Chování mamky o Vánocích, následně i manžela

Anonymní
26.12.19 09:05

Chovani mamky o Vanocich, nasledne i manzela

Mamka ma problematickou povahu, ve stresu ma blby poznanky a urazi - tudiz dovolene, svatky a podobne je lepsi ji chvili ignorovat, nez se sklidni a zacne fungovat. Jinak je zlata, napomocna Mohu se ji kdykoliv s cimkoliv sverit. Tez je to clovek, ktery se o sebe dokaze dobre postarat, nikterak nas nezatezuje Ja byla pred Vanoci cca mesic lezak - rezim max.na wc, nekolik zakroku ambulantne, pak hospitalizace- velmi psychicky narocna operace s nejistym vysledkem, slo o zivot, dochazely penize, mamka (pracujici duchodce HPP s vysokym krevnim tlakem) hlidala deti odpo patek a vikend a pak skrz volni cely tyden. O deti pecovala bezchybne ( od rana do vecera program), byla me i manzelovi psychickou podporou. Vecer poslala kubu na obed a cukrovi. Byla jsem ji neskutecne vdecna. Pak nabidla, abychom prijeli na Stedry vecer k ni, detem da darky a pak pojedeme domu. Me 22.propusitili z nemocnice, rezim lezet, neslo to. Prisla po obede k nam na Stedry den a uz ve dverich zacala, ze zijeme jako cikani a mame doma bordel. Manzel maka od rana do vecera kazdy den, pak pece o deti, domacnost, vozil me po doktorech, deti do skol. Uklizeno bylo, ovsem v ramci moznosti no. Byla jsem rada, ze jsme zvladli zaridit darky, nastrojit byt a nakoupit. I jsme cast menu navarili. Sla to rict i me do loznice. Ja nechapala. Sedla si a rekla, ze je navsteva a ze nic delat nebude. Manzel kapra a polivku udelat neumi, tak jsem spolehala, ze mu poradi, ne - ona to neumi ( umi, dela ji kazdy rok). To uz jsem ji rekla, co blbne. Takze polivka nebyla. Pak uz se s muzem jen hadali. On na ni zacal misty jecet. Je nervak, ale toto uz prehanel, nicmene se vzdy pak snazil zase situaci uklidnit, pral vsem hezke vanoce a podobne. U vecere a stromecku se to uklidnilo, ale pak pokracovalo u pousteni lodicek nemohla 10 minut pockat, lodicka se ji potopila a zacala, ze chceme, aby umrela. Tech rejpavych poznamek bylo za cely vecer tak 100. Manzel se pak uz sprajcnul a uz se jen mracil a vzdychal, obcas rekl, neco neprijemnyho, uz me stval i on. Na zaver za mnou prisel vecer do loznice, rekla jsem mu, ze mamu uz pristi rok nepozvu, ale ze me zklamal i on, ze to mohl ustat, a zacal jecet i na me. Takze Stedry vecer v slzach. Nejaky nahled nezaujate osoby na situaci? Diky…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9173
26.12.19 09:14

…vánoce dělají nakonec ve spoustě rodinách peklo a stres.. Tak hlavně že mají být svátky klidu a pohody…a kvůli čemu? Kvůli kravinam! Jsou důležitější životní věci než uklizeno, navařeno, připraveno… Hlavně to zdravi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.19 09:17

@pannda Jasne no, ale u nas se nic extremniho nikdy nestalo. Nevim, jestli to bylo tim, ze jsem lezela a nemohla zasahnout, nez se definitivne rozhadali, nebo proste ta situace kolem mehi zdrav stavu vsechny vypsychovala a bylo toho zkratka uz moc… Manzel se omluvil, ze mi zkazil Vanoce. Vedel, ze to jedine me drzi nad vodou, ze si je deti uziji a bude klid a pohoda. Mamka nic. Vcera odjela. Ja byla docela rada. 25.uz byla normalni, ale rozbolela ji hlava, nahled nula.

• Citovat
  • Upravit
4749
26.12.19 09:24
@Anonymní píše:
@pannda Jasne no, ale u nas se nic extremniho nikdy nestalo. Nevim, jestli to bylo tim, ze jsem lezela a nemohla zasahnout, nez se definitivne rozhadali, nebo proste ta situace kolem mehi zdrav stavu vsechny vypsychovala a bylo toho zkratka uz moc… Manzel se omluvil, ze mi zkazil Vanoce. Vedel, ze to jedine me drzi nad vodou, ze si je deti uziji a bude klid a pohoda. Mamka nic. Vcera odjela. Ja byla docela rada. 25.uz byla normalni, ale rozbolela ji hlava, nahled nula.

a taková je normálně nebo jen o svátky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.19 09:32
@Anonymní píše:
@pannda Jasne no, ale u nas se nic extremniho nikdy nestalo. Nevim, jestli to bylo tim, ze jsem lezela a nemohla zasahnout, nez se definitivne rozhadali, nebo proste ta situace kolem mehi zdrav stavu vsechny vypsychovala a bylo toho zkratka uz moc… Manzel se omluvil, ze mi zkazil Vanoce. Vedel, ze to jedine me drzi nad vodou, ze si je deti uziji a bude klid a pohoda. Mamka nic. Vcera odjela. Ja byla docela rada. 25.uz byla normalni, ale rozbolela ji hlava, nahled nula.

Zakladatelko, myslím si, že toho na všechny s tvou nemocí bylo hodně jak na mamku, tak na manžela. Ovšem tvůj manžel snesl od tchýně hodně, to by jiný nedal a vybuchl daleko dříve. On se snaží, je to měsíc na něm. A kvůli tomu, že není tip ťop naklizeno udělat manželovi takovou scénu, proč k Vám tedy chodila, když nebyla ochotná pomoci. Mohla být v klidu sama doma. To čekala, že manžel se bude starat o nemocnou manželku a ještě obskakovat tchýni? Navíc manžel se ti ještě omluvil, omluva by měla spíše přijít od tvojí mamky.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
26.12.19 09:34

Vánoce jsou těžký a u vás se holt provalilo napětí celé té složité situace.

Pokud bylo manželovi těžko celou tu dobu, co si byla nemocná a pak se to ještě štosovalo celý večer a ty si ho pak dorazila poznámkou že tě zklamal, tak se moc nedivím, že vybouchl.

Pokud si chtěla mluvit o tom co cítíš a jak ti je, tak nemůžeš vzít strategii své mámy a začít říkat druhým, jak jsou špatní. Sama víš že reakcí na to je buď ignorace a nebo výbuch.

Prostě to smázněte, řekněte si že to bylo těžké pro všechny, nikdo za to nemůže - všichni jste si během letošního podzimu sáhli na dno a dopadlo to docela dobře - jeden nepříjemnej den s hloupými poznámkami a trochou vzteku a frustrace je ještě přijatelná cena.

Tlustá čára a jede se dál.

S tím že tohle je potřeba říct nahlas a vzájemně si to odsouhlasit.

a pro příště - mrkni se na koncept nenásilné komunikace, pomáhá to najít cestu jak svým blízkým říkat co potřebuješ a cítíš, bez toho aby šli do ignorace a nebo jiné obrany, ale aby slyšeli co chceš říct.

tady je ke stažení kniha
https://uloz.to/…kace-ocr-pdf

a ČRo o tom natočil moc pěkný rozhloasový dokument

https://vltava.rozhlas.cz/…kace-6249993

Příspěvek upraven 26.12.19 v 09:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
26.12.19 09:35

Myslím, že jak mamka tak manžel majú za sebou obrovský stres spôsobený tvojim zdravotným stavom. Skúste si odpustiť a mať radosť, že ste sa pod stromčekom zišli všetci, sama píšeš, že ti išlo o život… Môj chlap sa vo vypätých situáciách drží a podrží celú rodinu, ale potom musí ten stres tiež niekde vyklopiť, tak aj na toho tvojho už toho aso bolo moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.19 09:37

@astoret Cas od casu je takova normalne. Od meho detstvi. Mluvila jsem s ni o tom a je to z nervu. Proste ji preskoci a zacne byt velmi sobecka. Tady usuzuju prisla na to, ze nam dala prvni posledni a je cas si odpocinout, mozna si prijde zneuzita. Vadi ji, ze mame problemy, ze nejsme bohati. Narazky na spatne zarizeny byt slycham casto ( mame neco podedeneho, zadny luxus). Ze vim, ze ona si novy nabytek koupila a rekonstrukci udelal az v 60ti a do te doby byla zhroucena, jak strasne zije, tak to vnimam jako jeji potiz a neresim to. Jinak deti ji miluji.

• Citovat
  • Upravit
14727
26.12.19 09:42

Tyjo chudák chlap, jede jak fretka a za to dostane neskutečnej pojeb od tchýně a manželka mu řekne, že ji zklamal… Já se mu ani trochu nedivím, že mu ruply nervy. Máma má ale holt „složitou povahu“, tak ona kazit večer může bez následků, muž je bohužel normální, takže si musí vyslechnout kázání a přijít s omluvou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
26.12.19 09:53
@Anonymní píše:
Mamka ma problematickou povahu, ve stresu ma blby poznanky a urazi - tudiz dovolene, svatky a podobne je lepsi ji chvili ignorovat, nez se sklidni a zacne fungovat. Jinak je zlata, napomocna Mohu se ji kdykoliv s cimkoliv sverit. Tez je to clovek, ktery se o sebe dokaze dobre postarat, nikterak nas nezatezuje Ja byla pred Vanoci cca mesic lezak - rezim max.na wc, nekolik zakroku ambulantne, pak hospitalizace- velmi psychicky narocna operace s nejistym vysledkem, slo o zivot, dochazely penize, mamka (pracujici duchodce HPP s vysokym krevnim tlakem) hlidala deti odpo patek a vikend a pak skrz volni cely tyden. O deti pecovala bezchybne ( od rana do vecera program), byla me i manzelovi psychickou podporou. Vecer poslala kubu na obed a cukrovi. Byla jsem ji neskutecne vdecna. Pak nabidla, abychom prijeli na Stedry vecer k ni, detem da darky a pak pojedeme domu. Me 22.propusitili z nemocnice, rezim lezet, neslo to. Prisla po obede k nam na Stedry den a uz ve dverich zacala, ze zijeme jako cikani a mame doma bordel. Manzel maka od rana do vecera kazdy den, pak pece o deti, domacnost, vozil me po doktorech, deti do skol. Uklizeno bylo, ovsem v ramci moznosti no. Byla jsem rada, ze jsme zvladli zaridit darky, nastrojit byt a nakoupit. I jsme cast menu navarili. Sla to rict i me do loznice. Ja nechapala. Sedla si a rekla, ze je navsteva a ze nic delat nebude. Manzel kapra a polivku udelat neumi, tak jsem spolehala, ze mu poradi, ne - ona to neumi ( umi, dela ji kazdy rok). To uz jsem ji rekla, co blbne. Takze polivka nebyla. Pak uz se s muzem jen hadali. On na ni zacal misty jecet. Je nervak, ale toto uz prehanel, nicmene se vzdy pak snazil zase situaci uklidnit, pral vsem hezke vanoce a podobne. U vecere a stromecku se to uklidnilo, ale pak pokracovalo u pousteni lodicek nemohla 10 minut pockat, lodicka se ji potopila a zacala, ze chceme, aby umrela. Tech rejpavych poznamek bylo za cely vecer tak 100. Manzel se pak uz sprajcnul a uz se jen mracil a vzdychal, obcas rekl, neco neprijemnyho, uz me stval i on. Na zaver za mnou prisel vecer do loznice, rekla jsem mu, ze mamu uz pristi rok nepozvu, ale ze me zklamal i on, ze to mohl ustat, a zacal jecet i na me. Takze Stedry vecer v slzach. Nejaky nahled nezaujate osoby na situaci? Diky…

Po tak náročném období je pochopitelné, že má každý nervy na pochodu, ale to co předvedla tvoje matka, bylo hodně přes čáru.

Příspěvek upraven 01.03.21 v 18:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.19 09:54
@Anonymní píše:
@astoret Cas od casu je takova normalne. Od meho detstvi. Mluvila jsem s ni o tom a je to z nervu. Proste ji preskoci a zacne byt velmi sobecka. Tady usuzuju prisla na to, ze nam dala prvni posledni a je cas si odpocinout, mozna si prijde zneuzita. Vadi ji, ze mame problemy, ze nejsme bohati. Narazky na spatne zarizeny byt slycham casto ( mame neco podedeneho, zadny luxus). Ze vim, ze ona si novy nabytek koupila a rekonstrukci udelal az v 60ti a do te doby byla zhroucena, jak strasne zije, tak to vnimam jako jeji potiz a neresim to. Jinak deti ji miluji.

