Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@pomeranca píše:
@Elaya Ze začátku určitě hromadu čtverců, doporučuju měkoučké libštát extra kvalita, jsou sice dražší, ale fakt úžasnécca od 4 měsíců pak používám ještě kalhotovky anavy, z těch co jsem zatím vyzkoušela mi přijdou nejlepší. Mám o něco radši na snapku, než na patentky. Jako svrchní mám nejradši vlňáčky od disany, ale pro začátek si kup raději PULky, ono se Ti může často stát, že se mimino prokadí z plínky ven a vlňáčky pak dlouho schnou.Doplňkový sortiment: kyblík na špinavé plínky, snappi sponka, separační pleny, žlučové mýdlo, přebalovací podložka, pytel na špinavé pleny
moc děkuji ![]()
@Kdoule no, teď (8 měsíců) už taky přidávám vkládačku a v pohodě - mám vychytané přebalování cca po 1,5 hodině - a to se malá momentálně plazí. Jo a tak z 90% je jen na kojení. Jako ležák na zádech čůrala taky dopředu ![]()
@analoja píše:
@Elaya no, já bych počkala, jak budou mimča kadit - moje třetí byla ohleduplná, takže jednou za dva, tři dny, tak novosklad nebyl potřeba, dávala jsem většinou plínu na rovno
a dost záleží, jak budeš sušit - mně teď jako docela dobrá varianta přijdou flísáky + čtverec na rovno - obojí schne skvěle, akorát v případě nehod by jich chtělo mít víc kousků
no a taky velkou pračku - s dvěma prckama na plínách peru denně a mám na 5kgjinak taky máš můj obdiv
pračku mám 7kg i sušičku
a nyní bych chtěla nakoupit něco 7měsíční, tak právě jsem nevěděla jak začít, zda s ohledem na dvojky nakoupit ty univerzalni jednovelikostni či podle vády více velikostí a pak zda ty merino svrchní či k tomu ještě s pul zátěrem či fleesové či jiné a kolik by jste mi tak doporučily právě s ohledem na věk a možnému dalšímu využití k miminkám…děkuji ![]()
@analoja jé tak to máš děťátko jako já, malá už lozí a staví se a je hodně akční, hodně sedí tak právě aby mi neprosakovala přes ty svrchní třeba fleesove.
@Elaya píše:
mám sušičku a pračku na 7kg
Tak to je výborné, to by sis měla vystačit s cca 24 kalhotkovýma plínkama a cca 6 ks svrchních kalhotek. Já jsem donedávna plenkovala dvě děti a tyto počty mi se sušičkou stačily bohatě. Prala jsem ze začátku každý den, pak obden, což by ale pro tebe znamenalo mít cca 32 plín, aby to vycházelo (2 dny krát 2 děti krát 8 plen denně = 32), ale při praní cca za den a půl to vychází akorát na těch 24 ks. Pokud k tomu docpeš i čtverce, akorát naplníš tu 7kg pračku.
@Elaya moje malá se zatím jen plazí ![]()
no, nejhorší je, že každýmu sedí něco jinýho, tak to chce zkoušet ![]()
s ohledem na mimča a na sušičku bych koupila asi vícevrstvé bambusové Anavy na doma, k tomu jedny Pulky, a jedny flísáky - a vyzkoušela jak ti to bude sedět - to jako základ - no a pak na ven nějaký kalhotkovky, nebo Aio.
Ty vícevrstvé bych teď dávala asi na rovno - nevím, jak jste na tom s kaděním a mimčům je můžeš poskládat, aby vaječina neprotekla.
@ivuska.h píše:
Tak to je výborné, to by sis měla vystačit s cca 24 kalhotkovýma plínkama a cca 6 ks svrchních kalhotek. Já jsem donedávna plenkovala dvě děti a tyto počty mi se sušičkou stačily bohatě. Prala jsem ze začátku každý den, pak obden, což by ale pro tebe znamenalo mít cca 32 plín, aby to vycházelo (2 dny krát 2 děti krát 8 plen denně = 32), ale při praní cca za den a půl to vychází akorát na těch 24 ks. Pokud k tomu docpeš i čtverce, akorát naplníš tu 7kg pračku.
No, ale lze předpokládat že bude mít na plínách děti 3
jedno co už je venku a ty dvě dvojčátka, takže by asi měla mít plínek více. ![]()
@PetkaK píše:
No, ale lze předpokládat že bude mít na plínách děti 3jedno co už je venku a ty dvě dvojčátka, takže by asi měla mít plínek více.
Nojo, to je vlastně pravda, jsem se nějak nepodívala na metřík
Tak pak určitě praní každý den a cca 3 krát 8 plen, čtverce jako rezervu.
Zkusila bych na malou kalhotovky.. jeste mrkni na vicevrstve, to je taky dobra alternativa ![]()
@Kdoule píše:
Ad flísáky a čtverce - vám to neprovlhá? Mám ještě skoro úplného ležáčka (trošku se točí na bok), ale flísáky provlhnou ve chvíli, kdy je čtverec skrz, což u nás je většinou rychle, i s bambus. vkládačkami… většinou mívám provlhlé svrchní oblečení nejdéle po hodině a to bych tedy v březnu asi nechtěla
Já dávám 2 čtverce a na to flísáky a ty flísáky neprovlhnou. Ale přebaluju jí většinou hned jak se počůrá, začne se sama vrtět. Dávam jí je i na noc a neni provlhlá. Ty čtverce mě přijdou jako cenově nejlepší varianta. Ale je fakt, že s tim sušením mam problém. Čtverce na 2 děti bych neusušila…Už tak mam problém do toho vměsnat praní našeho oblečení:-)
@beeerush, moje malá bohužel žádné zřetelné signály, že je mokrá, nedává
Nevím, asi tedy čůrá víc, protože to provlhne i při cca hodinovém spaní, a to i kalhotkovky… Já teď flísáky používám hodně, protože má ošklivý zadek a musím to točit s vlňáky, ale je to právě znát, že provlhají dost, musím točit i dvě zavinovačky, ta jedna je vždycky zavlhlá ![]()
@analoja, malá teď má taky víc mokro vpředu než uprostřed, ale vlhne to tak nějak mezi nohama - ani na tom přímo neleží a třeba když má vázačku, tak ta je pod tím jen taková zavlhlá, není vyloženě mokrá, ale stejně zavlhlé jsou dupačky a bodynko. ![]()
Holky ptam se asi uplne tupe, ale co znamena zkratka čč jedná se asi o čtvercovou plenu, ale nechápu ty sklady a na rovno znamena druh pleny či typ skladu a to je jak? ![]()
omlouvám se
Ještě k těm plenkám..mám čtvercové určitě asi 40ks nějaké z ikea osusky.budu urcite pouzivat snap sponku pak ty svrchni a nevim zda koupit nějaké vkládací pleny a z jakého materiálu a značku se kterou máte dobrou zkušenost…pomalu se snažím zorientovat v terminologii ![]()
@Brunifid pokud se nezblázním a zbyde čas písnu