Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama vláda dělá dobrou práci v jedné věci - nakukat lidem, aby uvěřili, že si za současný stav si můžou jen a jen sami, že za to může jejich „bezohledný“ soused, co chodí večer běhat.
@Lama Lama píše:
Ale dokážeš alespon reflektovat to, že s tím nic nenaděláš? Že nedokážeš uhlídat celej svět, zjebeš jednu partičku pubošů, kteří se sejdou minutu poté, co je sjedeš? Že tvá akce vyvolá reakci a rozhodně to není to, že se chytnou za nos, ale uplně to samé jako u tebe - jen to vyhrotí emoce, vyeskaluje konflikt mezi oběmi stranami a ještě více u nich posílí pocit, že ta druhá strana je špatná a je třeba revoltovat o to víc? Rozumíš té psychologii?
Myslíš, že když já tě sjedu, že jsi trapná hloupá hysterka vyklepaná z covidu, že to povede k tomu, že ty si uvědomíš? NE. Jen se více vymezíš, označís mi za popírače covidu, vyhrotí se vzájemná nenávist.
Pokud chceš opravdu změnit jejich chování, musíš se jim přibléžit, zkusit pochopit jejich motivy.
Já chápu, že se ti do toho nechce.
Jen ale neočkávej, že je takto změníš. Víceméně to možná pomůže jen k odžití tvých emocí.
Otázka je, zda se i u tebe ještě neeskalují.
Já nemám ambice něco měnit - vůbec ne nějakým přibližováním se někomu v tomhle konkrétním případě. Jen tu sdílím svoje pocity. A ty tam prostě jsou, ať je někde demonstruju nebo sdílím, nebo ne, ať chci, nebo ne. Můžu se venku držet a přetvařovat a taky to dělám, protože nechci vyvolávat konflikty. Doma a netu si s dovolením zcela upřímně zanadávám a upustim páru.
@krtek93 píše:
Já nemám ambice něco měnit - vůbec ne nějakým přibližováním se někomu v tomhle konkrétním případě. Jen tu sdílím svoje pocity. A ty tam prostě jsou, ať je někde demonstruju nebo sdílím, nebo ne, ať chci, nebo ne. Můžu se venku držet a přetvařovat a taky to dělám, protože nechci vyvolávat konflikty. Doma a netu si s dovolením zcela upřímně zanadávám a upustim páru.
Tak pak chápu.
ikdyz nesouhlasim ![]()
@e008 píše:
@ZuzaM ale zatim to obcane nerespektuji, tak to nesvadejte na vladu
Co nerespektují a jak to ovlivňuje počet případů? Najdi se statistiku Úzisu, tam jasně uvidíš, že nejvíc se lidi nakazí doma a v práci. Rozhodně ne venku, ne v obchodech, dokonce ani ve školách.
Jak píše @Lama Lama spousta nakažených a následně zemřelých je v domech seniorů, na které vláda úplně kašlala. Přitom teda staroušky vůbec nemuseli trápit nějakým pravidelným brutálním testováním, ale stačilo těm domovům včas zajistit ochranné pomůcky. Ti seniory nakazili zaměstnanci.
Ale jinak ano, máš pravdu, vždy se najdou lidé, co zákazy a příkazy nerespektují a obcházejí, ani se to nemusí týkat Covidu, ovšem s tím se bohužel musí počítat a každý se musí hlavně chránit sám. To je stejné jako nevstoupím na přechod do silnice bez rozhlédnutí jen proto, že tam mám přednost.
Ano, pouštíme. Pouštěli jsme i na jaře, ale to u nás místní baba jaga pokaždé volala na děti policii. Ale ona volá policii tak často, že jí teda nikdo nebere moc vážně. ![]()
@Lama Lama píše:
OK, bavme se konkrétně. Jak moc myslíš, že nedodržování nočního vychazeni přispívá k šíření covidu. 9 tis. Nových případů denně, kolik vzniklo kvůli tomu, že někdo venku byl.
Roušky venku. Kolik myslíš, že z těch 9ti tis. Nových případů dnne je díky tomu, že někdo neměl na ulici roušku.A naopak - kolik myslíš, ze z těch 9ti tis. Jedinců jsou nedotrasovane případy, kterým se dalo předejít. Kolikbylo nakažených starších starších v duchodacich, které nechrání vůbec nikdo - s testováním se probudili v půlce listopadu, když už je to stejnak všude a s infikovanymi stejnak nenadelaj nic. Trasování nefunguje ani v nemocnicích. Vláda lhala, že pomůcky jsou, nebyly…
Me fascinuje, kolika lidem vadi zakaz nocniho vychazeni, kdyz vsichni tvrdi, ze nikam nechodi
je to pravdepodobne z toho duvodu, aby lide nechlastali u nekoho doma, protoze u opilych lidi je vetsi pravdepodobnost nedodrzet hygien opatreni.
