Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@acimedaca vždyť to nejsou zákony, jen nějaké vyhlášky a opatření, které soudy postupně ruší, protože byly vyhlášeny nelegálně ![]()
Navíc ten nouzový stav je max. na 30 dnů z nějakého důvodu, donekonečna ho prodlužovat znamená, že už to není nouze, ale normální stav
dost doufám, že už jim to Sněmovna nedovolí znovu prodloužit.
@kacz píše:
@acimedaca vždyť to nejsou zákony, jen nějaké vyhlášky a opatření, které soudy postupně ruší, protože byly vyhlášeny nelegálně :)
Navíc ten nouzový stav je max. na 30 dnů z nějakého důvodu, donekonečna ho prodlužovat znamená, že už to není nouze, ale normální stavdost doufám, že už jim to Sněmovna nedovolí znovu prodloužit.
tak to je bagatelizování…je to nějaká platná norma, kterou stát vyhlásil pro všechny, právě že i ve stavy nouze…tím více by to „měli“ lidé dodržovat - a nemluvíme o tom, jak moc blbá/nevhodná ty nařízení jsou
@acimedaca neříkám, že jsou blbá - možná jsou, možná ne - říkám, že se postupně ukazuje, že je řada z nich vyhlášena nelegálně
viz vyjádření soudů z posledních pár dní.
@kacz píše:
@acimedaca neříkám, že jsou blbá - možná jsou, možná ne - říkám, že se postupně ukazuje, že je řada z nich vyhlášena nelegálněviz vyjádření soudů z posledních pár dní.
ano, ale oni to předefinují a bude to platit - nicméně to neznamená, že by se proto neměli dodržovat, třeba i proto, že to soudní rozhodnutí přišlo po 3-4 týdnech od vyhlášení…kdybychom se takto chovali u každého „zákona“, tak nemusíme dodržovat nic
@kacz píše:
@krtek93 chybí mi konstruktivní řešení. Nevim, jak jsi přišla na to, že dřív byli nalepení na tabletech a mobilech a teď natruc lezou ven. Dřív byly kroužky, tréninky, otevřená fitka, otevřené obchody, výstavy, kina, teď se dá jen sedět doma - a to už sedí dopoledne - anebo jít ven.Sálá z tebe zapšklost a naštvanost, ale to není problém těch děcek.
Jo, to je asi pravděpodobný.
Jinak pardon, že jsme si neuvědomila, že ty děcka, co si tu teď vyhulujou zobáky a dělaj bordel, jsou ty samý, co v běžným stavu sedí v knihovně nebo poctivě trénujou balet
A touto rebelií nám zjevně jen chtějí taktně naznačit, že je ohrožena jejich budoucnost ![]()
@krtek93 píše:
Jo, to je asi pravděpodobný.Jinak pardon, že jsme si neuvědomila, že ty děcka, co si tu teď vyhulujou zobáky a dělaj bordel, jsou ty samý, co v běžným stavu sedí v knihovně nebo poctivě trénujou balet8) A touto rebelií nám zjevně jen chtějí taktně naznačit, že je ohrožena jejich budoucnost
@krtek93 píše:
Jo, to je asi pravděpodobný.Jinak pardon, že jsme si neuvědomila, že ty děcka, co si tu teď vyhulujou zobáky a dělaj bordel, jsou ty samý, co v běžným stavu sedí v knihovně nebo poctivě trénujou baletA touto rebelií nám zjevně jen chtějí taktně naznačit, že je ohrožena jejich budoucnost
To je ale na rodičích těch děcek, aby tomu učinili přítrž. Ty nad tím můžeš kroutit hlavou, něco jim říct, bonznout je policajtům, ale jim to bude fíkus a za deset minut o tobě neví. Tak se nad tím zbytečně rozčiluješ, jim je to fuk.
@acimedaca ne, já nebudu svoje děti učit, že nelegálně vyhlášené normy musí dodržovat. Pořád ještě žijeme v právním státě a vláda není víc než zákon. Proto má taky nouzový stav trvat jen krátkou a jasně omezenou dobu, ne donekonečna.
Jistě že rozhodnutí soudu přišlo později, někdo totiž musel připravit návrh na soud, odůvodnění, soud to musel posoudit a rozhodnout. Ovšem od začátku to bylo nelegální.
Já jsem si to tu pro sebe uzavřela tím, že puberťák má asi teda nárok na nějakou tu rebelii (ale ten bordel po nich jim mám fakt za zlý!), já zas ve svým věku mám už nárok, aby mi vadily věci, který jsme možná kdysi v pravěku (moje konkrétní sociální bublina teda fakt jinak - bez bordelu, cigaret a aspoň do nějakýho věku i chlastu) dělali taky ![]()
Že ale teď jsou kvůli extrémní situaci určitý pravidla a ty by se dodržovat měly, jinak se tenhle marast akorát protahuje do nekonečna, to si myslím tak jako tak.
@krtek93 připadá mi to mnohem pravděpodobnější, než že to TOBĚ dělají NASCHVÁL.
Venkovní partičky ne. Vím, že je to pro spoustu lidí trnem v oku, bojí se, že nějakdo si bude honit ego, dělat problémy. Zároven nechci tydle lidi provokovat, vede to akorát k další nenávisti.
Takže rebeluji spš v tichosti v domácnosti nebo po dvojicích venku, kde prd ví, jestli je to brácha nebo kamarád. Každý má povolený jednoho kamaráda, od začátku, vzájemě se navštěvují, i dlouhodbě, společně se učí… Jako na několik měsíců utnout dítěti veškerý sociální kontakt s kamarády (mimo online svět) mi přijde pro nás přehnaný.
@Uiii píše:
To je ale na rodičích těch děcek, aby tomu učinili přítrž. Ty nad tím můžeš kroutit hlavou, něco jim říct, bonznout je policajtům, ale jim to bude fíkus a za deset minut o tobě neví. Tak se nad tím zbytečně rozčiluješ, jim je to fuk.
Jo, já vim. A asi proto ta moje zapšklost a naštvání.
@acimedaca píše:
ano, ale oni to předefinují a bude to platit - nicméně to neznamená, že by se proto neměli dodržovat, třeba i proto, že to soudní rozhodnutí přišlo po 3-4 týdnech od vyhlášení…kdybychom se takto chovali u každého „zákona“, tak nemusíme dodržovat nic
No, na druhou stranu, kdyby se lidi nebouřili a dodržovali jen dodržovali zákony, tak tu máme ještě komunisty nebo nevolnictví. Takže odtud potud. Jsem připravená nést následky, stejně jako když překročim rychlost na přehledném úseku před značkou obce.
Zas je to dobrodrůžou, když člověk běží v 21:15 lesem a připadá si jak parašutista Silver A, to už jen tak nezažijeme. ![]()
@krtek93 píše:
Jo, já vim. A asi proto ta moje zapšklost a naštvání.
Je to z tvojí strany pochopitelný, ale zas je to o tom, že ty si tím ubližuješ kvůli věci, kterou nemáš právo a dokonce ani nemůžeš změnit, i kdyby ses na hlavu stavěla a ušima se odrážela.
Proč to píšu.. přijde mi že, nejen kvůli týhle situaci, jsou lidi poslední dobou víc podráždění, víc řeší, co dělají sousedé, často mají dvojí metr a hloubou se ve věcech, který by je jinak ani nenapadly. A to neprospívá psychice, a jak se mnohokrát potvrdilo, psychika je takový trochu pomocník imunity.
@kacz píše:
@krtek93 připadá mi to mnohem pravděpodobnější, než že to TOBĚ dělají NASCHVÁL.
No mně konkrétně ne, zas takovej samožer fakt nejsem ![]()
A co že je pravděpodobnější? Ty knihovny a kroužky? Tak ok no
(já jsem asi fakt někde definitivně přišla o veškerou mladickou naivitu)