Autismus

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5826
27.7.16 14:15
@hanka.br. píše:
@krtek7489 Vůbec nechápu, proč jsi tak vztahovačná. Nebo máš potřebu se pochlubit? Zakladatelka píše od miminku přikurtovaném v lehátku k televizi, tak se není co divit, že v tom může být možná třeba souvislost s opožděným psychomotorickým vývojem dítěte. Nepochopila jsem tvou potřebu něco takového obhajovat. A pochybuji, že by tvé děti takto vyrůstaly.

Tak ja se rada pochlubim uspechy svych deti, jsem na ne hrda. ;) A co se tyce vztahovacnosti. Nemam duvod byt vztahovacna. Nejsem a nikdy nebudu jako zdejsi vetsina supermatek a nestydim se za to, ze jsem posazovala nemluvnata pred televizi, ze jsem se zde stala krkavci matkou, kdyz jsem malou soupla ve 20 mesicich do jesli, ze klidne krmim deti cokoladou, pribinakama a parkama… A jsou fakt uplne v poradku. :) Proto si myslim, ze jak popisuje anonymni tu malou holcicku, ze to nema nic spolecneho se zanedbanim, nebo nedostatkem podnetu. To dite je nejak neurologicky nemocne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30387
27.7.16 14:19
@krtek7489 píše:
Tak ja se rada pochlubim uspechy svych deti, jsem na ne hrda. ;) A co se tyce vztahovacnosti. Nemam duvod byt vztahovacna. Nejsem a nikdy nebudu jako zdejsi vetsina supermatek a nestydim se za to, ze jsem posazovala nemluvnata pred televizi, ze jsem se zde stala krkavci matkou, kdyz jsem malou soupla ve 20 mesicich do jesli, ze klidne krmim deti cokoladou, pribinakama a parkama… A jsou fakt uplne v poradku. :) Proto si myslim, ze jak popisuje anonymni tu malou holcicku, ze to nema nic spolecneho se zanedbanim, nebo nedostatkem podnetu. To dite je nejak neurologicky nemocne. :nevim:

Zřejmě máš tedy vystudovanou medicínu a trochu problém s přijetím svého stylu výchovy, když máš potřebu do tématu, který se tě vůbec netýká, přihodit svůj komplex vůči supermatkám. V tom ti nepomůžu, ale myslím, že se na to můžeš vykašlat. Nikdo není dokonalý. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
27.7.16 14:23

@krtek7489 Ale určo jste se jim věnovali, hráli si s nima, mluvili na ně. A především, když pominuly důvody je omezovat, tak jste jim dali příležitost k vývoji. To jsou ty podněty, které většina lidí ani nepovažuje za důležité a nějak extra, ale bez nich i u naprosto zdravých dětí dochází k věcem jako ústavní deprivace, zdánlivé mentální retardaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
27.7.16 15:11
@hanka.br. píše:
Zřejmě máš tedy vystudovanou medicínu a trochu problém s přijetím svého stylu výchovy, když máš potřebu do tématu, který se tě vůbec netýká, přihodit svůj komplex vůči supermatkám. V tom ti nepomůžu, ale myslím, že se na to můžeš vykašlat. Nikdo není dokonalý. :mavam:

Mozna mam, mozna nemam ;-) A co se tyce mych komplexu… Tak zavidim snad jen vsem zenskym pod 100 kilo :mrgreen: I ja bych chtela mit pod metrak. Takze jestli jsou vsechny zdejsi supermatky pod metrak, tak jo, zavidim jim ;) Ale to myslim s podnety a p-s vyvojem mimca nema moc co do cineni :think: Tak nevim, jake komplexy mas na mysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10489
27.7.16 15:13

Ale zdravé dítě přece nevydrží 24/7 v lehátku před televizí. To snad opravdu jedině násilím. Jednou tady v nějaké diskuzi o čínské holčičce, kde je prý normální posazovat děti od nejútlejšího věku celodenně před TV, protože rodiče pracuj, psala Pudloslava (myslím, že je neurolog, ale ne dětský), že zdravé dítě se vyvíjí i bez zvláštních podnětů. Toto dítě nejen, že se nehýbe úměrně věku a nemá o to zájem, ale taky vůbec nekomunikuje a nemá o to zájem (třeba fakt špatně slyší, třeba má jiný problém). Dítě, které v 15M neukazuje, negestikuluje, neslyší na jméno a celkově nereaguje, není v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
27.7.16 15:22
@kotyk píše:
@krtek7489 Ale určo jste se jim věnovali, hráli si s nima, mluvili na ně. A především, když pominuly důvody je omezovat, tak jste jim dali příležitost k vývoji. To jsou ty podněty, které většina lidí ani nepovažuje za důležité a nějak extra, ale bez nich i u naprosto zdravých dětí dochází k věcem jako ústavní deprivace, zdánlivé mentální retardaci…