A pokud ti ještě mohu poradit, promluv si s manželem a poděkuj mu, jak se o Vás staral. A že si toho vážíš. Zkus se omluvit i ty, že toho na všechny bylo moc. Protože tyto křivdy v člověku zůstávají a mohou se kdykoli projevit, když to člověk nejméně potřebuje. Všechno bereme jako samozřejmost, i když to vůbec tak není. On to totiž manžel může vnímat ty slova od tchýně s tím zařízením bytu, že Vás nedokáže finančně zajistit a jsou muži (a není jich málo), kteří to těžce nesou.

• Citovat
  • Upravit
1003
26.12.19 09:58

Popravdě si myslím, že Tvůj chlap to zvládl dobře. Kazdy se vrátíme jinak, někdo holt neumí být nad věcí celou dobu a pak prostě vybuchne. Přes čáru to bylo od Tvé mamky. Ale zase se musí brát v potaz i to že jsi byla nemocná a všechny kolem to taky vycerpavalo ne jen fyzicky.
Udělejte za tím všichni tlustou čáru :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15227
26.12.19 10:10

Nejsi to ty, ta těhotná z minulé diskuze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
26.12.19 10:14

Klobouk dolů před manželem. Stará se, jezdí jako fretka a pak slyší, že není uklizeno apod? Není divu, že je kolem vánoc tolik stresu.
Doufám, že se Tvůj zdravotní stav lepší a nadcházející rok vás bude provázet zdraví a dobrá nálada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
26.12.19 10:21
@Anonymní píše:
Mamka ma problematickou povahu, ve stresu ma blby poznanky a urazi - tudiz dovolene, svatky a podobne je lepsi ji chvili ignorovat, nez se sklidni a zacne fungovat. Jinak je zlata, napomocna Mohu se ji kdykoliv s cimkoliv sverit. Tez je to clovek, ktery se o sebe dokaze dobre postarat, nikterak nas nezatezuje Ja byla pred Vanoci cca mesic lezak - rezim max.na wc, nekolik zakroku ambulantne, pak hospitalizace- velmi psychicky narocna operace s nejistym vysledkem, slo o zivot, dochazely penize, mamka (pracujici duchodce HPP s vysokym krevnim tlakem) hlidala deti odpo patek a vikend a pak skrz volni cely tyden. O deti pecovala bezchybne ( od rana do vecera program), byla me i manzelovi psychickou podporou. Vecer poslala kubu na obed a cukrovi. Byla jsem ji neskutecne vdecna. Pak nabidla, abychom prijeli na Stedry vecer k ni, detem da darky a pak pojedeme domu. Me 22.propusitili z nemocnice, rezim lezet, neslo to. Prisla po obede k nam na Stedry den a uz ve dverich zacala, ze zijeme jako cikani a mame doma bordel. Manzel maka od rana do vecera kazdy den, pak pece o deti, domacnost, vozil me po doktorech, deti do skol. Uklizeno bylo, ovsem v ramci moznosti no. Byla jsem rada, ze jsme zvladli zaridit darky, nastrojit byt a nakoupit. I jsme cast menu navarili. Sla to rict i me do loznice. Ja nechapala. Sedla si a rekla, ze je navsteva a ze nic delat nebude. Manzel kapra a polivku udelat neumi, tak jsem spolehala, ze mu poradi, ne - ona to neumi ( umi, dela ji kazdy rok). To uz jsem ji rekla, co blbne. Takze polivka nebyla. Pak uz se s muzem jen hadali. On na ni zacal misty jecet. Je nervak, ale toto uz prehanel, nicmene se vzdy pak snazil zase situaci uklidnit, pral vsem hezke vanoce a podobne. U vecere a stromecku se to uklidnilo, ale pak pokracovalo u pousteni lodicek nemohla 10 minut pockat, lodicka se ji potopila a zacala, ze chceme, aby umrela. Tech rejpavych poznamek bylo za cely vecer tak 100. Manzel se pak uz sprajcnul a uz se jen mracil a vzdychal, obcas rekl, neco neprijemnyho, uz me stval i on. Na zaver za mnou prisel vecer do loznice, rekla jsem mu, ze mamu uz pristi rok nepozvu, ale ze me zklamal i on, ze to mohl ustat, a zacal jecet i na me. Takze Stedry vecer v slzach. Nejaky nahled nezaujate osoby na situaci? Diky…

Ruply jim nervy no :( To se stává. Jen je škoda, že se ani dospěli lidé nedokážou aspoň chvíli ovládat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová