Časté a otravné návštěvy mamky - babičky

Anonymní
3.8.19 17:24

Časté a otravné návštěvy mamky - babičky

Po narození dcery sem jezdí moje mamka každý víkend v sobotu i v neděli, kolikrát chce přijet i v pátek. Jelikož manžel končí v týdnu v práci dlouho, malého si skoro neužije a tak nàm zbývají víkendy, které jsou “zabité” mamkou. Bydlíme ve stejném městě jako můj děda, za kterým moje mamka právě každou sobotu a neděli jezdí, aby mu po smrti babičky uvařila jídlo a uklidila mu tam, tím pádem se vždy zastaví u nás před obědem, stráví tu minimálně půl hodiny, jde na hodinu za dědou a po hodině si přijde pro kočár a je s ním další 3 hodiny venku a pak další alespoň hodinu u nás po tom, co kočár přiveze. V neděli ta samá situace, takže nějaký “rodinný den ve třech s naší dcerou” téměř neexistuje. Už jsem jí říkala že potřebujeme být taky jen spolu nejmíň 10×, ale vždy to odkývá a asi vypustí ven, protože když u nás takto stráví sobotu, hned v neděli přijde sms “jedu za dědou, můžu se zastavit?” A já nemám to srdce jí říct ne, když jsme doma a vymlouvat se pořád na to, že doma nejsme se mi taky nechce. Má mou dceru strašně ráda a vždy si to bere osobně a je pak nešťastná, jakoby jí skoro neviděla. Jak jí to vysvětlit aby to konečně pochopila? Manžel je z toho taky nešťastný, protože mu ten čas strávený s nàmi chybí a upřímně taky nechce mít doma svou tchýni téměř celou sobotu a pak i neděli. V týdnu bohužel mamka jezdit nemůže, protože je také dlouho v práci. Domluva bohužel nepomáhá, vždy se urazí, občas i rozbrečí a další víkend se situace opakuje. Už opravdu nevím jak s ní mluvit aby to pochopila a necítila se dotčeně :(.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
3.8.19 17:27

Edit: řekla jsem jí, že vždy v sobotu nebo v neděli můze dceru vidět, ale ten druhý den chceme mít pro sebe, ale pro ní je to prostě pořád málo a že se jí po ní stýská atd atd…

• Citovat
  • Upravit
4155
3.8.19 17:42

Je to vaše dítě, váš život, nastavte si pravidla. Např. v sobotu dopoledne na dvě hodiny ať se přijde pomazlit s vnučkou, mezitím si ty třeba uklidíš. Odpoledne máte svůj program. V neděli se stavte na kávu vy u ní, opět třeba hodinu.
Opravdu má tak časově náročnou práci, že by v týdnu hodinku nevyšetřila na vnučku? Nebo byste ji mohli jít třeba naproti k její práci a cestou domů si kočárek taky užije.
Musíš jí to říct tak, jak jsi to napsala tady, na rovinu. Že i otec dítěte si ho chce užít a ten má prostě přednost. Opakuj jí to, dodržujte pravidla, která nastavíte. Možná se urazí, ale ono to přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
3.8.19 17:50

Jediné co pomůže je se vzmužit a říct ne, dnes se tvoje návštěva nehodí už máme program. Ano i to že budete doma ve třech je program, takže to nejsou žádné vytáčky. Na slzy a urážení nedejte, to je jen citové vydírání. To že má vnučku ráda je dobře, ale nemůže vám kvůli tomu nabourávat vztah. Upřímně řečeno, kdybych měla mít doma tchýni každý víkend na několik hodin denně tak bych opravdu důrazně požadovala ať si jí manžel zkrotí nebo zakročím já a to by nebylo moc diplomatické. A to musím uznat že mám štěstí na dobrou tchýni na kterou si nemusím stěžovat víc než na kohokoli jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
3.8.19 17:51

Budeš holt muset být tvrdší a říct to NE! (chápu, že to není úplně jednoduché). Vymysli si nějaké termíny (jak často) chcete, aby přijela na návštěvu a to dodržte, jinou možnost nevidím. I když je to tvoje mamka a máš ji ráda, přece nechceš aby se ti kvůli ní rozpadlo manželství…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15176
3.8.19 17:55

Musíš říct jasně ne. Ono se může stát, že když bude tvůj manžel nucen trávit každý víkend s tchyni, rozpadne se vám manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
3.8.19 18:18

Slušná maminka, ze se zeptá a na tobě je jen napsat, ze ne

pozor na to, když se z něčeho udělá pravidlo, na tobě je, snížit toto dosavadní pravidlo o jeden den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
3.8.19 18:33

