Chci na neschopenku v těhotenství!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5130
22.8.18 06:49

Neschopenku vystavuje ošetřující lékař (s výjimkou záchranky a pohotovosti), takže ten, který vás bude léčit na záda (budou-li ta příčinou PN).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.19 22:37

Jak to je s neschopenkou v těhotenství

Dobrý den chci se zeptat jak to je? Chci si pořídit mimi a nedokážu si představit že bych chodila do práce dělám v supermarketu za kasou mame na práci i doplňovat ale hlavně směny ranní a odpolední víkendy 12cky neumím si to představit dají mi neschopenku? Navíc si myslím že by mi v práci nevyšli vstříc spiš naopak. Kdo mi vypíše neschopenku obvodní nebo gynekolog? A můžou mě vyhodnotit když nejsem ve zkušební době?

• Citovat
  • Upravit
3581
8.6.19 23:22
@Anonymní píše:
Dobrý den chci se zeptat jak to je? Chci si pořídit mimi a nedokážu si představit že bych chodila do práce dělám v supermarketu za kasou mame na práci i doplňovat ale hlavně směny ranní a odpolední víkendy 12cky neumím si to představit dají mi neschopenku? Navíc si myslím že by mi v práci nevyšli vstříc spiš naopak. Kdo mi vypíše neschopenku obvodní nebo gynekolog? A můžou mě vyhodnotit když nejsem ve zkušební době?

Máš-li smlouvu a jsi po zkusebce, vyhodit tě nemohou. V tehu vypisuje neschopnost gynekolog, pokud je důvodem neschopnosti potíž spojená s těhotenstvím. Jinak hodně záleží na doktorovi - někteří se zarytě brání, jiní nechávají spíš na přání těhotné, zda jít na neschopenku. Tohle bych si být tebou zjistila u dr předem. V těhotenství se pak gyndar mění hůř. Například můj gynekolog se mě v obou těhotenství úplně v pohodě zeptal, zda potřebuji neschopenku :nevim: kdybych řekla, že ano, nemá problém ji napsat. Normálně své dr řekni, co děláš za práci a zda by v případě tehu doporučila pracovní neschopnost :palec: ale uvědom si, že neschopenka není o tom trajdat si venku a lehátko, kafíčko - budeš muset drepet doma a denně třeba smět jen na 2 hodiny na vycházku v předem daný čas. Takze ani žádné večerní sedanky s přáteli, žádná pohodička po nákupech. Za mě to za to nestojí, radši se v práci domluvit na změně náplně práce (až budeš těhotná, dříve bych to nezmiňovala).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
8.6.19 23:24
@gilea píše:
Ahoj, prosím o radu, jak ji dostat v těhotenství?
Jsem 24 tt, do mateřské my zvyvájí 2 měsíce, a celou dovolenou už mám vyčerpanou.
Ne že by mě to prostě nebavilo v práci (i když to taky), ale spíš, že už se mi těžko tam vydrží.
  • Každý den musím tahat do/z práce tašku s notebookem a příslušenstvím + moje kabelka - je to dost těžké. V práci pak pro zapnutí notebooku musím zalézt pod stůl k zásuvce…
  • V metru se všichni tváří, že těhotná nejsem, takže stojím, snažím se držet, hlídat obě tašky a při tom ještě hlídat břiško, aby mě nikdo netlačil
  • Během oběda jsem nucena jíst to, co se nabízí v hospodách v okolí. Nosit s sebou můžu, ale např. polévku ne - a tu považuji za základ při těch těhotenských zácpách :oops:
  • Práce je u počítače a vsedě. Tzn. že už po obědě mi začíná tvrdnout bříško, že ke konci dne už se nemůžu postavit rovně - je to prostě tím sezením v jedné poloze.
  • Opět kvůli sezení se mi dělají hrozné otoky - nemám možnost zvednou nohy někam na židli - to nejsem v kanceláři sama…

Tak tohle jsou hlavní důvody…
Moje gynda se mi zdá jako dost lhostejná, protože na všech kontrolách se jen běžně zeptá, jak se mám, já stihnu řict pouze jednu věc (tvrdnutí břicha) a ona to bude vysvětlovat, proč to tak je.
Na ostatní stížnosti mi vždy řekla, že je to normální. Takže nikdy nebyla diskuze o práci, ani se mě na začátku neptala, zda ji mám „normální“ či ne.

