Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kolli píše:
na PPM stejne narok nemam bohuzel to uz vim ted…jak jsem psala do brezna mam urcitou dobu a to oni uz neprodlouzi a hlavne nejsem platce nemocenske 270 dni ci kolik to je jelikoz jsem ukoncila rodicak v srpnu a sla od zari makat…ale stalo se todle i prez ochranu a nic stim uz nenadelam.taze me ceka zase rodicak pouze…me jde o to aby jsem mela spon nejake penize do konce
Pohledej na netu, jak je to s ukoncenim pracovniho pomeru behem zkusebni lhuty. Jinak zalezi na doktorovi, zda ti neschopenku napise.
Holky prosím, pracuji již 8 let a nikdy jsem neschopenku neměla. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná a myslím, že dřív nebo později mě neschopenka nemine (dělám na směny a v rizikovějším prostředí, přeřazení jinam možné není). Ale minimálně do 12tt si říkám, že by jsem to mohla zvládnout v práci. Dá se s lékařem domluvit neschopenka dopředu od určitého data? Jde mi o to, že nechci přijít do práce a ze dne na den jít na neschopenku (pokud to nebude nutné), ale spíš oznámit, že třeba od 12.12 budu na neschopence, tak ať už mě nevypisují do služeb? Děkuji ![]()
Ne, neschopenka je pro práce neschopne, tedy nemocne a tudiz se logicky neda domluvit dopředu. Na smeny( nocni), jako tehotna chodit nemusíš, musí ti najit jinou praci, která bude vyhovovat.
Pokud ti takovou praci nenajdou, mají te nechat doma za plny plat. Lekar s tim nemá co delat, není to jeho věc.
Pokud se ovšem rozhodne ti vyjit vstric a nechat te doma, i když k tomu zadny zdravotni důvod není, nejspis se s nim domluvíš i na nejakem datu. Nicmene to tak udelat nemusi, není to jeho povinnost, resit to ma zamestnavatel.
Děkuji za reakci. U nás v práci totiž přechod pouze na ranní či denní směny nehrozí a vždy si kolegyně co otěhotněli dříve nebo později braly neschopenku. Vím, že to není povinnost lékaře, má gynekoložka dokonce razí heslo, že ani noční směny nevadí, ale já jsem po těch nočních vyřízená i normálně, natož teď. Takže pokud budu chtít na neschopenku, budu jít muset prosit k praktickému lékaři, ale právě jsem nevěděla, zda mi jí dá když tak hned a nebo se s ním mohu domluvit na určitém datu.
K praktikovi? Tak to jsem zvedava, jakou diagnozu si na to vymysli.
Jinak gynekolozka ma pravdu, nocni v zasade fyziologickemu tehotenstvi nevadi, jen je jako tehotna nemusis delat, ze zakona. U nas vsechny tehotne kolegyne normalne slouzily prvni trimestr( i ja), jedna dokonce az do sedmeho mesice.
Prosím o anonym - citlivé…
Ahoj holky, nebudu tu řešit drobné obtíže, co má každá těhotná - občas omdlím, mám nízký tlak, blbě dýchám, tvrdne břicho - ve větší či menší míře to zažila každá…
Problémem je ale stres v práci. Když jsem doma, je mi poměrně fajn, a dám-li si pozor na mžitky před očima, sednu si, odpočinu, je všechno v pohodě, dokážu se tak nějak ohlídat.
Jakmile ale přijdu do práce (vstávám ve 4:45, v práci jsem cca v 6:20), začne kolotoč zvaný průjem… Někdy jdu za den 11×, někdy 20×… Ke konci týdne se problémy zhoršují, ve čtvrtek už brečím na WC bolestí.
Obtíže s dráždivým tračníkem (diagnoza z gastra - když se neví, co to je, je to tračník) jsem měla i před otěhotněním, ale dalo se to,,vycvičit" - ráno jsem si poseděla v,,komnatě", ale pak byl klid, ale teď se to strašně zhoršilo - jsem vyčerpaná, nic ve mně nezůstane, to co sním přes víkend doma v klidu, jde v pondělí zase rychle ven. Nepomohly návštěvy gastra, eliminační diety (možná znáte, kdo měl obtíže - lepek, mléko), vyšetření na alergie - vše negativní, nejsilnější probiotika,… Je to prostě nervama. Do 4. měsíce sezení na WC - šlo to ven oběma konci - naštěstí je umyvadlo poblíž mísy.
Dr. mi říká:,,uberte", ale mě práce neskutečně stresuje, i když se snažím přesvědčovat jak chci. Jsem OSVČ, takže stát,,okradu" o nějaké 3000,–/měsíc, protože si platím minimální zálohy, ale přesto se bojím, že neschopenku nedostanu, a že se do mě půl národa pustí, jaká jsem simulantka.
