Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@fera21 píše:
To jako proč? Zvolili si mluvčího a udělali z hřiště agitační středisko nebo co?
Tak u nás se třeba schází skupinky puberťáků - viděno včera na vlastní oči: 10 „dětí“ (tipuju tak osmá, devátá třda), okupovali lavičky přímo na zastávce busu, bez roušek, zato s cigárama v puse. To, pokud dobře počítám, jsou hned tři porušení nařízení (jedno covid - necovid - kouření přímo na zastávce), to už na tu policii klidně je
(bohužel to nemá smysl - půjdou dělat bordel jinam nebo si počkaj, až policajt zajede za roh a pokračujou vesele dál).
@andelka83 píše:
Dodržovat pravidla je posedlost? Aha
Jo, zjevně. Hele, taky si u nás v malým městě připadám jak zmanipulovaná hysterická blbka, protože holt dodržuju, co dodržovat můžu - v naivní víře, že čím víc nás to bude dodržovat, tím dřív budem konečně žít nějak normálně (už se vlastně i sama sobě směju za tu naivitu - nedodržuje pomalu nikdo nic, ale všichni si stěžujou a volaj po návratu do normálu).
@krtek93 jak nemají dělat bordel, jsou to děti, které jsou jako houby a v tomto věku stavěné na to, aby přijímaly spoustu znalostí, podnětů, sociálních vazeb. Nic z toho se jim nedostává, tak to hledají svými cestami, jak můžou. A celkem správně se tě zeptají, proč společnost rozhodla obětovat jejich budoucnost. Co jim odpovíš? Zavoláš na ně policajty.
Na jaře jsme žili v izolaci, na dětech se to dost podepsalo a dlouho se z toho dostávaly, takže teď už ani náhodou - normálně chodí ven, navštěvují se s 1-2 nejlepšími kamarády, venku, doma, bez roušek. Seniora doma máme, souhlasí s tím. Za chvíli začnou chodit do školy, tak stejně v tom kontaktu s dalšími dětmi budou, my chodíme do práce ![]()
@smutný.smajlík Tak za sebe - ano, nechci porušovat pravidla, asi už jsem taková. A tyhle pravidla mně osobně navíc ani nepřipadaj až tak nesmyslný. A strach… jako jo, mám, hlavně o starší členy rodiny. Ale hlavně - nedělá mi dobře pocit, že bych mohla jakýmkoliv způsobem přispět k dalšímu šíření a prodlužování týhle šílenosti, naložit ještě víc těm zdravotníkům, co teď v nemocnicích padaj na ústa. A s jarem bych nesrovnávala - na jaře konkrétně u nás bylo snad 8 nakažených za celou dobu. Ulice byly minimálně do konce dubna poloprázdný, lidi se fakt báli, děti se venku objevovaly postupně, nejdřív s rodičema na hřišti, pak teda i v nějakých skupinkách… A teď? Nakažených máme kolem 160 (a to je stav pár dní zpátky), lidí plný náměstí, hloučky všude a s rouškou si tu připadáš jak exot (zcela paradoxně ji nosej ti, co by ani nemuseli, neb jsou venku sami - ale dvojice, trojice, skupinky evidentně z různých domácností - téměř zásadně bez roušek).
@kacz píše:
@krtek93 jak nemají dělat bordel, jsou to děti, které jsou jako houby a v tomto věku stavěné na to, aby přijímaly spoustu znalostí, podnětů, sociálních vazeb. Nic z toho se jim nedostává, tak to hledají svými cestami, jak můžou. A celkem správně se tě zeptají, proč společnost rozhodla obětovat jejich budoucnost. Co jim odpovíš? Zavoláš na ně policajty.
Promiň, tohle mi přijde jak přes růžový brejle. Tyhle „děti“ tu dělaj bordel covid necovid, jen s covidem na to holt nemají jen odpoledne, ale pomalu celej den, navíc to ještě víc provokuje a ony teda jakoby ještě víc odrzly - dřív se chodily aspoň zašít někam do lesa (s cigárama a flaškou - ty „děti bažící po vzdělání“). Ano, byla jsem včera krůček od toho, abych ty policajty zavolala - odradilo mě jen to, že tušim, k čemu by to (ne)bylo ![]()
@kacz píše:
Jinak ještě nedávno bych tenhle tvůj názor možná i sdílela, ale nějak mi někdy v poslední době ty růžový brejle asi spadly nebo co ![]()
@krtek93 já jsem v 16 taky dělala bordel, chlastala, kouřila, dneska jsem vystudovaná vdaná matka dvou dětí s uspokojivou pracovní dráhou. Je normální dělat v tomhle věku bordel a je dost rozdíl, jestli na to máš pár hodin denně v rámci jinak strukturovaného času, anebo je tvoje možnost flákat se bezbřehá - rodiče v práci, ty sám doma, během online výuky zapaříš nějaký hry, pak táhneš ven, do tělocvičny nemůžeš, nikam nemůžeš a nuda nemá konce. To je docela rozdíl podle mě. A pořád je tady ta otázka PROČ VLASTNĚ.
@krtek93 píše:
Jo, zjevně. Hele, taky si u nás v malým městě připadám jak zmanipulovaná hysterická blbka, protože holt dodržuju, co dodržovat můžu - v naivní víře, že čím víc nás to bude dodržovat, tím dřív budem konečně žít nějak normálně (už se vlastně i sama sobě směju za tu naivitu - nedodržuje pomalu nikdo nic, ale všichni si stěžujou a volaj po návratu do normálu).
Naprosto souhlasím ![]()
A co teda úplně nejvíc nechápu, proč se ti co to nedodržují furt naváží do těch co dodržují, delaji z nich ustrašené blázny posedlé rouskama ![]()
Mě ty opatření taky nebaví, ale je prostě situace, která to vyžaduje
A nějaký protesty proti tomu to akorát protáhnou a ničemu nepomůžou.
Jo a moje děti doma fakt netrpí, na procházky do přírody normálně chodíme, což jsme dělali vždycky a distanční výuka vyhovuje jim i nám a s kamarády si volají.
@kacz Já nevim, my asi byli extrémně slušná sociální bulbina - blbiny jsme vyváděli, asi i nějakej hluk, ale třeba bordel v lese fakt ne. Že bych v nějakých 14, 15 šla hulit a chlastat s partičkou do lesa - fakt ne
Ohrožovali jsme v rámci těch volovin hlavně sami sebe
Asi jsem měla štěstí. Každopádně generační posun - dneska mě tohle chování neuvěřitelně s.re
Za normálních okolností „jen“ ty flašky, plechovky a jiný odpadky, co po nich zůstávaj (chlastem a cigárama ať se ničej, jak je libo), za epidemie holt i to srocování, notabene na autobusový zastávce, kde se jim ti, co by se třeba docela rádi izolovali, prostě ani nemůžou vyhnout ![]()
Já teda vidím venku víc dětí než předchozí roky v tomhle obdobi. U nás je narvaný skatepark puberťákama od deseti let, doslova hlava na hlavě, roušku nemá nikdo. Na dětské hřiště chodí asi denně (já každý den kolem nechodím, ale když tamtudy jdu tak tam jsou vždy) skupinka osmáků nebo deváťáků, sedí na takové té lanové pyramidě a mají nádherný slovník. Mezi malými dětmi se tak rozléhá z.mrde, pí. čo a jiné. Nemají ani roušky, ani rozestupy. A i na jaře jsem běžně viděla hloučky puberťáků po deseti i více kusech. Místo izolace prodloužené prázdniny
normálně se válejí u PC, ale teď by mohli, tak na truc chodí ven.
Mně to taky nebaví. Roušky mě štvou, mlži se mi brejle, blbě s mi dýchá, venku je to hned mokrý.. štve mě, že všechny plány co jsem měla padly. Učení tak nějak zvládáme. Ale pokud se nebudou dodržovat opatření, tak to jen tak lepší nebude. Znám už dost lidí, co covid měli a mnohé případy nejsou lehké. Snažíme se tak nějak balancovat, abychom se z toho nezbláznili, ale zlehčovat to fakt nebudu.
@krtek93 a kam mají jít, když je listopad a pomineme tu nesmyslnou variantu, že budou několik měsíců sami mezi čtyřmi stěnami? Co bys navrhla?
Obchody mi chybí, ale ne abych tam trávila dny pro zábavu, restaurace též, ale ne abych tam chlastala po nocích s x dalšími lidmi. Chybí mi obchody, abych mohla dětem koupit věci a vidět je, abych mohla malému vyzkoušet boty a poradit se, do restaurace bych ráda zašla s manžel na rande na kafe nebo večeři.
@smutný.smajlík neslo by to bez toho revolučniho patosu? Poustim dite, protoze u nas nejsme nikdo rizikovy, mit doma seniora, tak smolik, chapes? Ty nectes noviny, nevis, co to svinstvo muze udelat? Jeste pred dvema tydny to vypadalo, ze se vycerpa kapacita nemocnic. To je odpoved na tvou otazku proč
a uz toho nech!