Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@EliElis za mě nesmysl.. Nevydelavas, nebudeš mít mateřskou, potom nebudeš mít žádnou praxi v práci, tzn budeš mít problém se uplatnitnna trhu práce atd.. Pokud skončís sama, budeš to mít sakra těžké.. Nemáš nic, nic neumíš, nechápu tuhle touhu ![]()
@EliElis píše:
Já právě nechápu proč bych měla přemýšlet nad tím, že mě přítel opustí
Oba dítě chceme, není to tak, že bych si to prosadila
Protože po škole bez praxe budeš na trhu práce nic. Dítě ti půjde do školky a ty pak budeš těžko shánět práci. To je přece jednoduché…
@EliElis píše:
Ještě na rodičovství rozumově nemáš. Což v 19 letech není nic zvláštního, je to vlastně zcela normální. Ale pamatuj si, je chyba být závislá na ostatních. To ty zatím jsi a hodláš být i nadále. A ještě do toho přivést dítě. Nejsi schopná se v případě potřeby sama se vším všudy o sebe a dítě postarat. A pokud si nepřipouštíš to, že můžeš zůstat s dítětem sama, máš ještě hodně naivní pohled na svět. A nech se tady plácat po zádech, že je jedno, kdyby tě opustil ve 20 nebo 30 letech. Ne, není to stejné. Ve 30 letech jsi už úplně někde jinde. Máš zcela jinou pozici a zázemí. A chytrá holka tvého věku toto ví. I když ještě nemá třeba tolik zkušeností, dohlédne dál než na špičku svého nosu. Ale tobě je zcela zbytečné cokoliv psát, protože ty radu od zkušenějších ve skutečnosti slyšet nechceš. Je to tvůj život, tvůj boj, ale ten boj s tebou bude muset prožívat i to dítě. A to na výběr mít nebude.
@Freeandwild píše:
To je vtipný, jak tu ženský radí, že máš deset let počkat. Třicítkám tu pak píšou, že už jim ujel vlak a na dítě bylo včera pozdě
Za mě dítě měj, pokud ho oba chcete. Něco pokazit se může kdykoliv…
10 let?? To nepsala žádná, jsi demagog
Má dodělat školu a pracovat, aby měla mateřskou. To je tak 2.5 roku. Mít dítě ve 22 letech opravdu není pozdě.
Vždyť spolu ani nebydlí, to není kam přivést to dítě ani.. Ale ona nemá bydlo, příjem, školu, odpracováno, nic. Je mladinká. Nebydlí s mužem. Není vdaná.
Jedině dělohu má, a občas soulož.
I zákonodárce si myslí, že by měla každá žena nejprve tak trochu pracovat, než přivede na svět dítě, když dává mateřskou až po 2 odpracovaných letech ![]()
@Rachel_cz píše:
Protože po škole bez praxe budeš na trhu práce nic. Dítě ti půjde do školky a ty pak budeš těžko shánět práci. To je přece jednoduché…
No problem. Udělá si dalšího mimíska. ![]()
@EliElis píše:
Bydleli jsme spolu rok. Má mě v opatrovnictví babicka, která dala souhlas, že s přítelem můžeme bydlet spolu. Teď si našel lepší práci, bohužel daleko ode mě, takže spolu už nebydlíme.
A do toho chceš přivést dítě? Mysli trochu.. Na to jsi moc mladá.. Jsi schopná se sama postarat? Nemyslím si.. Dodělej školu, bydlete spolu, pak hurá na to.. Mít dítě na dálku fakt není sranda..
Takže teď bereš sirotčí důchod (ten nebývá zase tak nízký) + ti přispívá ještě ta paní opatrovatelka (babi). Ta se stará i o tvoje dědictví a z toho ti měsíčně něco posílá, nebo to jsou nějaké dávky za pěstounství nebo něco takového? Zůstalo ti po rodičích něco, co ti po osmnáctinách spadne do klína? Nebo neměli žádnou nemovitost ani úspory a žili z ruky do pusy?
Já jen, že po maturitě se tento tok peněz utne. Jestli nešetříte měsíčně vyšší částku než je součet sirotčího důchodu a těch peněz od babi, tak se dostanete ihned do slušného mínusu. Na pracáku ti samozřejmě řeknou, že první dávka, na kterou máš nárok, je rodičovský příspěvek, jako těhotnou tě na smlouvu velmi pravděpodobně nikde nezaměstnají.
Jen hrubým odhadem, pokud bys těhotenství odložila a někde po maturitě nastoupila za hrubou mzdu 20tis. a půl roku tam pracovala, tak za ten půlrok vyděláš cca 90tis. a vznikne nárok na PPM cca 80tis.. Tzn. že ten blbý půlrok pro tebe znamená 170tis. do plusu.
@EliElis píše:
No tak stát se to samozřejmě může a zadní vrátka pro tenhle případ bys měla mít. Mít kam jít, na koho se obrátit. Nikdo se nepořizuje děti s tím, že se ten člověk na něj vykašle, a přesto se to zhusta děje. Ale říkám, pokud máte vztah v pořádku a díě oba chcete, proč ne.
@mau-mau píše:
10 let?? To nepsala žádná, jsi demagogMá dodělat školu a pracovat, aby měla mateřskou. To je tak 2.5 roku.Mít dítě ve 22 letech opravdu není pozdě.
Vždyť spolu ani nebydlí, to není kam přivést to dítě ani.. Ale ona nemá bydlo, příjem, školu, odpracováno, nic. Je mladinká. Nebydlí s mužem. Není vdaná.
I zákonodárce si myslí, že by měla každá žena nejprve tak trochu pracovat, než přivede na svět dítě, když dává mateřskou až po 2 odpracovaných letech:
Jí se do doby pojištění počítá i úspěšně ukončené studium, tzn. jí úplně stačí, když někde nastoupí a vydrží tam do nástupu na PPM nebo jí vyjde ochranná lhůta. Tzn. že to vůbec nemusí být 2,5 roku, ale úplně by stačilo pár měsíců.
@ZItu píše:
@EliElis Ne, opravdu není rozumné aby si dítě pořizovalo dítě. Už jen Tvá argumentace tady v diskuzi značí, že jsi nedospělá (ve svém věku na to máš ještě nárok). Žádáš rady, ale pořád si jedeš jen tu svou písničku. Nemáš vzdělání, nemáš zázemí, nemáš životní zkušenosti, nemáš práci. Jak to dítě chceš uživit, co mu předáš do budoucna? To, že přítel chce dítě, opravdu není záruka, že Tě neopustí. Nebyla bys první, ani poslední. Jak potom dítě uživíš? Když se přítel sekne, přijde o práci, onemocní,… a nedostaneš od něj ani korunu?
Rozumné a dospělé by bylo dodělat alespoň maturitu (pokud nestuduješ gymnázium, ale školu, díky které budeš mít uplatnění „jen“ s maturitou), najít si stabilní práci, bydlení, něco našetřit a až poté uvažovat nad dítětem.
Studuji obchodní akademii
@mau-mau píše:
10 let?? To nepsala žádná, jsi demagogMá dodělat školu a pracovat, aby měla mateřskou. To je tak 2.5 roku. Mít dítě ve 22 letech opravdu není pozdě.
I zákonodárce si myslí, že by měla každá žena nejprve tak trochu pracovat, než přivede na svět dítě, když dává mateřskou až po 2 odpracovaných letech
Já
za mě ideál první 30-35 ![]()
@mau-mau píše:
10 let?? To nepsala žádná, jsi demagogMá dodělat školu a pracovat, aby měla mateřskou. To je tak 2.5 roku. Mít dítě ve 22 letech opravdu není pozdě.
I zákonodárce si myslí, že by měla každá žena nejprve tak trochu pracovat, než přivede na svět dítě, když dává mateřskou až po 2 odpracovaných letech
Máme kde bydlet. Přítel nám v Brně zařizuje byt. Já jsem ze středočeského kraje, proto musím počkat než odmaruruju, abych mohla bydlet s ním
@zrcadlo píše:
Takže teď bereš sirotčí důchod (ten nebývá zase tak nízký) + ti přispívá ještě ta paní opatrovatelka (babi). Ta se stará i o tvoje dědictví a z toho ti měsíčně něco posílá, nebo to jsou nějaké dávky za pěstounství nebo něco takového? Zůstalo ti po rodičích něco, co ti po osmnáctinách spadne do klína? Nebo neměli žádnou nemovitost ani úspory a žili z ruky do pusy?
Já jen, že po maturitě se tento tok peněz utne. Jestli nešetříte měsíčně vyšší částku než je součet sirotčího důchodu a těch peněz od babi, tak se dostanete ihned do slušného mínusu. Na pracáku ti samozřejmě řeknou, že první dávka, na kterou máš nárok, je rodičovský příspěvek, jako těhotnou tě na smlouvu velmi pravděpodobně nikde nezaměstnají.
Jen hrubým odhadem, pokud bys těhotenství odložila a někde po maturitě nastoupila za hrubou mzdu 20tis. a půl roku tam pracovala, tak za ten půlrok vyděláš cca 90tis. a vznikne nárok na PPM cca 80tis.. Tzn. že ten blbý půlrok pro tebe znamená 170tis. do plusu.
Děkuji za dobrou radu. Právě proto nad tím přemýšlím. Kdyz se začneme snažit v Červnu, tak to nějakou dobu potrvá a zatím bych pracovala.
Jinak ušetříme dost peněz (cca 15 tis. Měsíčně), což mi nepřijde málo.
@EliElis píše:
Pro mě partner hodně znamená. A celá jeho rodina. On má úžasnou rodinu, kterou jsem já nikdy neměla. Moji rodiče byli oba starší. Neměli na mě tolik síly. Přítelova mamka je mladá, měla děti v 18- ti a teď si to pochvaluje.
jasne. Mam kamaradku, ta udelala tu stejnou chybu. Vlastne jak pres kpirak. Behem stredni si nabrnkla pritele, hned po maturite hupli na miminko. Po narozeni rozcarovani, na partnera neni spoleh, nepomaha, pak se omylem podarilo druhe, problemu zacalo pribyvat. Kamaradka s oblibou rikala, ze ma deti tri (mysleno, ze partner je to treti).
Na otazku, proc si brala nekoho, jako je on a porizovala si s nim deti bezradne krcila rameny. Byla mlada, hloupa, nemela zkusenosti, skocila do toho po have, vsak ono se to nejak vyvrbi a ono se to vyvrbilo. Ted je rozvedena po cca 11 letech a konecne by mohla mit klid, kdyby ji ex nedelal peklo pres deti a cas od casu nevypisoval, ze je zasrana ku*rva, ktera mu znicila zivot.
Hodne stesticka pri zakladani rodinky ![]()
@EliElis píše:
Děkuji za dobrou radu. Právě proto nad tím přemýšlím. Kdyz se začneme snažit v Červnu, tak to nějakou dobu potrvá a zatím bych pracovala.
Jinak ušetříme dost peněz (cca 15 tis. Měsíčně), což mi nepřijde málo.
Jo, ale tak tam počítáš i ten sirotčí důchod, ne? Ten po maturitě nebude.. ![]()