála že už se musím zhroutit. Ju a do toho mám já problémy s krční páteří.. léta se mi motá hlava.. mam pár měsíců kdy je to v pohodě.. a pak zas měsíc v kuse motání. a tok už řeším pískání v uších.. tak si říkám jestli nemagořím i z toho. dr říkala že to všechno může souviset..
@Anonymní píše:
a braní večer jsi si naordinovala sama? by mě zajímalo jestli by to byl takový problém kdybych ho začala brát večer. Ale to budu asi muset probrat s Dr
To že mám prášek brát večer mi řekl doktor.
Nemám odvahu si ten prášek vzít.. Mam od dr ještě Magnosolv tak si dám to a uvidím jestli vezmu prášek. Pokud by mi bylo tak jako včera tak bych nebyla schopna fungovat mezi lidmi. Čeká mě od 10 akce s dcerou. Bude tam celá škola.. včera jsem byla doma jen se synem tak jsem to tu zvládla, ale představa že by mi bylo tak jako včera mezi lidma tak bych se tam jen zbláznila nebo se zhroutila.. Nedala bych to!
![]()
Ahoj, dámy,
ráda bych zaktualizovala tento příspěvek. Beru Brintellix teprve druhý den, ale musím říct, že to je tedy něco
Také beru Ketilept na noc, ale to jsem po prvním prášku vzdala, takové propady horka jsem v životě nezažila… Jinak na noc mám neurol 0,25 a ten mi pomůže usnout. Bohužel bylinky jsem také zkoušela, ale marně… Jak to s vámi vypadá po roce? Užívání Brintellixu? Díky Vám za info!
@Anonymní píše:
Ahoj, dámy,ráda bych zaktualizovala tento příspěvek. Beru Brintellix teprve druhý den, ale musím říct, že to je tedy něcoTaké beru Ketilept na noc, ale to jsem po prvním prášku vzdala, takové propady horka jsem v životě nezažila… Jinak na noc mám neurol 0,25 a ten mi pomůže usnout. Bohužel bylinky jsem také zkoušela, ale marně… Jak to s vámi vypadá po roce? Užívání Brintellixu? Díky Vám za info!
Beru Brintellix jako doplněk k dalším stabilizátorům nálady 1 rok.. Dostala jsem ho pro zhoršení obtíží. Začátek byl docela nepříjemný, ale čekala jsem to, takže mě situace nepřekvapila. Nejhorší pominulo cca po 10 dnech, pak ještě asi měsíc to nebylo úplně ono. Asi půl roku jsem brala 10 mg, nyní 5 mg a cítím se dobře.
Ahojky, já teď mám cca 18. den Brintellix, ale jen 5mg. Původně doktorka říkala, že začnem na 5mg, ale pak půjdme na 10 mg, protože účinek je až při těch 10mg. Když jsem byla po týdnu na kontrole, trápila mě jen nevolnost, ale psychika docela šla. Tak dr. řekla, že ještě zkusíme být na těch pěti, protože jsem před tím brala Olwexyi, která mi při vyšší dávce nedělala dobře, ale s nižší dávkou byly úzkosti. No pak to tak týden bylo docela dobrý, ale teď už třetí den zase propad dolů. Cítím, že to je slabá dávka, už jsem zase špatná. Myslím si, že mi bylo chvíli dobře, protože ve mně byl dojezd ještě té olwexye. Za týden mám zase kontrolu, už se jí nemůžu dočkat, chci léky navýšit, tohle je zas jak být na začátku. Jenže co mě paralyzuje je myšlenka, co když mi ani tady ta vyšší dávka nesedne :/..kolik mg tak berete vy holky??
Teď 2. týden 15 mg. Měním léky. Vysazovala jsem minulý, do toho pomalu nasazovala brintellix. Začínala jsem taky na 5 mg.
@Anonymní píše:
Teď 2. týden 15 mg. Měním léky. Vysazovala jsem minulý, do toho pomalu nasazovala brintellix. Začínala jsem taky na 5 mg.
Děkuji za odpověď. Jak se cítíte?
@Lidie222 Vzhledem k tomu, že před tou změnou mi bylo hodně blbě, tak zatím nechci moc hodnotit. Ale určitě to není horší, malé změny k lepšímu registruji.
Brintellix beru teprve druhý den, půlku, a musím potvrdit, že je mi po něm hodně ale hodně špatně. Těch deset dní, po kterých by se to mělo zlepšit, bude hodně dlouhých…
Beru také Neurol, který mě ale háže do smutku a pocitu beznaděje. ![]()
@kote mohu vědět co jsi měla za stavy? zakladatelka. Samozřejmě chci volat doktorce, dnes ale neordinovala a bude tam v pondělí..