Už ale fakt nemůžu. Mnohdy lítám co deset minut. Jsem ve 22.tt, má to pořád zhoršující tendenci, mám strach o miminko, střeva jsou jak druhý mozek, když jsou v nepohodě, jsem v nepohodě i já - psychicky, večer se doma hroutím na gauči, brečím, omdlívám, třesu se, po Novém roce jdu na kontrolu, zkusím Dr. přesvědčit. Manžel mi dávno říká, ať zůstanu doma, musí ty moje stavy snášet, ale já dělám neustále hrdinu a v práci se na všechny směju a ještě vyslýchám s otevřeným srdcem jejich,,problémy" a nasávám to do sebe. Pak slyším ze všech stran, jak jsem úžasná a usměvavá, přitom bojuju s tím, jak se aspoň dalších 20 minut nepo…
Přemýšlela jsem i nad tím, že prostě přestanu pracovat a holt ty 3 měsíce zaplatím 12000,– na zálohách z peněz, co mám našetřené, sice si umíte představit, jak strašně se to teď v,,očekávání" nehodí, ale už nevím, co dělat.
Budu ráda, když se najde některá, která zažila něco podobného. Pomohlo mi se z toho vypsat, manžel už toho má plný kecky.
Nikdo si to o tobě myslet nebude
. Podle popisu stejně víc času trávíš na záchodě než prací. Vyběhej si neschopenku.
@kotyk ano, s tím stráveným časem máš pravdu… Bojím se, že doktor nebude brát moje obtíže jako důvod pro napsání neschopenky.
Nejhorší je ta bezmoc, když mě pokaždé z gastra vyhodí s tím, že mi nic není, cítím se jako simulant. Už mnou projeli kamerama a hadičkama horem dolem…
Před těhotenstvím jsem zkoušela i nejrůznější psychoterapie, byliny, alternativní léčbu - též nepomohlo.
Snad pochodím dobře, není mi to vůbec příjemné, kdyžtak ale zkusím obvodní doktorku. Nikdy jsem na neschopence nebyla, ale už ztrácím sílu v boji.
Určitě to zkus vyběhat, ta tvoje psychická nepohoda může mít negativní vliv i na miminko… Pokud máš rozumného gynekologa doma té nechá… A pokud ne gynekolog tak obvodak.
Ahoj holky.. ![]()
Mám taky otázku.
Jsem cca v 6 tt. Na gyndě jsem byla zatím jednou a to asi před týdnem, kdy mi tedy doktor potvrdil těhotenství. Před měsícem jsem samovolně potratila, tak mi řekl, at prijdu raději hned další týden na kontrolu.
Teď k mé otázce. Má práce mě baví a ráda bych pracovala co nejdéle to půjde, i kvůli penězům, stavíme dům.
Bohužel ale pracuji na 3 směny a s chemikaliemi. Můj zaměstnavatel mě může přeřadit na jednu směnu, ale chemikáliím se nevyhnu a nechci nic riskovat. Tahám poměrně těžké bedny a celkově to asi není ideální prostřední pro těhotnou ženu. Občas dělám 12hodinové směny, ale vím, že mi nemůžou v těhotenství přikázat.
Myslíte si, že když tohle řeknu příští týden, v 6 tt, svému doktorovi, že mě nechá hned doma? Nebo se ještě něco řeší a posuzuje u firemního doktora? ![]()
Díky za radu! ![]()
Ahoj mam dotaz kdy vám může lékař napsat neschopenku? Dělám ve fabrice tahám těžký světla, 8 hodin stojím a na jinou pozici není šance že by mě dali…děkuji
Zeptejte se gynekologa. Pokud odmitne, zkuste obvodniho s tim, ze vas boli zada, tresti hlava, tvrdne bricho apod. Nekteri zamestnavatele jsou desni a neberou ohledy (i kdyz ja zadnou spatnou zkusenost nemam, ale vim z doslechu). Pokud pro vas nemaji praci, tak by vas meli nechat doma za plnou mzdu - to je podle me utopie a realne se tak jeste nikomu nepostestilo.
na PPM stejne narok nemam bohuzel to uz vim ted…jak jsem psala do brezna mam urcitou dobu a to oni uz neprodlouzi a hlavne nejsem platce nemocenske 270 dni ci kolik to je jelikoz jsem ukoncila rodicak v srpnu a sla od zari makat…ale stalo se todle i prez ochranu a nic stim uz nenadelam.taze me ceka zase rodicak pouze…me jde o to aby jsem mela spon nejake penize do konce