Jinak je šikovná, ale prostě si myslím, že mi tu neschopenku nedá…
Zkusila bych to, potřebuji ji tak na 1-2 týdny, ne na celou dobu do mateřské (za pár týdnu se mi dost zvyší plat a to chci odpracovat a dostat).
CO mylsíte, mám šanci? A co případně ji mám říct? Přece takový seznam důvodu před ní nepoložím, to musím tu diskuzi nějak hezky začít…

Díky moc!

To ma byt vtip?

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
8.6.19 23:26
@Cizinka 999 píše:
To ma byt vtip?

Paneboze ted vidim az ze je to. x let stara diskuze

• Citovat
  • Upravit
700
8.6.19 23:30
@Cizinka 999 píše:
Paneboze ted vidim az ze je to. x let stara diskuze

Aspoň jsem se zasmála. Já v těhu dělala stresovou práci u pc jako zakladatelka, jedla po okolních hospodách, dělala si autoškolu a tahala jsem do kopce tašky od autobusu. Dále jsem se normálně starala o domácnost a zvířata.
K smíchu, jak jsou některé fifleny rozmazlené :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
9.6.19 10:15
@Anonymní píše:
Dobrý den chci se zeptat jak to je? Chci si pořídit mimi a nedokážu si představit že bych chodila do práce dělám v supermarketu za kasou mame na práci i doplňovat ale hlavně směny ranní a odpolední víkendy 12cky neumím si to představit dají mi neschopenku? Navíc si myslím že by mi v práci nevyšli vstříc spiš naopak. Kdo mi vypíše neschopenku obvodní nebo gynekolog? A můžou mě vyhodnotit když nejsem ve zkušební době?

Mě fascinuje ještě nejsi těhotná a už řešíš PN v těhotenství :roll:
Pro neschopenku musíš mít zdravotní důvod, to že chceš být doma doktora moc zajímat nebude!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.6.19 19:17
@Anonymní píše:

Ja dostala neschopenku po ivf kvuli dojizdeni + stresu a nikdo s tim nemel problem. Ale zalezi na tve gynekolozce. Vychazky jsou 6 hodin a muzes si je dat v kuse, takze zase tak hrozny to s nemoznosti nákupu a spol neni. My zvládli uz nekolikrat kino a ted planuji nechat si na tyden prepsat adresu k nasim, abych si s nima poradne užila grilovani. Dokonce se sestra pri kazde navsteve tvari, ze si mame nekde zaridit i dovolenou, i kdyz si to neumim predstavit v ramci pripadne kontroly. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
9.6.19 22:32

@Gumidci takže prodle vás jsou 12cky v těhotenství normální? To asi ne :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
10.6.19 08:00

@Bbrunetka ne,podle nas je normalni resit PN v tehotenstvi az nastane dana situace a to v pripade, ze je na PN narok. A to dvanactihodinove smeny nesplnuji. Tam je jen narok na upravu pracovni doby a pozice, popripade na 100% nahradu mzdy, kdyz uprava nekde.
Na PN je narok jen a pouze v pripade ZDRAVOTNICH potizi. To, ze PN spousta doktoru v dnesni dobe predepisuje jak na bezicim pase, je vec druha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78363
10.6.19 08:08
@Bbrunetka píše:
@Gumidci takže prodle vás jsou 12cky v těhotenství normální? To asi ne :potlesk:

ale ty ještě ani nejsi těhotná :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1183
10.6.19 15:22

Zaměstnavatel je povinen tě přeložit na práci, která nekoliduje s těhotenstvím. Tzn pokud děláš na kase a musíš pak jit doplňovat zboží a tahat u toho těžká břemena, tak tě musí nechat jen na té kase. A na to PN nepotřebuješ. V kanceláři taky celý den sedíš a těhotenství to neohrožuje. Vyhodit tě nemůžou, jelikož nejsi ve zkušebce a nemáš smlouvu na dobu určitou. Musíš jen přinést papír od doktora svému zaměstnavateli s potvrzením o těhotenství a požádat ho o mírnější pracovní podmínky. Pokud by ti je neumožnil, tak je povinen tě nechat doma za plný plat. Takže si to každý rozmyslí, jestli tě nechá aspoň sedět na kase nebo bude dělat zle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.6.19 15:47

Tak ono je celkem jedno, že PN řeší paní už teď. Já jí taky řešila ještě před otěhotněním, abych věděla jak to pak se mnou bude a mohla se domluvit se zaměstnavatelem na tom, aby si za mě našel náhradu, kterou bych stihla třeba ještě pořádně zaučit :nevim:

@Any111 Tak samozřejmě paní vyhodit nemůžou, ale můžou jí tu práci hezky „zpříjemnit“. Ono se lehce řekne, že zaměstnavatel musí těhotnou přeložit, ale když se člověk podívá do zákona, tak nakonec zjistí, že třeba ani nemusí. Max jí rozloží směny tak, aby nedělala dvanáctky a řekne jí ať nenosí těžký věci do určitého kg. Takže za kasou bude nadále a doplňovat zboží budou taky moc. Řekla bych, že o víkendu jí taky může směny dát. Takže se toho pro paní veskrze v práci asi moc nezmění :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35482
10.6.19 16:36
@NeferetNefertari píše:
Tak ono je celkem jedno, že PN řeší paní už teď. Já jí taky řešila ještě před otěhotněním, abych věděla jak to pak se mnou bude a mohla se domluvit se zaměstnavatelem na tom, aby si za mě našel náhradu, kterou bych stihla třeba ještě pořádně zaučit :nevim:@Any111 Tak samozřejmě paní vyhodit nemůžou, ale můžou jí tu práci hezky „zpříjemnit“. Ono se lehce řekne, že zaměstnavatel musí těhotnou přeložit, ale když se člověk podívá do zákona, tak nakonec zjistí, že třeba ani nemusí. Max jí rozloží směny tak, aby nedělala dvanáctky a řekne jí ať nenosí těžký věci do určitého kg. Takže za kasou bude nadále a doplňovat zboží budou taky moc. Řekla bych, že o víkendu jí taky může směny dát. Takže se toho pro paní veskrze v práci asi moc nezmění :nevim:

Jak to, ze ne? Nebude mit dvanactky a nebude tahat tezke veci, ostatni delat muze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.6.19 17:08

@mroe Tak místo dvanáctek jí můžou začít dávat více víkendu, i když by se to paní třeba nehodilo. Myslím, že práci od 6 hodin do 22 hodin dělat může, takže i tak se nevyhne brzkému vstávání a pozdním příchodům domů (záleží ale jak má daný obchod otvírací dobu). Místo těžkých věcí bude nosit lehčí, takže místo toho, aby zboží odnesla najednou, tak s ním bude chodit třeba pětkrát. Když bude sedět nadále za kasou, tak na ní stále budou zákazníci prskat bacily ve větším množství, než by komukoliv bylo milé. Jo, máte pravdu, to zlepšení z toho přímo číší :D Ale pokud má paní pocit už teď, že jako těhotná s tou prací bude mít z jakéhokoliv důvodu problém, tak je pořád lepší, aby si zařídila PN, než se kvůli tomu všemu stresovat a pak třeba o prcka v prvním trimestru zbytečně přijít. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí