Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ale ona už dovolenou nemá. A kdyby nebyla těhotná, tak relaxovat nepotřebuje. Ženský, vy to v tom vážně nevidíte? Vám opravdu připadá jako neskutečný a nebetyčný prohřešek, když si těhotná holka dovolí požádat o pár dní neschopenky z důvodu únavy a přetažení kvůli průvodním jevům v těhotenství? Jestli to opravdu necítíte, tak jsme na tom asi mnohem hůř, než jsem si myslela. Opravdu se začíná vytrácet normální lidská empatie a soudržnost. A podle mě je tragédie, že už ji nemají ani ty, které by ji měly mít především: mladé maminky malých dětí. Uf.
Natalie, ty už jsi měla být u dokora dávno. Tvoje potíže rozhodně vyžadují klid, zajdi za doktorem co nejdřív.
@Denisa56 píše:
Ale ona už dovolenou nemá. A kdyby nebyla těhotná, tak relaxovat nepotřebuje. Ženský, vy to v tom vážně nevidíte? Vám opravdu připadá jako neskutečný a nebetyčný prohřešek, když si těhotná holka dovolí požádat o pár dní neschopenky z důvodu únavy a přetažení kvůli průvodním jevům v těhotenství? Jestli to opravdu necítíte, tak jsme na tom asi mnohem hůř, než jsem si myslela. Opravdu se začíná vytrácet normální lidská empatie a soudržnost. A podle mě je tragédie, že už ji nemají ani ty, které by ji měly mít především: mladé maminky malých dětí. Uf.
já to chápu a když jsme byla těhotná, tak jsme byla vždycky hrozně unavená a spavá…
Taky na tom nevidím nic špatného. Rozhodně bych požádala doktora. Narovinu říct, že je potřeba si odpočinout není porblém a rozumný doktor to pochpí
Pokud chces jen na par dnu, tak zkus obvodaka poprosit. ja takhle byla 2× na dva tydny.
Ale jinak chapu, ja jezdila do prace hodinu rano a hodinu vecer, byla mrtva, utahana a taky zdravotne v poradku, neschopenku jsem dostala az v 28tt kdy mi zacly problemy zdravotni..
Já myslím, že kdyby ten úvodní příspěvek byl napsán trochu jinak, třeba něco jako:
„Jsem ve 24.tt, mám sice kancelářskou práci, ale poslední dobou už jí nějak nezvládám, otékají mi nohy, tvrdne břicho, jsem hrozně unavená. Myslím, že bych si potřebovala alespoň pár dní odpočinout, dovolenou si vzít nemůžu. Myslíte, že i když vlastně nemám žádné objektivní potíže, že mám zkusit zeptat se Dr. jestli by mi nedala neschopenku?“
tak že by tu nebylo tolik a tak příkře odsuzujících reakcí. A přitom myslím, že přesně takhle to bylo myšleno. Proč by se proboha nemohla zeptat svojí doktorky, jestli jí nedá neschopenku, když se necítí dobře?? Proč by jí za to mělo být stydno, že se chce válet?
Vždyť stejně rozhodne ta doktorka ne?
Já měla také „jen“ kancelářskou práci a taky jsem to nezvládala úplně lehce ačkoliv mi vlastně nic nebylo. Neměla jsem možnost dělat si přestávky a měnit polohu, taky mě otékaly nohy, bolely záda, tvrdlo břicho. Okolo 26.tt jsem toho měla fakt plný kecky, začala se mi i motat hlava, bývalo mi na omdlení, ale tlak byl v pořádku, tak jsem si neschopenku nenechala dát, taky asi zblblá tím, že přece MUSÍM být odolná vůči stresu a musím pracovat s co nejvyšším nasazením. No ale tělo si prostě řeklo samo, o dva týdny později jsem začala už i omdlívat a hlavně hrozně zvracet, víc jak v prvním trimestru. Musela jsem rovnou z práce jít k Dr. a ta mi ihned dala neschopenku, i když vyšetření neukázalo žádný problém. Prostě jsem byla přetažená a potřebovala si odpočinout, byla jsem doma dva týdny a udělalo se mi líp. Zvracení a motolice přestaly a mohla jsem zpátky do práce. A vůbec mi není stydno, že jsem si dovolila být pár dní doma a že jsem čerpala od zaměstnavatele PN. Však mi bylo zle a moje lékařka mi ji vystavila. ![]()
@Denisa56 vis, Tobe to clovek asi nevysvetli, takze to nema cenu…
ja treba pracuji na plny uvazek v necem podobnem jako zakladatelka, kdyz skoncim, tak mam doma dvouletaka, domacnost a zamestnaneho partnera…
A unavena jsem tak, ze si to mozna ani neumis predtavit… Ale ani me nenapadlo jit na neschopenku. ![]()
A ted napise kocka, co nema dite, ceka prvni, nema nijak priserne narocnou praci (fyzicky) a pta se, jak to udelat, aby mohla na neschopenku nez ji v praci pridaji penize?
Ty vazne nevidis, jaka je to ironie vsechno?
Ted ji je spatne, ale az dostane pridano, tak najednou nebude? Ja byt zamestnavatel, tak si na ni dam potom uz pozor… ![]()
@Princess samozrejme, ze neni dobre nechat to zajit az k takovym nasledkum… ja mam treba extremne nizky tlak, proto me zamestnavatel nechal delat z domu i ted a uplne v pohode, bez problemu, doma mam porad mamku (bydlime v rodinnem dome), takze me hlida a kdyby se to zhorsilo, tak mam se zamestnavatelem dohodnuto, ze si vezmu budto dovolenou nebo ze si vezmu neschopenku, kdyz mi bude hur… Nebo proste jeden den „vypnu“…
Ono taky hodne zalezi na zamestnavateli, jak se k tomu postavi…
![]()
@Ema N. ehm, tak pokud děláš z domova a máš mamku v baráku, tak to máš dobrý, ne? ![]()
A je srandovní, jak se tu oháníš dvouleťákem a prací a zaměstnaným partnerem… To neznamená, že se někdo kdo čeká první nemůže cítit unavenější…
Akorát jsme nečetla celou diskuzi a nevím o čem je řeč- přidání peněz nebo co…
@Ema N. píše:
@Princess samozrejme, ze neni dobre nechat to zajit az k takovym nasledkum… ja mam treba extremne nizky tlak, proto me zamestnavatel nechal delat z domu i ted a uplne v pohode, bez problemu, doma mam porad mamku (bydlime v rodinnem dome), takze me hlida a kdyby se to zhorsilo, tak mam se zamestnavatelem dohodnuto, ze si vezmu budto dovolenou nebo ze si vezmu neschopenku, kdyz mi bude hur… Nebo proste jeden den „vypnu“…Ono taky hodne zalezi na zamestnavateli, jak se k tomu postavi…![]()
![]()
No tak vidíš, ty máš vstřícného zaměstnavatele, to každý nemá. Nevím jak v případě zakladatelky, ale předpokládám, že taky už zkoušela se s ním nějak dohodnout. U mně to třeba nešlo a taky jsem to zkoušela, žádná úprava pracovní doby nebo alespoň změna činnosti, natož práce z domova nebo dovolená. Prostě buď dělat do úmoru nebo jít na PN.
Uznávám, že to zakladatelka nenapsala nejlíp a to s tím, že jakmile jí zvýší peníze tak zase nastoupí vyznělo hodně blbě, ale stejně z toho tak nějak mám pocit, že tady o žádné zneužívání systému ani zaměstnavatele nejde a pořád si myslím, že bychom měli poslouchat svoje tělo a když nám dává najevo, že už nemůže tak mu dopřát pár dní odpočinku. A pokud to nemůže udělat jinak než jít na několik dní na neschopnost tak ať to tak udělá.
@byron píše:
@Ema N. ehm, tak pokud děláš z domova a máš mamku v baráku, tak to máš dobrý, ne?
A je srandovní, jak se tu oháníš dvouleťákem a prací a zaměstnaným partnerem… To neznamená, že se někdo kdo čeká první nemůže cítit unavenější…Akorát jsme nečetla celou diskuzi a nevím o čem je řeč- přidání peněz nebo co…
no, nevim, kolik deti mas ty, ale podle me (a nazoru par holek, co uz nejake deti maji, i vic deti), tak tehotenstvi s prvnim deckem je rozhodne mene unavujici a stresujici nez s malym ditetem za zadkem… ![]()
Ale je to samozrejme jenom muj nazor…
Nikdo Ti ho necpe, ze? Akorat nevim, co je srandovni na dvouletakovi, praci a zamestnanem partnerovi… Uz pred chvili jsem psala, ze praci mam dost podobnou jako zakladatelka (rozhodne jsem mela stejnou pred tehu). Ted je to vic v klidu, protoze jsem si sedla se zamestnavatelem a vysvetlila mu situaci…
A proto pisu, ze je to take o pristupu zamestnavatele…
![]()
Emo, promiň, ale v jednom příspěvku píšeš, že děláš v něčem podobným jako zakladatelka a když skončíš, máš doma dvouleťáka a manžela v práci. Z toho jsem vydedukovala, že jezdíš denodenně s báglem přes půlku Prahy narvanou MHD, v práci stresy a přesčasy a když přijdeš domů, okamžitě nastupuje druhá směna kolem domácnosti a dítěte. Hned v následujícím příspěvku ale píšeš, že máš vstřícného zaměstnavatele a děláš z domova a přímo v baráku máš navíc hodnou maminku. Tak co si o tom mám myslet? Pro mě je to jen taková ukázka, že všechny ty hrdinky, které jely „z pole“ rovnou na prodní sál, si to tak trochu přibarvují. Víš, já jsem ovdověla velmi mladá se dvěma předškolníma dětma. Věř mi, že si dovedu moc dobře představit, co to zanmená být utahaná a psychicky a fyzicky totálně vyčerpaná. Ale jenom proto, že jste to v určité fázi života měla možná těžší něež někdo jiný, nebudu zlehčovat něčí potřebu si odpočinout a nezačnu se chytat každýho nesmyslu, jenom proto, abych se tu virtuálně předvedla jako ta nejsprávnější spravedlivá. A o tom tady celou dobu mluvím, o naprosto mormální, přirozené a lidské empatii, pochopení, podržení někoho nad vodou, byť jenom milým slovem a povzbuzením. Keců o „odolnosti vůči stresu“ má většina z nás dost odjinud, ne?
@Ema N. no právě, že je to taky o vstřícnpsti zaměstnavatele. Nechci se hádat, jen porstě nepochopím, proč se tu musíme předhánět, kdo je lepší a kdo víc vydrží…
Já sama mám děti tři.
@Denisa56 @byron holky, ale ja si vubec nemyslim, ze je to o predvadeni se v tom, kdo je odolnejsi nebo neni… Jenom si nemyslim, ze „tvrdnuti bricha“, „otekle nohy“ a „unava“ jsou duvodem k neschopence… A podle me to, ze gyndarka nechce neschopenku napsat ma asi nejaky duvod, ne? ![]()
Ano, pracuji z domova, mam doma mamku, ktera mi dvouletaka hlida dopoledne a chvili odpo, abych mohla pracovat a druhou smenu mam po skonceni prace.
Ale pri prvnim tehu to takova parada nebyla…
Takze mi verte, ze vim, jak se zakladatelka citi a co asi proziva, protoze jsem mela neco HODNE podobneho v praci tehdy (zahranicni projekt apod.). Ale i tak mi neprislo, ze by to bylo na neschopenku. Hlavne ne v dobe, co bych mela dostat pridano…
Respektive, vracet se do prace jenom proto, abych dostala pridano a „priznaky“ by zmizely jako para nad hrncem… To se mi opravdu nezda spravne…
Ale mate pravdu, asi jsem divna ja…
![]()
@gilea píše:
Rekla jsem tu jen ty prakticke veci, co mi vadi.
Jinak praci mam ne uplne normalni, prescasy jsou kazdodenni a bezne (a jsou neplacene), a to, kolik hodin zrovna dnes budu sedet - nevim. DOzvim se vecer, az nadrizeny proslovi, ze by uz sel.
O stresech nemluvim, kazdy tyden jsem u jineho klienta, tzn. tahat komp s sebou musim vzdy, homeoffice proto taky nejde, nosit jidlo s sebou taky ne - kdyz kazdy klient ma jine prostredi a moznosti v kancelari.Ok, ze dvou stran diskuze byly jen 2-3 rady jit za obvodakem, ostatni urcite musi
vyslovit svuj postoj k neschopenkam.Ja jsem treba taky proti, aby zenska sedela cele tehu doma jen tak. CHodila jsem celou dobu do prace a ani jsem tohle neplanovala. Proste uz je to tezke, jsem z toho v depce a furt v blbe nalade, a to mam zrovna nejlepsi dobu tehotenstvi (2. trimestr) a mam si ji uzivat, co to jde… No jo.
Kazdopadne diky vsem za prispevky!
Sice to do diskuze vůbec nepatří, ale neděláš čistě náhodou auditorku?
@Ema N. píše:
ja tedy mam lepsi zkusenost s dnesnimi pubertaky nez se starsimi lidmi, natoz zenskymi…![]()
![]()
Ted jsem to chtěla napsat. Včera jsem nastoupila do tramvaje, se mnou paní tak v pátém měsíci, tramvaj plná, a světe div se, 4 (slovy čtyři) puboši vystřelili ze sedaček a nabídli jí místo, obě jsme zíraly
.