Tak můžu říct,. že tvoje maminka je asi jediněla,. protože okolo sebe mám spíš opaky, že nejezdí… a to mám kluka 10 let, a prostě i kamarádky co mají mladší děti toto neznají, ale naprosto toto chápu, protože u nás jsou zase návštěvy jiných rodinných příbuzných, a ještě máme poblíž tátu, který taky, jak zjisti, že jsme na zahradě, šup za náma…
Ale k věci, asi bych řekla, že máte naplánovano něco jiného.. :nevim: Jednou stejně vám rupnou nervy, a lepší to říct na začátku než, pak dusit něco a pak vybuchnout…
Prostě jedem na výlet, a nebo jdeme odpoledne s kočárkem my…
Já mám v ppráci podobnou babičku.. a taky bych z rostla. Každý tak druhý den, a to si nevymýšlím, volá mladým, jeslti přijede Kamil a nebo Radim- manželé jejich dcer, k nim něco pomoct. A jeslti přijedou sami, a nebo dovezou malou.. taky jsem si říkala, že to mus být šílené, prootže ona jim volá, i na nákup, i na práci, i na všechno..
Už ji tam některé spolupracovnice říkaly, že mladí musí mít i svůj prostor, a to má dcera jejich už 4 roky, ale pořáde je to stejné.. Její odpověd byla taková, že oni byly na to zvyklý tak od svých rodičů, že museli ustu a poslouchali a hotovo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
3.8.19 18:46

Já měla podobnou situaci s tchýní. Muž jí sice natvrdo umí říct ne, ale ona pak píše mně. Že potřebuje chodit kvůli kloubům, tak ať jí dám kočár. Odmítá se těžko, ale je potřeba říct prostě jen: nezlob se, rádi bychom byli sami. Stav se příští sobotu. To, že se rozbrečí, je citové vydírání a nesmíš si jím nechat rozbít rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.8.19 19:01

No…tak tohle znám…bohužel u mě tato situace nakonec zkončila rozchodem a mým odchodem od celé rodiny. Kdybych mohla vrátit čas…asi bych byla prost tvrdá a stála si za svým a NE by znamenalo NE ok v sobotu…v neděli chceme být sami…časem by se to určitě uklidnilo. Přeji hodně síly a ať vás to nerozdělí jako mě mou rodinu! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
3.8.19 19:02

Když se ptá, jednoduše jí odepiš: „Promiň, dnes se nám to nehodí.“ Nechceš-li být příkrá, dodej: „Rádi Tě uvidíme třeba tehdy a tehdy, v tolik a tolik.“ Největší chyba v komunikaci s lidmi, co moc neberou náznaky, je vysvětlovat a vymlouvat se. Ten druhý může mít pocit, že jde o situaci, kterou bys ráda vyřešila k jeho spokojenosti, ale nevíš jak - a proto Ti „pomáhá“ a řešení hledá. Takže nevysvětluj a jednoduše odmítni. Ze začátku je to těžké, ale když se to naučíš, opravdu to zjednoduší život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
3.8.19 20:42

Měla jsem úplně to samý s mým otcem. Tak nějak „se zavedlo“ že k nám bude chodit v sobotu na obědy, přišel už kolem 10h a odcházel kolem 14. Akorát, že on si teda nebral malýho ven, ale byl celou dobu návštěvy u nás. Už mě to nebavilo, taky jsem nevěděla jak mu to říct, ale nakonec jsem řekla na rovinu, že chceme být s přítelem sami. Sice se mu to ze začátku nezdálo ale už si na to asi zvykl. Budeš muset říct NE a stát si za tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3581
3.8.19 21:37

Těžko soudit, pro mě je tohle splněný sen :think: moje máma jezdí také každou sobotu a neděli, klidně už ráno, je u nás celý den, prcka odpoledne bere ven třeba na 3-4 hodiny a od nás odchází až před uspavanim. Oba jsme s manželem rádi, že máme volno :mrgreen:

A co jí zkusit vždy ten daný týden předem říct, že např v sobotu máte výlet a když by pak přišla SMS, tak jen odepsat „mamko až zitra, máme dnes ten výlet, vzpomínáš? Těšíme se na tebe, pa zítra“ :D :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
3.8.19 21:49

Tak si naplanujte na vikend sami s prckem program a mamce to vynahrad tim, ze ji navstivis v tydnu- po praci nebo ji prekvap a prijd naproti pred budovu, kde pracuje… at se nestane stereotyp z jejich navstev…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
3.8.19 22:04

Takhle to byl u me kolegyne - imrvere u nich porad navezena jeji matka, manzel protestoval, doslo to tak daleko, ze baba vdova s nima travila na chalupe vikendy a jezdila na letni i zimni dovolene, jakoze hlidat vnucku, aby si mohli zaplavat/zalyzovat a jeste to kolega i babe caloval. Kdyz bylo holce pet let, tak kolegovi ruply nervy, zenu i babu serval, ze takhle ne, zena se postavila za maminku a do roka byli od sebe, za dalsi rok rozvedeni. Kolegyne od te doby na zadneho poradneho chlapa nenarazila, ma jeste mladsiho kluka, ale tam ji otec ditete zdrhnul k jine hned v prvnim roce mimina s dovetkem, ze takovou rejpavou tchyni furt za zadkem by malokdo snesl…od te doby je kolegyne sama, teda s matkou, aspon spolu ale nebydli…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová