Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já souhlasím vesměs se všemi názory přispívajících.
A jenom doplním… věci v bytě/domě jsou na to, aby se používaly, ne na koukání (byť jsou luxusní). Stejně je asi hloupost - si myslet, že Ti sedačka z velblouda vydrží věčně ![]()
Spíš bych se zamyslela nad tím - co pro Tebe v životě to dítě bude znamenat
aby to nebyl jenom módní doplněk…
Anonymní píše:
Holky fakt díky za odpovědi a ještě jednou se omlouvám,že tentokrát píšu anonymně ale opravdu nepotřebuju aby tohle věděli blízcí známí.Přítel se do budoucna těší a mimčo by chtěl tak cca za pět let,ještě si chceme ,,užít,, já mu na to kývám ale v duchu si říkám,jestli fakt jsem blázen nebo mě to puntičkářství přejde až budu těhotná,nebo až se malé narodí,přehodnotím priority a tak nějak se v tomhle směru změním (nevím,jak to přesně popsat) ..
Myslím, že prostě na dítě ještě nejsi připravená, ale to časem přijde, neboj se ![]()
Marpe píše:
Já souhlasím vesměs se všemi názory přispívajících.A jenom doplním… věci v bytě/domě jsou na to, aby se používaly, ne na koukání (byť jsou luxusní). Stejně je asi hloupost - si myslet, že Ti sedačka z velblouda vydrží věčně
Spíš bych se zamyslela nad tím - co pro Tebe v životě to dítě bude znamenataby to nebyl jenom módní doplněk…
Já si taky myslím, že je lepší děti nemít a být v pohodě, než aby jsi pak trpěla ty i děti. Mám jednu známou, která má 2 teď už větší děti a ona byla taky posedlá úklidem a děcka si nemohly ani doma vytáhnout hračky, aby nedělaly bordel, schválně je na ven oblíkala do bílého oblečení a nesměly se zašpinit. No hrůza. Bylo mi jich líto.
Nevím, jestli tě to přejde.
Máš prostě hodonoty nastavené tak, že jsou pro tebe ty věci a to, jaký dělají na ostatní dojem, důležitější.
Upřímně řečeno, nemyslím si, že je v pořádku mít takový žebříček hodnot.
Ale nikomu tím neubližuješ a pokud se rozhodneš dítě nemít, tak je to zodpovědné rozhodnutí.
Mohlo by tě to přejít, jenže dokud to dítě nemáš, tak to asi nezjistíš.
I když ti eventuelně začnou tikat biologiocké hodiny, tak realita je mnohdy zpočátku dost drsná a nemusíš se s tím srovnat.
Ale můžeš. To ti teď nikdo na 100% neřekne.
Mojsejová taky nemá děti, spíš dala přednost kariéře a luxusu. Možná ona děti mít nemohla, tak si pořídila psy.
Jinak moje sestřenice má 38 a dítě nemá a ani nechce, takže opravdu jsou ženský, co prostě dítě mít nechtějí ať už je důvod jakýkoliv.
Přemýšlej o své matce a o babičce. Jak to ony mají se svým ženstvím? a jak to máš ty? Za pečlivým úklidem se skrývá obrovská úzkost, kterou lidé kompenzují perfekcionismem. Nemá cenu se přemáhat a do dítěte jít jen pro ostatní. Spíše pracuj sama na sobě, co opravdu v duchu chceš a co jsou převzaté názory od matky a babičky a případně okolí. Jsou ženy, které děti prostě mít nechtějí a je to jejich volba, bohužel často pod tím vším je obrovské trauma, které to vše způsobuje (zneužívání v dětství, neláska od rodičů apod.). Držím ti palce na nalezení tvé pravé cesty..
No,moje babička je pořádná a čistotná,dnes je jí 71 let a je soběstačná,má naklizeno,nažehleno,zašité ponožky apod.,všude je u ní čisto. Moje mamka na úklid zase až tak 100% není a dělá se mi zle když musíme jet k našim a vidím,že má někde prach nebo zažloutlou špínu a radši kouká na TV, to je mi na blití. Moje dětství nebylo nic příjemného,proto si dnes vážím věcí a co všechno mám,proto jsem možná posedlá úklidem a kariérou .. opravdu nad sebou přemýšlím i nad tím, co mi každá z vás píše , díky moc .. ![]()
Ahoj, mám to velmi podobně se vztahem k dětem. Dopracovala jsem to až k 37 letům bez dětí. Přes velké vnitřní boje a ambivalence jsem se o dítě začala ve 34 letech snažit, jednou to nevyšlo a teď zas po dvou letech zkouším.
U mě není problém pořádek, ale pocit, že mě dítě dokonale znesvobodní, strach z finanční závislosti, strach, že pak budu mít problém najít práci, závislost na partnerovi.
Ahoj anonymní
Po tom co jsi napsala o svém dětství a své matce bych hledala příčinu ve tvém vztahu k ní a v tvém dětství. Třeba uklízíš jen abys nebyla jako ona (podvědomě). Jestli plánujete dítě až za 5 let, tak bych se s tím teď netrápila. Užívej si klidu a čistého bytu
třeba se v tobě všechno časem změní. A třeba taky ne, ale v tom případě by asi bylo fér říct o tvých pochybách tvému partnerovi ![]()
Jo,že to ve mě maká podvědomě abych nebyla jako moje máma mě taky napadlo a dost na tom bude .. s tím říct to příteli ještě počkám i když užírám se tím sama,neříkám že pořád,ale občas mě to napadne a jak říkám, mimčo až opravdu za těch ca 5 let.
Ještě jednou děkuji za reakce
![]()
taky si myslím, že by bylo fér mu to raději říct…, aby nebyl pak zklamaný
A co ti dá uklizený byt? Mě tohle přijde jako malichernost
.Mám asi jiné hodnoty. Já radši budu mít zdravé dítě než naklizeno.Sedačka z velblouda se na Tebe neusměje, neřekne ti mámo…
Ještě dodám, moje babička taky furt řešila / a řeší pořádek. Místo toho aby se věnovala dětem jenom uklízela a leštila.
Jako máma vůbec nefungovala.
Můj táta je citově vyprahlej, teta je ženská co furt hledá toho pravýho místo toho aby se starala o děti a strejda je antidepresivech.
A babička furt uklízí,leští, žehlí,,… ![]()
A já furt neuklízím, neleštim, ale radši se věnuju Matyáskovi. ![]()
lucineeccka píše:
A co ti dá uklizený byt? Mě tohle přijde jako malichernost.Mám asi jiné hodnoty. Já radši budu mít zdravé dítě než naklizeno.Sedačka z velblouda se na Tebe neusměje, neřekne ti mámo…
Co mi dá uklizený byt? Pocit zadostiučinění. Přiznávám se, že jsem na věci háklivá a vše musí být tip ťop,pokud není,nemám klid a nesednu si k ntb nebo k TV … Sedačka z velblouda se na mě sice neusměje,to máš pravdu,dítě sice ano … možná se se fakt časem rozhodnu raději dítě nemít …