Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj a co takhle pořídit babičce pořádnou digestoř a zkusit se s ní domluvit, zda by nekouřila jenom u digestoře? Děda tak taky doma kouříval, my taky a nikdo nepoznal, že se u nás kouří - i zatvrzelý nekuřáci. Myslím, že babi jentak ven kouřit nepůjde…
Saxana22 píše:
Ahoj a co takhle pořídit babičce pořádnou digestoř a zkusit se s ní domluvit, zda by nekouřila jenom u digestoře? Děda tak taky doma kouříval, my taky a nikdo nepoznal, že se u nás kouří - i zatvrzelý nekuřáci. Myslím, že babi jentak ven kouřit nepůjde…
Tomu nevěřím, že to není pak cítit.
Psala jsem dloouhy prispevek, ale spadlo mi to, tak jen kratce ![]()
Jako byvaly kurak nekritizuju, ale nesnasim koureni v byte, takze chapu!
Bohuzel, co vidim u sve tchyne, ktera huli 30 balenejch denne a co jsem videla u babicky, kuraka, zvlaste „stareho“ proste nepreucis a menit jeho zvyky pujde hodne tezko ![]()
Ja tychni rekla, ze bud bude kourit na balkone (leto) a v kumbale s oknem (zima), nebo tam proste s malym (jeste alergik) jezdit nebudu. Vim, ze je to jejich byt, ale me to proste vadi
Stejne smrdime jak cigarety, kdyz dojedeme domu, vlasy, hadry, hnus ![]()
Bud se tedy pokusite jeste s babickou domluvit a nebo asi nezbyde nic jineho, nez se vratit do 1+1
Muzete to zkusit pres zdravi ditete a podobne, ale odpoved uricte bude neco ve smyslu „nas Honzik v tom taky vyrosl a je uplne zdravy a v poradku…“ ![]()
Stejne tak chapu i rodinu Homolkovych, nase rodina je velika, ale hodne respektujeme soukromi, ja osobne mam rada svuj prostor a takove to kazdodenni navstevovani nemam rada… Pokud to rodice nepochopi… co s tim nadelate, akorat se budete hadat vy dva a bude to jeste horsi.. ![]()
Moc všem děkuji za názory, přebírám si to teď v hlavě a až mě samotnou překvapilo, kolik z vás přesně vystihlo moje pocity, o kterých jsem se ani nerozepisovala …
Bojím se, že ani sebekvalitnější a sebedražší digestoř náš problém nevyřeší - také jsem k tomu skeptická, že by to nebylo cítit - ale zkusit bych to mohla. Jinak babička kouří skoro nostop, to bych jí musela do toho sklepa rovnou přestěhovat a to bych nikdy neudělala
Taky se bojím, že kdybych jí přinutila v 72 letech přestat, asi by jí to zabilo - vážně. Smrad samozřejmě necítí, ale stačí se u ní v bytě jen mihnout a už je všechno nasáklé kouřem - oblečení, vlasy, … přesně, jak píšete. A rekonstrukce u nás probíhá od té doby, co jsme se nastěhovali, tak nějak svépomocí, bo nevychází finance na řemeslníky, takže se to zákonitě vleče. Ale kouří se u ní vesele dál, i po vymalování a novém nábytku (akorát ten si z větší části pořídila babička sama, my pouze obývací stěnu a šatní skříň).
Manžel by se samozřejmě vrátil do bytu hned, ale on je od rána do večera v práci, takže neřeší malý prostor, ani 2. patro bez výtahu a kočárkárny a podobné přízemní starosti. Nehledě na to, že dcerka by asi dost těžce nesla přestup do jiné školky a dojíždět přes celou Prahu s miminem, to nevidím reálně … Začínám si ale myslet, že mi stejně nic jiného nezbyde, argumenty o škodlivosti pasivního kouření babi ani máma nebere, protože přesně jak píšete „já jsem v tom taky vyrůstala a rakovinu nemám, tak co!“ Teď si obrazně rvu vlasy, že jsme se na barák nevykašlali a za tu hypotéku, co platíme, jsme mohli bydlet v novém 3+1 v centru
a to jsem si myslela, že ob-generaci to soužití nebude tak skřípat … jenže my de facto bydlíme 4 generace pod jednou střechou, takže co se divím, že ![]()
A s těmi návštěvami je to u nás úplně to samé - mažel pozdraví a mizí, bez ohledu na to, který pár prarodičů se u nás vyskytuje. Akespoň, že jeho rodiče nekouří a jsou vesměs v pohodě ![]()
Ještě jednou díky všem!