A ty si myslis, ze te holcicce se rodice nevenuji? Jako vubec? 8o Uz jenom to, ze to ma ta mama potrebu resit a jak pise anonymni, tak to tu jeji sestru znepokojuje, tak si nemyslim, ze by si te holcicky nikdo nevsimal. Nekdo to holt umi lip s temi detmi, nekdo hur. Ja treba deti, krome tech svych tedy moc nemusim a ani to s detmi tak do 2,3 let moc neumim, nebavi me to. Po tom tretim roce zacne byt ditko „rovnocenym“ partnerem k rozhovoru, posloucha a chape co po nem chces a je samostatne, nemusis ho mit 24 h denne na ocich v tom smyslu, ze si treba venku na hristi dojde samo na wc a nemusis u toho asistovat, protoze vis, ze to zvladne, kdyz doma to dela uz od 2 let. Je to tezke, kdyz nevime, jak to tam fakt vsechno funguje nebo nefunguje. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
27.7.16 15:29
@verusak.berusak píše:
Ale zdravé dítě přece nevydrží 24/7 v lehátku před televizí. To snad opravdu jedině násilím. Jednou tady v nějaké diskuzi o čínské holčičce, kde je prý normální posazovat děti od nejútlejšího věku celodenně před TV, protože rodiče pracuj, psala Pudloslava (myslím, že je neurolog, ale ne dětský), že zdravé dítě se vyvíjí i bez zvláštních podnětů. Toto dítě nejen, že se nehýbe úměrně věku a nemá o to zájem, ale taky vůbec nekomunikuje a nemá o to zájem (třeba fakt špatně slyší, třeba má jiný problém). Dítě, které v 15M neukazuje, negestikuluje, neslyší na jméno a celkově nereaguje, není v pořádku.

A to ja se tady snazim uz nejskou dobu vysvetlit. Tys to napdala strucne jednou vetou s je to presne. Zdrave dite nepotrebuje extra nejake podnety, aby se normalne vyvijelo, protoze to je proste prirozene a mozek si sam rekne. Proto i kdyby se clovek stavel na hlavu a venoval se intenzivne mimcu treba 20 hodin denne, tak si na povel nesedne, nepostavi se, nebude chodit, mluvit… a muze mit podnetu treba miliardu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
27.7.16 15:55

Tak 99,9 procent matek autistických dětí se potká s tvrzením „musíš na něj mluvit“, „musíš se mu věnovat“…

Neurotypické dítě zanedbávání zpomalí, ale autistu z něj neudělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.16 16:49

To je prave to zvlastni. ji to nevadi v tom lehatku byt. ted uz je to teda jidelni zidle, ale naklone tak, aby to bylo jako lehatko. nebo kocar. ta mala proste nechce ani ven. ona z kocaru ani nekouka po okoli, po lidech. snad nikdy jsem ji nevidela z kocaru plakat. sestra to ma na haku, ale jiste me pochopite, ze ja ji nemuzu rict, at neco dela tak a tak. jen jsme spolu koukaly na tv dokument o autistickych detech a ji to zacalo vrtat hlavou. ja taky nechavam deti koukat na tv, ale ona to proste prehanela. opravdu 24/7 i behem jidla i treba kdyz se natahly v posteli: sesta je hodne lina a vzdycky vse zduvodnuje, ze i mala je lina, nevo ze ma tezkou hlavu na to aby drzela telo. v parku s ni byla 3×, doma maji asi 3 hracky, kdyz jsem ji donesla vic, vynadala mi, ze na tyhle kramy nema misto. nevari, obcas udela brokolici a to ji da, ale mala to nesni. hodne na ni krici, ale ona neplace, jen tak zvlastne knoura :think:

