Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Lollitka Loli nezlob se, ale mě tvůj příběh někdy hrozně děsí a bojím se, že na tom budu stejně. Je to hrozný. ![]()
Anonymko obnovující diskuzi, teď by jsi asi tyhle diskuze neměla číst. Zvlášť, když ti někdo napíše blbou zkušenost, budeš se pak o to víc bát a bude ti na nic ještě víc.
@holka_z_hor píše:
@Lollitka Loli nezlob se, ale mě tvůj příběh někdy hrozně děsí a bojím se, že na tom budu stejně. Je to hrozný.
Anonymko obnovující diskuzi, teď by jsi asi tyhle diskuze neměla číst. Zvlášť, když ti někdo napíše blbou zkušenost, budeš se pak o to víc bát a bude ti na nic ještě víc.
Nebudeš na tom stejně, já jen reagovala na anonymku, protože to má evidentně hodně podobné, tak bych byla ráda, kdyby se mi třeba ozvala.
Jinak Brintellix mám momentálně 10 mg, postupně zvyšujeme, nemám žádné NÚ, ani nevolnost, jak někdo mívá. Ale nevím, jestli pomůže, léků beru víc, teď mám nově Reagilu, tak třeba to k něčemu bude. Každopádně si myslím, že Brintellix je docela dobré AD, nejnovější zatím (no už je to 5 let, co je na trhu, tak třeba vymyslí ještě něco, chtělo by to nějaký lék, který všem pomůže, já vím, utopie, ale s kamarádkou jsme si říkaly, že něco podobného vynalezneme ![]()
@Lollitka píše:
Nebudeš na tom stejně, já jen reagovala na anonymku, protože to má evidentně hodně podobné, tak bych byla ráda, kdyby se mi třeba ozvala.Jinak Brintellix mám momentálně 10 mg, postupně zvyšujeme, nemám žádné NÚ, ani nevolnost, jak někdo mívá. Ale nevím, jestli pomůže, léků beru víc, teď mám nově Reagilu, tak třeba to k něčemu bude. Každopádně si myslím, že Brintellix je docela dobré AD, nejnovější zatím (no už je to 5 let, co je na trhu, tak třeba vymyslí ještě něco, chtělo by to nějaký lék, který všem pomůže, já vím, utopie, ale s kamarádkou jsme si říkaly, že něco podobného vynalezneme
Já vím, žes reagovala na ní..ja jen prostě nechápu dopr.dele proč neexistuje něco, co pomůže všem
přesně jak píšeš a 5 let je teda sakra dlouho, co tam ti vědci a vyzkumníci dělaj? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, Brintellix mi začínal zabírat asi za 14 dní, za 3 týdny jsem byla schopná se vrátit do práce. Těch prvních 14 dní mi zachránil život lexaurin na uklidnění, 3×denně.
Držím palce, ty první dny musíš přežít.
Děkuji.
@Anonymní píše:
Brintelix beru, protože jsem měla Cipralex a dost jsem přibírala a nemohla jsem dosáhnout orgasmu. Začínala jsem na 10 mg, ale to bylo málo, tak beru 15 mg. Jsem s ním spokojená, vedlejší účinky nemám žádné. Je to dost drahý lék AD nové generace. Dokonce na něj nevzniká návyk. Na účinek počkej tak tři, čtyři týdny.
M.
Děkuji.
Brintellix beru na úzkostnou poruchu 3. den a zatím v pohodě. Bez vedlejších účinků. Začínám na půlce tablety 10mg (půlím si ji na doporučení doktora), po týdnu zvedám na celou. Dlouho jsem se hodně obávala jej vzít a 5 týdnů neustále odkládala. Jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala.. Úzkost je totiž potvora a v mém případě už nešlo stavy zvládat vůlí. Chodím taky na psychoterapii a tomu přikládám větší váhu než lékům.. držím palce a kdo se bojíte nasadit Brintellix, tak doporučuji začít s nižší dávkou a postupně zvýšit na dávku doporučenou lékařem..
@Rebca píše:
Brintellix beru na úzkostnou poruchu 3. den a zatím v pohodě. Bez vedlejších účinků. Začínám na půlce tablety 10mg (půlím si ji na doporučení doktora), po týdnu zvedám na celou. Dlouho jsem se hodně obávala jej vzít a 5 týdnů neustále odkládala. Jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala.. Úzkost je totiž potvora a v mém případě už nešlo stavy zvládat vůlí. Chodím taky na psychoterapii a tomu přikládám větší váhu než lékům.. držím palce a kdo se bojíte nasadit Brintellix, tak doporučuji začít s nižší dávkou a postupně zvýšit na dávku doporučenou lékařem..
Ahoj, víš, že existují i 5 mg tabletky? Pak není třeba půlit, navíc desítkový Brintellix nemá myslím půlící rýhu a je nepravidelného tvaru, tak se tam ta látka asi úplně přesně nerozloží na 5 mg. Jinak já beru Brintellix už podruhé, začínala jsem tak na 5 mg, teď jsem byla v léčebně, kde mi ho navýšili na maximální dávku 20 mg, tak se uvidí. Jinak terapii beru taky jako základ, chodím už 13 let, ale bohužel moje skvělá psycholožka odešla na MD a já jsem od té doby pořád po léčebnách, protože nemůžu najít nikoho jiného, ke komu bych měla takovou důvěru a s kým bych mohla vše řešit otevřeně. A ty máš dobrého terapeuta? Já bych si to klidně i platila, ale už vůbec nevím, kde hledat, vyzkoušela jsem jich tolik a nikdo mi neseděl nebo neměli volnou kapacitu. Držím palce, ať je ti brzy lépe. je to boj, ale je fajn, že máš terapii a že ses odhodlala k Brintellixu.
Ahoj všem. Mam prosbu. nevite někdo jak to je s braním brintelixu ve stejnou dobu?
Začnu chodit na noční směnu a když si vezmu brintelix ráno jako obvykle tak neusnu Je možné ho brát v různou dobu?
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Mam prosbu. nevite někdo jak to je s braním brintelixu ve stejnou dobu?
Začnu chodit na noční směnu a když si vezmu brintelix ráno jako obvykle tak neusnu Je možné ho brát v různou dobu?
Ahoj, AD by se měla brát přibližně ve stejnou dobu, ale pokud s tím máš problémy, poradila bych se s lékařem. Já třeba ráno v týdnu vstávám na denní stacionář a Brintellix beru ráno ve stejnou dobu, ale o víkendu spím dlouho, jsem strašně unavená a Brintellix jsem měla např. dnes až ve dvě odpoledne a nevadí mi to.
@Anonymní píše:
Děkuji.
@Anonymní píše:
Děkuji.
Také beru Brintellix.10mg nezabiralo, mám zvýšení na 20mg 6.den a mám pocit, že přestavam mít chuť na sex a jsem v tom taková necitlivá( nemohu dosáhnout orgasmu). Tento lék nemá mít takový vedlejší účinek. Ale nálada je mnohem lepší, tolik nic neřeším. Můžete mi poradit ![]()
@Anonymní píše:
Já mám Brintellix na úzkost a PA, takže opravdu nejen na deprese. Měla jsem prvně Cipralex, to jsem fakt přibírala a orgasmus nula. S Brintellixem funguji.
M.
Mohu se zeptat kolik mg berete Brintellixu?
Užívala jsem 10mg, nepomáhalo na úzkosti, po té 20mg 6. Den necítím sex. touhu a hodně těžko dosahují orgasmu. Je možný u tohoto léku takový vedl. účinek? Nebo to muže být dočasně pouze. predtim jsem neměla problém. Děkuji
@84misha píše:
Mohu se zeptat kolik mg berete Brintellixu?
Užívala jsem 10mg, nepomáhalo na úzkosti, po té 20mg 6. Den necítím sex. touhu a hodně těžko dosahují orgasmu. Je možný u tohoto léku takový vedl. účinek? Nebo to muže být dočasně pouze. predtim jsem neměla problém. Děkuji
Zpočátku 10 mg, ale to bylo málo, zvýšeno na 15 mg. S tím je to ok.
Brintellix je dost drahý a lék nové generace, tyto vedlejší účinky by mít neměl. Já měla libido 0 s Cipralexem a k tomu nemožnost dosáhnout orgasmu. U Brintellixu se to o hodně zlepšilo, ale zase od té doby mám návaly - někdy málo, někdy víc. Jenže těžko říct co za to může, protože jsem zároveň v menopauze. Ale začalo to přesně nasazením. Orgasmu dosáhnu, ale jsem tedy docela studená.. Nejlepší by bylo se léků zbavit nadobro, ale na to teď není celkově vhodná doba a poslední PA jsem měla v březnu teď, takže ještě budu muset počkat.
Spíš nevím proč ti zvedli hned d 10 mg na 20, mohla jsi zkusit navýšit o 5 mg a vidělo by se to.
M.
Děkuji Vám za odpověď. Zkusím si to snížit na 15mg, ale mívám časté úzkosti, a musela jsem užit jednou týdne Rivotril. Tak snad to bude stačit.
@84misha píše:
Děkuji Vám za odpověď. Zkusím si to snížit na 15mg, ale mívám časté úzkosti, a musela jsem užit jednou týdne Rivotril. Tak snad to bude stačit.
O snížení se poraďte s Dr. Už proto, že tablety se nedají půlit jak jistě víte. Je potřeba aby vám napsala tabletu 5 mg. To že jednou za týden vezmete Rivotril si myslím nevadí. To je okamžitá pomoc. Jak dlouho berete AD? Je třeba brát delší dobu, aby se udělala hladinka a vše si sedlo.
M.
Brintelix beru, protože jsem měla Cipralex a dost jsem přibírala a nemohla jsem dosáhnout orgasmu. Začínala jsem na 10 mg, ale to bylo málo, tak beru 15 mg. Jsem s ním spokojená, vedlejší účinky nemám žádné. Je to dost drahý lék AD nové generace. Dokonce na něj nevzniká návyk. Na účinek počkej tak tři, čtyři týdny.
M.