Tak nezbývá, než držet pěsti, aby se to vyřešilo hlavně k vaší spokojenosti a ke spokojenosti dětí. Je mi docela líto, že někdo argumentuje PRO kouření… ![]()
Aspera: no nebylo to cítit, jde ale samozřejmě oto, kolik se těch cigaret denně vykouří a nechat digestoř běžet i potom
A samozřejmě větrat… Nezastávám se kouření, ale myslím, že babička těžko přestane…
Asi je čas na to vykašlat se na diplomatické kličky.. Říct jasně, kdo kde bydlí, at si tam také smrdí a jezdit na návštěvy jen na pozvání.Pokud přijedou za babi, tak at si jsou jen u ní..
Je to těžké, ale kvůli dětem stojí za to se i pohádat nebo trochu dělat dusno..
Lizbeth,
diplomatické kličky i vyříkání „natvrdo“ už jsem zkoušela hodněkrát, vždycky si pak připadám sobecky, když se s babičkou, nebo s mamkou hádám - strašně mě to potom mrzí, ale jsem jak mezi dvěmi mlýnskými koly a kolikrát pochybuju, jestli ty moje požadavky ohledně jejich kouření nejsou přehnané … Spíš jsem se chtěla ujistit, že nejsem sama, kdo pasivní kouření vnímá jako hrozbu - hlavně pro děti
Oba dva mí rodičové jsou kuřáci a oba chodí kouřit ven za každého počasí. Uvnitř se kouřívalo tak jednou za půl roku, když přijela nějaká vzácná návštěva. K babičce bych byla asi tolerantní. Jak sama říkáš kouření je sice škodlivé, ale pokud babička kouřila odjakživa a teď v sedmdesáti letech s tím přestane, tak to pro ni bude nejspíš ještě škodlivější. Já osobně nejsem až tak háklivá na takové to, že před domem někdo kouří a mě to jde do oken. Ale na druhou stranu by mi vadilo pouštět dítě k babičce, kde je zakouřeno, nebo tam sama chodit na návštěvy. Takže rozhodně bych nechtěla po příteli zvlášť pokud je astmatik, aby chodil k babičce, omezila bych i přístup dětí k babičce, vždyť babička když chce děti vidět, tak může přijít za Vámi a třeba jí to časem dojde, bude jí to líto a skutečně si kuřáckou místnůstku zavede, kdoví. U Vás a ve společných prostorách zapojte nějaké ty antinikotinové přípravky, třeba to trochu pomůže, aby se smrad tak nešířil a prostě hodně větrejte. Víc se poradit nedá. Homolkovskou rodinu taky moc neuznávám. Samozřejmě, že mě nevadí strávit víkend se svojí rodinkou, ale představa, že bych měla ten víkend strávit s přítelovou rodinou už mi tak příjemná není a naopak, přítelovi by neustálé návštěvy našich taky vadily. Takže v tomhle bych jednoznačně přítele podpořila. Rodinka má právo navštěvovat babičku, ale v tom případě, když k Vám nejsou pozváni, tak ať se prostě zabaví s babičkou. Nemusíš je natvrdo vyhánět a hádat se s nimi, ale neuškodí, když jim nápadněji dáš najevo, že Vy jako užší rodina máte jiné plány a nemáte čas se jim věnovat, že se prostě měli domluvit předem. Pro větší efekt se můžete sbalit a odjet se podívat do zoo, nebo si jenom udělat výlet po okolních lesích, zajít do mateřského centra, na velký nákup, prostě se jim tak trochu vyhýbat. Když se jim to takhle párkráte dá najevo, věřím, že pochopí.
Ahoj Cori, naprosto tě chápu, nastěhovala jsem se cca před 4 měsíci k přítelovi do domku, kde bydlí v přízemí jeho maminka. Společné bydlení jsme vyřešili, potíž je v tom, že jeho maminka kouří krabičku a půl Spart denně. Dřív, když jsem tam chodila na návštěvu nebo jen tak přespat o víkendu, tak mi to kouření tolik nevadilo. Vždycky jsem se pak vrátila do bytu ke svojí mámě, kde se nekouřilo.
S jeho maminkou máme sice společnou jen chodbu a schody, ale jak tady některá z vás psala, když si nahoře otevřeme okno, všechen ten dým se nasaje k nám do prvního patra a nejde se toho zbavit.