• Citovat
  • Upravit
10489
27.7.16 18:25

Pokud sestru zaujal ten dokument a byla by přístupná dalším informacím, můžeš jí podstrčit dotazník DACH (vygoogluj). Je to orientační, screeningový dotazník, to znamená, že pozitivní výsledek neznamená autismus, ale napoví, kde je vhodné dovyšetření. Malá toho bude splňovat hodně. Zdravé dítě má zájem o okolí, proto se snaží hýbat, aby se dostalo za zajímavými předměty/lidmi a komunikovat. Pokud to dítě nedělá, je podle mě nějaký problém, nebo kombinaci. Možná špatně slyší, špatně vidí, těžko říct, může to být cokoli. Nicméně to podivně klidné tiché chování, kdy ani nebrečí, jak kdyby neměla žádné potřeby, taky může být znakem PAS (je to jeden z prvních bodů v tom dotazníku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
27.7.16 18:33
@Anonymní píše:
To je prave to zvlastni. ji to nevadi v tom lehatku byt. ted uz je to teda jidelni zidle, ale naklone tak, aby to bylo jako lehatko. nebo kocar. ta mala proste nechce ani ven. ona z kocaru ani nekouka po okoli, po lidech. snad nikdy jsem ji nevidela z kocaru plakat. sestra to ma na haku, ale jiste me pochopite, ze ja ji nemuzu rict, at neco dela tak a tak. jen jsme spolu koukaly na tv dokument o autistickych detech a ji to zacalo vrtat hlavou. ja taky nechavam deti koukat na tv, ale ona to proste prehanela. opravdu 24/7 i behem jidla i treba kdyz se natahly v posteli: sesta je hodne lina a vzdycky vse zduvodnuje, ze i mala je lina, nevo ze ma tezkou hlavu na to aby drzela telo. v parku s ni byla 3×, doma maji asi 3 hracky, kdyz jsem ji donesla vic, vynadala mi, ze na tyhle kramy nema misto. nevari, obcas udela brokolici a to ji da, ale mala to nesni. hodne na ni krici, ale ona neplace, jen tak zvlastne knoura :think:

Už jsem tu párkrát radila takový test, tak to kopíruji. Místo syna si dosaď neteř:

Poradím ti takovej malej test. Ale pozor! Negativní výsledek neznamená, že je tam problém, může znamenat, že k tomu malej ještě nedospěl!!! Takže jestli to nevyjde podle představ, musíš mi slíbit, že nezačneš vyšilovat, že nevyšel test, co ti poradila bláznivá cizí ženská na netu, ok?

Vezmi si čtyři (nezajímavé) míčky, ideální jsou jednobarevné, co se používají jako náplň do bazónkou se skluzavkou. Nejdřív vem jeden, sedni si naproti synovi oslov ho a ukaž mu míček. Tak a teď. A) zaujala jsi ho? nebo b) stále dělá svou činnost a nedaří se ti získat pozornost. Pokud platí a), sleduje jen míček, nebo se ti (i krátce) podíval do očí a navázal oční kontakt? (i fakt krátký)

A teď. Podej míček synovi. Pak k němu natáhni ruku (nejdřív beze slova). Vrátil ti míček? Pokud ne, oslov ho a pobídni ho „Honzíku, dej mi míček.“ Vrátil ho? (Správná reakce je i když dítě zavrtí hlavou, řekne „ne“, nabídne jiný předmět, prostě, když pochopí, co po něm chceš).

Tak. Teď mu dej dva míčky. Sama si vem dva a úsměvem a takovým tím rozmachem s nimi klepej o sebe. Zopakoval ten pohyb? Třeba i jen jednou s míčky, které drží on?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.16 10:23

Dekuji, prolitla jsem ten test tak rychle a myslim, ze jento dost jasne, ze neco v poradku neni. test s micky zkusim, ale kdyz si s ni na podobny zpusob hraju, tak nema zajem. ona se na me asi ani nepodiva :,(

• Citovat
  • Upravit
36556
28.7.16 10:28
@Anonymní píše:
Dekuji, prolitla jsem ten test tak rychle a myslim, ze jento dost jasne, ze neco v poradku neni. test s micky zkusim, ale kdyz si s ni na podobny zpusob hraju, tak nema zajem. ona se na me asi ani nepodiva :,(

Je fakt malá. Může se to změnit.
Ale 18-20 měsíční dítě už by jím mělo projít.

Nemá nějaké stereotypní záliby? Otevírání dveří (třeba 15 minut v kuse), běhání podél radiátoru atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.16 13:40

@Bábrdl ona nechodi vubec. sama okolo nabytku se nezvedne. sestra ji dava do pavouka a v tom chodi po zadu (nesnasim choditka a vim o jejich nevhodnosti… jen abybse nestrhla dalsi debata mimo tema) ona nedela nic rada krome koukani na mobil a tablet. to jediny ji bavi. ale mozna je to tim, ze neni jeste tolik mobilni :/ ale casto mava prekrizenymi prsty u hlavy, to opakujr casto a ma plenu kterou drzi za roh a otira si tim oblicej, ale to je u deti normalni, ne?

• Citovat
  • Upravit
10489
28.7.16 13:49

Ona je hlavně fakt malá, z něčeho může vyrůst, něco se může v budoucnu přidat. Spoustu otázek z toho testu je cílených již na větší děti, případně mluvící děti (tyto z testu vynecháte - neodpovídejte ano ani ne). Taky je asi dobré zmínit, že i většina zdravých dětí by něco z toho testu splňovala, problém je, je-li toho více. A konečně, jakoby autisticky se mohou chovat i děti, které mají jiný problém - sluch, zrak, dysfázie apod.. Určitě je ale namístě další vyšetření, v nejlepším případě sestru uklidní, že je vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí