Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsi dospělá, o dítě se budete starat vy. Když se jim to nebude líbit je to jejich problém. Ale určitě až si miminko poprvé pochovaji tak roztají.
Ja otěhotněla ve 20. Plánovaně, měli jsme vlastní byt a i finančně jsme na tom byli dobře. I přesto mi mamka vždycky říkala, ať mě nenapadne mít teď dítě. Hned jak viděla fotku z ultrazvuku otočila, a zacla se na prcka těšit
@Kleryna seš dospělá, žiješ s partnerem tak ok ne. nebo tě rodiče financují?
Jestli budou mít problém tak je jen jejich. Do toho v kolika letech budeš mít nebo nemít dítě jim nic není. Pokud mají komplex z toho, ze oni si mladí neužili tak znovu opakuji je to jejich problém. Bydlí daleko. Části tam nejwzdite případně pokud z toho udělají scénu tak nemusíš jezdit vůbec, to ze byste se náhodou potkali ve stejném městě nehrozí tak klid.
@Kleryna bud sa mozes osamostatnit a zacat mozes tym ze im povies cokolvek, aj to ze si tehotna. ide o teba, nie o nich. jedine ak by si sa nechystala dieta vychovavat ty, ale oni.
A máš čekat do 40 až to nepůjde přirozeně?
Pokud je finančně nevysavas, nevidím problém nemít v tomhle věku dítě. Lepší mladá než stará. ![]()
Proboha, normálně jim to řekni. Ne všichni rodiče s dětmi umí mluvit a občas prostě placnou takovou věc, jako je „chovej se, abys nechovala“. Ale pokud jsou to milující rodiče, budou milovat i své vnouce. Moje mamka taky neumí reagovat na šťastné (i nešťastné) události - nereagovala dobře ani na mou svatbu, ani na oznámení mých těhotenství, ale teď je šťastná, že má skvělého zete a já muze a úžasné vnoučky. A miluje je z celého srdce.
Já jsem potratila v 13tt, takže další těhotenství budu oznamovat až po prvním screeningu.
Normlane jim to rekni, jsi dospela, tak co? Ja otehotnela ve 20, mamka taky nebyla uplne nadsena, kdyz sem ji to sdělila, ale stacil obrázek z utz, rostoucí bricho a byla natesena na vnouce
v porodnici pak byla prvni, kdo stepoval za dverma, aby videla vnouce ![]()
Uz ses osamostatnila, nejsi na nich zavisla, tak mas pravo si o svem materstvi rozhodnout sama. Asi bych to oznamila pres telefon, aby meli cas to stravit, nez se uvidite.
Osobně by mě nenapadlo v tomhle brát ohled na názor rodičů. Pokud by si mě přítel vzal, žili bychom spolu a měli nějakou finanční rezervu, tak pak bych tam katastrofu neviděla, přestože mě osobně to ve 22 přijde dost brzo. Ale z hlediska fyzické připravenosti je to akorát.
Musíte se akorát rozhodnout, jestli rodičům řeknete pravdu před tím, než to na vás sami uvidí, anebo ne. Ale věřím, že vy víte, co bude lepší. Na rozdíl od nás je znáte… A mimochodem, moji rodiče taky celý život brblali ať se chovám tak abych nechovala, až to někdy v mých 26 přešlo do úplného opaku. A až teď, o 4 roky později, toho zase nechali, jelikož zjistili, že je zcela zbytečné mě do dětí přemlouvat, protože sama vím, co chci nebo nechci. Jsem ale přesvědčená, že kdybych přišla domů s tím, že jsem těhotná, byli by v šoku a přišli by s tím, jestli jsem si to dost promyslela, že to možná není tak dobrý nápad a že se to nedá vrátit atd… Občas rodiče nebudou nikdy spokojení. To tak prostě je. Ale vy jste dospělá a musíte si umět za svými volbami stát - i když to bude proti rodičům…
Když jsem četla nadpis tohoto příspěvku myslela jsem si že ti je třeba 16 a bydlíš u nich atd..
Jak jde vidět nejsi na nich závislá, si dospělá a nebydlís tam takže normálně bych to řekla je to tvoje věc a nemyslím si že si zas tak mladá teda pokud nejsi s přítelem třeba měsíc a v nějaké blbé situaci pak bych to od nich chápala…v tomto věku už jsem měla dítě a můžu říct že jsem všechno zvládla
No ono jde o to že s přítelem jsem rok a měla jsem předtím špatný vztah, týrání psychopata který zadlužil mého tátu. Proto se o to tolik starají.. Boji se, a já to chápu, ale teď jsem moudřejší a miminko jsem strašně chtěla už dlouho. Jen se bojím jejich reakce
Ahoj, bojím se říct rodičům že jsem těhotná, oba mi dali jasně na jeho že je na to brzy a pokaždé když s nimi mluvím tak mi říkají chovej se tak abys nechovala.. Kdy je nejlepší to říct? Je mi 22 a bydlím u přítele 130 km daleko, ale jednou měsíčně za nimi jezdíme..