Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
V podstatě takovéto školce jsme dítě měla.. Byla to státní školka pro zdravotně znevýhodněné děti. Takže tam chodili děti, které měly potravinoové alergie (vařili tam diety), diabetici ( v každé třídě navíc zdravotní sestra) a další jinak často nemocné děti.S barevnou a silnou rýmu tam dítě nepustili, s vodovou jo, dali mu inhalaci. Běžně tam podávali léky ( což udajně v „normální“ školce nemohou).
Na druhou stranu, když tam byla spála, tak se to rodiče od personálu nedozvěděli. Prostě ve všech ostatních školkách se na nástěnku dávala cedule, že v takové a makové třídě se vyklytla spála, neštovice a jiné takovéto onemocnění (samozřejmě bez jmen), tady ne. (Ale vší se báli, ty tam dali.) A když jsem se na to tehdy ptala ředitelky, tak mne přesvědčovala o tom, že to oni udělat nesmí. Jen rodiče
![]()
Tak asi takhle se speciání škokou…
me prave rozlisovani barevne a vodove rymy prijde znacne ujete - kdyz pomineme pripady alergiku, tak vodova ryma je znamkou prudke akutni virove infekce a je supernakazliva. ta barevna je bakterialni superinfekce, na sliznici poskozenou tou virovou rymou narostou bakterie, ktere uz v krku byly a ktere tam ma kazdy. Takze kdyz pusti do skolky dite s akutni rymou, to tam pekne nakazi vsechny deti okolo a kdyz ty deti budou mit druhou fazi rymy, daleko mene nakazlivou, tak uz musi zustat doma.
pokud se nekde nemaji poustet deti do skolky s rymou, tak s zadnou rymou a zejmena ne s vodovou.
Iank pokiaľ má dieťa iba nádchu a mierny kašeľ, tak by som sa kolektívu nevzdávala. Ono môže naozaj to mať z toho, že mu je niekde zima (napríklad m§j syn musí byť akurát v tej izbe, kde sa vetrá a kým ho odtiaľ vylákam, tak to trvá). Pred dvomi týždňami malo dieťa jednu noc teplotu, tak sme týždeň marodovali doma. Dnes mal zase a pritom do škôlky nechodí! Aj muž je nakapatý, tak či to má malý od neho, neviem. Neviem, či je to správne, ale pre mňa je rozhodujúce, či od malého ja ochoriem. Lebo mám kvôli onko oslabenú imunitu, plus s ním spím v jednej polsteli, občas po ňom dojedám. Keď mi nič nie je, predpokladám, že je to prechladnutie a nie viróza.
@Anonymní píše:
@Pudloslava Myslím, že kdyby rodice nedávali do školky nemocné děti, nebylo by jich tolik nemocnych. Mne často rikaji, ať si dítě nechám doma, takže tam víc neni než je. Davam ho tam opravdu jen, kdyz si myslím, že je v pořádku. Bohužel opravdu nemocné děti nakazí hodně dalších děti a pak lehnout stejně všichni. Někdo dá nemocné dítě do školky, přestože je na rodicaku s druhým dítětem - na první pohled nemocné, totálně vyrizené - např. aby nepřišlo o výlet. Ke komu posadili to nemocné dítě v autobuse - k mému. Samozřejmě to chytlo. Pak to chytlo mladší, já i tatínek.Hlavně že dítě bylo na výletě, pak stejně odpadlo a léčilo se dlouho. Třeba se mohlo uzdravit rychleji, pokud by melo hned klidový režim. U staršího dítěte už jsem poslouchala poznámky, že to není možné, že je ve školce strašně málo - na předškoláka.
Hele, mne se stalo, že mi starší dítě přineslo ze školky střevní virozu. Spolu s ní lehla půlka školky. Mladší skončila v nemocnici na kapačkách.
A když se ptali maminky, tak se dozvěděli, že dítě mělo problémy už o víkendu ( volali ji, protože ve školce zvracelo). A tak se ptali, proč ho nenechala doma. Tak prý nechtěla, aby jí nakazilo 8 měsíční miminko
![]()
Na to člověk pak nemá slov.
Pravdou je, že niektorí zamestnávatelia vidia neradi, keď ženy kvôli chorým deťom vypadnú v práci.
Ale pokiaľ niekto neberie ohľad na druhých, tak musí myslieť na to, že pokiaľ dá choré dieťa do škôlky, škodí aj jemu. Lebo choré dieťa má byť v kľude a nie po vonku lietať, skákať a podobne. Pokiaľ je teplota a silný kašeľ, tak doma. Pokiaľ iba trochu nádchy a občas zakašle, tak to by nemalo vadiť. Hlavne v tomto období každý sem-tam zakašle. Môj syn kvôli teplte nešiel na vianoičný večierok. A tak som sa tešila, že uvidím, čo vie. ![]()
Jak to tady čtu, zaráží mě zlost a sobeckost některých lidí, ale i vůči svým detem. Já sama vím, jak mi je první dny virozy, jsem protivná, lechtani nosu, bolí mě hlava mám zvýšenou, nebo žádnou teplotu, překvapuje mě, že ty matky, které své děti milují, nebo alespoň se tak prezentují je dávají do školek. Mě by ani ve snu nenapadlo dítě s virozou dát do školky, ač jak tady některé píšou ostatní jim jsou jedno ( budiž, vše co jednou vyslovis se ti vrátí) ale když už pečete na cizí děti, myslete alespoň na ty své, jak jim tam musí být. Vy co jste to napsaly ( nebudu jmenovat, bylo vás víc) jste zle, sobecké hyeny a pokud se tady ospravedlnujete, že musíte platit, nájem, hypotéku, kdepak je tatínek??? Nemáte nasetreno? Kvůli vaší finanční negramotnosti trpí jiní lidé, tak hodně štěstí v dalším životě a přeji vám ať nepotřebujete, aby na vás bral někdy někdo ohled a když už to potřebovat budete, ať ho nebere, když vy se takhle dovedete chovat a ještě verejne prezentovat jako hrdinky.
@Tejule píše:
Jak to tady čtu, zaráží mě zlost a sobeckost některých lidí, ale i vůči svým detem. Já sama vím, jak mi je první dny virozy, jsem protivná, lechtani nosu, bolí mě hlava mám zvýšenou, nebo žádnou teplotu, překvapuje mě, že ty matky, které své děti milují, nebo alespoň se tak prezentují je dávají do školek. Mě by ani ve snu nenapadlo dítě s virozou dát do školky, ač jak tady některé píšou ostatní jim jsou jedno ( budiž, vše co jednou vyslovis se ti vrátí) ale když už pečete na cizí děti, myslete alespoň na ty své, jak jim tam musí být. Vy co jste to napsaly ( nebudu jmenovat, bylo vás víc) jste zle, sobecké hyeny a pokud se tady ospravedlnujete, že musíte platit, nájem, hypotéku, kdepak je tatínek??? Nemáte nasetreno? Kvůli vaší finanční negramotnosti trpí jiní lidé, tak hodně štěstí v dalším životě a přeji vám ať nepotřebujete, aby na vás bral někdy někdo ohled a když už to potřebovat budete, ať ho nebere, když vy se takhle dovedete chovat a ještě verejne prezentovat jako hrdinky.
Presne tak ![]()
Zrovna nedavno jsem stala ve fronte v obchode, bylo to fakt na dlooouho a byly tam i zensky s detma a stala tam jedna, co tak brutalne kaslala celou dobu, byla uplne zpocena, smrdela..
to bylo fakt strasny, bala jsem se, abych neco nechytla, mam doma male deti. A jednalo se tedy o detsky obchod a pani povazuju za hodne sobeckou a bezohlednou..