Nejhorší je, když člověk ráno vstane, jde si udělat čaj, projde kolem dveří do chodby, ucítí ten smrad. z toho je mi fakt někdy blivno a přechází mě i chuť na jídlo
. taky nevím, jak si to mám s jeho maminkou vyříkat, jestli to vůbec jde ( jeho maminka si prosadila i v práci speciální kuřácké povolení pro svojí kancelář). Nehledě na to, že domek patří celý mamince, takže se v něm cítím jako vetřelec a ještě bych si stěžovala na její kouření. Teď jsem to začala řešit víc, protože bude svatba a chceme zakládat rodinu. Ale při představě, že bych se tam měla při těhotenství pasivně kouřit s maminkou
a co pak děti? že bude maminka podkuřovat vnoučkům pod nos? nevím , jak to vyřešit, moje budoucí tchýně je poměrně dominantní typ, podle mě kouřit nepřestane a ani nebude chodit kouřit ven před barák.. nevím co s tím, připadá mi to jako neřešitelná situace… někdy mám z toho fakt depku ![]()
Zuziku, já jsem to momentálně vyřešila tak, že jsem přes internet koupila čističku vzduchu s ionizátorem a šoupli jsme ji k babičce do pokoje (samozřejmě jsem se s ní na tom předem domluvila) a zatím se mi zdá, že to trochu ten zpropadený cigaretový kouř odfiltrovalo (no snad to není pouze toužebné přání a opravdu to funguje …) a také moje mamka sama přišla se „zlepšovákem“, že vajgly a popel nenechávají v popelníku, ale sypou to do zavařovací sklenice a pak rovnou do popelnice, takže to pak nesmrdí z odpadkového koše. Tož tak, lepší by bylo, kdyby s kouřením přestaly, ale tomu vůbec nevěřím …
Držím palce a zkus budoucí babičku poprosit alespoň o tyto „ústupky“, protože to není žádný zásah do jejích práv. Držím pěsti!
Ahoj Cori, taky mě to napadlo, koupit něco takového, jaký si koupila typ čističky a kolik tě to stálo? k mamince bychom asi čističku dát nemohli, má tam dva velký psy, tak by se to asi zaneslo jenom jejich chlupama, ale mohli bychom to dát ke dveřím nebo před ně…díky
Zuziku, našla jsem si přes aukro inzerát na Bionic (nová stojí cca 3300 Kč) a paní mi ji prodala za 500 Kč, použitou asi rok. Výhoda je, že se do ní nemusí dokupovat žádné filtry a tak, jen se opláchnou elektrody, když jsou zanešené (to signalizuje kontrolka). No zatím nemůžu hodnotit - je v provozu od Velikonoc … Ale nevím, jak s tou chodbou/předsíní, protože se uvádí, že by měla vyčistit místnost max 25m2, míněno uzavřenou - což naše chodba není, kvůli schodišti, ale třeba to máte jinak?! Posílám odkaz na web výrobce http://www.ionic-care.cz/…iton-x6.html
Ahoj, ja prozivam neco podobneho. Pritel kouril hodne kdyz jsme se poznali, na reci typu Ja prestanu az budes tehotna uz jsem rezignovala pze vim, ze jsou to jen kecy…ovsem, vycvicila jsem si ho ze u me vubec nekouri a kdyz pred tim, tak mu klidne reknu, ze smrdi a ani ho neobejmu. Takze sam prestava, zmirnil to tak na 3 cigarety denne a kdyz je u me, tak nekouri vubec. Ale problem jsou jeho rodice. Ty huli oba jak fabrika a vim, ze kdyz je doma, tak se necha strhnout. Docela se bojim toho, az budeme mit na pozdim maleho a tchanovic ho budou hlidat, protoze se desim toho, ze pred nim budou kourit. Ja jsem zatvrzelej nekurak a nesnasim ani kdyz kouri nekdo na me. to bych vrazdila. Pravda, ze oni kouri jenom venku, ale i tak jsou citit a kdyz by pak meli sahat na maleho, tak bych se osypala. Nevim jak to budu resit, ale nejak to s pritulem vymyslime, protoze on vi, ze to nesnesu a samotnemu mu to vadi (jen nechapu proc teda jeste kouri). Obcas se kvuli tomu dost ostre chytneme, hlavne kdyz to citim v aute, coz nesnasim uplne maximalne. U tebe me napada zkusit se s babickou domluvit, aby taky chodila kourit ven, vysvetlit ji to s citem a s ohledem na deti, treba si da rict ![]()