Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
nečetla jsem celou diskuzi,ae tak trošku mi to připomíná švagra , snad nikdy jsem ho neviděla v období vánočních svátku ztřízlivýho, vždycky se všichni sejdeme 25 u tchýně a on totál namol,když nespí v křesle ( to je ta lepší varianta) je strašně vtipnej - viz minule rok,kdes nechala švagrová kozičky ,to ti je malej už vyžral
( kočíčky mám velikosti A ) … u oběda mu padá všechno z pusy,mlaská chlastá jedno za druhý, jde na wc u toho prdí se slovy jdu se vysrat
.. švagrová vzteklá,tchýně se tomu tlemí jak je synáček vtipnej, místo toho je nechutnej a trappnej, prostě 25 má rodina vánoce pohromadě i s prarodiči, neteř, synovec švagrovka , sourozenci tchýně a tchýnina tchýně a on se tam chová jak debil, pak má většinou hlášky typu že ani na štědrej den nebyl sex a že na něj mamka kašle a to jsou u toho jeho děti
.. tenhle rok jsem řekla,že jestli se takhle projeví jdem pryč a příští rok se nezůčastníme , alej už přeci jen za rok bude strejdu víc vnímat a nechci aby pak někde vykládal, co strejda dělá … ale jinak je taky fajn,vždycky nám něco malýho koupí, dostaneme od něj na vánoce vždycky kapra,ale on se prostě nesmí ožrat
Ono je to tezky spousta alkoholiku si svuj problem uvedomuje, ale proste s tim i presto nic nedelaji, nechce se jim to resit, nevadi jim ten problem. Ne kazdej je takovej ze problem resi, nekdo se s nim proste smiri. To same s kourenim, vsichni kuraci vedi ze je to problem, ale kolik jich prestane? a kolik z nich se o to alespon pokusi? Ma dobra kamaradka je tezka alkoholicka a nic s tim nedela, nevadi ji to, je smirena s tim ze ma v prd.li jatra i ledviny, proste kasle na to. Je to ubohost, ale proste je to tak.
Chápu, že je to hrozné, ale na jednu stranu jsou i horší.Co veškeré peníze propijí, rodinu nezabezpečí a ještě jsou pod vlivem agresivní na děti i ženu.Vím, že tím nejde ale uklidnovat donekonečna a člověku to ubírá sílu.Pokud se manžel opije svátečně- nechala bych ho.Ale ať si jde pít tam, kde se pije (hospoda, bar) ne před dětmi!Vypadá to, že má nějaký problém v sobě, který zapíjí(pokud pije častěji než o svátcích).Nezkusila ses ho zeptat co mu to dává?Proč to dělá?Jeestli ho něco trápí, bolí?Znám lidi, co zapíjejí žal, nebo ty, kteří pijí z nudy.Zkuste si večer, až děti usnou dát třeba skleničku a pořeš to s ním.Třeba nebudete mít ani jeden takové zábrany o tom problému mluvit.Pokud je problem jen toto, nemá smysl vztah zahazovat, nebo aby děti byli na Vánoce od táty.Jsou rodiny, kde jsou mnohem větší problémy(nevěra,nezaměstnaný muž kterému se prostě pracovat nechce, nebo násilník..)Pokud ho něco trápí, poberte to, popř. ho objednej na terapie, psychologovi.Pokud to dělá z nudy, najděte si nějaký společný koníček, zájem..něco co by vás bavilo.
Určitě to není neřešitelné.A vždy jde udělat kompromis, aby byli štastní všichni..
papavlinka33 píše:
Ono je to tezky spousta alkoholiku si svuj problem uvedomuje, ale proste s tim i presto nic nedelaji, nechce se jim to resit, nevadi jim ten problem. Ne kazdej je takovej ze problem resi, nekdo se s nim proste smiri. To same s kourenim, vsichni kuraci vedi ze je to problem, ale kolik jich prestane? a kolik z nich se o to alespon pokusi? Ma dobra kamaradka je tezka alkoholicka a nic s tim nedela, nevadi ji to, je smirena s tim ze ma v prd.li jatra i ledviny, proste kasle na to. Je to ubohost, ale proste je to tak.
když jsme přestala kouřit, tak jsem nějakou dobu nemohla ani pít ráno kávu ani navštěvovat kamarádky, které kouří atd. vyhýbala jsem se místům, kde jsem byla zvyklá kupovat si cigarety.
A s tím alkoholem je to podobné. On by pomalu nesměl ani mezi svátkama navštívit známé, protože mu všichni budou nalévat. A když odmítne, tak bude za podivína. Já vím, o čem mluvím. Brala jsem předloni nějaké bylinky na vyčištění a nesměl se na ně alkohol a bylo naprosto nemožné vysvětlit známému, že si s ním prostě tu skleničku nedám a vysvětlit mu, že mi to nevadí a nechybí a že to nepotřebuji byl nadlidský úkol.(
Zakladatelko, no řeknu Ti to tak, pokud mu to chceš trpět a omlouvat ho, tak s ním buď dál. Rozhodnutí je jen na Tobě. Já osobně bych s ním nebyla, nechtěla bych aby děti vzpomínaly jak byl tatínek každé svátky na mol. A co teprv až Ti děti odejdou z domu, budeš s tím ochlastou sama.
myslim si,ze to je jen otazka casu,nez tu praci ztrati…touha po alkoholu se bude stupnovat.....
Já bych ho na svátky teda neopouštěla-aby byl sám..
Je vidět, že má problém, ale podle toho jak píše zakladatelka to neni vyloženě hajzlík, který se k ní chová hrubě, sprostě, lepml, nic nezařící..Řekla bych, že má prostě problém..
Těžko se radí, ale as bych to udělala tak, že bych manželovi řekla, že to tak dál nejde, že děti potřebují klidné svátky a prostě jestli by byl tak hodný a vydržel to, pokud ne, že se domluvíš např. s mámou a pojedete na Štedrý den k prarodičům..třeba..
Anonymní píše:
On je relativně v klidu, sice se mě pak stokrát ptá na jednu věc a je takovej dotěrnej, ale žádné nějaké rvačky nebo tak se nekonají. Pak většinou usne a je pokoj. není to žádnej blbec, práci má náročnou a rodinu zabezpečí. Ale jakmile prostě má příležitost se napít, tak ji strašně rád využije. Mně připadá, že on prostě jakoby chytí slinu a pak nedokáže přestat. Já bych to možná přirovnala k tomu, když si rozdělám bonboniéru. Pak prostě chodím a dokud tam není prázdná krabička, tak tam budu chodit. Jenže rozdíl je v tom, že i když splácám celou bonboniéru, tak jsem v pohodě a nemotám se tady.
problém s alkoholem má, o tom není pochyb.
Ahoj, u tohohle příspěvku mám pocit, jak kdyby jsi psala o mém chlapovi, úplně přesně a ve všem
Můj má taky takovou občasnou velkou slinu, ale jinak je to suprovej chlap
M.
Moc dobře vím, co jsou pro děti vánoce s chlastem. Jako dítě bych snad radši ani žádný podělaný vánoce neměla. Nejlepší bylo, že táta chodil na spořádanou večeři do děcáku, jak mílius, pak přišel domu, zbombil se i s mámou a bylo po svátkách. Když jsme je s bráškou v slzách prosili, ať už nepijou a jdou s náma ke stromečku, tak nám naházeli hračky do pokoje a ještě nám vynadali, že můžeme za zkažený vánoce my, protože jim ani nedopřejeme. Když mi bylo 18 a měla jsem už papíry, tak jsem radši po druhé lahvi sebrala tátovi klíče od auta a jeli jsme s bráchou do háje. Ani si toho nevšimli. Nejhorší je, že jako maličká si pamatuju super vánoce, táta zvonil na zvoneček, máma nám pletla hračky, všude voněl perník, koukalo se na pohádky, bylo to hrozně fajn, vůbec nechápu, jak se to zlomilo.
Nezávidim ti tu situaci, radit těžko. Dneska si ani já neumim představit, že táhnu rodinu sama, a to jsem vždycky vydělávala dost, vím, že jen o tom to není. Jen ti popřeju hodně síly a doufám, že manžel pochopí, že vánoce jsou pro děti a o dětech. Moc ti to přeju. Jestli stojí za ten vztah bojovat, tak bojuj vším, co máš.
Omlouvám se za inko, jistě chápete. Jsou věci, kterými se jeden nechlubí ![]()
jonatanka píše:
Zakladatelko, no řeknu Ti to tak, pokud mu to chceš trpět a omlouvat ho, tak s ním buď dál. Rozhodnutí je jen na Tobě. Já osobně bych s ním nebyla, nechtěla bych aby děti vzpomínaly jak byl tatínek každé svátky na mol. A co teprv až Ti děti odejdou z domu, budeš s tím ochlastou sama.
Ono je to hrozně jednoduchý říct, JÁ bych s nim nebyla… Já bych s nim byla. Není to žádný ochlasta- do práce chodí, rodinu zabezpečí a zakladatelku má rád a ona jeho. Nic není černobílé… Jenže jak z toho ven, na to už nikdo lék nemá ![]()
Já_a_Kačí píše:jonatanka píše:Ono je to hrozně jednoduchý říct, JÁ bych s nim nebyla… Já bych s nim byla. Není to žádný ochlasta- do práce chodí, rodinu zabezpečí a zakladatelku má rád a ona jeho. Nic není černobílé… Jenže jak z toho ven, na to už nikdo lék nemá
No to ma - mel by se proste lecit - pokud mu stoji za to zachovani rodiny. Pokud ne, tak at se kvartalne upiji. Za chvili by o tu narocnou praci taky mohl prijit…
Tomuto narazovemu piti se rika kvartalni alkoholismus a na leceni to rozhodne je.
Ja mela takoveho sefa v prvni praci. Skvely chlap, chytry, mluvil peti jazyky, odbornik ve sve praci. Jenze jednou mesicne chytnul slinu - pokud to bylo v patek byla to pohoda - prolil vikend a v pondeli fungoval. Ovsem beda, kdyz chytnul slinu v pondeli ci v utery - chlastal do vikendu. On nebyl protivny nebo obtezujici, ale pamatuju si, ze jsem taky nekterou pracovni dobu travila v kine nebo po nakupech a nikdo mi nemohl rict ani popel - vsichni mu to tise tolerovali. Pak podnik koupil cizi vlastnik a on po prvnim picim extempore letel na hodinu. Ted je z neho polobezdomovec. Preziva ve sve garsonce, zije s uspor a zivi se brigadama v supermarketech. Ma dve dospele deti a obe ho odvrhly, protoze taky nekolik vanocnich svatku a jejich narozenin byl v deliriu.
Hodne stesti zakladatelko, at to vyresite.
Holky, dámy, maminky - já nechápu, proč v naší republice ty muže pořád tak omlouváme..
U nás deprese mého tatínka vedoucí zpočátku k občasnému, po x letech k téměř permanentnímu pití (s výjimkou - sice nechápu, jak to dokázal, ale téměř nikdy nebyl ožralý v práci.. vynahrazoval si to o víkendech) skončily sebevraždou a samozřejmě obviňování mojí maminky tchýní, co mu, chudáčkovi tak strašnýho prováděla, že se zabil.. Mimochodem, tou samou tchýní, která mu léta ty panáky sama nosila, když mamka náhodou našla po bytě všechny flašky a vylila je..
A můžu vám říct jediné.. Byla jsem toho svědkem od malička a cca od 14 let jsem téměř neustále vandrovala do mamky, ať se rozvedou.. Miluju oba své rodiče, ale to dětství bylo peklo - takže když můj přítel přišel párkrát z hospody nalitej, tak jsem si s ním vážně promluvila a on pochopil, že budu tolerovat max. občas jedno, dvě piva s kamarády, nikoli „páteční“ nalejvárny.. Takhle nevinně to totiž začíná. A jestli se neumí bavit u coca coly, tak ať se jdou, panáčkové léčit.. Asi vám teď připadám jako blázen a uvědomuji si, že tento postoj je na naši zemi hodně radikální, ale prožila jsem si svoje a tátova smrt mě bolí o to víc, že byla úplně zbytečná - dopustili ji ti, co ho furt omlouvali a tvrdili, že je to přeci normální… a pak ti, co mu nalejvali a chtěli si s ním připíjet - to nejsou kamarádi, to jsou vypatlaní debilové.
Takže, promiňte mi, jsem krátce před porodem a emoce začínají pracovat, nicméně s chladnou hlavou tvrdím - děti, ani my si tohle nezasloužíme a buď to partner pochopí a přestane okamžitě a nadobro s jakýmkoli alkoholem a nalejvacím kamarádům dá třeba přes hubu, to je jedno, nebo se začne léčit pod dohledem psychiatra, pokud to neumí sám zvládnout, a nebo se radši budu protloukat po úřadech práce než s ním dál být pod jednou střechou, děti jsou mi přednější než pohodlný život s ochlastou.
Souhlasím se vším, jenom bych chtěla říct, že nejhorší co je,řešit všechno před Vánocemi..
Kdyby toto zakladatelka napsala třeba v září.. Já jako dítě co mě vyloženě deptalo bylo to, před Vánocemi se začalo něco řešit- buď peníze, pujčky, ne mohli si to rodiče řešit během roku a hádky okolo peněz, ale bum 14 dní před Vánocemi, i když problémy trvaly dél..Táta a máma věděli, že asi mají někde nějaké zálety a bum, nejlepší je to řešit pár dní před Štědrým dnem - rozvod 15 posince..
Chtěla jsem tím jenom říct, řešit, ale nevím, jak má zakladatelka staré děti, ale pokud to neni třískající tanínek, který v opilost, uhodí mámu, rozbije , kde co, tak prostě by asi nepochopily, proč právě máma toto řeší pár dni před Vánocemi
.. Myslím si, že by tam tátu chtěli i když povalujícího se jenom na gauči a nebo pospávajícího po opici, ale měli
![]()
Ale určitě se přikláním řešit.. jenom se mi nezda dobanačasovní no ![]()
Já_a_Kačí píše:jonatanka píše:Ono je to hrozně jednoduchý říct, JÁ bych s nim nebyla… Já bych s nim byla. Není to žádný ochlasta- do práce chodí, rodinu zabezpečí a zakladatelku má rád a ona jeho. Nic není černobílé… Jenže jak z toho ven, na to už nikdo lék nemá
Já bych s ním opravdu nebyla, vím o čem mluvím. Mám taky špatnou zkušenost, bejvalákovi jsem trpěla chlast 2 roky. Dělal si co chtěl, když jsem vyhrožovala, plakal, sliboval…pořád dokola. Pak jsem se sbalila a odešla. chlastá dodnes.
Zakladatelka je v jiné situaci, má děti, ale všechno je opravdu jen o rozhodnutí, o mantinelech. Pokud je spokojená a vadí jí jen ty vánoce, ať si s ním je. Já jen říkám, že bych s ním nebyla.
Souhlasím s Amber - tolerance požívání alkoholu je v této době a v naší zemi neobyčejně obrovská a neodůvodněná..Je to ostuda.