@Tejule píše:
Len ako sa dá určiť, či je to infekčné alebo z prechladnutia? Ja napríklad pokiaľ dieťa nemá teplotu, občas zakašle a občas zasmrká, tak ho nenechám doma, lebo to by v zime mohlo byť doma stále. A potom - u niektorých alergií tiež tečie z nosa. Aj kašeľ je. Ale možno by rodičia takých detí mohli priniesť papier, že dieťa je alergik a ostatní sa nemusia báť. Len momentálne mám aj strach (ideme k lekárke) a to z tohto dôvodu. Ako som už písala, som onkopacientka a napriek tomu, že s ním spávam v noci, nakašle na mňa, som relatívne fit. Tak buď má prechladnutie iba zo zimy a teda nie je to infekčné. Alebo, dúfam, že to nie je takáto možnosť, či nemá niečo horšie, lebo v mojej rodine som tretia s onkologickým ochorením. Neviem, či mám teraz nástojiť na dalšom vyšetrení, alebo keď sa budú teploty opakovať. A pri akej teplote voláte vy záchranku?
A ešte jedna vec. Šmoulice sa javí ako totálne sebecká osoba plus ďalšie prívlstky. Lenže žiaľ, v jednom má pravdu. Pokiaľ je dieťa často choré a matka si musíbrať očr a vynecháva z práce - keď sa budú znižovať stavy, kto pôjde medzi prvými? Zase je tu možnosť, aby s chorým dieťaťom bola babka (pokiaľ nebýva daleko), prípadne opatrovateľka, ale to nie je zadarmo.
@Tejule hele ale ja jsem si nevsimla, ze by tu nekdo psal, ze dava do skolky dite, kteremu je evidnetne blbe, ma teplotu, virozu. Mluvilo se o ryme a obcasnem kasli. Coz alespon u mych deti absolutne nemusi znamenat, ze je jim blbe, jsou malatne, unavene atd atd, ale normalne radi jak cerna ruka doma i venku, akorat jim musim obcas utrit nos nebo dat sirup na kasel, ale jinak jim fakt „nic neni“ (jakoze neprobiha takove drama, jak je jim silene zle a hnusne, jak popisujes.) ![]()
@sakota píše:
@Tejule hele ale ja jsem si nevsimla, ze by tu nekdo psal, ze dava do skolky dite, kteremu je evidnetne blbe, ma teplotu, virozu. Mluvilo se o ryme a obcasnem kasli. Coz alespon u mych deti absolutne nemusi znamenat, ze je jim blbe, jsou malatne, unavene atd atd, ale normalne radi jak cerna ruka doma i venku, akorat jim musim obcas utrit nos nebo dat sirup na kasel, ale jinak jim fakt „nic neni“ (jakoze neprobiha takove drama, jak je jim silene zle a hnusne, jak popisujes.)
Jasný, dítě se davi že musí dostávat sirup na kašel, ale nic mu není ![]()
@Tejule na me nestekej, ja dite s kaslem do skolky nedavam. Ale zaroven si nemyslim, ze mezi kasel/ryma a totalni umirani pri viroze musi byt rovnitko. Proste mymu dite je dobre, i kdyz kasle - nebo se alespon neprojevuje, ze by mu bylo blbe. Mimochodem, tys tady u nas byla a videla, jaky typ kasle a jak moc moje dite melo, kdyz jsem mu podavala sirup? ![]()
Moje dieťa je momentálne choré - soplí, kašle, má teploty nad 38, ak tak bude dnes aj zajtra, vo štvrtok ideme znovu k lekárke. Keď bude zdravý, po akom čase je vhodné ho dať znovu do škôlky? Má byť doma ešte deň, dva, či týždeň? Lebo akk teoreticky nebude už infekčný pre iné deti, nemusí byť ešte dosť silný a v školke mu nebude dobre. Ďakujem.
@Tejule píše:
s počínající rýmou - což je viroza - snad dává dítě do školy, školky úplně každý a jde do práce. Jinak jsem tady nečetla, že by někdo dával dítě do školky s teplotou.