Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Docetla jsem asi do pulky diskuse. Nechces se tu jen trochu pochlubit, ze mas LCD 127" nebo co a velbloudi sedacku ?
Me by v zivote nenapadlo, pri reseni takovyhto problemu, vypichovat neco tak nepodstatneho. Ty dva balkony uz me dorazily (myslim tim rozesmaly
).
Tak trochu bych rekla, ze se snazis se nastylizovat do pozice „nejdu s davem“ - vsichni maji deti, co na tom proboha maji.
Ve finale lidi jako Ty, kteri se takhle radi detailne pochlubi, zas tak spokojeni nejsou, si myslim. Kdyz jsem spokojena, nemam potrebu to troubit do sveta.
Nenapadlo Te, ze je tu spousta maminek, ktere maji to, co Ty, a jeste k tomu i ty deti ? Neni to trosku trapas ?
vulpes píše:Sumaya píše:Anonymní píše:
Sumayo, možná ti to tak přijde ale nemám důvod se ničím chlubit, jen by mě nes.alo zničení obyč TV, čalouněné sedačky,baterií za pár stovek a pozvracení auta za pár šlupek. Ostaní by mě vytočilo doběla,je to tak.Já třeba nevidím rozdíl v tom, když by se dítě vyblinkalo do BMW X5 nebo do Octavie. U tebe asi platí, čím dražší, tím by jsi byla naštvanější, takže je to vlastně jen o penězích.
Hmmm každý má jiné hodnoty.Tak to já v těch poblinkaných autech vidím rozdíl zásadní!!!!
BMW X5 bude mít na 100% kožené sedačky a z těch to dostanu raz-dva.....ale Oktávka je spíš bude mít textilní a budu to z nich drhnout jak mongol!![]()
![]()
![]()
Co se týče HODNOTY VĚCÍ které by mohly být zničeny…tak můj zásadní názor je ten, že člověk by se měl obklopovat takovými věcmi /nábytkem/ na který mu stačí jeho příjem! Tzn.- takovými, aby pokud dojde k jejich zničení, tak abych si obratem mohla pořídit věc novou a abych nad tím mohla mávnout rukou. Jen to totiž člověku dává SVOBODU a možnost normálního fungování…
Pokud si žiju nad svoje poměry a jsem nucena na nějaký kus nábytku „našetřit“, tak pak logicky mě jeho poškození dostane do nepříčetného stavu s vidinou, že na náhradu věci hned nemám…vzniká pokrytectví a různé sociální nenormálnosti, které se projevují třeba tak, že sice se někdo chlubí bílou koženou sedačku, ale návštěvě dá podsedáky, aby jim to neumazali džínama domodra…Tím celým jsem chtěla říct prostě jen to, že taky mám ráda naklizeno a vychované dítě a miluji drahý designový nábytek.....ale nepořídím si ho, protože mnohem víc miluji ten pocit SVOBODY, když už neuhlídám dítě, ono mi totálně poryje konfeneční stolek a ještě z něj sloupne dýhu (rozumněj ten papír
![]()
) a se mnou to ani nehne, protože vím, že stál 500Kč a můžu hned zítra koupit nový…
Lpění na věcech JE porucha (s někým tak postiženým jsem byla vdaná a jsem ráda, že už s ním nejsem) a nesouvisí to s tím, jestli mít nebo nemít dítě. Jsou to 2 různé otázky k řešení…
Teď to čtu a možná to zní zle, ale to jsem nechtěla…prostě jen jsem toho kolem sebe poznala dost, tímhle stavem, co píše zakladatelka, jsem si taky prošla a vážně to potřeba úplné čistoty, naklizenosti a designu je jen zástupný projev nějakého jiného, skrytého problému…
A jen nakonec - příroda je mocná a když už si zakladatelko to dítě pořídíš, tak ti to v hlavě zařídí tak, že to úplně normálně zvládneš a přijde ti to všechno normální a logické
Ale jestli si nejsi jistá, tak prostě pár let počkej a uvidíš, čas máš. Dyť to není povinnost - mít dítě.Věř.
