Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
V Brně jich potkávám venku, na hřištích, v obchodech nebo v ZOO poměrně dost a špatně se zatím nechoval nikdo, ani děti, ani rodiče. Naopak musím říct, že na mě působí příjemněji, narozdíl od věčně zpruzelých Čechů se mnohem víc usmívají. Jediní, kteří na mě neudělali zrovna pozitivní dojem, byla skupinka z hlaváku
.
Mmch, zajímalo by mě, kolik let je zdejším diskutujícím rodičům, kteří tak zdatně seřvávají ukrajinské děti a jejich matky v ruštině. Já se narodila ještě za totáče a rusky neumím ani fň a ani nikdo z mých známých, spolužáků a přátel, většinou vysokoškolsky vzdělaných.
Já nevim, kde všichni na ty Ukrajince chodí, já kromě jedněch, kteří si přišli kouit auto, žádné nezaznamenala. Žiju v Praze, asi jsem uplný ignorant - přijde kolegyně, oči na vrcch hlavy, že v Albertu jich je jak much, já tam byla půl hodiny před ní, nikoho jsem si nevšila. To samé se opakuje, když řijde z metra. Ona je vidí na každém kroku.
@Anonymní píše:
Jo to u nas v Dinoparku to je s ukrajinskyma deckama sila. Respekt k ohradnikum zadny nebo celkove k pravidlum parku. Klidne vlezou za ploty a lezou na dinosaury. Rodice nezajem. Na druhou stranu diky nim jsou trzby. Jelikoz nikdo krom nich si nenakoupi plysaky kus po píše: Více
A ještě ti dinosauři žádné to malé ukrajiňátko nesežrali???
Mě se opravdu nedotýkají ty vaše průpovídky a výkřiky do tmy, že je to provokace a pod.
Napsal jsem svůj subjektivní dojem, zážitek a ptal se na zážitky ostatních ostatních kvůli tomu abych zjistil, zda má někdo podobné zkušenosti, tedy si klidně dávejte hlášky pro pobavení publika ale u mě to nepadá na úrodnou půdu ![]()
@Hoa Mai píše:
V Brně jich potkávám venku, na hřištích, v obchodech nebo v ZOO poměrně dost a špatně se zatím nechoval nikdo, ani děti, ani rodiče. Naopak musím říct, že na mě působí příjemněji, narozdíl od věčně zpruzelých Čechů se mnohem víc usmívají. Jediní, kteří na mě neudělali zrovna pozitivní dojem, byla skupinka z hlaváku.
Mmch, zajímalo by mě, kolik let je zdejším diskutujícím rodičům, kteří tak zdatně seřvávají ukrajinské děti a jejich matky v ruštině. Já se narodila ještě za totáče a rusky neumím ani fň a ani nikdo z mých známých, spolužáků a přátel, většinou vysokoškolsky vzdělaných.
O seřvání v ruštině psal tady @Pavel Havel
@Pavel Havel píše:
Ahoj,jaké máte prozatím zkušenosti s dětmi uprchlíků na hřištích, v zoo, v obchodech?
My tedy narážime asi jen na opravdu výstavní jedince od 2-15 let už asi po 10. Dnes incident kdy jsme byli s malou sami na hřišti, přilítla tam ukrajinská osůbka, s „hláškou ty z ukrajíny?“
Na to odpovězeno že ne.
„aha“ a při těchto slovech, začala sahat na mojí roční dceru, říkám si ok, zatím asi v pohodě, budu ji hlídat.
„Můžu ji vzít na klouzačku“
Ne, nemůžeš.
„Proč jako?“
Kde máš rodiče.„V *****“
Tak se od nás drž dál
„Ne“
Začne dceři sundávat boty.
Říkám, nesahej na ni.. Ingor. Pomohlo až poradně to vysvětlit rusky, načež s řevem osůbka běžela a křičela maamiiii, oni z russiiiii.
Po celou dobu tohoto incidentu volala máma osůbky, pojď sem! Pojď sem! Takových 10 minut.
A co vy?
Zatím mám s nimi pozitivní zkušenosti. Jak pracovně, tak normálně. Nedávno si dvě malé holčičky, hrály s mojí v hernicce. Byly slušné, podávaly jí na co ukázala. Maminy taky v pohodě.
Líbilo se mi, jak se snaží mluvit česky. U slova řeřicha, jsme se smály ještě půlhodiny.
Každopádně mám jinak z herny špatnou zkušenost z českými dětmi. Jeden klučina, do ní najel dětským odrážedlem a mamina to okomentovala slovy „vsak se nic neděje“ a pohled co hodila, vyřešil vše.
Někdy se chovají hnusně i české děti, německé aj.
Tohle se ti mohlo stát i z polským. Ale co.. přidáme do mlýna aneb z edice co udělali Ukrajinci. ![]()
@Pavel Havel píše:
Mě se opravdu nedotýkají ty vaše průpovídky a výkřiky do tmy, že je to provokace a pod.Napsal jsem svůj subjektivní dojem, zážitek a ptal se na zážitky ostatních ostatních kvůli tomu abych zjistil, zda má někdo podobné zkušenosti, tedy si klidně dávejte hlášky pro pobavení publika ale u mě to nepadá na úrodnou půdu
No, proste to delas blbe, nejde ti to… ![]()
@Anna766 píše:
O seřvání v ruštině psal tady @Pavel Havel
Poprosím tě citaci, kde jsem psal o seřvání, když tak miluješ pravdu ![]()
Tak dobře, jeden zážitek mám. Dvě maminky a tři děti, byli u nás na pálení čarodějnic. Chovali se velice tiše a nenápadně, vše, co bylo pro děti zdarma (párky na opékání, sladké odměny apod.) se jim vyloženě muselo nutit. Hodně se usmívali, děkovali, pili jen nealko a šli brzy domů, zatímco české děti se popraly v lese
O čem to vypovídá? Přesně tak, vůbec o ničem.
@Alriga no az ho znici a budou platit skodu to se budou divit + jde o jejich bezpecnost
@Hoa Mai píše:
V Brně jich potkávám venku, na hřištích, v obchodech nebo v ZOO poměrně dost a špatně se zatím nechoval nikdo, ani děti, ani rodiče. Naopak musím říct, že na mě působí příjemněji, narozdíl od věčně zpruzelých Čechů se mnohem víc usmívají. Jediní, kteří na mě neudělali zrovna pozitivní dojem, byla skupinka z hlaváku.
Je mi 29, a umím i dobře anglicky ![]()
@Anonymní píše:
Jo to u nas v Dinoparku to je s ukrajinskyma deckama sila. Respekt k ohradnikum zadny nebo celkove k pravidlum parku. Klidne vlezou za ploty a lezou na dinosaury. Rodice nezajem. Na druhou stranu diky nim jsou trzby. Jelikoz nikdo krom nich si nenakoupi plysaky kus po píše: Více
a to ty ukrajinske deti ty dinosaury nevykoukaly? Zbyli nejaci pro ceske deti?
@Hoa Mai píše:
Já neumím ani n, ale obě mé sestry mají ruštinu jako třetí jazyk. Obě narozené po roce 2000
@Pavel Havel píše:
Je mi 29, a umím i dobře anglicky
Zato čeština ti moc nejde, viď?
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jo to u nas v Dinoparku to je s ukrajinskyma deckama sila. Respekt k ohradnikum zadny nebo celkove k pravidlum parku. Klidne vlezou za ploty a lezou na dinosaury. Rodice nezajem. Na druhou stranu diky nim jsou trzby. Jelikoz nikdo krom nich si nenakoupi plysaky kus po 500