Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@PaníBovaryová píše: Více
A to ti zakáže kdo…dárek byl darován…je tvůj.
@stinga píše: Více
Ano, já to řeším jídlem. Kupuji maceše, co má ráda (naštěstí je mlsná), tátovi jsem začala kupovat věci, které využijeme spolu na naše společné hobby (asi nemusím dodavat, že mi tu krabici vždycky hned dá, že on už nemá sílu to využít (je mu přes 80) a že až „někdy“ budeme spolu u nás, tak dárek použijeme)…
Je to prostě tak, s tím už nic nenaděláme. A jako naschvály to neberu.
Spíš mě mrzí, že co praktického, dražšího a užitečného mu koupí můuj sourozenec, to ta paní rozdává své rodině. Ake je to jejich věc, co už…? ![]()
@1010 píše: Více
Hm, to je totiž poškození na mozku,
prostě povaha, která nerespektuje druhé a neuznává hranice. Oni to o sobě absolutně nevědí. Byli v tom možná i vychovaní. Takové lidi ve svém okolí asi máme všichni. Bohužel.
No, bóže. Za mě se nic strašného neděje.. Jak tu někdo psal v počátku diskuze, zkusila bych se já sama domluvit s babičkou - třeba že seženu nějaké hezké krabičky nebo desky, nechá si to zatím u sebe, a pak zajistím předání.. Prostě něco okolo toho vymyslet, dětem vysvětlit..
Naše babička byla jiný level. Když něco rozbalila pod stromkem, co se jí nehodilo, rovnou to rozdávala dál
Dárky k narozeninám nám kolikrát taky dala do tašky domů.
Ale! Byla to ta nejhodnější, nejlaskavější babička, která nás milovala a ani chlupem o tom nepochybuju ![]()
Když už jsme byli větší, tak jsme se tomu doma s mámou, tetou zasmáli, co to ta naše babička zase vymyslela.
Nehrotila bych to. Zbytečné problémy.
Ne, až ke stáru. Někdy po 70ce. Víš, všimla jsem si, že čím je člověk starší a v životě přežil různé finanční karamboly, dívá se dnes na útratu trošku jinak. Proto je taky známo (a mladí se tomu vysmívají), že si důchodci víc hlídají slevy atd. Táta při našem společném nákupu dokonce začal prohlížet gramáže výrobků (to nikdy nedělal) a je upřímně zklamán, když je slevněné zboží vyprodáno (píšu o potravinách), navíc chápej: zažili benzin za 2 kačky za litr, takže teď při tankování za 35 jde prostě do mdlob. Možná je v tom i uvědomění skutečnosti, že si už k důchodu nějak nepřivydělá. A je víc výdajů za léky, kapky, obvazy atd.
Je to pro máš, mladší, možná otravné, ale to je fakt důsledkem stáří, no.
Takže já nějaké vraceni dárků jako schválnosti neberu. Holt probíhají změny na mozku.
A k zakladatelce: stojím si za úvahou, že kdyby ona líp pochopila myšlení starých lidí, tak nemá problém s adekvátním vysvětlením jejím dětem. Hodně záleží na tom, jak se to dětem podá. Ale zřejmě u ní ještě nedozrál čas… ![]()
@Cimada píše: Více
No, ale jak to má dětem lépe vysvětlit, než jak si to vylozily ony samy? ![]()
Ty děti si to vylozily tak, ze se pranicka babičce nelibi a nechce je, tudíž ji žádná další kreslit nebudou. Logická a správná a úplně jednoduchá úvaha - proč někomu dávat něco, co nechce? Nechce, tak nechce, a další ať už tedy nekresli. Co na tom více vysvětlovat?
@Semtex píše: Více
Nevím, jak Ti odpovědět. Nevidím problém v tom, vysvětlit dětem, jak se věci mají. Prostě nevidim problém.
Zato vím, že když já budu babiččiným jednáním naštvaná, tak to stejně nebo podobně budou vnímat i děcka.
![]()
Ale jak jinak se věci tedy mají, než jak jsem napsala? Je přece jedno, zda je člověk naštvaný nebo ne, ale ze se to babičce nelibi a nechce to, je holy fakt a pravda nezávislá na míře nastvanosti jejiho okolí.
Tak se ptám, jak konkrétně a lépe a pravdivěji bys to dětem chtěla vysvětlit, než jak si to vylozily samy, a čekám na odpověď ![]()
Edit a nemyslím si, ze by zakladatelka neměla právo byt naštvaná - stejně jako se babička muže chovat hulvatsky, a má na to právo, stejně tak mají ostatní právo na to reagovat, takže zakladatelka má právo byt rozhořčená a děti mají právo se na ni vybodnout a nic už ji nedarovat. Jen ať klidně naštvaná je, aspoň to děti uvidí i z druhé strany, ze i zdánlivě nevinný teleci napad muže mít nepříjemné důsledky.
Jj, člověk stárne, tedy zraje, a už mnohé neřeší, nedělá zbytečně zlou krev, spěje spíše k toleranci, nadhledu a pochopení. A pokud mají babičku rádi, jistě se nějaké ty vrtochy dají vysvětlit.
U nás to nakonec dopadlo tak, že se babička naučila říkat, co chce. Pokud si pod stromek přála mast na hemeroidy, dala jsem ji jí. Ale dle jejího přání nic k tomu. A byla jsem vychvalovaná do nebes. Kdo chtěl babi přilepšit, většinou byl zklamán ![]()
Stačilo naslouchat.. A naše babička vážně byla z těch, která když řekla „nic nechci, hlavně přijďte“, tak to tak skutečně myslela..
V některých případech určitě. Třeba manželova matka dělala taky tyhle tanečky různé, a ještě rozdíly mezi dětmi, a vnoučaty. A dělala to už odjakživa, takže to nebylo určitě stářím.
No rozhodně na ně nebudu působit ve stylu, že si musejí nechat ubližovat a skákat po hlavě jen proto, že je někdo starý hulvát ![]()
A to i kdyby (zejména) v tom případě, že se tím starým hulvátem stanu já, a budu si myslet že 18 let jakési péče mi dává právo doživotně člověku dělat, co se mi zlíbí, a nemít za své chování žádné důsledky.
Příspěvek upraven 06.10.24 v 13:13