K tomu jsem chtěla připsat, že z kůže to jde mnohem lépe než z běžného potahu
Tím by možná smysl mého přípěvku byl ztracen, chtěla jsem hlavně vyjádřit hodnotu toho auta
![]()
Zakladatelko, možná se za pár let u tebe probudí mateřské city a pak ti třeba bude i jedno, že tvůj milovaný prcek ti pomaluje tu tvoji sedačku z velbloudí kůže hovňousem. ![]()
My máme taky 127 LCD heč
a k tomu 2 děti
a ty telku nezhodí i kdyby nevím co, je totiž přišroubovaná na zdi
Jako pokud děti nechceš tak je neměj. To není povinnost, že jo. Já mám tetičku, je ji 60let, vypadá na 40. Je to kočka, cestuje, věnuje se kariéře, bydlí v Kanadě i v ČR, jak se ji chce. A je velmi šťastná…děti nemá a nelituje ![]()
Myslim, ze spis bojujes s pocitem, ze nikdy nemuzes mit vsechno, alespon ne v jednu dobu. S detma je proste potreba se smirit, ze vecne naklizeno nebude, ze si tu chvilku uklizenyho bytu uzijes treba jen kdyz je vecer zasteles do duchny. Kazdopadne pokud predem vis, ze by te to drasalo, tak je fakt lepsi prijmout fakt, ze zrovna ty patris ke skupine zen, pro ktery materstvi neni. Trapili byste se vsichni. Ze svyho okoli znam zenu, ktera byla pedant na poradek, deti v podstate chudaci. Mama misto vyletu nebo hrani gruntovala a deti si nesmely pomalu ani uprdnout. Jaky to byly malichernosti a promrhanej cas ji doslo az kdyz odrostly. Takze ano, muzes radikalne zmenit postoj treba za par let, treba v tehotenstvi, treba po porodu a treba taky nikdy…Nenarusuj neco, co funguje. Pokud vyznavate s partnerem stejny hodnoty a jste spokojeny se zivotem, jakej vedete, tak to tak proste nechte bejt.
Holky, já si myslím, že se zakladatelka nechtěla chlubit drahou tv nebo sedačkou, popř. autem. Nikde jsem teda nenašla zmíňku o BMw, třeba jezdi v audi. A je fakt, že z kůže půjdou zvratky asi líp dolů jak z textilu. Spíš to asi uvedla jako příklad toho, jak to u nich vypadá a co vše by tam mohlo dítě zničit.
Když se na to necítí a je šťastná, že si může pořídit drahé věci a užívat si ten pocit luxusu, tak ať je. Časem bude hledat jiné hodnoty a jak tu někdo psal, ten žebříček hodnot se v průběhu života dost mění.
Jen mě tak ještě napadlo, jak zakladatelka psala, že se bojí, že by jí dítě strhlo 127 LCD................já teda nevím, ale kdyby se tohle stalo a ta TV nedejbože spadla na to dítě, tak ho zabije. V takovém případě je strach o televizi poněkud bezpředmětný ![]()
Pájinka25 píše:
Jen mě tak ještě napadlo, jak zakladatelka psala, že se bojí, že by jí dítě strhlo 127 LCD................já teda nevím, ale kdyby se tohle stalo a ta TV nedejbože spadla na to dítě, tak ho zabije. V takovém případě je strach o televizi poněkud bezpředmětný
ALe pro zakladatelku má asi větší hodnotu TV než lidský život.Takže rozbitá tv je pro ní větší tragédie
![]()
Nekonec je úplně jedno co je důvodem toho, proč děti nechce..
Zda úklid luxusního bytu, či že by se musela díky dětem vzdát rýpání v záhonku, či hraní na basu..
Prostě ted má touhu dělat toto a nemá touhu rodit děti..
Někdo oddálí rodičovství z důvodů cestování po světě, chození na festivali, kvůli aktivnímu sportu..To všechno někomu může připadat sobecké a povrchní ( mě teda jo - ale já jsem zaprděnej typ
)..
Když to shrnu - nepořizovat si dítě, dokud ho opravdu nechci..Důvody proč nechci v podstatě nejsou důležité..Možná jednou přejdou.. ![]()
Lizbeth píše:
Zda úklid luxusního bytu, či že by se musela díky dětem vzdát rýpání v záhonku, či hraní na basu..
Prostě ted má touhu dělat toto a nemá touhu rodit děti..Někdo oddálí rodičovství z důvodů cestování po světě, chození na festivali, kvůli aktivnímu sportu..To všechno někomu může připadat sobecké a povrchní ( mě teda jo - ale já jsem zaprděnej typ)..