Vsichni na vladu nadavaji, proc nejde do vlady nekdo schopnejsi? Cesky narod si umi jen stezovat, ale to uz je proste povaha.
Proč to některé tak hrotíte to opravdu nechápu. Akorát svým přístupem vše zhoršujete a nutíte jiné dělat naschvály. Mě je 18,takže patřím do té skupiny co dělá jenom bordel a jo přiznávám, že už schválně provokuju, protože někteří magoří a starají se do čeho nemají. Dobře, mě je 18,mým sourozencum ne a je na mamce a taťkovi jestli je pustí a na rodičů jejich kamarádů. Pouští je ven prostě s tim, že to domu možná donesou. My teda už covid měli, ale ti co ne s tím musí počítat. Ti co se bojí ať se zavřou třeba do sklepa a neotravujou tím život jiným. Když teď podruhé zavřeli školy, domluvili jsme se s rodiči, že pojedeme dost velká skupina dětí a puberťáků na jednu chatu do hor, kde je konec světa. Hlavně proto, že rodiče chodí do práce(proto aby ti co nejvíce prudí meli co jíst, mohli dát děti do školky, měl se o ně kdo postarat v nemocnici atd. )Nemůžou jít všichni na očr nebo mít práci z domova, ještě, když je plno lidí v karanténě. Třeba moje ségra v první třídě by se sama naučila a museli jsme fungovat my jako starší sourozenci. Proto nám rodiče vyšli vstříc a vydali jsme se na tu chatu. Já, přítelkyně, naši sourozenci, kamarádi, malé děti kamarádů našich rodičů. Je to velká chata, dopoledne jsme se učili a odpoledne jsme chodili do lesa, hráli hry, grilovali atd. Na víkendy za námi jezdili rodiče, kteří stejně spolu byli v propojeném kontaktu většinou, protože jsou kolegové. Přesto, že jsme nic nedělali, žádný bordel nic, tech pár starousedlíků na nás dvakrát zavolali benga. Ti to neřešili akorát byli naštvani, že museli jet na konec světa prověřit oznámení. Aktivisti akorát zbytečně policajtům přidělávali práci a brali čas, zatím mohli být někde potřeba. Na konec jsme se i my někteří nakazili od rodičů během toho víkendu. Já první ztratil čich a okamžitě jsme šli všichni na testy, v každé rodině byl někdo pozitivní. Byli jsme všichni doma v karanténě i ti co nebyli pozitivní. To bych viděl jako hnus chodit ven, museli jsme to deset dni vydržet. Ale teď už jsme zase v caiku tak co by jsme nemohli chodit ven. A jo i když mě normálně moc nebaví stát v hloučku pod okny, radši s kámošem vezmeme psy a jdeme běhat, tak teď mě to vysloveně baví. Protože je fakt trapný jak to čtyři aktivní sousedky neustále řeší, přitom oni jsou ve věku co se jich to týká a chodí si uplně zbytečně po slevách každý den do tři krámů a my máme být doma? Mě nedělá problém nějakému důchodci, který se bojí jít třeba nakoupit a nechat mu to za dveřmi nebo vyvenčit psa stylem, že ho pustí na chodbu a já ho vezmu ven. Dokonce jsem byl už dvakrát jako dobrovolník v nemocnici, protože mám kámoše medika a podle toho co vyprávěl mi to přišlo hrozný, kolik tam najednou konci starých lidi. Zítra jdu zas. Je mi to lito, ale nesnáším když se někdo cizí do mě stará, jako sedět doma u okna na prdeli a pořvázat z okna dost sprostě, že jsme líná verbeš co potřebuje vojnu a podobný kecy to ať si nechají. Až se přestanou starat do čeho jim nic není, nebudu provokovat. A maji to stejně marný, protože my všichni nosíme ven třeba chleba v batohu, kdyby něco byli jsme v krámu a jen se teď zdravíme. Takže jo ochcáváme to, ale zase za to můžou ti co šílí. To samé to vycházení večer l, vždyť je to blbost, venku je večer klid a chápu, že to je třeba kvůli návštěvám, ale tak tam jdu už v půl devátý a přespím tam. Co kdo ví, prostě to nedává smysl a když jsme s přítelkyní celý den spolu, tak se můžeme nakazit uplně stejně a je jedno jestli spolu zustaneme přes noc nebo půjdeme v devět každý domu. Takže u sebe přespáváme, teď jsme se neviděli deset dni, kvůli té karanténě. A zas jejich sousedka problém, v pul jedenáctý jsme šli jenom se psema, což se může, ale protože ona je moc keliška a ví, že já tam trvale nebydlím, hned zas policajty na nás. Ukecali jsme to naštěstí, prostě bohužel půjdou psi ven naposledy před devátou no, jenom kvůli kelišce, co nemá co dělat. Kdyby radši šla někam pomáhat, kdyby se každý staral o sebe bylo by všem lépe a srovnávat to, že když rodiče pustí děti ven bez roušky s tím, že se tak děti učí, že je normální někoho zabít tak to je na psychologa.
@Matt 02 no máš pravdu, mezi lidmi se rozmáhá strašná nenávist, hnusná doba
@ZuzaM píše:
Co nerespektují a jak to ovlivňuje počet případů? Najdi se statistiku Úzisu, tam jasně uvidíš, že nejvíc se lidi nakazí doma a v práci. Rozhodně ne venku, ne v obchodech, dokonce ani ve školách.
Jak píše @Lama Lama spousta nakažených a následně zemřelých je v domech seniorů, na které vláda úplně kašlala. Přitom teda staroušky vůbec nemuseli trápit nějakým pravidelným brutálním testováním, ale stačilo těm domovům včas zajistit ochranné pomůcky. Ti seniory nakazili zaměstnanci.
Ale jinak ano, máš pravdu, vždy se najdou lidé, co zákazy a příkazy nerespektují a obcházejí, ani se to nemusí týkat Covidu, ovšem s tím se bohužel musí počítat a každý se musí hlavně chránit sám. To je stejné jako nevstoupím na přechod do silnice bez rozhlédnutí jen proto, že tam mám přednost.
Mě by obecně zajímalo, co znamená to jejich nakazí se „doma“. Domů to přece někdo musí přinést a chytit to musel někde - v práci, v obchodě, na návštěvě…
Chápu, že se nakazim od manžela (a ten to donese třeba z práce) nebo od dítěte (a to to doneslo třeba ze školy, dokud byla otevřená). Ale to označení „doma“ mi přijde úplně zavádějící, nicneříkající a nedává to podle mě smysl. Pokud se dítě nakazilo ve škole, brala bych jako zdroj „škola“ u všech lidí, co se nakazili potom v jedný domácnosti s tím dítětem.
@stinga no to si troufnu rict, ze to tu bylo vzdycky. Jen se stridaji duvody.
@krtek93 proč? ti ostatní se přece nenakazili ve škole, a třeba má mamka se nakazila - netuší kde - MHD, nákup, práce, kde to nikdo neměl, školní jídelna, kde to nikdo neměl - takže se buď nakazila v buse nebo v obchodě, a chytl to od ní otec, který marodí už 2 měsíce, takže ten se nakazil doma, to je jasné - podle tvého názoru by se nakazil v MHD, když tam vůbec nebyl?
@Matt 02 Proč se psem do devíti, se psem se přece ven může
Nebo vadilo, že jste s jedním psem byli dva?
Ke zbytku - udělat si karanténu někde o samotě je pro mě na hraně. Docela fajn nápad, ale jak se tam pak začnou střídat rodiče na návštěvách jak na orloji… tak to prostě dopadlo tou hromadnou karanténou no. Všichni jste nakonec ok, což je dobře (až na to, že jste možná zbytečně zatížili už tak nestíhající hygienu o dalších x případů a y telefonátů). Stačilo by, aby jedni z těch rodičů v mezičase navštívili třeba starší babičku a mohlo být hůř. Jo, jsem plašan a uvažuju asi víc katastroficky. Taky mi není 18, ale jednou tolik no.
@stinga píše:
@krtek93 proč? ti ostatní se přece nenakazili ve škole, a třeba má mamka se nakazila - netuší kde - MHD, nákup, práce, kde to nikdo neměl, školní jídelna, kde to nikdo neměl - takže se buď nakazila v buse nebo v obchodě, a chytl to od ní otec, který marodí už 2 měsíce, takže ten se nakazil doma, to je jasné - podle tvého názoru by se nakazil v MHD, když tam vůbec nebyl?
Ok, pak je tam určitá skupinka, kde se ten zdroj prostě přes veškerou snahu nezjistí (a čim je hůř, tim větší tahle skupinka je, resp. naopak). Ale pod „doma“se schová úplně všechno - přitom skutečnej zdroj je třeba naprosto jasnej. Takže mě tohle škatulkování nechává nějak chladnou, nedá se z toho vyvozovat absolutně nic.
@kacz píše:
@krtek93 v těch důchoďácích se opravdu nakazili „doma“.
To jo, ale paradoxně se možná řadí do jiné kategorie (zdravotnické zařízení třeba?)