Když to shrnu - nepořizovat si dítě, dokud ho opravdu nechci..Důvody proč nechci v podstatě nejsou důležité..Možná jednou přejdou..
Lizbeth píše:
Prostě ted má touhu dělat toto a nemá touhu rodit děti..Někdo oddálí rodičovství z důvodů cestování po světě, chození na festivali, kvůli aktivnímu sportu..To všechno někomu může připadat sobecké a povrchní ( mě teda jo - ale já jsem zaprděnej typ)..
Když to shrnu - nepořizovat si dítě, dokud ho opravdu nechci..Důvody proč nechci v podstatě nejsou důležité..Možná jednou přejdou..
Jo, zase jsi to rozsekla.
Proto já si nepořizovala děti před třicítkou, taky jsem si chtěla užívat a ani mně nenapadlo řešit, zda jsem nebo nejsem sobec ![]()
Gina108 píše:Lizbeth píše:Jo, zase jsi to rozsekla.
Když to shrnu - nepořizovat si dítě, dokud ho opravdu nechci..Důvody proč nechci v podstatě nejsou důležité..Možná jednou přejdou..Proto já si nepořizovala děti před třicítkou, taky jsem si chtěla užívat a ani mně nenapadlo řešit, zda jsem nebo nejsem sobec
Souhlasím
Taky jsem takový „sobeček“
, protože mám trošku jiný priority, zatím, ale to asi měl každej. Prostě až to přijde, tak to přijde
![]()
Díky za názory,rady a kritiku , pro některé : opravdu nemám potřebu se chlubit tím co všechno doma a za kolik máme, jakým autem jezdím já a jakým přítel.To fakt nemám zapotřebí sem psát, jen jsem v dobré víře uvedla co všechno by dítě mohlo byť nechtěně zničit a to bych opravdu skousla jen horko těžko. Ještě mi tady někdo psal ať si nepořizuju věci,které nemůžu okamžitě nahradit ( můžu ale nemusím vyhazovat peníze za zbytečně - dítetem zničenoou věc ). Rovná se zbytečně vyhozené peníze za něco,co ev.ještě chvíli mohlo vydržet.
Mějte fajn podvečer a věřte,že jsem opravdu chtěla znát a vědět co vy na to i když mnohé si rýply,s tím jsem počítala.
Úplný souhlas s Lisbeth. Líp to snad ani napsat nejde. Není pravidlem, že když se na dítě ženská necítí, tak se to změní až ho bude čekat a až začne cítit pohyby tak ho bude milovat. Jsou typy ženských, který opravdu na děti zrovna nejsou. Oni je i mají(tak nějak se vyžaduje, že ženská se vdá a přijdou děti/dítě), ale jsou to takové ty chladné typy matek zkráceně řečeno. A mezi ně nejspíš bude patřit i zakladatelka. Což neznamená, že by měla být kvůli tomu špatná. Jen je potřeba OPRAVDU zvážit zda dítě mít či ne. Pak už to nejde vzít zpátky, dítě je živý tvoreček, který potřebuje lásku a bezvýhradní přijetí rodičů. Stojí hodně práce, námahy, trpělivosti,…ale dává obrovský smysl života a lásku jakou člověk pociťuje nikdy předtím nezažil. Ale takhle to funguje u těch, který dítě chtějí a neřeší tak, že v určitém období něco zapatlá, že než se naučí z plen na nočník, stane se několikrát „nehoda“, že z venku někdy třeba vlétne domu v botičkách než se naučí, že boty se sundavají, že než se naučí samo jíst tak je jídlo spíš všude kolem něj než v něm,…ale tohle tedy normálně nikdo neřeší a bere to jako samozřejmou součást toho období. Proto lepší dítě nemít než ho mít a podepsat se na něm tím, že mi vadí jeho učící start do života ![]()
neměj děti. Leda, že bys k tomu dospěla a změnila se. Jinak to, co ty bereš jako prioritu, ostatní členové domácnosti tak vidět nemusí a akorát bys jim otravovala život. Je dobře pokud jste s partnerem v tomhle za jedno, pokud nejste, pak je možné, že časem velmi rád vymění luxus za obyčejný život s upatlanýma dětma.